Диня в средната лента: как да отглеждаме това сладко сочно зрънце без оранжерия

Динята винаги се е смятала за гигантско южно зрънце и малцина осъзнават, че преди 300 години са знаели как да я отглеждат в Московска област. Вярно е, че тогава не получи масово разпространение, тъй като урокът не беше лесен. Сега, с появата на нови сортове и развитието на технологиите, тези плодове в централна Русия престанаха да бъдат екзотика.

Възможно ли е да се отглежда диня в центъра на Русия на открито

Най-сладките дини, разбира се, идват от горещите региони. Раираното зрънце се чувства добре в най-южните региони на Русия и дори в южната част на Саратовска област. А дините Камишински (Волгоградска област) не са много по-ниски по вкус от астраханските. Нереалистично е жителите на центъра на Русия да достигнат това качество, но добрите реколти от сладки плодове са доста достъпни за ентусиастите. Понякога дори се оказва отглеждане на диня чрез засяване на семена директно в градината, но е по-безопасно първо да приготвите разсад в апартамента.

Дините също се засаждат в парникови условия, но, разбира се, истинските деликатеси трябва да узреят под слънцето.

Знаейки, че дините са от Африка, е лесно да се разбере, че най-важното за тях е високата температура на въздуха, а влагата, колкото и да е странно (в края на краищата тя е почти изцяло съставена от вода) е второстепенна. Водата, разбира се, се нуждае от диня, но тя има мощни корени, които са в състояние да я намерят капка по капка навсякъде. Но осветлението е задължително: дори на полусянка растението ще пострада, ще завърже плодовете, но няма да са сладки.

Дини и пъпеши

Няма нужда да се опитвате да отглеждате големи дини в средната лента, дребните плодове имат вкус не по-лош

Може да изглежда изненадващо, но динята обикновено толерира кратки застудявания (разбира се, не замръзване, а ниски положителни температури). Почти всяка почва е подходяща за нея, но е по-добре тя да е питателна и неутрална. Въз основа на това е ясно, че е възможно да се отглеждат дини без подслон в централната част на Русия, но това е малко рисков бизнес и успехът му до голяма степен зависи от това колко добро се оказва времето, независимо дали достатъчно е топло.

Сортове диня за средната ивица

Има сортове дини с различен период на зреене. Разбира се, късното узряване (Икар, Холодок и др.) Не трябва да се засажда в средната лента, средното узряване в незащитена почва също е рисковано, трябва да изберете от ранните. Ако се обърнете към Държавния регистър на Руската федерация, се оказва, че не е много щедър в препоръките за средната лента, но ентусиастите засаждат както онези сортове, които са предназначени за по-южните територии, така и тези, които все още не са намерили своите място в официалния документ.

Най-често сортовете се засаждат на открито:

 • Ogonyok е добре познат сорт за ранно узряване. Плодовете са малки, с тегло около 2 кг, отличен вкус. Външно, почти без ивици, тъмнозелена кора. Пулпът е нежен, сладък, семената са малки.

  Диня огън

  Ogonyok е един от най-известните сортове диня

 • Sugar baby (Suga Baby) е ултраранно узряващ студоустойчив сорт с малки плодове, които рядко растат над 1 кг. Външен вид - обикновена диня, отличен вкус, много малки семена. Тези дини се отглеждат и от фермери, тъй като плодовете на сорта могат да издържат добре на транспортиране. Захарното бебе може дори да расте в Сибир. Използва се за прясна консумация, но излишните култури също могат да бъдат осолени.

  Диня захар бебе

  Диня Захар бебето съвсем не е голямо, но узрява много бързо

 • Trophy F1 - един от най-ранните узряващи хибриди, дава много големи плодове с широко-елипсовидна форма, жълтеникаво-зелен цвят с тъмни широки ивици. Вкусът се счита за отличен, добивът е висок. Плодовете се съхраняват добре и се транспортират нормално.

  Диня Trophy F1

  Trophy F1 - една от най-ранните узряващи дини

 • Crimson Sweet е скорошен сорт, но бързо спечели популярност. Сорт, произхождащ от Франция, ултраранно узряване, едроплоден. Плодовете са сферични, ивичести, с тегло до 10 кг, много сладки, вкусът се счита за отличен. Сортът се отличава със устойчивост на суша и болести, транспортабилност и дългосрочно съхранение на реколтата.

  Диня Пурпурно сладко

  Crimson Sweet е един от най-популярните нови сортове

В допълнение към тези сортове, начинаещите за обучение могат да опитат относително непретенциозните сортове Виктория и Скорик.

Селскостопанска технология за отглеждане на дини в централна Русия

Това не означава, че ще трябва постоянно да работите върху динените лехи, дините ще растат почти без намесата на собственика, но си струва да се подготвите за изненади, причинени от непредсказуемостта на времето.

