Обработка на ябълкови дървета: как да ги предпазим през пролетта от болести и вредители

Правила за обработка на ябълкови дървета през пролеттаЯбълковите дървета са може би едно от най-често срещаните дървета в градините. Някои от техните видове живеят около 100 години. Но за да дават плодове дърветата, те се нуждаят от подходящи грижи. Ето защо е важно да знаете как да обработвате ябълкови дървета през пролетта. В крайна сметка ранната подготовка на дървото за новия сезон е необходима процедура.


Как да се грижим за ябълкови дървета през пролетта

Особености на грижите за ябълкови дървета през пролеттаТе почистват градината в началото на пролетта през март. Това важи и за ябълковите дървета. Като начало премахнете всички отломки около тях. Кората, която се ексфолирала, трябва да се отстрани, защото тук може да бъде източникът на различни заболявания. Тези места са удобни и за зимуващи насекоми.

Клоните могат да бъдат повредени от замръзване и вредители. Долната част на багажника понякога страда от гризачи. Ако става въпрос за повърхностни щети, тогава обработката с градински лак е достатъчна. Ако кората се яде преди дърво, тогава е необходимо присаждане на мост.

Когато стъблото на дървото се освободи от старата мъртва кора, върху него вароса градината от земята до скелетните клони отдолу. Тази мярка е особено подходяща за младите дървета, тя ги предпазва от слънчеви изгаряния, но не само. Също така е ефективен срещу вредители, които са се заселили в кората.

В продажба има готова смес на акрилна основа. Мога използвайте варов разтвор... Към него често се добавя меден сулфат. Белината се държи добре и не се отмива от дъжда. При старите дървета, които са на 10-15 години, кората не е податлива на слънчево изгаряне. Следователно за тази цел не е необходимо да ги избелвате.

Също така, преди резитба от дървета, трябва да съберете паяжините, останали от есенните плодове. Всичко това се изгаря заедно с боклука. Ябълковото дърво се изследва и за рани, ако има такива, кората просто се бели с нож до здрава тъкан.

Това място трябва да се дезинфекцира, след това се нанася градински лак. Добре за дезинфекция разтвор на меден сулфат... В кофа с вода се разреждат 300 г средства и с тази смес се третират увредените участъци по ствола на ябълката.

Всички разфасовки също се обработват с градинска смола или шпакловка за предотвратяване на болести и вредители. Можете да направите такъв състав на базата на дървесна смола. 50 части смола се загряват до течно състояние, към нея се добавят 13 части свинска или агнешка мазнина и 20 части терпентин. Всичко това е добре смесено.

В продажба има готови състави, но много градинари не съветват да ги използвате, тъй като те съдържат колофон и изсушаващо масло. Те се считат за вредни за дърветата.

Подрязване на ябълкови дървета

Сега можете да започнете пролетната си резитба. Важно е да се вземе предвид местоположението на клоните, защото растежът и плододаването им зависят от това:

 1. Съвети от опитни градинари за това как да режете ябълкови дървета през пролеттаНай-малко плодове могат да се получат от клон, който образува остър ъгъл със ствола; те се отстраняват първо.
 2. Изправените клони растат по-интензивно от другите, но те дават малко плодове, изразходвайки по-голямата част от енергията си за растеж.
 3. Повечето плодове се образуват върху хоризонтално разположените клони на ябълковото дърво.
 4. Важно е да премахнете повредените и болни клони.

Не е толкова просто с издънките на короната. Не се препоръчва да се режат от ябълкови дървета на възраст под 3 години, тъй като те са необходими за растежа им. Що се отнася до скелетните клони, те просто се съкращават.Ако процедурата се провежда с цел стареене, те го правят за продължителността на годишния прираст.

Подрязването на млади ябълкови дървета помага регулират растежа и плододаването... Дървета, които са на 1 година, обикновено нямат големи клони. Те се изрязват на около метър от земята.

До 5 години на ябълково дърво е по-добре да се произвежда формираща резитба и трябва да внимавате със скъсяването на клоните. Най-добре е да ги подрязвате до минимум, за да избегнете закърняването на дървото.

