Как да засадите пъпеш на открито: кои сортове са подходящи, как да подготвите семена и да се грижите за разсад

Най-лесният начин за отглеждане на пъпеш е в южните райони, но също и в Черноземния регион и дори на север ентусиастите го правят доста добре. Използването на оранжерии е помощ в този въпрос, но най-сладките пъпеши растат на ярко слънце, тоест на открито.

При какви климатични условия може да се отглеждат пъпеши на открито

Пъпешите се засаждат дори на север от Москва, но климатът, който наистина е подходящ за него, е климатът на южните райони. Пъпешите от Централна Азия се считат за най-добрите, добрите плодове растат в Крим, в Астраханската, Волгоградската области и дори в южната част на Саратов. Пъпешите са растения в горещ сух климат. Те се нуждаят от слънце, топлина и влага на почвата, особено след цъфтежа, не играе голяма роля. Освен това в преовлажнена пръст пъпешите растат по-малко сладки и корените на растението сами намират необходимото количество влага, простиращи се далеч и навлизайки дълбоко.

Сладките пъпеши дори от най-ранните сортове изискват сумата от активните температури от началото на покълването до узряването на реколтата от 2500 относноВ. За региона на Москва това е значителна стойност, която не винаги се набира, на географската ширина на Курск и Воронеж вече е по-лесно, а на юг е нещо обичайно. Ето защо, ако в южните райони пъпешите растат без проблеми, тогава на север те първо трябва да бъдат засадени под временни подслони и след това периодично да предпазват растенията от студени щракания.

Пъпеши в градината

Пъпешите се нуждаят от много място и ярко слънце

В допълнение към топлината и слънцето пъпешите се нуждаят и от място, така че на шест декара рядко можете да получите добри реколти: просто няма място за това. По този начин си струва да се признае, че пъпешът може да се засажда почти навсякъде, но не винаги е лесно да се получат добри плодове.

Кои сортове пъпеши са подходящи за използване на открито

Както всяко растение, пъпешът има сортове с различен период на зреене. И ако в южните райони можете да отглеждате всякакви, то в центъра на Русия и още повече на север, късно узряващите сортове нямат време да узреят. Във всеки регион трябва да изберете само зонирани сортове, може би чрез проверка на данните от Държавния регистър на Руската федерация (въпреки че не всички сортове и хибриди, активно отглеждани от градинари-любители, са включени в него). Например, официален документ препоръчва да се засажда само пъпеш Princess Svetlana в средната лента. Разбира се, тук се отглеждат и други известни сортове, например:

 • Пепеляшка;
 • Алтай;
 • Assol F1;
 • Колектив фермер;
 • Леся;
 • Деликатен;
 • Лолита.

В Урал и Сибир (да, дори пъпеши растат там!) Засадени са Алтай, Тендер, Росинка и Леся, изборът на сортове за района на Долна Волга е голям, а за Северен Кавказ е просто огромен. Има сортове, препоръчани за всички региони, но те се отглеждат най-вече в оранжерии.

Пъпеш Колхозна жена

Колективният фермер е най-известният и много надежден сорт пъпеши

Подготовка на семената и почвата

Струва си да засаждате пъпеши само на добре осветени места, за предпочитане на височини, така че студеният въздух и вода да не се натрупват в градината. На юг пъпешът се засажда със семена директно в градинското легло; в други региони разсадът често се отглежда предварително. Слизането й се извършва в началото на истинското лято: през деня температурата трябва да бъде най-малко 15 относноС, през нощта - над 6-8 относноОТ.

Пъпешна пръст

Пъпешът не расте добре във всички почви. Най-добрият избор са неутралните леки глинести. Ако почвата е силно кисела, тя трябва да се калцира много преди засаждането с креда, вар или големи количества пепел. Към глинести почви трябва да се добавя пясък. Зелето, бобовите растения, лукът, чесънът са признати за най-добрите предшественици на пъпеши. Не можете да го засаждате след пъпеши или памукови култури.

По-добре е да изкопаете градината през есента, въпреки че пъпешът не се засажда много рано през пролетта, а през април-май не е късно да го направите. Необходимо е дълбоко копаене, тъй като тор се внася кофа хумус за 1 m2... Преди засаждане разпръснете 30-40 г суперфосфат и шепа пепел на 1 м върху градинското легло2, плитко ги покрива с гребло. В студените климатични райони леглото може да бъде покрито с филм, след като снегът се стопи, за да се затопли по-добре.

Подготовка на семената

Трябва да внимавате, когато използвате семена от закупената пъпеш, която харесвате. Първо, той може да бъде донесен от отдалечени места, а не зониран в този регион. На второ място, пъпешите често са хибриди (F1), а не сортове: можете да получите всичко от такива плодове, включително напълно безвкусни пъпеши. По-добре е да купувате висококачествени семена, особено след като не е необходимо да правите това всяка година: семената не губят кълняемостта си в продължение на много години. Ако семената са взети от собствената им реколта, за това се избират най-големите напълно узрели плодове.

