Дини в цветни лехи близо до Москва: сортове за Московския регион, селскостопанска технология и характеристики на грижите

Диня в цветни лехи край Москва: фантазия или реалност? Оказва се, че в това явление отдавна няма нищо необичайно. Разбира се, няма да е възможно да отглеждате райета с толкова вкусни плодове, колкото на юг, но ентусиастите се опитват и много се справят доста добре.

Възможно ли е да се отглежда диня в предградията

Климатът на Московския регион не е много подходящ за отглеждане на топлолюбиви южни култури - пъпеши и дини, но със силно желание и инвестиция на труд, получават добри резултати. Можете да отглеждате реколта от доста вкусни плодове в леглата край Москва. За да направите това, трябва да изберете зониран сорт, да подготвите правилно легло, да засадите семена за разсад навреме (проблематично е да отглеждате дини в градина в Московска област) и да се грижите правилно за растенията.

Дините се нуждаят от пространство, топлина и ярко слънце. Дори и в относителна полусянка те растат много зле, така че е безполезно да ги засаждате близо до дървета. В района на Москва има достатъчно топлина за ранно узряване на дини, само в някои нещастни години можете да останете без реколта. Но дори може да има твърде много вода: по време на узряването на плодовете дините изобщо не се поливат, а дъждовното време край Москва може да попречи на получаването на сладки плодове. В края на краищата динята, произхождаща от Африка, е свикнала да търси влага малко по малко, разпространявайки корените си надалеч и дълбоко, а в заблатена земя може просто да изгние. Следователно в района на Москва е необходимо да се засаждат дини по хълмовете.

Дини на полето

Дините се нуждаят от много място и много слънце

Колкото и да е странно, динята обикновено понася кратки застудявания, освен ако, разбира се, температурата не се доближи до 0 относноВ. Вярно е, че за младите растения температурите под 12 ° C могат да бъдат фатални. Следователно възможността за временно покриване на насажденията в региона на Москва е предпоставка. Въпреки това те засаждат дини в оранжерии, но, първо, това не винаги е икономически осъществимо, и, второ, най-сладките плодове растат на слънце.

Сортове диня за региона на Москва

Както всички растения, дините идват в различни периоди на зреене. Излишно е да се засаждат късно узряващи растения в района на Москва, средно узряващите обикновено се отглеждат в оранжерии, а най-ранните се опитват да засаждат в незащитена почва.

Съществуват повече от сто разновидности на динята. Въпреки това, директно за Московския регион, Държавният регистър на Руската федерация препоръчва няколко единици. В същото време е разрешено да растат около петдесет сорта във всички климатични региони. Тук, разбира се, въпросът е спорен: в края на краищата, по географските ширини на север от Москва, отглеждането на дини най-често се предлага само в оранжерии, така че трябва внимателно да разберете всеки конкретен сорт... В региона на Москва любителите градинари често отглеждат следните сортове:

 • Ogonyok е един от най-известните ранозреещи сортове с малки плодове (около 2 кг), деликатна пулпа и отличен вкус. Кората е тъмно зелена, ивиците са почти невидими.

  Диня огън

  Ogonyok е един от най-известните сортове

 • Suga baby (Sugar baby) - един от най-ранните узряващи сортове, има висока студоустойчивост. Плодове с тегло не повече от 1 кг, райета. Вкусът се оценява като отличен, реколтата се транспортира добре.

  Диня захар бебе

  Захарното бебе не се страхува от студеното време

 • Trophy F1 узрява за малко повече от два месеца, плодовете са удължени, големи, с тегло до 10 кг. Цветът е светло зелен с широки ивици, вкусът е отличен. Сортът се отличава с висок добив и добра безопасност на посевите.
 • Захарта е сорт, който е устойчив на температурни промени. Узрява едновременно с Trophy. Кората е зеленикава, месото е много сладко.
 • Маристо F1 - зрънцето узрява за малко повече от два месеца, сортът е устойчив на болести, високодоходен. Плодовете са удължени, ивичести, с тегло до 6 кг.

