Отглеждане на дини в Урал на открито и в оранжерия: най-добрите сортове, засаждане и грижи

Любимата на всички диня е традиционна култура на пъпеши в южните райони с горещ климат. Създадените през последните десетилетия ранно узряващи и издръжливи сортове значително разшириха границите на отглеждането му и сега е напълно възможно да получите реколта от собствените си дини дори в Урал.

Динята в Урал е истинска!

Уралските дини отдавна са се превърнали в реалност. Много ентусиазирани градинари успешно отглеждат тези сладки плодове в оранжерията и дори на открито.

Най-добрите сортове диня за Урал

Ранно узряващите сортове диня с не твърде големи плодове са най-подходящи за отглеждане в Урал.

Сравнителни характеристики на най-добрите сортове диня за Урал - таблица

Име на сортаПериод на зреенеДни от поникването до прибирането на реколтатаДължина на главната мигли в метриПлодов цвятСредно тегло на 1 плод в килограмиВкус на плодове
ПожарРано71–87До 1,8Тъмно зелен почти плътен цвят1,7–2,3добре
Suga baby (захарно бебе)75–852–31,0Чудесна
Зенит73–94Повече от 3Раирано размазано2,4–6,1Добър към Отличен
Пурпурно сладко67–86Раирано контрастиращо3,4–4,8Чудесна

Най-добрите сортове диня за Урал - фото галерия

Добивът и вкусът на дините

На практика истинският вкус и добив на дините зависят не толкова от сорта, колкото от условията на отглеждане и грижи и най-вече от времето. Горещите сухи лета - дините са по-малки и по-сладки, горещите и влажни - по-големи и по-воднисти, влажни и студени - ще бъдат малки и безвкусни, ако изобщо растат. Ако оставите само 1 плод на растението - ще порасне 1 голяма диня, оставете 2-3 плода - те ще станат по-малки, 4-5 плода - това ще бъде доста дреболия. Приблизителният общ добив от 1 квадратен метър варира от 1-2 килограма на поле без напояване с безплатно засаждане до 10 килограма в оранжерия върху решетка с интензивно торене.

В моята градина същият сорт Огоньок има различен вкус през различните години - в горещо сухо лято е много сладко, но във влажно и дъждовно лято се оказва така.

Подготовка на разсад от диня

Динените семена за разсад трябва да се засяват в края на април или началото на май, около 1 месец преди засаждането на разсад на постоянно място. Динята не понася пресаждането, затова семената се засяват едно по едно в отделни саксии с влажна рохкава почва на дълбочина 3 сантиметра.

Съвременните висококачествени семена от магазина не се нуждаят от допълнително отопление, превръзка, накисване.

Разсад диня

Динените разсад трябва да се отглеждат в отделни саксии

Температура на кълняемост на диня +25 .. + 30 ° С. По-добре е да държите нарастващите разсад на най-лекия прозорец на + 20 ° C, така че да се простират по-малко от липсата на светлина.Поливайте го много пестеливо, така че почвата да е само леко влажна.

Отглеждане на дини в Урал на открито

В условията на Южен Урал ранните сортове диня имат време да узреят на открито, дори при директно засяване на семена на постоянно място през последното десетилетие на май.

В южната част на региона Оренбург динята е доста конкурентна полска култура.

Диня в градината

В Южен Урал дините имат време да узреят на открито

В Средния Урал е по-безопасно да се използват предварително отгледани разсад, които се засаждат на постоянно място през първата декада на юни.

За засаждане на диня изберете най-слънчевата зона с рохкава пропусклива почва с неутрална киселинност. Земята трябва да бъде изкопана с равномерно добавяне на торове в следната доза на 1 квадратен метър:

  • 8-10 кг хумус,
  • 20-25 g амониев сулфат,
  • 40-50 g суперфосфат,
  • 20 г калиева сол.

Разстоянието между редовете и между растенията в един ред трябва да бъде 1–1,5 метра. Според тази схема се маркират дупки, в които се засажда 1 екземпляр от готовия разсад, без да се задълбочава стъблото му, или се засяват 2-3 семена на дълбочина около 5 сантиметра. Когато сеете или засаждате, не забравяйте да поливате в размер на 3-4 литра вода на дупка.

Ако е използвано директно засяване на семена, след появата на издънките излишните растения се изрязват внимателно в корена, оставяйки 1 екземпляр в гнездото. Поливането на разсад е достатъчно веднъж седмично. Засадените разсад през първите 2-3 седмици се нуждаят от редовно поливане на всеки 2-4 дни. В този случай е важно да не се допуска вода да попадне в листата и стъблата, за да не изгният. Трябва само да навлажните почвата около растенията. Приблизителната скорост на поливане е от 0,3 до 1 кофа вода на 1 растение.

Възрастните динени храсти, особено тези, отглеждани чрез директно засяване на семена в земята без пресаждане, образуват много дълбока коренова система и могат да растат изобщо без поливане, дори през сухо лято.

От момента на закрепване на плодовете, динените растения се подхранват на всеки 2 седмици със следния разтвор:

  • 10 литра вода,
  • 20 g амониев сулфат,
  • 30 g суперфосфат,
  • 30 г калиева сол.

