Как да отглеждаме пъпеш на открито: как и кога да го засаждаме, как да се грижим за него, кога да прибираме

Пъпешът, разбира се, ни е познат като южен деликатес, но отдавна се разхожда по пъпеши и аматьорски градини на север. Понякога се отглежда в оранжерия, но е жалко да се заеме ценно място за него и на първо място се опитват да го отглеждат на открито, особено след като пъпешът, разбира се, се оказва по-вкусен под слънчевите лъчи.

При какви климатични условия може да се отглежда пъпеш на открито

При желание и умело, пъпешът може да се отглежда на север, въпреки че климатичните условия, които са оптимални за него, съществуват на географски ширини приблизително на юг от Волгоград. Пъпешите от Централна Азия се считат за най-вкусни: те растат в горещ климат под парещото слънце. Те се нуждаят от сух въздух и няма нужда от излишна влага в почвата: мощните корени на растението сами го извличат толкова, колкото е необходимо. Сушата не е ужасна за нея, а влажността над 70% вече е много нежелана.

За да се получат наистина сладки плодове, пъпешът се нуждае от сбор от активни температури от най-малко 2500 относноС за вегетационния период и дори повече за късно узряващите сортове. Започвайки от средна ширина, тази стойност не се натрупва през всеки сезон, така че трябва да бъдете хитър: първо, засадете пъпеши под временни приюти, а понякога покривайте и растения през лятото.

Проблемът е, че е необходимо пъпешът да се засажда възможно най-рано: от юнската сеитба няма нормални плодове, дори при ранозрелите сортове.

Така на теория пъпешът може да се отглежда почти навсякъде, но в действителност в много населени места това изисква много работа. Използването на оранжерии е оправдано само в краен случай: стените дори на най-модерните оранжерии гасят доста голямо количество ултравиолетово лъчение, което предотвратява нормалния растеж и пълно узряване на пъпешите. В допълнение, пъпешите се нуждаят от пространство: привидно малкият размер на растението заблуждава, корените на пъпеша се разпространяват далеч и удебеляването рязко влошава условията на растеж на тази култура.

Известно е, че в района на Москва пъпешите са отглеждани преди няколко века, но са били засадени в топли оранжерии.

Все още се използват „интелигентни легла“, като за отоплението им се използват големи количества органични вещества, черен пластмасов филм, който се държи в градината през цялото лято и в слота, в който се засаждат пъпеши, както и модерни покривни материали.

Пъпеши на полето

Пъпешите се нуждаят от топлина, светлина и пространство

Как да засадите пъпеш в незащитена земя

Отглеждането на пъпеши изисква най-осветената площ, за предпочитане малък хълм, надеждно защитен от северните ветрове.

Каква трябва да бъде почвата

Пъпешът е доста придирчив към почвите. Те трябва да са леки и неутрални, за предпочитане глинести. Киселите почви са непременно вар, а глинестите почви се коригират чрез добавяне на пясък и торф.Те се опитват да засадят тази култура след лук, чесън, зеле или грах, но не и след нощници или пъпеши. В същото време е допустимо да се засажда пъпеш на едно място 2-3 години подред, но не повече.

Градинското легло се приготвя предварително, за предпочитане през есента. Въпреки това има време за това през пролетта. Мястото е вкопано дълбоко, което прави 1 m2 кофа хумус или компост. Малко преди засаждането, разхождайки се по леглото с гребло, добавете 30-40 г суперфосфат и шепа дървесна пепел. В много региони, скоро след снега, леглото е покрито с филм, така че земята да се затопли по-рано.

Кога да засадите пъпеш

Датите за засаждане на пъпеши зависят от климата в региона. Пъпешът се засажда не само с разсад, но и директно със семена; тези термини също са малко по-различни. Въпреки това, засяването на семена в градинско легло се използва само в южните райони.

Засаждането на разсад се извършва само когато температурата през деня е 15-20 относноС, а през нощта - над 6 относноОТ. В Централния регион това се случва през първите дни на лятото, в по-северните райони - 10–15 дни по-късно, а в южните, вероятно дори през април. Винаги обаче трябва да можете да се застраховате срещу застудявания и да покриете растенията със спанбонд, а понякога и с по-сериозна изолация.

Засяването на семена директно в градината се извършва около седмица по-рано, но покрийте посевите с филм. Докато семената се излюпват и поникват, ще има време да се затопли още повече.