  Диня Маристо

  Маристо е един от успешните нови хибриди

 • Vector е много ранно узряващ нов сорт. Тегло на плодовете - около 3 кг, отличен вкус, продълговата форма, ивичест цвят.

Всички сортове, отглеждани в незащитена земя, са подходящи и за оранжерии. Но в тях се засаждат и дини в средата на сезона, например Lezheboku, Ataman, Crimson suite, Joy F1, Gift to the North F1 и др. По този начин френската диня Grimson suite бързо става популярна сред феновете. Той има плодове с класическа форма и цвят, големи, месото е особено сладко. Реколтата се поддържа добре.

Диня Пурпурно сладко

Crimson sweet е много модерен френски сорт

Селскостопанска технология за отглеждане на дини в Московска област

Когато отглеждате дини в Московска област, всяка стъпка трябва да се извършва отговорно, тъй като всички грешки са изпълнени с провал на събитието.

Подготовка на градината

Място за диня е избрано просторно и слънчево. Леката неутрална пясъчна глинеста почва, пълна с органични торове, е най-подходяща за почвата. Пясъкът се добавя към глинести почви. 1 м2 леглата се внасят в кофа хумус, половин литър пепел и около 30 г суперфосфат.

Торовете с микроелементи, съдържащи магнезий, също са полезни.

Най-добрите предшественици са зеле, чесън, бобови растения, неприемливи са нощници и пъпеши.

В Московска област много летни жители отглеждат дини в така наречените интелигентни легла... При изкопаването им количеството на въведените органични вещества се увеличава значително, така че почвата да се затопли по-бързо. Градинското легло веднага се покрива с черен филм и преди засаждането на дините се правят малки прорези, в които се засаждат дините. Филмът се оставя за цялото лято, а при необходимост леглото се изолира с нетъкани материали.

Диня в умна градина

В оборудването на интелигентните легла се изисква филмът

Засаждане и грижа за динените разсад

Най-често градинарите от Москва отглеждат дини през етапа на разсад. При изчисляване на времето за сеитба се взема предвид, че засаждането на разсад трябва да се извърши след малко повече от месец след това, а засаждането на разсад може да бъде само в топла почва. В градинско легло без подслон - не по-рано от началото на лятото, в оранжерия - в зависимост от качеството му. Следователно семената трябва да се засяват в самия край на април.

Дините не могат да се засяват в общ голям контейнер: много трудно понасят каквато и да е трансплантация. Трябват ви отделни чаши с вместимост 250 мл и дълбочина най-малко 10 см, а по-добре - големи торфени саксии. По-добре е веднага да купите почвата в готов вид: за самоподготовка трябва да намерите пясък, хумус, торф, тревна почва и да ги смесите на равни дялове и след това да ги неутрализирате, като излеете розов разтвор на калиев перманганат. Преди да излеете почвата в чашите, малко груб пясък се изсипва в тях като дренажен слой.

Динените семена се съхраняват много дълго време, не е нужно да ги купувате всяка година. Подготовката се състои в дезинфекция (20 минути в тъмен разтвор на калиев перманганат) и втвърдяване (ден в хладилник). Ако семената са заковани, те се втвърдяват само за 5-6 часа. Дори да не направите нищо от това, по-добре е да накиснете семената за 3-4 часа. Те се засяват на дълбочина 3 см, поливат се с топла вода и не забравяйте да поръсите почвата с тънък слой пясък.

Диня семена

Динените семена също поникват със суха сеитба, но подготвени - по-приятелски

Преди появата на издънките чашите се държат покрити с фолио на топло място.Веднага щом се появят първите кълнове, всички чаши се прехвърлят за няколко дни в добре осветена хладна перваза на прозореца. По-късно разсадът расте при стайна температура (за предпочитане с няколко градуса по-студена през нощта). Дневните часове с нормална интензивност трябва да са поне 12 часа. Поливайте разсада внимателно, умерено, само с нагрята вода.