Най-добрите семена не са изцяло пресни, но са на 3-5 години: именно от тях се получават по-малко безплодни цветя.

В процеса на приготвяне на семена е необходима само тяхната дезинфекция (половин час в розов разтвор на калиев перманганат), ако семената са със съмнителен произход. В студен климат втвърдяването също е полезно: семената се накисват в топла вода и няколко часа след охлаждане се поставят в хладилника за 12 часа. Много градинари също покълват семена, но очевидно няма много смисъл от тази операция.

Сеитба на семена

Приготвените семена могат да бъдат засети веднага в градината, ако вече е топло, или ако ще отглеждат разсад, сейте ги в чаши.

Схема за засаждане на открито

Не се заблуждавайте от привидно малки пъпеши храсти: те се нуждаят от голяма площ, за да се хранят, корените им се разпространяват далеч. И трябва постоянно да се грижите за пъпеши. Следователно семената се засяват в градинско легло много рядко (разсадът се засажда по същите схеми). Разстоянието между отворите трябва да бъде най-малко 50 см, а за предпочитане около метър. Приблизително метър или дори повече е междуредовото разстояние.

Техника на засяване на семена в открит терен

Засяването на семена от пъпеш се извършва по същия начин, както при много зеленчукови семена.

 1. На правилните места направете дупки с лъжичка с дълбочина до 5 см. В дупките добавете шепа пепел и чаена лъжичка карбамид, разбъркайте добре.

  Подготовка на дупки

  Торовете трябва да бъдат добре смесени, разпределени равномерно

 2. Кладенците се изливат внимателно с топла вода.

  Дупки за поливане

  Почвата трябва да е добре наситена с вода

 3. Разпределете 3-4 семена във всяка дупка, на 3-5 см едно от друго.

  Сеитба на семена

  По-добре е да сеете семена с нос надолу, но това е условие по избор.

 4. Дупките се покриват с пръст (слой 2-3 см) и се уплътняват малко.

  Ами прах

  След сеитбата е препоръчително кладенците леко да се напудрят с пепел или тънък слой пясък

Ако е възможно застудяване, покрийте посевите с нетъкани материали. Издънките трябва да се появят след седмица и половина, а след още една седмица излишните, най-слабите, трябва да бъдат премахнати, оставяйки едно растение в отвора.

Засяване на семена от пъпеш за разсад

Пъпешът не понася трансплантация с нарушение на кореновата система, следователно семена за разсад се засяват само в отделни чаши.Още по-добре използвайте торфени саксии или торфени таблетки. Контейнерът за сеитба не трябва да е твърде малък, оптималният диаметър е 8–12 cm. Разсадът е в саксии за около месец, което трябва да се вземе предвид при изчисляване на времето за засаждане. Почвата е съставена от пръст, пясък, торф и хумус, взети еднакво или закупени готови в магазин.

Сеитбата се извършва по обичайния начин, на дълбочина 2–2,5 см. Ако няма дефицит в семената, по-добре е да поставите 2-3 парчета във всяка саксия и след това да премахнете излишните издънки. Преди сеитбата почвената смес се навлажнява леко и след напълване на семената с пръст, тя се напръсква само леко с пръскачка и отгоре задължително се изсипва тънък слой пясък. Покривайки саксиите с фолио, поставете ги на топло място. След появата на първите издънки температурата се понижава до 15-17 ° C през деня и 10-12 ° C през нощта в продължение на 4-5 дни, дневното осветление трябва да бъде възможно най-много.

Покълнали семена

Особено необходимо е посяването на покълнали семена внимателно, за да не се отчупят опашките.

Грижи за разсад

След периода, в който разсадът е хладен, разсадът се отглежда при стайна температура (през нощта трябва да е малко по-студено). Полива се пестеливо и рядко: почвата трябва да е само леко влажна. Поливането се извършва в корена, без ерозия на почвата, с топла вода. Ако осветлението е недостатъчно и дневните часове продължават по-малко от 12 часа, разсадът трябва да бъде допълнен с флуоресцентни лампи или фитолампи.

Ако почвата е питателна, можете напълно да се справите без подхранване, но по-често, когато се появят чифт истински листа, разсадът се подхранва със сложни торове. Ако надраства, но топлината не е дошла, може да се наложи да го прехвърлите в по-голяма тенджера и да повторите храненето.