Схема за кацане

Пъпешите не се засаждат плътно. Първо, корените изискват голяма площ за хранене. На второ място, те трябва да се гледат, включително систематично да прищипват камшиците, а за това трябва да вървите между храстите. Сред всички видове схеми най-често използваната е, когато в ред между растенията разстоянието е най-малко 70 см, а между редовете - най-малко 90 см. Понякога пъпешите се засаждат сякаш на цветно легло: в центъра на кръг с диаметър 1,5 м, едно растение, а по краищата - още 5-6 копия.

Схема за засаждане на пъпеши

Колкото повече място се отделя за всяко растение, толкова по-добре

Техника на кацане

Засаждането на пъпеши директно от семена не се различава от засяването на повечето зеленчукови култури. На избраните места се правят дупки с дълбочина до 5 см, към всяка се добавят шепа пепел и щипка урея, смесват се, внимателно се поливат. Поставете 2-3 семена в дупка (ако семената са в дефицит, а след това едно по едно) и ги поръсете със слой пръст около 3 см. Покрийте леглото с филм, след което го заменете със спанбонд. Ако има стабилна топлина, не се изисква подслон.

Видео: засяване на семена от пъпеш

Разсадът на пъпеш се отглежда изключително в отделни саксии, за предпочитане торфени саксии. Отглеждането на разсад се извършва по същия начин, както при краставиците или тиквичките. Те се прехвърлят в градината на възраст от един месец, с 4–6 истински листа. Кацането също се извършва по традиционния начин, но без задълбочаване. Пъпешът трябва да расте на същата дълбочина, както е свикнал в условията на апартамент. След поливане с топла вода, която не трябва да води до задълбочаване на разсад, почвата се поръсва с тънък слой сух пясък.

Разсад от пъпеш

Ако е време да засадите разсад, а листата все още са малко, не е страшно: ако само корените бяха непокътнати

Грижа за пъпеши на открито

Грижата за пъпеша е подобна на много топлолюбиви зеленчуци като краставици. Вярно е, че пъпеш под слънцето много рядко се отглежда във вертикална култура: миглите се оставят да пълзят по земята, но състоянието им се следи систематично.

Поливане

Пъпешът се полива рядко; въпреки това, при липса на дъжд, това трябва да се прави всяка седмица до задържане на плодовете. Когато се появят плодове, поливането се намалява значително, като се извършва само в случай на силна суша, а след това, когато плодовете растат от юмрук, поливането се спира. Налейте вода, загрята от слънцето и само в корена: пръскането на пъпеш не е добре дошло.

Докато храстите не растат и не пречат на грижите, почвата се полива плитко след поливане. Плевелите се унищожават едновременно. С началото на растежа на страничните издънки растенията леко се олющват.

Подхранване

По време на вегетацията пъпешите се хранят три или четири пъти.Първият път е 10–15 дни след засаждането на разсад в леглото (или 15–20 дни след появата на разсад при засяване със семена), вторият - когато първите цветя цъфтят, след това, когато плодовете достигнат размера на пилешко яйце. Не се изисква много тор: пъпешът може сам да намира хранителни вещества, както и влага. Но ако на храста расте само един плод, а останалите останат малки, ще е необходимо допълнително хранене.

Подхранване

Пъпешът предпочита естествените торове

Обикновено те се опитват да не използват минерални торове и се справят с вливания на лопен или птичи тор с добавка на дървесна пепел. Когато се използват минерални торове, пъпешите растат по-големи, но не особено сладки. Възможно е обаче листно подхранване (пръскане на листата) със сложни торове. Всяка горна превръзка трябва да се прилага върху влажна почва, опитвайки се да излее разтвора под корена. След хранене е полезно слабо разрохкване на почвата.

Прищипване на пъпеш на открито

В открито поле трябва да хвърлите цялата сила на пъпеша върху растежа и узряването на плодовете, а не върху безполезни зелени. Пъпешните храсти задължително се образуват. Образуването обаче се състои главно в навременното прищипване на определени издънки. Това не е трудно да се направи, но трябва ясно да се знае какъв вид пъпеш е засаден: сорт или хибрид. И в двата случая принципите на прищипване на издънките са различни.

И така, сортовите пъпеши дават плод предимно на странични стъбла, така че те се опитват да ги развият. Основното стъбло се прищипва малко след засаждането на пъпеша в градината, веднага щом е удобно. Това се прави през петия или шестия лист, процедурата причинява появата и растежа на странични издънки, върху които се появяват предимно женски цветя, а след това и плодове. Въпреки това, много издънки на открито поле не могат да бъдат оставени: все пак храстът няма да изхрани цялата реколта. Когато стане ясно кои от издънките са най-силни, остават само два от тях (рядко три). Останалите безмилостно изрязват, а след това ежеседмично инспектират храста и когато се появят нови пасинки, ги разбиват също.