Мариноване на разсад не се извършва, подхранване - ако е изрично необходимо. Ако се забележи забавяне на растежа, подхранвайте с инфузия на пепел. Седмица преди засаждането разсадът се втвърдява, като постепенно се изнася на балкона. Добрите разсад са къси, но силни, с 3-5 здрави листа.

Засаждане на разсад в земята

Разсадът се прехвърля в незащитена почва, ако нощните температури не спаднат до 8-10 относноC, а през деня вече е доста топло. В района на Москва времето е измамно: това се случва дори през май, но след това може да стане много студено. Ето защо е наложително да се изгради временен подслон. Дините се отглеждат възможно най-свободно: корените им се разпространяват на големи разстояния. Оптималното оформление за вили близо до Москва е 100 х 70 см; на истински пъпеши между храстите те стоят най-малко 1,5 м. Засаждането е просто.

 1. Пригответе дупки с размер по-малко от половин кофа, изсипете шепи дървесна пепел в тях, разбъркайте добре и вода. Поръсете с пръст, така че да остане дупка с големината на чаша с разсад.

  Дупки за разсад

  Кладенците са добре напоени предварително

 2. Разсадът се отстранява внимателно от чашките, без да се нарушават корените, и се засаждат с леко задълбочаване. Торфените саксии се засаждат цели, с разсад.

  Пресаждане

  В случай на топло легло, разсадът се засажда в слот

 3. След като запълните кухините с пръст, внимателно поливайте разсад с топла вода и ги поръсете отгоре със сантиметров слой пясък.

  Разсад след засаждане

  Правилно засадените разсад не „забелязват“, че са на ново място

Отглеждане на дини чрез засяване на семена

Най-ранните сортове могат да се засяват директно в градината. Те правят това малко по-рано, отколкото разсадът е засаден, но винаги в затоплена почва. В региона на Москва, извън оранжерията, можете да сеете подготвени семена в самия край на май, но посевите първо трябва да бъдат покрити с филм. Моделът на засяване е същият като модела на засаждане на разсад, дълбочината е същата като в чашите.

В оранжерията всичко се прави по същия начин, само почвата се подготвя по-задълбочено, като се дезинфекцира след миналогодишните растения. Преди да сеят дини, репички или зелени често се отглеждат в оранжерийна градина. Времето за засяване (или засаждане) на дини се определя от температурните условия в оранжерията. Спестявайки място, дините се засаждат в оранжерии малко по-компактно и се отглеждат на решетки.

Особености на грижите за динята на открито в Московска област

Най-важното при грижата за дините е да ги предпазите от евентуални застудявания, така че много често летните жители край Москва оставят телена рамка за цялото лято и при необходимост опъват филм или спанбонд върху нея. Дините се поливат само преди началото на растежа на плодовете. Почвата през този период трябва да бъде постоянно в леко влажно състояние. Полива се внимателно, вечер, с топла вода. Докато растенията затворят листата, леглото се плитко разхлабва, растителността на плевелите се изтръгва.

Когато дините пораснат до нормалния си размер и започнат да узряват, не само че не е необходимо да се поливат, но дори трябва да бъдат защитени от обилни дъждове (може би чрез разтягане на филма): излишната влага ще доведе до неподсладени плодове. Дините се хранят 10-12 дни след засаждането, като се използват инфузии от органични вещества и пепел, а след това още 1-2 пъти само с инфузия на пепел. През периода на растеж на плодовете дините изобщо не се хранят.

Подхранване

Те се опитват да хранят дините с естествени торове

Миглите на дините се разпределят равномерно върху градинското легло, като се внимава да не се повредят. Скоро след като разсадът пусне корени, те трябва да образуват храсти, опитвайки се да насочат силите си към плододаване. Това е особено важно за дините с големи плодове. Всички прищипвания на миглите и премахване на яйчниците ще се извършват при топло, слънчево време.

Има много нюанси в техниката за формиране на динен храст: за някои сортове те предпочитат да отглеждат плодове или на централния издънка, или, обратно, на страничните.За непрофесионалиста е важно да знае основите:

 • на растението остават само 4–6 плода, като останалите се отстраняват, когато пораснат до размера на средно яйце;
 • само една или две дини растат нормално на всяка издънка;
 • след като дините пораснат до размера на ябълка, над нея остават само 4-5 листа.