Подготовка на градината за засаждане на диня

За да засадите диня, трябва да изберете най-осветеното градинско легло, затоплено от слънцето и защитено от ветровете. Трябва да се обърне внимание на голямата площ за хранене на храста: външните малки размери не трябва да заблуждават, корените на растенията се разпространяват далеч. В средната лента е по-добре да изберете малък хълм, където не се натрупва нито студен въздух, нито излишна влага.

Зелето, грахът, лукът, чесънът са оптимални като предшественици на динята. Той няма място след нощници, а освен това не засажда диня повече от 2 години подред в същата градина.

Дини на открито

Зона за хранене на дини трябва да бъде достатъчно голяма

По време на копаенето пясъкът трябва да се добавя към глинеста почва, креда или друг дезоксидант (пясък на 1 m2 може да ви е необходима кофа, тебешир - няколко шепи). Не можете да вземете пресен тор под диня, но добрият хумус е 5-8 кг на 1 м2 - основният тор за него. Органичните вещества се внасят през есента с дълбоко изкопаване на лехите, а през пролетта, малко преди засаждане на разсад или сеитба на семена, при обработка с тежко гребло се добавят 30-40 g суперфосфат и няколко шепи пепел.

Динята също така уважава магнезиевите торове с микроелементи: до 5 g на 1 m2 всяка магнезиева сол ще увеличи добива и ще добави вкус.

Отглеждане на разсад

Предпочита се отглеждането на разсад в средната лента. Приготвянето на разсад в апартамент не е трудно, но се изисква достатъчно светлина. Ето защо тези, които имат оранжерия, отглеждат разсад там. Не расте дълго; в рамките на един месец след засяването на семената може да се пренесе на градинското легло. И тъй като в средата на платото в началото на лятото са възможни студове, динята се засажда в незащитена почва едва на 5-10 юни. Това означава, че семената трябва да бъдат засети в саксии в самото начало на май.

Семената се засяват директно в отделни саксии: брането на диня е категорично противопоказано. Дълбочината на контейнерите е най-малко 10 см, обемът е от 300 мл. По-добре е да използвате средно големи и по-големи торфени саксии. Почвата е дишаща, плодородна. На дъното на саксиите се поставя дренаж и едва след това се извършва почвата.

Разсад диня

Динените семена се засаждат в отделни саксии

Динените семена се съхраняват в продължение на много години; тяхното приготвяне се състои в калибриране и дезинфекция с калиев перманганат. Ежедневното втвърдяване в хладилника няма да навреди. Диня се засява на дълбочина около 3 см, след което посевите се поливат и се поръсват със слой сух пясък (3-5 мм).При стайна температура разсадът се появява след около седмица или малко по-късно.

Първите няколко дни разсадът се държи при температура не по-висока от 16-18относноС, след това - около 22относноЧестит и 18относноC през нощта. Осветлението трябва да е добро, светлината се изисква поне 12 часа на ден. Поливането рядко, само в корена. Подхранването не е задължително, но ако растежът е възпрепятстван, можете да поливате разсад с пепелен разтвор. Втвърдява се 7-10 дни преди засаждането в земята. Доброкачествените разсад имат силно късо стъбло и 4-5 листа.

Разсад диня

Отглеждането на разсад от диня е дори по-лесно от отглеждането на домати

Засаждане на разсад в градината

Разсадът се засажда, когато се затопли през нощта 8относноВ. В противен случай, ако надрасне, може да се приземи само под временен подслон. На открито се засаждат дини, като им се дава пространство: най-плътното засаждане е 70 х 50 см, но за нормален растеж е по-добре да се използва схемата 100 х 70 см (в края на краищата, у дома, на истински пъпеш, всеки храст се дава площ най-малко 1,5 х 1, 5 м).

Засаждането на разсад се извършва съгласно обичайния алгоритъм: изкопаване на дупка, поставяне на торфена саксия с леко задълбочаване в нея, поливане с топла вода. Има обаче два нюанса за динята:

 • Дори в случай на добре подготвено легло, към всяка дупка се добавя шепа пепел.
 • Почвата се мулчира не с торф или хумус, както при повечето растения, а около храста се изсипва сантиметров слой пясък.
Диня легло

При избора на модел за кацане трябва да се има предвид, че камшиците растат много бързо

Засяване на семена в градината

Ранно узряващите сортове диня могат да се отглеждат в средната лента и без предварителна подготовка на разсад. Но семената се засяват в почвата само след като тя се затопли до поне 15относноВ. Обикновено е края на май. Докато семената поникнат, възможността за връщане на замръзване ще отмине. Струва си да засявате сухи семена в градината, за да не умрат в случай на неочаквано застудяване. Посейте по двойки, след което отстранете излишните разсад.

