Третиране на дървета от вредители и болести през пролетта

Пръскане на дърветаМожете да разчитате на висок добив само ако се грижите правилно за градината. Ето защо собствениците, които са запознати с този процес, градината всяка година. Успехът на това събитие зависи от качеството на провеждането му през пролетта. В крайна сметка в този момент се решава дали насажденията ще бъдат добре защитени от вредители и болести.


Когато пролетната топлина започне да се усеща във въздуха, много хора искат да бъдат по-близо до природата. В тези моменти душата иска да се наслади на разнообразието от цветове, които ни дават различни насаждения в техните вили. И за да приближат този момент, градинарите се опитват да подготвят по-внимателно градината преди началото на плододаването.

На първо място, за да определите обема на работата, която трябва да се свърши трябва да видите градината... Въз основа на резултатите от него ще стане ясно какво ще трябва да се направи. След дълга и студена зима непременно ще се появят много повредени клони, които трябва да бъдат премахнати. Пролетната обработка на градината обаче не се ограничава само до това, тъй като включва и много други важни мерки, които са предназначени да осигурят защитата на насажденията от вредители и болести.

Защо и кога е най-доброто време за обработка на градината?

Грижа за градинатаВсеки здравомислещ човек се стреми да има само най-пресните, естествени плодове и плодове на трапезата си. За да постигнат тази цел, много собственици работят от сутрин до вечер на своите парцели, за да получат добра реколта в края на сезона. Това обаче не е толкова лесна работа, както може да изглежда на пръв поглед. Всяка пролет летни жители трябва борят се с много различни паразити и заболявания, които, ако не бъдат проверени, могат да нахлуят във всичко.

За да намалят вредата, която болестите и вредителите могат да причинят, много летни жители използват химически и органични методи за борба с тях. Крайният резултат обаче до голяма степен се определя от опита на градинаря. Това от своя страна определя каква ще бъде реколтата в края на сезона. Ефективността на всички планирани работи може да бъде подобрена само ако те се извършват в точното време. Ето защо, веднага след като последното студено време отмине и плодовите яйчници започнат да се образуват по дърветата, трябва незабавно да започнете да работите.

Етапи на обработка на градината през пролетта

Ако се доверите на опита на опитни летни жители, тогава е по-добре да обработите градината преди 10 часа или след залез слънце - след около 6 часа. Този избор не е случаен, тъй като през тези часове активността на слънцето е минимална и следователно рискът от изгаряния от листа е изключително нисък. В рамките на пролетната обработка на градината могат да се разграничат следните основни етапи:

 • в началото на пролетта;
 • преди почивка на пъпките;
 • преди и след цъфтежа;
 • по време на образуването на яйчниците.

Пръскане на градината в началото на пролетта

Обработка на дървета през пролеттаЕдна от традиционните градинарски дейности е варосването на стволовете на дърветата. По-добре е обаче да се извършва преди студеното време.Ето защо се препоръчва да се планира през есента. В резултат на тази операция можете защита на дърветата от повреда от гризачи, следователно, останалата непокътната кора няма да се напука в резултат на вятъра от замръзване. През пролетта ще трябва само да го огледате, за да разберете дали е издържал добре зимата и да го коригирате, ако възникне необходимост.

Първата обработка на градината трябва да се извърши през първия март, докато пъпките все още не са започнали да цъфтят. След като изчакате снегът да се стопи, можете да подготвите насажденията за обработка. За целта те подреждат територията на лятната вила, премахват изолацията от защитени болни, както и клони, които не са оцелели през зимата. След това се извършва пролетно третиране за защита на дърветата и храстите от насекоми.

