Как да отглеждаме разсад от тиквички: правилният сорт и датите на засаждане

Тиквичките не винаги се отглеждат чрез разсад. Но ако искате да получите реколта много рано, се използва тази техника. В това няма нищо трудно, най-големите проблеми могат да бъдат поддържането на необходимата температура и светлинен режим в апартамент.

Времето за засаждане на тиквички за разсад, включително лунния календар

Времето за засяване на тиквички за разсад се изчислява въз основа на климата в региона и момента, в който те искат да получат първите плодове. Факт е, че тиквичките изобщо не понасят студеното време. На 0 относноC умират незабавно и когато температурата спадне до 10 относноС драстично забавения им растеж те стават беззащитни срещу болестите. Следователно е възможно да се засаждат разсад в незащитена почва само когато времето е наистина топло: в средната лента - не по-рано от началото на лятото.

Въз основа на това се оказва, че е възможно да се отглеждат тиквички до май само в оранжерия и е трудно да се получи реколта в незащитена почва преди втората половина на юни. Датите на сеитба за разсад от костен мозък падат, следователно, на 20 април. Разбира се, за оранжерийно отглеждане и за южните райони това може да се направи малко по-рано, а на север и в Сибир сеитбата за незащитена почва се извършва едва около 20 май.

В допълнение към общите съображения, някои градинари се ръководят от лунния календар, който съветва да се извършват градински манипулации в определени фази на небесните тела. И така, през 2018 г. се препоръчва да се засаждат тиквички на нарастващата луна: например от 16 до 28 април. Подобно правило за 2019 г. препоръчва сеитба на семена:

  • от 6 до 18 април (особено - 7, 12, 18);
  • от 6 до 18 май (най-доброто от всичко - 8, 15, 17);
  • от 4 юни до 16 юни (оптимално 5, 12, 14).

Как да изберем правилния сорт тиквички

Все по-трудно е да се избере сорт тиквички: дори броят на регистрираните сортове и хибриди е надхвърлил сто. Има и белоплодни, дебелокожи и „тиквички“, които се откъсват на етапа на яйчниците, дори са подходящи за заместване на краставици в салата. В допълнение, тиквичките могат да се катерят, като тикви, но повечето от сортовете в Държавния регистър са компактни храстовидни растения.

Изглежда, че само преди 40 години познавахме една тиквичка - Грибовски, която се отглежда от 1943 година. Той може да бъде намерен сега. От поникването до първата реколта минават малко повече от месец и половина. Краткоцилиндричните плодове са светлозелени на цвят, с тегло около 1 кг, а бялата плът има добър вкус. Този сорт не беше много устойчив на болести, но сред съвременните тиквички има различни в този смисъл.

Тиквички Грибовски

Тиквичките Грибовски в продължение на много години бяха основните в нашите легла

В края на 80-те тиквичките на Цукеш стават невероятно популярни. Той узрява малко по-късно, дава зелени плодове и е високопродуктивен. Вкусът е оценен като добър и отличен. Цукеша даде стимул за селекцията на цял клон от зеленоплодни тиквички, но в същото време се работи по разработването на сортове, които дават плодове с жълти тиквички.

Смята се, че жълтите плодове са най-здравословните. Един от жълтоплодните сортове е тиквичката Золотинка. Ранозрели, средно добивни, с красиви плодове с тегло до 1 кг.

Тиквички Цукеш

Цукеша се превърна в символ на постиженията на селекционната наука

Най-общо казано, необходимо е да изберете сорт тиквички според много параметри: период на зреене, вид на опрашване, местообитание (оранжерия или отворено легло), предназначение (за консервиране, готвене на хайвер, спешна употреба и др.).

Важно е хибридите обикновено да са по-добри от сортовете по отношение на съвкупността от характеристики, но човек не може да използва собствените си семена от тях.