Диня семена

Динените семена се засаждат сухи

В средната лента е по-добре да се изгради така нареченото „умно легло“ за дини, както правеха още по времето на Петър. При копаенето в почвата се внася повишено количество органични вещества, което е научено преди много години. Сега леглото е предварително покрито за затопляне с черен филм и сеитбата се извършва в слот (това може да се направи със засаждане на разсад). Филмът не се отстранява през цялото лято и в случай на неочакван спад на температурата те също покриват леглото с нетъкани материали.

Временен подслон за дини

Един от най-простите начини да се затоплим е с пластмасови бутилки за вода.

Особености на грижата за динята на открито в средната лента

Ако на юг, засаждайки пъпеш, те почти забравят за това, в прохладни региони трябва да наблюдавате времето, предпазвайки дините от студено време, а в случай на продължителни проливни дъждове - от излишната влага.

Поливане

За динята не е необходимо често поливане. Влажната почва под храстите трябва да бъде през периода на интензивен растеж на растенията и до образуването на яйчниците. Преовлажняването е изключено. Дините се поливат само в корена вечер с вода, затоплена на слънце. Докато храстите пораснат, поливането се придружава от разхлабване и унищожаване на плевелите; зрелите растения сами потискат растежа на плевелите.

Когато плодовете достигнат размера на орех, поливането се спира. В динята за възрастни корените проникват на метър дълбочина, където самите те приемат толкова вода, колкото са необходими за растежа на плодовете. Поливането по това време, включително поради обилни дъждове, само влошава вкуса на плодовете.

Подхранване

В плодородна почва дините почти никога не се хранят. Това важи особено за азотните торове, тъй като реколтата има тенденция да ги натрупва в плодовете. 10-15 дни след засаждането на разсад, той се подхранва с инфузия на лопен и дървесна пепел, веднага след цъфтежа, храненето се повтаря. Дините с плодове не се оплождат: самото растение ще намери необходимите хранителни вещества в почвата.

Формиране на Буш

Правилното формиране на растение е може би най-трудното нещо за научаване.Първо, много градинари отглеждат дини във вертикална култура, на решетка, но това се прави по-често в оранжерии. На открито поле миглите се оставят да растат свободно на земята, но периодично (до образуването на яйчници с големината на ядка) те се изместват, така че да не се преплитат помежду си. На второ място, излишните издънки трябва да бъдат отстранени навреме: динята не трябва да губи храна за растежа на излишната зелена маса. И дори някои от яйчниците понякога трябва да бъдат премахнати.

Всички операции се извършват при слънчево време, така че раните по леторастите да изсъхнат бързо.

Има различни опции за оформяне на динен храст и нормиране на реколтата. Това е цяла наука, която ви позволява да поддържате динен храст с плодните плодове само на основното стъбло, оставяйки къси странични издънки, и с плодните на страничните и прищипващи основния издънки. Не всички нюанси са необходими, за да се знае и за един обикновен градинар-любител е достатъчно да разбере следното:

 • важно е да се нормализира, когато плодовете растат до размера на пилешко яйце;
 • на храста трябва да останат не повече от 5-6 плода: с най-доброто хранене растението няма да издържи толкова;
 • на всяка странична издънка не се оставят повече от една диня за едроплодните сортове и две за малоплодните;
 • когато плодовете растат от юмрук, над тях се прищипва издънка, като след плода остават 4-5 листа.

И все пак, дори след цялостно изтъняване и прищипване, не само плодовете растат по храстите, но и се появяват нови доведени деца. За да не отслабят растението, те се разбиват ежеседмично, но го правят внимателно: по време на периода на растеж на плодовете е нежелателно да се докосват и изместват миглите. Когато дините станат повече или по-малко големи, под тях се поставят дъски, така че болестите, студът и охлювите да не пълзят по тях от мократа земя.

Схемата за формиране на диня

Една от популярните схеми включва отглеждане на дини на странични издънки.

Лечение срещу болести и вредители

Динята е доста непретенциозна култура, при оптимални условия много рядко боледува или страда от вредители, а в любителските градини много рядко се пръска, дори с превантивна цел. Но в средната лента времето е непредсказуемо и може да провокира гъбични заболявания. За да ги предотвратите, струва си да използвате поне течност от Бордо или препарати Fundazol или Decis. По-често от другите заболявания дините засягат:

 • Брашнеста мана (особено често с преовлажняване), проявяваща се с бели пухкави петна по листата, а впоследствие и върху леторастите и плодовете. Лечението е смес от Бордо.

  брашнеста мана по лист

  Белите пухкави петна по листата са признак на брашнеста мана.

 • Антракнозата, която се проявява като кафеникави петна по листата и плодовете, превръщайки се в язви, се третира по подобен начин.

  Диня антракноза

  Антракнозата се появява като тъмни петна по различни части на растението.