Консумацията на разтвор за тор е 2 литра на растение.

Оформяне на диня

На всяко растение остават не повече от 2-3 плода, а върховете на леторастите се прищипват

На всяко растение на главното стъбло и страничните дръжки се оставят не повече от 2-3 яйчника, след което всички излишни яйчници се отстраняват и върховете на всички издънки се прищипват.

Плодовете на динята се събират, докато узреят, започвайки от първата - втората декада на август.

Най-надеждният и гъвкав начин за идентифициране на зряла диня е изсушеното стъбло на стъблото.

През септември, преди да започне сланата, е необходимо да имате време да съберете от леглата всички дини, дори не съвсем узрели, които могат да се използват за ецване.

Използване на временни филмови заслони

Подслон с найлоново фолио или специално дишащо агрофибър предпазва растенията от температурни промени и се препоръчва особено при засаждане на разсад от диня, отглеждан в закрити условия в земята.

Диня в градината

Покритието от агрофибър предпазва динените растения от екстремни температури

След няколко седмици, когато растенията пуснат корени, подслонът може да бъде премахнат или оставен за цялото лято. При много горещо време пластмасовата обвивка трябва да се вдигне от краищата за вентилация, за да не прегреят растенията. Агрофибърът е добър за въздух и дъждовна вода, може да се остави да действа седмици, отваряйки леглото само за грижи за засаждане.

Съдържанието на влага под филма е по-високо, отколкото на открито и рискът от гниене на плодовете се увеличава. За да се избегне тази опасност, под завързаните дини могат да се поставят малки дъски, за да се предпазят от пряк контакт с мокра почва.

Дини на дъски

За да не изгният дините от контакт с влажна пръст, под тях се поставят дъски

Особености на отглеждането на диня в оранжерия

Оранжерийните дини, макар и не толкова вкусни като подземните, са по-малко зависими от капризите на времето. В стационарни оранжерии динята може да се отглежда в целия Урал, с изключение на полярните региони.

Поликарбонатна оранжерия

Поликарбонатната оранжерия ви позволява да събирате дини дори в прохладен климат

В оранжерия динята може да се засее със семена директно в земята или да се засади с разсад. Това обикновено се прави в средата на май. За да се използва по-икономично парниковата площ, разстоянията на засаждане се поддържат малки (1 метър между редовете и 35-50 сантиметра между растенията в един ред) и се монтира решетка с височина до 2 метра, към която се връзват динените мигли, докато растат.

Динята предпочита сухия въздух, така че не трябва да я засаждате в същата оранжерия с краставици, които се нуждаят от висока влажност.

Грижата за оранжерийните дини е често срещана: хранене и прищипване, както на открито, и поливане веднъж седмично с 2-3 кофи вода на квадратен метър. При силна жега през деня не забравяйте да отворите отворите за вентилация.

Цвете на диня

Динените цветя се опрашват от пчелите на полето и ръчно в оранжерията

Ако оранжерията е затворена и пчелите не летят в нея, динените цветя се опрашват ръчно. Поленът от мъжки цветя без яйчник се пренася в средата на женските цветя с яйчник в основата с мека четка, за предпочитане от съседно растение.

Женско динено цвете

Женското динено цвете може лесно да бъде разпознато по наличието на яйчник в основата му.

Когато поставените плодове станат по-големи от ябълка, те се поставят в мрежи, закрепени върху решетка, така че растящите дини да не се отчупват под собственото си тегло.

Диня в оранжерия в мрежа

За да не се отчупят плодовете на динята под собственото си тегло, те се окачват в мрежи

Дини в Урал в оранжерия - видео

Отзиви

Засаждам Suga Baby, защото той е първото ми узряване, харесвам и Crimson Sweet - той расте с 8 кг от мен.

LadyLarra

https://www.forumhouse.ru/threads/173077/page-3

Миналата година за пръв път засадих диня Sugar Baby. Засадени със сухи семена на 2-метрово легло, направено от компост. Хранех и напоявах, по никакъв начин не се образувах. През август бяха заснети 16 дини, не много големи, но много сладки. Хареса ми.

Aleksan9ra

http://forum.prihoz.ru/viewtopic.php?f=21&t=162&start=60

Ogonyok е вид ранно узряване - 90 дни преди плодовете да узреят от разсад - и вкусът е съответно присъщ на Ogonyok с 3+ или 4-. Разбира се, не можете да сравните астраханските захарни дини - но все пак диня))

матиевски

http://forum.homecitrus.ru/topic/5188-arbuz-na-priusadebnom-uchastke/

Първоначално засадих и светлината, после отказах .. плодовете са малки, но много сладки .. и дините са склонни към гниене ..

Сергей 778

http://dacha.wcb.ru/index.php?showtopic=16656&st=677

Зенитът е ранен, най-червеният от всички, сладък, много вкусен диня, но бързо презрял, приблизително като искра.

Всички 2000

https://fermer.ru/forum/otkrytyi-grunt/52960?page=14

Съвременните рано узряващи сортове диня от опитни градинари в Урал успешно дават плод не само в оранжерии, но и на открито. С подходящи грижи получаването на високи добиви от тази южна пъпешна култура е доста достъпно за всеки уралски летен жител.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.