И така, сортовете за ранно узряване са готови да зарадват първите плодове още на 37-ия ден след засяването на семената, но те далеч не са най-вкусните и лошо съхранявани. Късното узряване, напротив, може да лежи в избата до пролетта. Необходимо е ясно да се разбере, че фразата "най-добрите сортове тиквички" няма смисъл: има сортове, които отговарят на определени изисквания... Всички сортове тиквички обаче са доста непретенциозни и дават реколта относително бързо.

Подготовка за засяване на тиквички

Едно обикновено семейство не се нуждае от много храсти, така че е по-добре да не мислите за почвата за отглеждане на разсад и да го купите готово веднага в магазина. В края на краищата, ако го съставите сами, ще бъде проблем да намерите торф (50%), хумус (30%), а останалото - изгнили дървени стърготини и копка земя. Също така трябва да добавите малко азофоска към тази смес, след което да я дезинфекцирате с калиев перманганат, така че няма да е по-евтино.

Със семена е още по-лесно: няма къде да бързате, дори не е нужно да ги накисвате, семената на тиквичките покълват идеално сухи. Освен това те се съхраняват в продължение на много години и не е нужно да ги купувате всяка година. Само семената от вашата реколта трябва да бъдат подготвени за сеитба. Най-малко изберете най-големите, задръжте два часа в гореща вода (50 относноВ), след това охладете. Ще бъде хубаво да го закалите, като го държите в хладилника за един ден. В края на краищата кълняемостта е прищявка: по-лесно е да ги сеете в саксии 2-3 дни по-рано.

Семена от тиквички

Семената на тиквичките са много големи, съвсем не е трудно да се работи с тях.

Засейте - тя е в саксии, а не в голяма кутия: тиквичките не понасят обирка... Най-добре е да вземете големи торфени саксии, но можете да използвате и пластмасови саксии за многократна употреба с плъзгащо се дъно.

Трудно е да се засадят тиквички от обща кутия: най-малкото увреждане на кореновата система значително инхибира техния по-нататъшен растеж.

Правила за засяване на тиквички за разсад

В стандартен градски апартамент, при добри условия за отопление, разсадът от тиквички често е силно опънат. Ето защо, ако е възможно, те се опитват да го отглеждат в слънчеви оранжерии, където е възможно да осветяват добре растенията и да не им дават твърде комфортни температурни условия. Ако е възможно разсадът да се държи по-дълго в саксии, по-добре е да се вземат по-големи, поне половин литър.

Саксиите с диаметър по-малък от 8 см за тиквички са неподходящи.

Сеитбата е много проста:

  1. Семената се засяват на дълбочина 3-4 см, поливат се добре и се държат при стайна температура.
  2. След 4-5 дни ще се появят разсад и ако не предприемете действия, те могат да се самоунищожат за няколко дни. Спешно трябва да преместим саксиите на осветено хладно място (не по-високо от 18 относноВ) и задръжте там 4-5 дни. В противен случай ще трябва да пресеете: след 2-3 дни на топло разсадът ще стане неизползваем.
  3. В бъдеще разсадът се държи на стайна температура, но те се опитват да ги охладят с 5-7 градуса за една нощ.
Засяване на тиквички

Засаждането на семена от тиквички за разсад е напълно елементарен процес.

Грижи за разсад, особено отглеждане на разсад у дома

Най-важното в грижите е да осигурите на разсад добро осветление и относителна прохлада. Тогава изобщо няма да има проблеми при отглеждането му и след месец ще прерасне в абсолютно жизнеспособен храст, който, ако бъде правилно трансплантиран в градината, ще продължи да расте, скоро ще цъфти и ще даде плодове. Най-важното е да не прегреете през първите няколко дни. И тогава - само леко и умерено поливане.

Именно поради температурата в апартамента през пролетта може да е трудно да отглеждате разсад от тиква.Собственикът ще трябва да жертва комфорта в продължение на една седмица, да отвори прозорец, да сложи крушка ... По-лесно е да направите всичко това в оранжерия, но не можете да напуснете оранжерията дори за един ден.

