Колективният фермер е най-известният сорт пъпеши: описание, особености на отглеждане и начини за спасяване на реколтата

Колективният фермер е може би най-известният сорт пъпеши. Много купувачи, които не са запознати с тънкостите на културата, наричат ​​това име и много други разновидности, до известна степен подобни на външен вид. Плодовете на колективния фермер са сравнително малки, но много вкусни и отглеждането на този сорт пъпеши е достъпно дори за начинаещи градинари.

Описание на сорта пъпеши Колхозница

Доста е трудно да се отглежда пъпеш в не много горещи страни, въпреки че неговата земеделска технология не е по-трудна, отколкото в случая например на краставиците. Това обаче е много топлолюбиво, топлоустойчиво растение, което наистина работи само в южните райони. Сортът Колхозница е известно изключение от правилото: това е от 40-те години на миналия век. отглеждани в по-голямата част от страната ни. Не навсякъде еднакво успешно, но сортът е познат навсякъде.

Това е средно сезонен сорт, готов за прибиране на реколтата 77–95 дни след покълването. Средно голям храст с дълги клони и тънки стъбла. Силно засегната от антракноза и брашнеста мана, устойчивостта на бактериоза е относително висока. Отличава се с висока студоустойчивост. Може да се отглежда както на открито, така и в оранжерия, но в последния случай се изисква изкуствено опрашване.

Плодовете представляват почти перфектна топка, понякога широко овална, средно голяма, със средно тегло около 1 kg, само някои екземпляри нарастват до 1,5-2 kg. Повърхността е гладка, жълто-оранжева, блестяща на слънце. Мрежа с големи клетки на повърхността не винаги е и не по цялата повърхност на плода. Кората е твърда, със средна дебелина. Месото е бяло до кремообразно, стегнато и леко хрупкаво. Вкус, вариращ от добър до отличен, не по-лош от много от южните сортове, за които терминът "мед" се придържа. Съдържанието на захар достига 12%.

Пъпеш плодове Колхозна жена

Понякога колхозникът расте малко удължен

При индустриално отглеждане добивът достига 227 c / ha. Плодовете се транспортират добре, но не се съхраняват много дълго. Сортът е отгледан в Ростовска област, регистриран в Държавния регистър на Руската федерация през 1943 г. и препоръчан за отглеждане в голям брой региони, включително Урал и Сибир. Отглежда се както от любители градинари, така и от професионални производители на пъпеши. Предназначен е за прясна употреба, но излишният добив може да се преработи в сладко, захаросани плодове, мармалад.

Особености на отглеждането на сортове пъпеши Колхозница

Колективният фермер не е хибрид, така че не е нужно да купувате семената й всяка година, можете да го използвате от реколтата си, но си струва периодично да подновявате семенния фонд. По-добре е да не сеете семена от миналогодишните плодове: семената на пъпеш се съхраняват дълго време, а през втората и третата година се оправят, дават по-малко безплодни цветя. Сортът Колхозница, както всички пъпеши, може да се отглежда както чрез разсад, така и заобикаляйки този етап. Но директното засяване на семена в градината се използва само в топлите райони.

Подготовката на семена преди засаждане се състои в калибриране и дезинфекция в тъмен разтвор на калиев перманганат (30–40 минути). Когато отглеждате пъпеши на открито, препоръчително е да закалите семената, като ги поставите мокри за един ден в хладилника. Тъй като сортът е податлив на гъбични заболявания, ще бъде полезно да се третират семената преди сеитба с фунгициден разтвор съгласно инструкциите, например Strobi или Tiovit-Jet.

Семена от пъпеш

През последните години често можете да се доверите на производителите и да не извършвате ненужно третиране на семена

Отглеждането на разсад от пъпеш Kolkhoznitsa не се различава от това за други сортове и започва около 40 дни преди засаждането на разсад в земята. Засаждането е възможно, въпреки студоустойчивостта на сорта, само когато дойде истинска топлина, т.е., например, в средната лента по-рано от началото на лятото. Ако семената се засяват директно в градинското легло, това може да се направи седмица по-рано. Когато се отглеждате в оранжерии, можете да започнете тази работа 2-3 седмици по-рано.

Пъпешите се отглеждат на леки неутрални почви, под слънчева светлина, защитени от ветровете. Най-малкото преовлажняване на почвата е фатално за растенията, така че те се опитват да избират малки хълмове. Градинското легло се приготвя по същия начин, както за краставиците. Най-добре е да засаждате пъпеши след зелено торене, можете след лук, картофи, зеле, а не след пъпеши и пасищни култури.

Тъй като миглите на жената в колхоза са дълги, между растенията са оставени значителни пропуски: най-малко 80 см подред и до 1,5 м между редовете. Семената се засяват на дълбочина около 3 см, а разсад от саксии - точно на същата дълбочина, както са израснали у дома. Пъпешът не понася трансплантацията, но ако се извършва с буца земя, без да се нарушава кореновата система, всичко ще се оправи, само че растението не трябва да е по-дълбоко от преди. И при двата варианта за засаждане дупките се поръсват с тънък слой сух пясък. Първите 7-10 дни разсадът се държи под качулки или спанбонд.

