Как да се справим с мащабното насекомо на стайни растения: съвети и снимки

Опитните производители на цветя знаят от първа ръка колко опасно е мащабното насекомо. Разграничаването на това насекомо от другите вредители не е толкова трудно: характерна особеност е наличието на защитно покритие, което лесно може да бъде объркано с черупката на костенурка. Любими местообитания на мащабните насекоми са листа, дръжки и стъбла, към които те се придържат плътно с телата си. След като сте намерили поне едно от това насекомо на стайно растение, спешно трябва да започнете да действате, в противен случай скоро в къщата няма да остане живо цвете.


Описание и биологични особености на скалното насекомо

Започвайки запознаване с мащабното насекомо, трябва да се каже, че това е семейство псевдококи. Начинаещите производители са лесни може да я сбърка с фалшив щит... Следователно задачата да разпознаят този вредител изглежда по-трудна за тях. Можете да разберете кой кой е от наличието на подвижна черупка, която задължително присъства в насекомото. Ако се опитате да премахнете черупката от тялото на насекомото и то ще продължи да седи на повърхността на листа, тогава можем да заключим, че това е мащабно насекомо.

С фалшив щит това няма да работи, тъй като за нея щитът е част от тялото. Ако погледнете насекомото под микроскоп, ще забележите, че фалшивият щит има очите на щита. При обикновено мащабно насекомо те се отвеждат директно до ларвата.

Наличието на восъчен щит, покриващ тялото на насекомото, обяснява защо то е получило такова име. Този вредител е доста малък и има дължина около 5 мм. Тези насекоми обаче могат да се различават по размер. По време на снасянето на яйца женските седят върху тях и ги затварят, докато се появят потомците. Обикновено женските живеят не повече от 3-4 месеца... Мъжете показват повишена подвижност, някои са способни да летят. Продължителността на живота им обаче е кратка и е не повече от два до три дни.

Когато ларвите излизат от яйцата, те започват да се движат по цялото растение, докато не успеят да го закрепят. От този момент нататък те не променят местоположението си, оставайки в това състояние, докато не образуват восъчна обвивка.

Независимо от възрастта, всеки от тези индивиди причинява значителни вреди на растенията през цялата година. За тях храната им е растителен сок. Освен това дори отровните растения могат да се харесат на мащабните насекоми. Можете да забележите признаци на увреждане на растенията от вредител по начина, по който младите издънки започват да изсъхват. Впоследствие образуването на нови спира, пожълтяване на листата и стъблатакоето завършва с падането им. Ако пропуснете този момент и не вземете навременни мерки, тогава можете да загубите растението.

В повечето случаи скалните насекоми се срещат в градинарски култури. Въпреки че могат да се появят на стайни растения, това се случва много по-рядко. Но във всеки случай растенията страдат силно от тях, което може да доведе до пълната им смърт. Сред всички растения, които най-често страдат от насекоми, трябва да се подчертаят цитрусови плодове, палми и броми.

Как да се отървем от мащабните насекоми на стайни растения?

Ножница по листата на домашните растенияЗа унищожаването на скалното насекомо и неговите роднини се използват приблизително подобни методи. Наложително е да се извършва редовна инспекция на растенията, което в такива случаи покрити с лепкава течност... И за да не пропуснете нито един вредител, препоръчително е да направите това с лупа. Важно е да разгледате възможно най-внимателно основния ствол, пазвите на листата и горната и долната част на листата. Факт е, че именно тези части на растението привличат вредителя.

След намирането на ножницата е необходимо заразените растения да се прехвърлят на отделно място. Частта от стаята, където са стояли тези цветя, трябва да бъде обработена със сапунена вода. За пълното унищожаване на насекомите и признаците на заболяването те също се третират с разтвор на инсектицид. Намалените насекоми по листата и стъблата на стайните цветя се отстраняват с помощта на памучен тампон, който първо трябва да се навлажни с инсектициден разтвор. Въпреки че някои от цветарите използват по-добре познати средства, като алкохол и керосин... Въпреки че с тяхна помощ е възможно и унищожаване на вредители, в същото време съществува риск от изгаряния от листата на растенията.

След обработката трябва да приготвите разтвор от сапун или тютюн и да отстраните от стъблата и листата на цветята на младите индивиди. Най-лесният начин да направите това е да използвате четка за зъби. Когато операцията приключи, е необходимо да се отстрани разтворът и да се изчака растенията да изсъхнат. След това вземаме инсектициден разтвор и обработваме цветето, така че в същото време да попадне не само върху листата и клоните, но и в почвата. В края на обработката стайните растения трябва да бъдат покрити с полиетилен. След 30 минути капакът може да бъде премахнат. През следващите 2-3 дни наблюдаваме растението и след това отстраняваме остатъците от инсектицид и мъртвите насекоми с топла вода.