Операциите по премахване на ненужните издънки продължават постоянно: пасинките ще се появяват през цялото време на растенията, като изтеглят храна. Когато дините растат от юмрук, под тях се поставя шперплат, за да не изгният от мократа земя.

Диня на дъска

Всички подръчни материали могат да се използват като подплата

Обикновено летните жители в близост до Москва не обръщат внимание на възможните болести на дините, особено след като при добри грижи динята рядко се разболява. От вредителите човек трябва да се бори срещу листни въшки, различни народни средства помагат добре в това: настойки от пепел, тютюн, пелин и др.

Особености на грижите в оранжерията

В оранжерията се извършват същите дейности, както извън нея, само трябва внимателно да се следи влажността и температурата на въздуха. Необходима е вентилация, тъй като влажният въздух може да провокира гъбични заболявания. В сравнение с незащитената почва има две характеристики.

 • В оранжерията много сортове може да изискват допълнително опрашване на цветята. Ако пчелите не летят там, градинарят трябва да може да прехвърля прашец от мъжки цветя в женски цветя с четка.

  Опрашване

  Ако имате опит, можете да опрашвате цветя без четка.

 • Обикновено в оранжерия дините се отглеждат във вертикална култура, оборудвайки решетки. Тъй като тежките плодове могат да паднат, за тяхната безопасност, когато достигнат размера на юмрук, дините се поставят в просторни меки мрежи, които са вързани за опора. В мрежите плодовете се осветяват по-добре и стават по-сладки.

  Дини в мрежи

  Използването на мрежи предотвратява загубата на реколта

Прибиране на реколтата

Презрелите дини изобщо не се съхраняват, а събраните неузрели не „достигат“. Реколтата трябва да бъде премахната навреме. Узряването на плодовете се показва чрез втвърдяване на кората, изсъхване на дръжката, поява на жълто петно, където динята лежи на повърхността, и звучен звук при потупване.

Дините се режат с резачка, задължително заедно с опашка с дължина 4-5 см. Дините край Москва се съхраняват за кратко време и не се отглеждат достатъчно, за да се съхраняват до зимата. Раираните плодове са най-добре запазени при 7 относноC и влажност около 80%.

Видео: реколта от дини в северната част на Московска област

Отзиви

Засаждам дини за забавление от 6 до 8, имаме много суетене с тях, като плевел не расте.) И те заемат много място. Отделно трябва да оправите легло - те се разпространяват широко и не понасят изместването на миглите, те веднага се разболяват. Но тези няколко могат да бъдат обгрижвани и съхранявани ... Но тук са нюансите: ако засадите още по-малко, например, някакъв теленен червей ще погълне или нещо подобно. Мисля, че добър резултат е 3-4 "плодове" от храст, няколко от тях са големи, по-лоши от 1-2. Случва се и всичко загива. И тук има хора и засаждат 30-40 храста по нашите географски ширини.

Производител на пъпеши

http://dacha.wcb.ru/index.php?showtopic=57274&st=80

Като цяло не е трудно да отглеждате дини в Московска област, но трябва да се грижите правилно за нея! Необходимо е да се сеят семена рано на 20 април в литрови чаши. След 8-10 дни се появяват издънки и се поставят на най-слънчевото място. В продължение на 20 дни разсадът ще расте в стаята, а след 15 май разсадът трябва да бъде отнесен за втвърдяване за една седмица. Когато се появи третият лист, е време да отидете в градината. Диненото легло трябва да е високо, топло, слънчево, обърнато на юг за целия ден. Разсадът се засажда до котиледоните, полива се обилно. Тя се вкоренява в продължение на една седмица и не расте. Тъй като започва да расте, е необходимо растенията да се хранят с лопен или птичи тор в малки дози. Те покриват динята до 15 юни през цялото време или в много горещи дни с температури над +28 филмът е леко повдигнат, за да не изгорят растенията. След 15 юни можете да отворите филма само през деня и да го покривате през цялото време през нощта. През юли динята активно расте, дава много мигли и след това се появяват мъжки жълти цветя, а след това женски цветя, те дават малки плодове, които растат на час. От 10 август неплодните издънки се отстраняват и точките на растеж се прищипват.