В началния етап е необходимо да се инспектират стволовете на дърветата и да се отстранят откритите гъбички от повърхността. След това върху кората нанася се варов разтвор... Процесът на готвене ще изглежда така:

 • трябва да вземете 2 кг вар и да го смесите с 10 литра вода;
 • след това към тази смес трябва да се добавят 1 кг глина и 330-350 г меден сулфат;
 • всички компоненти трябва да бъдат добре смесени до гладка смес;
 • разтворът вече е готов и може да се носи върху стволовете и основата на клоните

В резултат на такова третиране ще бъдат премахнати яйца и ларви на насекоми, които често могат да бъдат намерени по кората и пукнатините на ствола.

Въпреки това днес по-модерни и ефективни препарати са на разположение на градинарите. Въпреки че струват малко повече, те могат да се използват за обработка на дървета много по-бързо и с по-малко труд, без да позволяват на насекомите да навредят много на насажденията. Много от тях съдържат фунгицид, който повишава устойчивостта на насажденията към много болести. Подобни свойства притежават следните средства:

 • акрилна замазка;
 • акрилни бои;
 • варови пасти, съдържащи меден сулфат.

Не само меден сулфат, но и дизеловото гориво могат да помогнат за защита на дърветата и храстите от вредители. След обработката на насажденията върху тях ще се появи защитен мазен филм, който може да предпази дърветата и храстите от досадни насекоми. Ако насекомите се опитат да снасят ларви и яйца върху стволовете и клоните, те ще умрат под топката дизелово гориво. В този случай всички отворени цветни стъбла и разцъфнали листа ще останат здрави и здрави.

Пролетно градинарство преди почивка на пъпките

Какви средства са обработваните дърветаСледва следващият етап - обработка на овощни дървета преди бъбреците да се събудят. Основната цел на тези дейности е да се предотврати насекомите, които се излюпват от ларвите, както и патогените на различни заболявания, от заразяване на дървета и храсти. Най-голяма вреда на градината могат да причинят заболявания като струпясване, черен рак, кокомикоза и др.

За да защитите градината от патогени и ларви на паразити, ще помогнат специални инсектицидни химикали, създадени за такова третиране. Най-често за тези цели се използват следните средства: Aktara, Calypso, Avant, Lannat и др.

Независимо от това дали възнамерявате да използвате меден сулфат или друго съвременно лекарство, препоръчително е да прочетете инструкциите за употреба, преди да го използвате. Факт е, че в магазините има лекарства, които първоначално са предназначени да обработват само определени видове овощни дървета. За да може подобно третиране да отговори на вашите очаквания, можете да го извършите с разтвор на инсектициди и контактни фунгициди. Ефективността на това събитие ще се увеличи многократно, тъй като ще помогне не само да се премахне засаждането на вредители и болести, но и да се предотврати появата им в бъдеще.

Ако искате да сведете до минимум вредата, която ще помогне на вашите насаждения от химически обработки, можете да използвате по-безопасна приготвена смес на основата на билки, тютюн и портокалова кора... Процесът на приготвянето му е както следва:

 • взема се 3-литрова кутия и се пълни с 200 г настърган тютюн;
 • след това трябва да поставите там шепа люспи чесън и същото количество лук, борови иглички и портокалови кори там;
 • след това в тази смес се излива вода, загрята до 70 градуса;
 • бурканът трябва да бъде херметически затворен и да му се намери топло място, където да стои една седмица;
 • когато дойде времето, готовата тинктура трябва да се разрежда с топла вода в количество от 10 литра;
 • след това съставът трябва да бъде добре смесен и да се добавят на малки части 100 g натрошен катранен сапун;
 • продуктът вече е готов и може да се използва за обработка на градината. Ако е необходимо, може да се повтори след 10-12 дни. Това обаче може да се направи само преди цъфтежа.

Обработка на градината през пролетта преди и по време на процеса на цъфтеж

Как правилно да се обработват дърветаВъзможно е да се обработват храстови дървета, докато пъпките започнат да цъфтят. Това ще помогне не само да не им навреди от гъсениците на ябълковия молец, но и да намали риск от струпясване и зацапване... За да приготвите разтвора, можете да използвате "Carbofox". За да направите това, вземете 70 g от лекарството и разредете в 10 литра вода със стайна температура. Ако обаче дърветата и храстите вече са започнали да цъфтят, тогава такава обработка не може да се извърши.