Химически препарати за борба с ножницата

АнтипаразитиСнимка на насекоми позволява на производителите на цветя да разберат с кого трябва да се справят. Но няма да е толкова лесно да го унищожите.

За по-голям ефект е необходима такава обработка прекарват всяка седмицадокато не остане нито един жив вредител. Трябва обаче да бъдете внимателни при работа с химикали, тъй като те могат да навредят на домашните любимци и хората. За да се избегнат негативни последици, трябва да се използват инсектициди в съответствие с препоръките на производителя.

Най-добри резултати в борбата срещу щита показват лекарства като:

 • Actellik;
 • Fitoverm;
 • Метафос.

Поради наличието на черупка, те понасят добре повечето химикали. Ето защо, ако сте взели твърдо решение да се отървете от тези насекоми, ще трябва да извършите повече от едно лечение, за да постигнете целта си.

Народни средства за защита

Можете също така да се справите с щита с помощта на народни методи за борба. Най-известните са:

 • оцетен разтвор със слаба консистенция;
 • калиев зелен сапун;
 • тинктура от чесън, лук или черен пипер.

Когато се занимавате с унищожаването на вредители, е необходимо постоянно да инспектирате растенията, тъй като за да се отървете напълно от насекоми, трябва да извършите повече от едно третиране. Има случаи, когато скални насекоми са били открити на растения 6 месеца след последното третиране. В същото време е необходимо прозорецът и саксиите да се поддържат чисти.

Въпреки че скалните насекоми са свикнали да се заселват на едно растение, не бива да се изключва възможността те да се разпространят и в съседни цветя.

Това ще усложни задачата за убиването на тези насекоми. Сериозните щети по скалните насекоми са причинени от чести пръскане и проветряване... Поради тази причина това трябва да се прави всеки ден. Тогава можете да се отървете от тях много по-рано.

Полезни съвети за справяне с ножницата

Също има много други лекарствакоето може да помогне за победата на щита.

 • Колонии от мащабни насекоми върху пропускливо растениеСъдържанието на едно пакетче отрова за колорадските бръмбари "Aktara" се изсипва в контейнер, добавя се вода, след което засегнатите растения се напръскват с този разтвор в три дози. Обикновено отнема 6-8 дни, за да изчезне последното насекомо;
 • Популярно народно лекарство е смес на основата на сапун и водка. С тази течност се смазват листата, като в същото време се почистват от насекоми. По отношение на ефективността този инструмент се счита за един от най-добрите;
 • Фосбецидът показва добри резултати. Поради това има смисъл да се използва за силно увредени растения. За да се избегнат усложнения, препоръчително е лечението да се извършва на чист въздух;
 • Дори ако редовно премахвате насекоми от растенията, това няма да ви даде увереност, че растенията ще бъдат здрави. Ще мине малко време и насекомите мащаби ще се появят отново на стайни растения. За да се изключи връщането на тези вредители, както и да се премахнат следите от тяхното присъствие, се препоръчва растенията да се третират с разтвор на чесън.

За да се справите с ножницата и нейните роднини, не е нужно да купувате скъпи вносни инсектициди... Можете да унищожите тези вредители, като използвате доста прости и евтини средства. Въпреки това, за да се постигне желаният ефект, те трябва да се прилагат правилно още в момента, в който лепкавата течност се намира върху растенията. Също така е необходимо да се направи всичко възможно, така че агентът, използван за борба с тези насекоми, да причини минимални щети на растенията.

Заключение

Как да се отървем от ножницатаСтайните растения се нуждаят не само от поливане, но и от защита от вредители, предимно от насекомото. Тези насекоми могат да причинят значителна вреда не само на стайни растения, но и на различни градински култури. Следователно цветарят се нуждае през цялото време следете състоянието на любимите си и когато се открие лепкава течност, вземете мерки. Трудностите с унищожаването на мащабните насекоми са свързани с факта, че този процес отнема много време. Следователно трябва да се подготвите за факта, че ще трябва да обработвате стайните си цветя с различни препарати повече от веднъж.

Много градинари използват съвременни инсектициди за борба с ножницата и с право. В края на краищата е достатъчно да прекарате няколко спрея, за да ги премахнете напълно до последното насекомо. Ако обаче не искате да нанесете значителни щети на цветята си, тогава можете използвайте народни средства... Те са също толкова ефективни, колкото химикалите и същевременно спомагат за свеждане до минимум на щетите, които могат да бъдат нанесени на растенията по време на третирането.

Ножници на стайни растения
Какви насекоми вредят на растениятаКак да лекуваме растенияРастителни вредителиНожница по листата на домашните растенияКак да се справим с насекомите върху растениятаКак да премахнете насекомите от растениятаРазновидности на насекомиМетоди за борба с насекомиНачини за лечение на растения от насекомиВидове паразити

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

1 коментар

  1. АватарМария Пикалова

   страхотна статия, благодаря!

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно, при условие че е публикувана връзка към източника.