Как да спасим папрат с оцветени листа

Най-известната легенда за папрат казва, че като берете митично цвете от растение в нощта на празника на Иван Купала, можете да получите дарбата на ясновидството. В допълнение към приказките, цветето има непретенциозни грижи. Но дори и при подходящи грижи, папратът не винаги ще расте добре, ако не са изпълнени някои условия.

Извадете от радиатора

От разнообразието от видове папрат най-популярен стана нефролеписът, който има красива, буйна корона, която може допълнително да украси всеки интериор. Изключително нежелателно е да се поставя папрат до нагревателна батерия, защото скоро листата ще се покрият с кафяви петна и ще започнат да падат, а растението ще умре.

Създаване на сенки

В естествени условия папратът расте на сянка на дърветата, но обича леката полусянка. У дома, когато се поставя растение, за предпочитане са прозорците с източно и западно положение.

Вътрешната папрат не е малко растение, така че ще бъде тясно на перваза на прозореца. Цветето ще изглежда добре близо до прозореца на стойка. Мястото трябва да е светло, но без пряка слънчева светлина.

При разсеяна слънчева светлина растението ще се чувства най-комфортно. В края на есента и зимата на цветето трябва да се осигури продължителност на дневната светлина от 8-9 часа и да се пренареди към прозорците, обърнати на юг, или да се инсталира подсветка с изкуствено осветление.

Пръскане и обилно поливане

Когато навлажнявате закритата папрат, трябва да следвате правилото за умерено поливане. Растението е хигрофилно, но не може да се полива обилно, както и да се пресушава. Почвата трябва да е постоянно влажна.

По-добре е да се полива папратът, когато горният слой на земята изсъхне малко. За да проверите нивото на влага в почвата, трябва да поставите пръстите си на земята и ако бучки пръст се придържат към върховете на пръстите, тогава земята е достатъчно влажна, ако не, тогава се изисква поливане.

За да се предотврати изсъхването на почвата, върху горния слой могат да се поставят декоративни камъчета. За напояване най-добрата вода е дъждът или топенето, но също така е подходяща утаена вода със стайна температура от мрежата.

Оптимален режим на поливане:

  • през лятото - след 3 дни;
  • през зимата - на всеки 7 дни.

Особено обилно поливане е необходимо по време на вегетативния растеж, през пролетта и лятото. Младите издънки, дори и при леко пресушаване, могат да умрат. Схемата за напояване може да варира в зависимост от температурата, тя трябва да бъде в рамките на 15-22 ° С.

Редовното пръскане на растението е предпоставка за отглеждане на домашна папрат. Честотата на тази процедура зависи от температурата и влажността на въздуха.

Пръскането трябва да бъде ежедневно, особено през зимния отоплителен сезон, когато въздухът е сух от отоплителни уреди и вентилацията не се случва много често. Препоръчителната температура на водата за пръскане е малко над стайната температура.

Влажността на въздуха може да се увеличи чрез поставяне на саксиите с растения върху палети с мокър пясък, торф или експандирана глина.

Папратът е много популярен като домашно декоративно цвете. Внимание, грижи и редовна проверка ще помогнат да се избегнат много проблеми, а зеленината на буйната корона на нефролепис ще украси всеки интериор.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.