Обработка на касис от болести и вредители през пролетта

Съвети от опитни градинари за това как правилно да се грижите за касисКасисът е любима градинска култура на много летни жители. Ценен е не само заради вкуса си, но и заради полезните свойства. Това обяснява желанието на повечето градинари да засаждат това растение в задния си двор. Касисът обаче е интересен не само за хората, но и за много различни вредители.

Следователно, това растение често е засегнато от различни заболявания. Ако откриете признаци на махрен вирус в храста, можете да се сбогувате с него. Въпреки това, повечето други касисови заболявания обикновено могат да бъдат решени.


Профилактика на заболяванията

Превантивни мерки за касис през пролеттаГрижата за това растение трябва да започне в началото на пролетта, чрез обработка на храсти, което е гаранция за навременна и богата реколта от плодове. В края на краищата опитните летни жители знаят, че след зимата много вредители започват да се проявяват и с повишаване на температурата започват да пируват с касис.

За да предотвратите това, трябва да се внимава за защита касис храсти от вредители и болести. Нещо повече, това трябва да се направи възможно най-рано след топенето на снега, но не по-късно, когато пъпките започнат да се подуват.

Всеки разбира, че като избягва на ранен етап от развитието на болестта, той се освобождава от проблемите, свързани с нейното лечение. Следователно, ако едно растение се грижи правилно, то ще стане по-устойчиво на много болести.

Ако искате храстът ви от касис да страда по-малко от подобни нещастия, тогава трябва незабавно да започнете да се грижите за него.

 1. Още през първите седмици на пролетта, когато касисът все още не е излязъл от латентност, те извършват санитарна резитба. Болните, сухи и повредени клони подлежат на премахване. Те трябва да се режат много внимателно, за да не остане коноп, тъй като чрез тях болестта може да се разпространи в цялото растение.
 2. Клоновете на храста от касис трябва да бъдат разположени над земята и за това се нуждаете от специални опори. Те ще ви помогнат да запазите клоните непокътнати, защото когато плодовете започнат да узряват, натоварването върху тях ще се увеличи значително. Трябва да се помни, че ако клонът е повреден, ще има допълнителна възможност инфекцията да попадне в растението.
 3. В процеса на грижа за касис е наложително да се премахне повърхността на земята в кореновата зона. Отпадъците, които събирате на това място, подлежат на изгаряне. В по-голямата си част именно тук възникват благоприятни условия за развитието на патогенни бактерии и вредители.
 4. След като изчакате снега да се стопи, можете да започнете да разхлабвате стволовете. В резултат на тази операция ще се подобри достъпът на въздуха до уплътнената почва.
 5. Когато растенията навлязат в вегетацията, те се наторяват с азотсъдържащи торове, което ще ускори образуването на нови яйчници.
 6. Също така за превантивни цели има смисъл засаждане на касис през есента изберете подходящи сортове, които се характеризират с максимална устойчивост на болести и вредители.

Има ситуации, когато дори и най-внимателната грижа не позволява да се предпазят храстите от касис от вредители и болести. Следователно няма да навреди на летния жител да се запознае с проблемите, които могат да увредят тази градинска култура.

Освен това е важно не само да знаете за характеристиките на вредителите, но и да имате представа как да се справите с тях.

Как да се справим с болести и вредители от касис и как да извършим профилактика:https://myflower.desigusxpro.com/yagody/smorodina/bolezni-smorodinyi-opisanie-s-fotografiyami-i-sposobyi-lecheniya.html

Най-често срещаните вредители

Всяка лятна вила е обитавана от много насекоми, които обичат нежни и ароматни пъпки, както и листа и плодове от касис. Сред тях може да се разграничи група вредители, които най-често заразяват това растение.

 • Описание на най-често срещаните вредители на касисБъбречен акар и бъбречен молец. Както подсказва името, те много обичат растителните пъпки.
 • Жлъчни и стрелящи листни въшки, акари. Тези вредители наистина харесват листа от касис.
 • Касис златна рибка и насекомо. Тези насекоми причиняват големи щети на младите издънки.
 • Огнено грозде и огън. Тези вредители с удоволствие ядат плодове, които не са достигнали етапа на зрялост.

За да се справят с тези врагове, летните жители могат да използват заедно с народни средства за защита и химикалисъздаден в сътрудничество с учени. В същото време е много важно да знаете как да ги използвате правилно.

Методи за борба с вредителите

Характеристики на пролетната обработка на касис от вредителиБъбречен акар... Именно от този вредител често страда касисът. Веднъж попаднал в храста, той прониква през пъпките, така че те стават необичайно големи, което ги прави лесни за различаване от здравите съседи. За летния жител основната цел е да се предотврати отварянето на такива бъбреци.

Описание на признаците на увреждане на касис от бъбречен акар:https://myflower.desigusxpro.com/yagody/smorodina/pochkovyy-kleshch-na-smorodine-mery-borby-vesnoy.html

В противен случай от тях ще се появят акари, които ще започнат да навредят на останалия храст от касис. Това може да бъде избегнато само ако още през първите седмици на пролетта започнем да предприемаме мерки за борба с тях. Счита се за най-ефективен механично отстраняване на летораститесъдържащи засегнати бъбреци.

Освен това те подлежат на изгаряне. Ако на храста има много клони, тогава летният жител не винаги е в състояние да определи всички засегнати области. Ето защо не трябва да се ограничавате само с рязане.

Можете да увеличите ефективността на борбата с този вредител, като използвате пръскане на касис 1% разтвор на колоидна сяра или 0,2% разтвор на карбофос. Бордо течност и други специални препарати също показват добри резултати.