Зрелите ябълкови дървета изискват специални грижи. При подмладяване на дърво е необходимо да се вземе предвид дали е имало увеличение през последните 2 години. Ако не е било наблюдавано, тогава плодовите образувания се отстраняват частично и внимателно отсечете скелетни клони.

Работейки с много стари дървета, резитбата се ръководи от зоната на спящи пъпки. Той се намира в долната част на издънката. Такива дървета се изрязват на около 7-годишен дървен материал.

Резултатът от това безпокойство няма да очаква дълго. Процесите на възстановяване ще започнат през следващата година. Изтъняването на короната допринася по-добра вентилация на ябълковото дърво и осветлението му. Всичко това има положителен ефект върху състоянието на дървото и неговия добив.

Как се пръскат дървета през пролетта

Методи за пръскане на ябълкови дървета през пролетта и средства за товаСега има много различни лекарства за борба с вредителите. Те могат да бъдат разделени на 2 групи според метода на експозиция: системни и контактни.

Каква е разликата? Контактните лекарства действат много добре за ранна обработка на дървесина... Те са ефективни срещу вредители, които успешно са презимували под изсушената кора.

Инсектицидите от този тип, попадайки върху вредители, ги унищожават незабавно. Но техният минус е кратката продължителност на действието, продължителността му е само седмица, освен това те лесно се отмиват от дъжда.

Системните лекарства се различават по принципа на действие. След обработката те попадат вътре в ябълковото дърво, което води до смърт на вредители... Продължителността на инсектицида е около 2 седмици.

В същото време лекарството по никакъв начин не вреди на плодовете, защото бързо се разлага. Те са оптимални за по-късна обработка на ябълкови дървета. Ето само няколко от съществуващите лекарства:

 • Voliam targo - ефективен срещу акари и молци.
 • Nurell D. Това системно лекарство е добро срещу сложни вредители.
 • Инсегарът унищожава не само молеца, но и листния червей.
 • Бензофосфат. Основното му действие е насочено към листни вредители, докато опрашващите насекоми практически не се засягат, трае до 1 месец.
 • Олеокобритът помага в борбата срещу листни въшки, кърлежи, мащабни насекоми.
 • Карбофос. Той е ефективен срещу листни вредители през вегетационния период, но не е приложим по време на опрашване.

В допълнение към инсектицидите има и такива натурални продукти... Например, разтвор от дървесна пепел помага при гъсеници и ябълкови листни въшки. В допълнение, той съдържа различни полезни микроелементи: магнезий, желязо, мед.

За пролетна обработка на ябълкови дървета използвайте разтвор меден или железен сулфат, бори се добре с различни вредители. Приложими са и различни инфузии: кора от лук, чесън, тютюн. Разтворът за сапун за пране също е ефективен.

Поради факта, че периодът на активност на вредителите е различен, едно или друго средство може да се прилага избирателно. Или използвайте универсални инсектициди със сложно действие. Всеки градинар избира това, което му е удобно.

Използване на лекарства за вредители, важно е да се спазва дозировката... Не забравяйте за мерките за безопасност при работа с тях.

Контрол на вредителите

Описание на процеса на обработка на ябълкови дървета през пролетта от вредителиКогато дървото приключи с резитбата, е време да го третирате срещу вредители. Много по-добре е да се извършва профилактика през пролетта, отколкото да се убиват насекоми през периода на узряване на плодовете.

Обработката на Apple има своите тънкости. Разделен е на няколко етапа. В началото на пролетта, през март, преди началото на соковия поток, се извършват първите процедури. Короната на ябълковото дърво се напръсква със специални разтвори. Възможно е тук нанесете течност от Бордо.

Можете да го приготвите сами. Това се прави по следния начин: добавете 250 g негасена вар към 10 литра вода (студена) и филтрирайте.След това те правят разтвор на меден сулфат, за това се вземат 250 g меден сулфат за 2,5 литра топла вода. Тази смес се излива във варов разтвор и се разбърква добре.

Този състав пръскани корони на дървета... Минималната температура за процедурата е +3 ° C. Приложими са и различни контактни инсектициди. Те са необходими и в следващата стъпка. Те обработват ствола, клоните и земята близо до ябълковото дърво.

