8 ефективни начина за удължаване на живота на букет цветя във ваза

Когато любим мъж подарява красив букет, винаги искате да го запазите свеж възможно най-дълго, но обикновено на втория ден отрязаните цветя започват да избледняват. Опитните цветари знаят как да се грижат за букет и ние ще ви разкажем ефективните начини, които те успешно използват, за да поддържат представянето на цветя.

Ежедневна смяна на водата

Цветята консумират много течност дори след като са били изрязани, а някои от тях, като анемоните, дори продължават да растат. Ето защо качеството на водата е изключително важно за поддържане на красотата на всеки букет.

Обикновено жените веднага изливат чешмяна вода във ваза и поставят букет, но в нея има твърде много соли, които бързо унищожават растенията.

За отрязани цветя е подходяща следната вода:

 • филтриран;
 • варени;
 • защитен през деня;
 • дъжд.

В този случай водата трябва да се сменя ежедневно, а температурата й преди потапяне на цветята трябва да бъде най-малко 20 ° C.

Редовно подрязване на стъблата

Преди да поставите букета във ваза с вода, отрежете стъблото с около 3-5 см и след това го съкращавайте с още 1 см всеки ден. Това е необходимо, за да не изгние краят на стъблото и влагата да тече по-добре към листа и цветя.

Трябва да отрежете стъблото така:

 1. Вземете едно цвете, заменете стъблото под течаща вода със стайна температура.
 2. Използвайте остър нож, за да отрежете ръба на стъблото под ъгъл от 45 градуса. Ножиците за подрязване не са подходящи, тъй като разрезът е неравен и краят на стъблото е смачкан.
 3. Бързо поставете цветето във ваза и продължете да подрязвате останалите стъбла.

По време на резитбата ръбът на стъблото трябва да е във вода, в противен случай въздухът веднага ще проникне в прясния разрез, което допълнително ще попречи на пълното усвояване на влагата и в резултат букетът ще започне да избледнява.

Оцет / лимонена киселина

През деня върху стъблата се образува малък слой слуз, който е във влажна среда, а във водата се появяват мехурчета. Това е знак, че там се размножават бактерии и започва ферментация. За да се предотвратят тези процеси, към вазата трябва да се добави слаб разтвор от 15 ml оцет или 0,5 ч. Л. лимонена киселина, разредена в 1 литър вода.

А също и оцетният разтвор е в състояние да омекоти твърдата вода, което ще има много положителен ефект върху букета.

Захар

В хода на естествения растеж растението получава хранителни вещества от почвата и в резултат на фотосинтезата. Можете да замените такава храна, като "захраните" цветята със захар.

За да използвате захар, за да запазите букета свеж, трябва:

 1. 1,5 ч.л. Разтворете захарта в 1 литър вода със стайна температура, изсипете разтвора във ваза.
 2. Поставете букета в захарната течност.
 3. Сменете сладкия разтвор на нов веднъж дневно, тъй като бактериите бързо се размножават в топла застояла вода.

По време на всяка смяна на захарен разтвор стъблата трябва да се измият под крана.

Подрязване на дъното на стъблото

Някои цветя имат много твърдо стъбло и те не пият добре вода от ваза, така че за да увеличите площта на засмукване, можете да го разделите на няколко части, както следва:

 1. Разделете стъблото отдолу с пръсти и в средата поставете парче кибрит - по-подходящо за хризантеми.
 2. Леко потупайте края на стъблото с чук за роза и люляк.
 3. Издраскайте дъното на стъблата на лалета и нарциси с игла.

За други видове цветя тези манипулации също са подходящи, но когато избирате метод, трябва да разчитате на максималното сходство на техните стъбла с изброените по-горе.

Аспирин

Ацетилсалициловата киселина е отличен консервант за отрязани цветя, но преди да я добавите, трябва да направите следното:

 • режете цветя правилно;
 • пригответе филтрирана или преварена вода;
 • вземете стъклена ваза, тъй като пластмасата няма да работи.

Трябва да добавите аспирин към ваза с букет като този:

 1. Смелете 2 таблетки аспирин с точилка или чук.
 2. Изсипете 1 литър приготвена вода във ваза и добавете там лекарство.
 3. Разбъркайте добре и поставете букета.

Аспиринът дезинфекцира повърхностите и предотвратява гниенето на растенията. Освен това киселината активира повишена нужда от влага в цветята и те започват да пият повече, поради което листата и цветовете са по-хидратирани и не изсъхват.

Пръскане

Освен че се хранят през корените, цветята са способни да абсорбират водата през листата. Достатъчно е да пръскате растенията 1-2 пъти на ден от спрей бутилка с фин спрей и те ще стоят много по-дълго.

Основното нещо е да не се качвате на пъпките, така че те да не изгният преждевременно и да се покрият с тъмни петна.

Редовно почистване на вазата

Необходимо е не само ежедневно да сменяте водата във вазата, но и да я измивате. Изплакването само под чешмата не е достатъчно, така че можете да използвате сода за хляб като безопасен препарат.

За почистване на вазата е подходящ разтвор, приготвен от 100 ml топла вода и 15-20 g сода. Достатъчно е да потопите парцал или гъба в него и внимателно да разтриете стените на вазата. Содата не само ще почисти отлаганията, но и ще дезинфекцира повърхността.

Правейки тези прости трикове, ще удължите значително живота на един скъп за вас букет. Освен това аспиринът, оцетът и содата са евтини и не е трудно редовно да сменяте водата във вазата, пръскате листата и отрязвате стъблото.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.