Пъпеш пъпеш

Издънките могат да се прищипят с нокът, но е по-удобно да се вземат ножици

При хибридите на пъпеши е точно обратното. Почти всички съвременни хибриди дават плод предимно на централното стъбло, така че прищипват всички странични процеси. Те изобщо не могат да бъдат изрязани, листата върху тях ще участват във фотосинтезата, но всяка странична мигла се прищипва върху втория или третия лист.

Формирането на храста не свършва дотук. Факт е, че на пъпеш има много цветя и от повечето от тях могат да се появят яйчници. Но дори и при най-добрите условия, пъпешният храст няма да осигури растежа на повече от шест плода (а при едроплодните сортове и хибриди - само три или четири). Следователно, след появата на яйчниците, всички цветя, които се появяват, веднага се отрязват. След това те разглеждат яйчниците известно време и когато стане ясно кои от тях изостават в развитието, те също се отстраняват.

Най-добре е да прищипвате нови издънки седмично. С остаряването на листата те постепенно се откъсват, започвайки с изсъхване и пожълтяване. Тъй като пъпешите обикновено се отглеждат в незащитена почва в хоризонтална култура, плодовете лежат директно на земята. Следователно, когато израснат от гърбицата, под тях се поставят дъски, така че плодовете да не изгният, лежащи на влажна земя и да не бъдат атакувани от охлюви.

Пъпеш на градинското легло на дъска

Всеки плосък предмет под ръка може да бъде поставен под пъпеша

Пъпешни болести и вредители

Най-често няма проблеми с отглеждането на съвременни сортове по отношение на болести: повечето от тях имат добър имунитет. Пъпешите понякога развиват заболявания като брашнеста мана, маслинено петно ​​и антракноза. Всички болести най-често се откриват в случай на висока влажност и неправилни грижи (особено когато не се борят с плевелите и не премахват различни растителни остатъци). Повечето заболявания се лекуват с течност от Бордо и препарати на основата на колоидна сяра.

Най-опасните вредители са паякови акари и пъпешни листни въшки. И двамата се хранят със сокове от листата, силно отслабвайки растенията. И той, и другият се установяват, преди всичко, в неподредени, обрасли с плевели. Можете да се борите с малък брой вредители с народни средства (пепел и сапунен разтвор, инфузия на лукови кори и др.). Ако има много вредители, лечението на насажденията с Karbofos може да помогне и ако те са масово разпространени, ще трябва да използвате мощни инсектициди (срещу листни въшки) и акарициди (срещу кърлежи).

Листни въшки на пъпеш

Листните въшки са едни от най-известните вредители

Не забравяйте за големите вредители - птици. Враните обичат зрелите пъпеши и ги кълват безмилостно. Трудно е да се справим с тези умни птици, така че реколтата трябва да бъде събрана навреме.

Особености на отглеждането на пъпеши в различни региони

Основната разлика в условията на регионите, влияеща върху особеностите на земеделската технология на пъпеши, е броят на топлите дни. Най-трудно е да се отглежда тази култура в Сибир и на север; в други региони градинарите по някакъв начин се адаптират.

Средна лента

В централна Русия се отглеждат не много сортове пъпеши, като често се отдава предпочитание на жените от Алтай и Колхоз. Сеитбата на семена в градината се използва рядко, отглеждането на разсад започва в края на април. Месец по-късно разсадът се прехвърля под леки заслони, като се отстранява след няколко седмици. Успехът на отглеждането зависи от това как е излязло лятото. През друга година пъпешите може изобщо да не започнат, но често получават съвсем прилични добиви. С появата на нови сортове пъпеши те започнаха да засаждат не само в южната част на региона (области Брянск или Калуга), но и на север.

Пъпеш Колхозна жена

Колективният фермер е познат дори от онези, които са далеч от градинарството

Предградията на Москва

Московският регион е разположен в средната лента, но има определен специфичен климат. Въпреки това, той често засяга само овощни дървета, които могат да страдат от чести размразяване през зимата, това не се отнася за пъпеш. Но в района на Москва много райони могат да бъдат наводнени в случай на продължителни дъждове, поради което корените на пъпешите страдат, пъпешите могат да умрат. Затова тук те винаги се опитват да ги засаждат на хълмовете и винаги с разсад. Умните легла също често се използват.

Видео: отглеждане на пъпеш в предградията

Черна земя

В района на Чернозем е напълно възможно засяването на семена в земята, те го правят, когато почвата се затопли до 12-13 относноВ. За защита от студени ветрове веднага се засаждат растения - царевица или слънчоглед. Асортиментът от сортове е малко по-различен от средната лента: те предпочитат не само жената Колхоз, но и Янтарная, Казачка, Золотая. Понякога те засаждат пъпеш в неизползваеми кофи: земята в тях се затопля добре, а при застудяване кофите лесно се скриват в стаята.