Чарли83

http://forum.prihoz.ru/viewtopic.php?t=162

Миналата година Лидер и Скорик бяха засадени в Московска област. Скорик узря до 2,5 кг и беше много сладък, но Лидерът, очевидно, беше замръзнал. Дините са студени в нашата ивица, така че трябваше постоянно да се държат под прикритие или в оранжерия, ако е възможно с допълнително осветление. Тази година ще опитам: Crimson Sweet, Gift of the Sun, Fire, Photon и Scooper.

Виктория

http://forum.prihoz.ru/viewtopic.php?t=162

Вече трета година отглеждам дини и пъпеши - в северната част на Московска област. Първата година обаче не е показател, децата предотвратиха узряването на реколтата. Видяха в градината (тя не каза нищо нарочно), - бързат с такава наслада, - Мамо, виж, диня! - и в ръката !!! стъбло с диня !!! По принцип не съм им направил нищо, разбира се, макар че наистина исках. И нашият умен баща лакираше една диня, за да може тя да бъде показана на приятелите си - тя лежеше там цял месец, искряща настрани и след това изгнила.

Катрин

http://forum.prihoz.ru/viewtopic.php?f=21&t=162&start=30

Дините и пъпешите в открит терен в средната лента растат, когато се отглеждат чрез разсад и се поставят на високи топли (тор или други биогорива) хребети под временни заслони. В този случай миглите на растенията не са вързани. ако дините са засадени в оранжерия или оранжерия, тогава културата е подобна на културата на краставицата.

Юлия

http://forum.prihoz.ru/viewtopic.php?f=21&t=162&start=45

Миналата година тя засади първата диня "Захарно бебе" - цветна градина. Засадени със сухи семена на 2-метрово легло, направено от компост. Хранех и напоявах, не оформях по никакъв начин. През август бяха заснети 16 дини, не много големи, но много сладки. Хареса ми. Тази година искам да се занимавам с дините по-сериозно и да засаждам повече, оставих семената си.

Александра

http://forum.prihoz.ru/viewtopic.php?f=21&t=162&start=60

Този сезон отглеждах дини за първи път на открито. В оранжерията те се оказаха нещо, честно казано, не много добре. И сега, след като прочетох цялата полезна информация в Интернет и получих подробни отговори на моите въпроси от опитни градинари в различни форуми, реших да експериментирам с инокулиране на дини върху лагенария и волжска тиква. Резултатът ме изненада, меко казано ... Вярно, нямам много място, но 8 парчета се побират в градината. Разбира се, трябваше да разбера. Най-голямата изтегли 8 кг. Никога не съм имал такова нещо! Това е Crimson Wonder, ако не се лъжа, всички записи останаха в дачата. Но по наш вкус харесахме най-вече Московска област Чарлстън и Холодок. Много вкусен!

Ланта

http://www.tomat-pomidor.com/forums/topic/5042-%D0%B0%D1%80%D0%B1%D1%83%D0%B7%D1%8B-%D0%B2-%D0 % BE% D0% B3-% D0% B2-% D0% B7% D0% BE% D0% BD% D0% B5-% D1% 80% D0% B8% D1% 81% D0% BA% D0% BE% D0% B2% D0% B0% D0% BD% D0% BD% D0% BE% D0% B3% D0% BE-% D0% B7% D0% B5% D0% BC% D0% BB% D0% B5% D0 % B4% D0% B5% D0% BB% D0% B8% D1% 8F /

В Московска област е трудно да се отглежда вкусна диня, но е възможно, което правят много ентусиасти. Когато вземате решение, трябва да знаете, че ще е необходимо постоянно да наблюдавате градината, въпреки че самата грижа не е твърде трудна.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.