Втората обработка се извършва през април. Когато пъпките вече са се образували, но ябълковото дърво все още не цъфти. Тук използването на лек системен инсектицид е оптимално, за да не се изгорят бъбреците. Като алтернатива можете да използвате биологични продукти за контакт, които са безопасни за опрашителите.

Обработка на ябълкови дървета по време на цъфтежа

По време на периода на бутониране те се борят срещу ябълковоцветния бръмбар и вредителите, които се хранят с листа. За тези цели са подходящи разтвори на лекарства като бензофосфат, Karbofos, Rovikurt.

Когато пъпките започнат да стават розови, можете да предпазите ябълковите дървета от гъсеници. Тук е доста приложимо Разтвор на битоксибацилин... Също така си струва да проверите листата за ларви на плодови акари. Те се борят с Karbofos, като се използват и серни препарати.

Обработката не се извършва през периода на бутонизация, за да не се наруши образуването на яйчниците. Когато цветята на ябълковото дърво са цъфнали, са възможни такива процедури като плевене на плевелите и тези, намерени на дървото вредителите се отстраняват на ръка... По това време е невъзможно да се пръска ябълковите дървета, тъй като е възможно да се навредят на насекомите, които ги опрашват.

Следващият етап от пролетната обработка на ябълковите дървета започва в края на цъфтежа. По това време те се борят срещу насекоми, които увреждат листата и плодовете, като листния червей и молец.

Може да се окачи капани за пеперуди... Това са последните дейности по пролетната обработка на ябълкови дървета и много важен етап. Понякога може да се наложи повторна обработка на дървета.

Болести на ябълкови дървета - лечение и профилактика

Превантивни мерки за защита на ябълковите дървета от болестиВажен момент е превенцията и лечението на заболявания на ябълковото дърво. За това често се използват фунгицидни препарати. Те са ефективни срещу гъбични инфекции и не само.

Например, Horus се използва за късна обработка на ябълкови дървета. Може да се използва преди цъфтежа. Той предпазва от брашнеста мана и в същото време е ниско токсичен. Същата болест се бори с помощта на колоидна сяра.

Това ще помогне при лечението и меден сулфат... Той третира ябълковото дърво срещу гъбични заболявания, лишеи и мъхове, в които могат да бъдат намерени различни вредители, освен това те пречат на нормалното "дишане" на дърветата.

За пръскане на дърво пригответе следния състав: 200 g меден сулфат на 10 литра вода. В началото на пролетта дървото просто се изчиства от лишеи чрез премахване на кората. И засегнатите области се третират с този разтвор. Бордоската течност също е ефективна в такива случаи.

Добрата профилактика на струпясването е лечение с меден хлорид... Смес от меден сулфат с гасена вар също ще помогне от него, той се разрежда в 10 литра вода и се обработват дървета. Използват се и карбонатни фунгициди.

Торене на ябълкови дървета през пролетта

Средства за пролетно торене на ябълкови дървета и методиПролетните грижи за ябълково дърво включват оплождане. Веднага след разтапянето на снега почвата се изкопава внимателно в кръга на багажника и се добавя амониев нитрат.

В началото на вегетационния сезон са подходящи състави с високо съдържание на азот. Преди това плевелите се премахват и то много внимателно разхлабете земятаза да не се повредят корените. Можете да използвате разтвор на оборски тор във вода 1:10, птичи тор 1:15. Полезен е и меден сулфат, разреден във вода 2 g на 10 l.

Добър тор може да се направи и от дървесна пепел. За 10 литра вода ще ви трябват 100 г пепел и ст. л. урея. Сместа се довежда под дървото. За тези цели се използва и хумус. При доста лоша почва ще бъде полезно да се оплоди с началото на цъфтежа.

Може да се приготви в течна форма чрез разтваряне в 10 литра вода:

 • калиев сулфат 40 g;
 • суперфосфат 50 g;
 • птичи тор 250 g (може да се замени с 0,5 l каша).

Добър по време на цъфтежа органични торове, но не трябва да забравяте и за минералните състави. Оплождането на младите дървета е особено необходимо, препоръчва се да ги оплождате 3 пъти с почивка от половин месец. След горната превръзка е полезно отново да се разрохка почвата.

Пролетната грижа за ябълковото дърво е много важна. то залог за нормално развитие дървета. Само с известни усилия можете да получите добра реколта.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.