Много по-лесно е да отглеждате разсад от тиква у дома, отколкото зеле, но е по-трудно от разсад от домати.

След преминаване на критичния период (4-5 дни), разсадът обикновено приема дневната температура от 24 и 18 относноС, но през нощта трябва да е малко по-студено. Директните слънчеви лъчи през април и май могат да бъдат опасни за разсад: трябва да му се осигури мощно, но разсеяно осветление. Следователно южният перваз на прозореца заплашва с изгаряния, а на северния ще е необходимо осветително оборудване. Ако продължителността на дневната светлина през пролетта е достатъчна, тогава интензивността на светлинното излъчване ще трябва да се забърка. Фито лампи или флуоресцентни лампи с бяла светлина могат лесно да разрешат проблема.

Поливането на разсад се изисква рядко и само с вода с температура най-малко 25 относноОТ... Почвата никога не трябва да изсъхва, но преовлажняването е забранено. В зависимост от температурата в апартамента трябва да поливате разсада 1 или 2 пъти седмично. За гърне се консумират от 40 до 100 мл вода.

Тиквички и висока влажност не са необходими. Това обикновено не е проблем, но саксиите за разсад не трябва да са твърде близо един до друг.

Скуош за разсад

Разсадът на тиквичките расте бързо и енергично

Разсадът на тиквички, дори за един месец, успява значително да обедне почвата. Следователно трябва да се храни поне веднъж. Всеки сложен тор се прилага 7-10 дни след покълването съгласно инструкциите. Ако растежът върви добре, по-добре е да се направи без второ хранене. Ако се забави, след 10 дни разсадът се опложда отново с помощта на инфузия от дървесна пепел.

При хранене хранителният разтвор се излива под корена, преди и след поливане на разсад с чиста вода.

Ако се окаже, че разсадът израства, а времето все още е лошо в градината, можете внимателно да прехвърлите растенията в по-големи саксии с допълнителна почва. Само това трябва да се направи, без да се уврежда кореновата система.

Седмица преди слизането, разсадът се обучава на вятъра и ниските температури, като периодично ги отвежда на балкона... Не е необходимо да чакате цъфтеж или листна маса от разсад: в случай на тиквички, 3-4 големи листа са норма. Дори с 1-2 листа могат да се засаждат, особено ако разсадът се отглежда в торфени саксии.

Видео: възможни грешки при отглеждане на разсад

Засаждане на разсад в градината

Зеленчуковата градина трябва да бъде оборудвана на слънчево място, подготвено предварително по традиционния за повечето зеленчуци начин. При дълбоко копаене добавете на квадратен метър около кофа хумус и шепа пепел; върху обикновени глинести или песъчливи почви не може да се добави нищо друго. Дупки за разсад се изкопават по оскъдна схема: между храстите трябва да има най-малко 70 см, за предпочитане метър. Дори в оплодено легло се прави дупка с кофа, където се внася допълнителен тор: една трета от кофа хумус и шепа пепел. Трябва да се опитаме да засадим разсад, когато слънцето не се пече, при облачно време.

Пресаждане

Дори ако разсадът не е израснал в торфени саксии, не е много трудно да го извлечете, без да повредите корените.

Накиснете добре почвата в дупката и прехвърлете разсада от тиква в нея, опитвайки се да не повредите корените. Нормално развитите разсад се засаждат „такива, каквито са“, удължените се заравят почти до котиледоновите листа... След поливане с топла вода, те трябва да бъдат защитени от парещото слънце с трева или спанбонд. В случай на риск от измръзване е необходимо сериозно подслон. Докато разсадът поеме и възобнови растежа си, те се поливат на всеки 2-3 дни. По-нататъшната грижа за тиквичките не е трудна.

Видео: отглеждане на тиквички чрез разсад

Фермерите не винаги отглеждат разсад от тиква. Но ако искате да доближите реколтата, можете да го направите. Само имайте предвид, че процесът ще изисква наблюдение на температурата и осветлението, което не винаги е лесно в градски апартамент.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.