Повторната обработка на овощните дървета може да се извърши в края на периода на цъфтеж. Необходимо е да се намали вероятността от заразяване на дървета и храсти през следващия сезон, както и да се увеличи устойчивостта на растенията към болести.

Обикновено съцветията цъфтят в момента, в който се появят кърлежи, които са оцелели успешно през зимата. Справянето с тях може да помогне колоидна сяра: За да приготвите разтвора, трябва да вземете 80 грама 70% от лекарството и да разредете в 10 литра сапунена вода. Много е важно това лечение да се извършва своевременно, в противен случай, в резултат на заразяването с кърлежи, всички ваши посеви ще бъдат засегнати.

Пролетно третиране на градината от вредители и болести по време на появата на яйчниците

По време на последния етап от пролетната обработка основната задача, която трябва да бъде решена, е да се защитят плодовете на новата култура от гнилостни болести и вредители, които са успели да оцелеят. Първо обаче се препоръчва да се инспектират насажденията, за да се определи дали има видими врагове по дърветата и храстите. В края на краищата, ако използвате химически препарати със силен ефект, в допълнение към унищожаването на насекоми, значителна вреда може да бъде причинена и на яйчниците.

Като препарат за пръскане на овощни дървета изборът може да бъде спрян меден оксихлорид, течност от Бордо, карбамид... Също така е позволено да се използват комбинирани лекарства, които имат универсален обхват. Необходимо е обаче обработката да се извършва при оптимална влажност на въздуха. В противен случай има вероятност след пръскане листата да получат сериозни изгаряния.

Полезен съвет от опитни градинари

Градински съветиПролетното градинарство не предполага строги правила за неговото изпълнение. Има обаче важни нюанси, като се вземе предвид кои можете най-ефективно да направите тази работа.

Процедура на пръскане... Ако искате да унищожите напълно вредителите и болестите, тогава трябва да третирате всяка част от дърветата и храстите с работещ разтвор, например меден сулфат. Обикновено тази работа започва с короната, след това те преминават към клоните и в крайна сметка обработват ствола и почвата в кореновата зона.

Време и условия на работа... Най-добре е да се занимавате с пролетно градинарство рано сутринта. Препоръчително е да изберете сух, безветрен ден за тази работа, през който не се очакват валежи. В този случай след обработката разтворът ще може да се абсорбира незабавно и ще действа бързо. В резултат на това ще бъдете сигурни, че листата и съцветията няма да страдат.

Изчисляване на количеството разтвор... Резултатите от пролетното градинарство могат да варират.Ако за вас е важно не само да унищожите вредители и болести, но и да не навредите на дървета и храсти, тогава трябва правилно да определите степента на консумация на лекарството. Можете да разберете дали разглеждате инструкциите за конкретен инструмент. Като знаете това, ще ви бъде лесно да разберете колко точно химикали имате нужда.

 • отнема около 1,5 литра разтвор за обработка на едно младо дърво;
 • за възрастен - 5,5 литра.

За пръскане на храстите може да е необходимо различно количество разтвор - от 0,6 до 1,5 литра. По-точно можете да кажете колко течност е необходима, знаейки размерите на короната.

Заключение

Опитните градинари знаят как да получат добра реколта. За това редовно обработват градината. Нещо повече, те започват да се занимават с този бизнес през пролетта. Значението на това събитие е трудно да се надцени, защото пряко зависи от това колко добре дърветата и храстите ще бъдат защитени от вредители и болести. Знаейки какъв вид лекарства и кога е по-добре да се използва, дори начинаещ летен жител може да разчита на факта, че в края на сезона градината ще го дари с много вкусни и здравословни плодове.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.