Пъпеш

Пъпешът заема много място в градината, така че се засажда свободно

Колективният фермер е устойчив на студ, но в тези региони, където нощните температури могат да паднат до 5 относноОт и отдолу е по-добре да не отстранявате спанбонда далеч и, ако е необходимо, покрийте градинското легло. Основните моменти в грижите са добре известни на градинарите. Пъпешите се поливат само с вода, загрята на слънце, внимателно, в корена, без да ерозира почвата. При липса на дъжд това се прави ежеседмично, но след захващане на плодовете поливането се намалява и скоро съвсем се отменя. Почвата трябва да е леко влажна до края на цъфтежа, но възрастните храсти не се нуждаят от това: корените на пъпеша са дълги, те сами намират точното количество влага.

Почвата се разрохква често, но не дълбоко. Плевелите досаждат младите растения, но когато храстите се затворят, можете да забравите за плевенето. Те се хранят 3-4 пъти на сезон, опитвайки се да използват органични торове - настойки от лопен, пилешки тор, нарязани треви. Последното хранене се дава, когато плодовете растат до размера на средна ябълка. При липса на органични вещества е възможно да се използва например азофоска.

Подхранване

Колективният фермер уважава органичните торове

Пъпешните храсти задължително се оформят и Kolkhoz Woman не е изключение. Тъй като това е сортова пъпеш, на страничните издънки се образуват предимно женски цветя. Следователно, след 5-6-ия лист, основната мигла се прищипва, а когато се развият страничните, на юг се оставят 3-4 издънки и само две в по-студените райони. Цветовете, които се появяват след образуването на яйчниците, се отстраняват, а самите яйчници се нормализират, докато растат. В храста на колхозника можете да оставите само 5-6 плода, разположени равномерно. При лошо време храстът може да не се простира дори толкова много, така че натоварването допълнително да се намали. Всички новопоявили се издънки се отстраняват.

Всички листови материали се поставят под плодовете, докато растат, така че да не влизат в контакт със земята.

Колективният фермер не е устойчив на болести, поради което се вземат превантивни мерки. Почвата периодично се обработва с колоидни сярни препарати, поръсва се с дървесна пепел, засягаща листата. До пъпешите се засаждат малко лук или чесън. Ако болестта е нападнала, те се опитват да направят с народни средства, с прогресия - Бордо течност. Химическите вещества обаче не могат да се използват по време на цъфтежа и по-малко от месец преди узряването на плодовете.

Особено важно е да се извършват такива дейности при отглеждане в оранжерия. Оранжерията трябва периодично да се проветрява. Често по време на отглеждането в оранжерии пъпешите се слагат на решетки, а плодовете, за да не падат, се окачват в мрежи. В противен случай всичко се прави в оранжерията по същия начин, както на открито.

Кога да събираме реколта от пъпеш колхозна жена и как да я съхраним

Лесно е да се определи готовността на плодовете на колхозника. Те придобиват красив жълто-оранжев цвят, а мястото, противоположно на дръжката, става леко меко и издава прекрасен аромат. Можете също така да отрежете леко неузрели плодове, но не по-рано от 5-7 дни преди пълната зрялост: само в този случай те ще достигнат готовност у дома. Плодовете се отрязват с дръжката, като се използва резачка, сутрин или вечер. В кой месец това ще се случи, трудно е да се каже: всичко зависи от това кога са засадили. Най-често колекцията попада на август.

Сортът Колхозница се съхранява за относително кратко време, но абсолютно здрави плодове могат да лежат 3-4 месеца при добри условия. По-добре е да ги окачите в отделни меки мрежи при температура от + 1… +3 ⁰C и влажност 70–80%.

Видео: Melon Kolkhoz жена в леглата сред другите зеленчуци

Отзиви за пъпеша сорт Колхозница

Пъпеши колхозна жена, CINDERELLA, ZLATO скити, етиопски, когато са презрели, се разхлабват, като картофи, но остават сладки и не ферментират.

Мелонер

https://www.forumhouse.ru/threads/166509/page-101

Моята колхозна жена узря дълго време и беше зле приета след слизането в оранжерията, в резултат той свали първия пъпеш едва през септември, вкусът й беше прост.

Той4

https://www.forumhouse.ru/threads/13024/page-46

Добър ананас и златен (златният се оказа най-непретенциозният, сочен сладък, ароматен с тънка кожа). Колективната фермерка също е вкусна, но тя закъснява. Следователно от две години имам непотърсена чанта. Все още се опитвам да засадя рано. Можете да го засадите рано, но за предпочитане в торфени саксии, за да не повредите корените по време на трансплантацията.

Гала

http://www.tomat-pomidor.com/forums/topic/119-%D0%B4%D1%8B%D0%BD%D1%8C%D0%BA%D1%83-%D0%BF%D0% BE% D1% 81% D0% B0% D0% B4% D0% B8% D0% BC /

Наскоро купихме пъпеш колхозница на магистралата и още един, забравих името. Имах известен скептицизъм към жената от Колхоза заради името - мислех, че е нещо колхозно, древно, остаряло ... И когато я опитах, очите ми станаха квадратни от нейния вкус, сладост и аромат. Просто разкошен пъпеш! Догодина, ако Бог да даде, непременно ще я посадя.

Вадим

Колхозният фермер не успя - не беше сладък. Сега ядем вкусно сладко от него - като мармалад. Като цяло, помислете така - за сладко пъпешът на колхозник сега е най-евтиният плод!

Ярославна

http://forum-msk.info/threads/dynja-torpeda-ili-kolxoznica.1473/page-2

Melon Kolkhoz Woman е заслужен сорт, познат на всички. Той е много вкусен и непретенциозен, може да се отглежда почти навсякъде, с изключение на северните райони, отглеждането му е достъпно за начинаещи.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно, при условие че е публикувана връзка към източника.