Пъпеш казак

Kazachka е един от най-популярните сортове

Уралска област

За много кратко лято пъпешите не винаги имат време да узреят. Следователно изборът на сортове е много ограничен (мечтата за сибарит и Пепеляшка са традиционни) и отглеждането често се извършва в оранжерия: самият храст е засаден в подслон и камшиците в крайна сметка се пускат навън. Засаждането на разсад в градинско легло преди средата на юни е невъзможно и дори тогава първо се покрива със спанбонд или отрязани бутилки.

Време за прибиране на реколтата

Пъпешите от различни сортове са готови за прибиране на реколтата 45–90 дни след засаждането. В зависимост от времето за засаждане, сорта и климата на региона, това може да бъде юли, август и септември. Трябва да се събират само напълно узрели плодове: незрелият пъпеш не достига по време на съхранение; само ако й останат само няколко дни, тя може да стане малко по-узряла на топло място.

За да се ускори узряването в градината, плодовете понякога могат да бъдат обърнати с различни страни към слънцето.

Не е трудно да се определи зрялостта на пъпеш: те трябва да се превърнат в цвят, характерен за сорта, да станат леко меки от края, противоположен на дръжката, а по-голямата част от ранните и средно-сезонните сортове също придобиват приятна миризма . Презрелият пъпеш става по-малко вкусен и може да се пръсне в градината.

Отзиви

В Алтайския край, който е недалеч от Омск, покълналите семена се засаждат в земята, растат отлични пъпеши.

Владрес

https://www.forumhouse.ru/threads/13024/

Отглеждам пъпеши от 6 години.Сортовете за региона на Москва (средна лента) трябва да бъдат избрани рано, но също и за разсад през април. (Някои сортове са по-добри в началото, други в края.) В градината се опитайте да създадете условия за максимална топлина и светлина. Например, на слънчево място, седмица преди засаждането, покрийте земята с черен лутрасил; по-късно, когато растете, поддържайте филма винаги затворен на дъги от северната страна - отворен само от южната. Но дори и с всички усилия, добивът варира в зависимост от това какво ще бъде лятото. Най-успешните сортове са тези с малки плодове. След четвъртия истински лист стъблото се прищипва, тъй като плодовете се връзват по-добре на страничните стъбла.

Чапелен

https://www.forumhouse.ru/threads/13024/

Ако има тор, направете топло легло. Долу торът е свеж, а отгоре вижте 25 земя. Просто не забравяйте да прищипите храстите над 3 - 5 листа за образуване на издънки от втори ред.

Евгений

https://www.forumhouse.ru/threads/13024/page-6

Миналата година засадих карамел и медена приказка, за разсад в началото на май, в началото на юни, пъпешите имаха време да узреят, не мед, разбира се, но доста сладко, въпреки това, някак ми липсваше богатството на вкуса или нещо такова, докато аз мисля, че си струва да се засажда тази година.

Люти чушки

http://dacha.wcb.ru/index.php?showtopic=47914&st=700

Пъпеш Карамел

Карамелът е един от най-ранните узряващи сортове

Средната лента и Сибир са напълно различни условия на отглеждане, така че е погрешно да се обобщават. Неправилно е и контрастирането на пъпеши от ранно, средно и късно узряване. Те просто се допълват. Основното е, че те имат време да узреят и да бъдат вкусни, да дадат добра реколта и да не се разболяват в определен регион.

Юрий

http://forum.prihoz.ru/viewtopic.php?t=1231&start=1440

Миналата година жената от Колхоз отгледа пъпеш на парцела си - реколтата беше отлична, точно както от юг, ако си спомняте лятото миналата година беше много горещо. И тази година също има реколта, но пъпешите са много малки и не са узрели, мислех, че ще узреят до есента, но върховете на всички изсъхнаха.

Медик

http://indasad.ru/forum/62-ogorod/6437-dynya-kolkhoznitsa-raz-na-raz-ne-prikhoditsya

Пъпеш "Алтай" - много рано, узрява при сеитба със семена, много ароматен, но за съжаление не сладък, много малък процент захари в него. Злато на скитите - средният период на узряване, нямам време да узрее, северозападно от Пермския регион.

Феч

https://www.forumhouse.ru/threads/13024/page-3

Отглеждането на пъпеш на открито е лесно, стига времето да позволява: тази култура обича топлината, сухотата и светлината. Тя също обича пространството, което трябва да се вземе предвид, ако искате да засадите тази прекрасна култура.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.