 • Fusarium е заболяване, което води до увяхване както на листата, така и на цялото растение. В самото начало на заболяването е възможно лечение, например с Previkur.

  Фузариум

  Fusarium води до увяхване първо на листата, а след това и на растенията напълно

 • Мозайката е най-страшната болест, тъй като има вирусна природа. На листата се появяват петна с различни форми от всички жълти нюанси. Отначало болестта може да бъде забавена от Karbofos, но пренебрегваните растения умират.

Най-често срещаните вредители са пъпешните листни въшки, телените червеи и кърлежите. Листните въшки се изплашват добре от вливания на тютюнев прах и дървесна пепел, жични червеи се хващат с помощта на примамки (подсладена инфузия на домати или горчица). Трудно е да се биете само с паяк: трябва да използвате синтетични акарициди.

Видео: пъпеш в централна Русия

Събиране и съхранение

Презрелите дини практически не се съхраняват, а неузрелите дини са без вкус, така че трябва да се отстраняват навреме. Незрелите дини практически не "достигат", когато лежат. Основните признаци на узряването на динята са както следва:

 • плодът става лъскав;
 • кората се втвърдява и не се притиска през нокътя;
 • стъблото изсъхва;
 • от страната, където лежеше динята, се образува ясно различимо жълто петно;
 • при почукване звукът става ясен.

Дините се отстраняват с резачка заедно с дръжката.Плодовете се транспортират върху постеля, предотвратявайки повреда. Съхранявайте в един слой на около 7относноC и влажност 70–85%. На практика обаче динята няма да продължи по-дълго от 3 месеца.

Отзиви

В 2010. в моя район близо до Москва, без използването на никакви подслони, без метод за разсад, успях да отгледам диня с тегло 2 кг. 940 грама. През 2011. реши да продължи опита и на 03.09.2011г. теглото на динята е 3 кг 900 грама. Вкусът на зрънцето се оказва много приличен, досега не са забелязани особени трудности от напускането. Той расте на моя сайт от южната страна на къщата, микроклиматът тук е добър, не използвам никакви торове, но на мястото, където динята расте преди няколко години, е направена метрова дупка и е покрита с куп от дървесни остатъци (възли, плодове от моркови, домати и др.). След като завързах 1-2 плода, премахвам точката на растеж в миглите…. Забелязах, че дори когато нощната температура спадна до 7 градуса, по листата нямаше признаци на гъбични заболявания.

Анона

http://dacha.wcb.ru/index.php?showtopic=38542

Миналата година отгледах първата си диня с тегло 900 грама. Тази година засадих 12 растения, модел на засаждане 0.8х1м. Засадени с разсад във фазата на котиледона, под пластмасови бутилки 5 литра под водата на 10 май. Тази година времето не беше за пъпеши. Постоянните дъждове, ако не всеки ден, то всеки ден са необходими, оттам и високата влажност. Резултат: моите дини не се развиха, цъфнаха в края на юли, в средата на август се появиха две дини с детски юмрук, но изгниха.

Дядо65

http://dacha.wcb.ru/index.php?showtopic=38542

В региона на Москва и на север, разбира се, месецът на динята е юли, а юни най-важното е да не се замразява, този месец е само за вкореняване на разсад. С пристигането на топлина, динята наваксва добре, основното е, че хибридите са рано узрели.

Константин

http://forum.prihoz.ru/viewtopic.php?t=162&start=60

Имайте предвид, че когато се образува яйчникът, върхът на миглите трябва да бъде прищипан, оставяйки три листа над яйчника. Това е така, че плодовете да са по-големи (важи както за динята, така и за пъпеша). Засадих отдавна динята "Ogonyok" през разсад, растеше на открито, въпреки че лятото беше горещо. Най-големият плод беше 2kg150g.

Вега

http://www.websad.ru/archdis.php?code=309609&subrub=Разно

Динята беше огън. Претеглено - теглото от 2.3 се оказа първото, останалите малко по-малко. Оставих 3 дини на храста. Узрели 2. Общо бяха събрани 5 узрели парчета. Но за нас приравнен на Далечния север е отличен). Жалко, че не се сетих да направя снимка вътре. Динята е наситено червена отвътре, сладка. Поне по-сладка от закупената в магазина такава със сигурност!

Оксана

http://forum.prihoz.ru/viewtopic.php?t=1991&start=945

И аз харесвам Suga Baby или захарно бебе, дините не са много големи, но много сладки и вкусни.

Нинурева

http://forum.prihoz.ru/viewtopic.php?t=1991&start=945

Видео: дини в Република Марий Ел

Възможно е да отглеждате диня в климатичните условия на средната лента, но с известни усилия. Трябва да има късмет и с времето. Самата технология на засаждане и грижи не е по-сложна от зеленчуците, с които сме свикнали.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.