Когато пръскате касис, трябва да имате предвид, че лекарството действа най-добре при температура на околната среда най-малко 20 градуса по Целзий.

Ако времето е по-студено в деня, в който сте планирали да пръскате, след обработката растението трябва да бъде покрито с найлоново фолио. За да се затвърди резултатът, след 10 дни храстът трябва да се напръска отново.

Касис листна въшка... Можете да откриете присъствието на този вредител върху храста от касис по усуканите и набръчкани краища на клоните. Ако погледнете задната страна, можете да намерите голям брой малки зелени бъгове.

Ефективно средство за борба с яйцата от листни въшки е лечението на храстите още преди да набъбнат пъпките с 3% разтвор на нитрафен.

Паяк... Вредата от това насекомо върху касисовия храст е мащабно увреждане на листата, което влияе отрицателно върху растителността на растението. Още в началото на май по листата се забелязват петна с белезникав или червено-кафяв оттенък.

Поглеждайки долната страна, можете да намерите самия кърлеж. Ефективен метод за справяне с този вредител е събирането на повредени листа и изгарянето им. Полезно е също така да се комбинира с пръскане с 50% разтвор на карбофос.

Разлики през пролетното и есенното засаждане на червено френско грозде:https://myflower.desigusxpro.com/yagody/smorodina/posadka-krasnoy-smorodiny.html

Черен касис и люспи от върба

Касис вредител касис трион и методи за справяне с негоПроизводителят на триони трябва да обърне специално внимание, тъй като не винаги е възможно да го идентифицирате навреме поради неговото скрито местообитание... Възможно е да се разбере, че касисът е засегнат от този вредител след появата на ларви на триони, които растат вътре в яйчниците и плодовете.

Това обикновено се случва в момента, в който напуснат скривалището си. Логично следствие от това е падането на плодовете, в резултат на падането на какавидите с триони в почвата, където те остават за зимата.

За да се избегне следващата година поражението на касис от този вредител, е необходимо през есента или началото на пролетта изкопайте кръговете на багажника... Освен това е полезно пръскането с 0,2% разтвор на хлорофос.

Върбов щит... Това насекомо използва клони за снасяне на червено-лилави яйца, които са маскирани от щитовете на мъртвите индивиди. Още по време на цъфтежа на касис от яйцата се излюпват ларви.

Докато растат, се образува скутел, с течение на времето те увреждат растението, като използват сок от млади издънки като храна. Това прави храстите от касис по-слаби, което в някои случаи може да доведе до пълното им изсъхване.

Можете да защитите френско грозде от повреда от ларви, като ги напръскате, преди да пъплите с 3 процента разтвор на нитрафенова паста... Ефективна мярка е четката на яйцата от клоните. В случаите, когато на клон се открият твърде много вредители, има смисъл да се изрежат и изгорят.

Касис златни рибки... Появата на този вредител води до изсъхване на летораста, започвайки отгоре. Това се дължи на факта, че ларвите на бръмбарите го избират като място за зимуване. Поради това е много важно да се режат клони, където има бръмбари в началото на пролетта.

В противен случай ларвите ще изядат сърцевината си, в крайна сметка ще слязат надолу и тогава издънката ще умре. Трябва да се има предвид, че младите издънки представляват най-голям интерес за вредителя. Ето защо е необходимо да се вземат мерки за борба с него възможно най-рано, тъй като бъдещето на целия храст зависи от него.

Методи за контрол на заболяванията

Описание на болестите по касис и методи за лечениеКакто всяко растение, отглеждано в страната, касисът се нуждае от защита от различни вредители и болести. Ето защо, ако не искате да останете без реколта, трябва да започнете да обработвате храсти от касис в началото на пролетта.

Трябва да знаете, че различни болести и насекоми могат да засегнат това растение и във всеки случай мерките за борба с тях ще бъдат различни. Следователно, за да могат извършените дейности да донесат желания ефект, е необходимо не само да се разбере от кого може да дойде заплахата за касис, но и как да се избегне появата им.

Болестите, провокирани от активност, също могат да навредят на касис храстите. определена гъбичка или вирус... В повечето случаи храстите от касис страдат от следните заболявания:

Брашнеста мана

Наскоро летните жители откриха признаци на това заболяване по много овощни дървета и храсти. Лечението й трябва да бъде навременно, в противен случай можете да се сбогувате с растението.

За да се предпази храстът от касис от брашнеста мана, е необходимо през първите седмици на пролетта напръскайте го с разтвор на нитрафен... Когато растението избледнее и плодовете започват да узряват, то се обработва с 20% разтвор на бенлат или каратан.

Ако степента на увреждане на храста е много голяма, може да се наложи повторно третиране 7 дни след първото пръскане.

Антракноза или мухоза... Вредата от дейността на тази гъба се крие във факта, че листата на касис страдат най-много. Въпреки факта, че рискът да се повлияе на това касис болест в средата на лятото, вече в началото на пролетта, трябва да се вземат мерки за борба с него.

За да направите това, трябва да напръскате самото растение и близкия стволов кръг на почвата с разтвор на нитрафен (60%). Още преди цъфтежа касисът се обработва колоиден разтвор на сяра, а след няколко седмици операцията се повтаря.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

2 коментара

  1. АватарЛюдмила

   нитрофет е извън производството

  2. АватарЛюдмила

   Nitrofen отдавна е преустановен, така че защо да го предлагате за преработка

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.