Разсадът не остава дълго вкъщи и вече на 3-та седмица започва да ги привиква към сурови условия. За целта тя се извежда на балкона за кратко време, първо само за 15–20 минути. Един добър разсад преди засаждането в градината трябва да има късо, но силно стъбло и поне 4 здрави ярки листа.

Видео: отглеждане на разсад от пъпеш

Засаждане на разсад от пъпеш на открито

Разсадът от пъпеш може да се прехвърли в незащитена почва, освен ако температурата не спадне под 6 през нощта. относноВ. Следователно в средната лента и дори повече на север често се оборудват временни филмови заслони: ако чакате истинско лято, тогава не можете да чакате узрели плодове. Разсадът се засажда по същия начин, както се засяват семена; удебеляването няма да доведе до спестяване на място, а само ще усложни грижите и дори може да причини заболяване.

Засаждането на разсад се извършва приблизително по същия начин, както в случая например на разсад от краставици, но има някои особености. Не трябва да забравяме да го поливаме добре малко преди засаждането на разсада и след това да направим следното.

 1. На правилните места се изкопават доста големи дупки, към всяка от тях се добавя литрова кутия компост, смесва се със земята, полива се и се образуват дупки според размера на саксиите.

  Компост

  Въпреки че мястото вече е оплодено, местното компостиране е много полезно за разсад

 2. Торфени саксии с разсад от пъпеш се засаждат цели, а разсад с бучка пръст се извлича от всички други, като се опитва да не повреди корените. При засаждане на разсад задълбочаването е неприемливо. Пъпешът изобщо не трябва да се чувства като трансплантиран.

  Пресаждане

  Дори ако все още има няколко листа, но топлината е дошла, можете да засадите разсад; важно е да не се повредят корените

 3. Поливайте разсада от черпак, за да не потънат и земята да не се измие.

  Поливане

  Необходимо е внимателно да се полива: без да попада върху листата и без да се задълбочава разсадът

 4. Леглата се мулчират с тънък слой сух пясък и се покриват за известно време с нетъкан материал.

  Подслон

  В студен климат е по-добре веднага да подредите дъги: може да се наложи да използвате спанбонд или дори филм, не само в началото

Ако вече е доста топло, може да не е необходим подслон, но все пак си струва да покриете насажденията от парещото слънце с поне окосена трева.

Грижа за разсад на пъпеш

Грижата за пъпеши включва обичайната градинарска работа, както и, разбира се, формирането на храст и впоследствие нормирането на реколтата. До появата на плодовете пъпешите се поливат 1-2 пъти седмично с вода, загрята на слънце, като се опитват да предотвратят прекаленото изсъхване на почвата. Когато плодовете се завържат, поливането се намалява, а когато пораснат до размера на ябълка, спират. Докато пъпешите не пораснат прекалено много, те разхлабват почвата след поливане, постоянно унищожават плевелите.

Пъпешите се подхранват три пъти: 12-15 дни след засаждането на разсада, като първите цветя цъфтят и скоро след засаждането на плодовете. Те използват основно настойки от органични торове. По време на пълненето на плодовете азот в никакъв случай не се дава; полезно е да се праши почвата с пепел по това време: освен въвеждането на калий, тази мярка помага и за отблъскване на вредителите.

Инфузия на лопен

Пъпешът обича органичните торове

Формирането на храста започва веднага след като разсадът пусне корени и продължи да расте. Това е необходимо, за да не се образува излишна зелена маса и силата на растенията да се изразходва за плододаване. Основната разлика при формирането на храсти от сортови и хибридни пъпеши е, че повечето сортове дават плод предимно на страничните издънки, а повечето хибриди на основния. Следователно, в първия случай, основното стъбло се прищипва, а във втория - страничните мигли.

На пъпешите не трябва да се позволява да връзват повече от 6-7 плода: храстите им няма да се разтегнат дори и с най-добра грижа. Излишните плодове се отстраняват; премахнете и новопоявили се цветя, както и пасинки. Докато плодовете растат, под тях се поставят дъски, за да се избегне гниене.

Подплата от пъпеш

Подложките са особено важни във влажните райони

Повечето съвременни сортове пъпеши са много устойчиви на болести и само при висока влажност имат брашнеста мана или антракноза. Повечето заболявания се лекуват с прости известни лекарства като течност от Бордо или колоидна сярна препарати. От вредителите опасните са пъпените листни въшки и паяковите акари. Най-податливи на тях са неподредените площи, силно обрасли с плевели. В началния етап се борят с вредителите с народни средства; в напреднали случаи са необходими химически инсектициди и акарициди. Необходимо е да не се позволява на птиците да кълват узрели пъпеши, като прибират навреме.

Пъпешът може да се засажда както със семена, така и с предварително отгледани разсад. Изборът зависи главно от региона. Не е много трудна култура за отглеждане, но изисква топлина и ярко слънце.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.