Мини-дърво в саксия: как и какво да храним бонсай, така че да се хареса с гъста корона

Бонсай е бонсай дърво от Япония, много подобно на общото. Растението може да достигне 120 см или да бъде много мъничко - до 5 см. За по-малко копие се използват дъб, сакура, бор, фикус, клен. За да може едно дърво да зарадва с плътна корона, то трябва да бъде правилно оплодено.

Състав на тора

Важен компонент на грижата за миниатюрен бонсай е храненето. Има двоен ефект: подхранва и укрепва растението. Торът трябва да съдържа следните компоненти:

  1. Азот. Торовете с малко количество азот са необходими в началото на растежа. Подхранването насърчава развитието на листа, издънки, ускорява процесите на клетъчно делене, производство на протеини. Тъй като листата започват да растат, дървото се нуждае от смеси с високо съдържание на азот.
  2. Фосфор. Участва в метаболитните процеси, стимулира клетъчното делене, подуване на бъбреците. Този елемент участва в развитието на кореновата система, предпазва от болести.
  3. Калий. Помага за цъфтежа, образуването на плодове, има положителен ефект върху устойчивостта на суша, ниски температури. Елементът предотвратява развитието на гъбични заболявания и появата на вредители.

Всяко растение има свои собствени характеристики. Хвойната се нуждае от органични смеси по време на активен растеж. Carmona препоръчва хранене под формата на твърди органични смеси. Иглолистните се нуждаят от храна наполовина по-често. Липсата или излишъкът от тор влияе отрицателно върху растенията. Правилното съотношение на хранителните вещества помага на бонсаите да образуват плътна корона.

Нанасяне на почвата

Универсалните сложни смеси се разреждат с вода според инструкциите, само наполовина по-малко. Течният тор се излива в почвата след поливане, за да не навреди на кореновата система.

Подхранването е разрешено през палета. Сместа се разрежда, изсипва се в широк съд, където се поставя саксия с растение. Те се събират, след като растението поеме цялата течност.

Не се препоръчва да се прилагат торове върху почвата; мъхът често се поставя върху горния слой на субстрата, за да задържа влагата. За превръзка използвайте твърди торове под формата на топки, гранули. Те са заровени в почвата, след това се разтварят по време на поливане и равномерно проникват до корените. Те могат да бъдат поставени и върху субстрат или в специална кошница. Прахообразният прах се разпръсква върху повърхността на почвата.

Условия за торене

Времето за хранене продължава от ранна пролет до средата на есента. Младите посеви се наторяват на всеки 2-3 седмици със специални смеси за породата и сезона. Зрелите дървета се нуждаят от хранене на всеки 4-6 седмици.

През пролетта, когато започва максималният растеж на растенията, азотът е необходим два пъти повече от калий и фосфор. Препоръчителното съотношение на азот, фосфор и калий е 12: 6: 6. През лятото тези пропорции са 10:10:10. В края на сезона за широколистните дървета калият и фосфорът се нуждаят от двойно повече, азот по-малко. През есента е полезно да добавите костно брашно или натрошени рибни кости. Азот, фосфор и калий са необходими в съотношение 3: 9: 9. През зимата дърветата се хранят веднъж месечно, без азот.

Когато отглеждате джуджета, трябва да спазвате правилата. Не можете да захранвате:

  • болни, отслабени растения;

  • веднага след подрязване;

  • наскоро трансплантирано, ще повреди корените;

  • зимен сън през зимата;

  • по време на цъфтежа и непосредствено след това.

Отглеждането на мини дърво не е лесен процес, но интересен, изисква търпение и знания.С правилния подход към бизнеса, дори начинаещ градинар може да създаде бонсай у дома.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.