Подрязване и преработка на малини, от вредители и болести през пролетта

МалиниМалините са много вкусно и здравословно зрънце, затова всеки градинар се опитва да го засади на своя сайт. Но за да могат храстите да растат здрави и да дадат добра реколта, е необходима пролетна обработка на малиновото дърво. Малините само на пръв поглед изглеждат непретенциозно растение и ако неопитен градинар направи грешки при обработката му през пролетта, той може да загуби реколтата за няколко години предварително.


Какво е първото нещо, което трябва да се направи с малини?

Пролетният списък с произведения в завода за малини включва следните процедури:

 • Подрязване на малинови храсти след зимния зимен сън.
 • Жартиерни храсти.
 • Подхранване.
 • Третиране със специални средства за унищожаване на вредители.

Подрязване на малинови храсти през пролетта се извършва в два прохода... Първата работа с храсти започва веднага, след като снегът се стопи и установи положителни температури. В различните региони на страната този период настъпва по различно време. Например в средната лента може дори да е в началото на април. Но в северните райони можете да очаквате температури на замръзване до началото на май.

Как да отрежете малиниПървата стъпка е да се изрежат всички повредени стъбла, които не са понасяли добре зимния период. Това могат да бъдат механични повреди, заразени с болест или стъбла, които са умрели от тежки студове. Ако по храстите се открият признаци на жизненоважна активност на малиновата мушица, която е един от основните вредители, такива стъбла трябва да се отрежат.

Тъй като силната храстовидна малина води до загуба на добив, е необходимо да се извърши рязане, насочено към намаляване на стъблата. Има два начина за засаждане на малинови храсти, лента и храст. Както съветват експертите, при метода за засаждане на колан се препоръчва да се оставят двадесет и пет стъбла на метър. При метода на храстите не по-малко от осем, но не повече от дванадесет.

За да могат малиновите храсти да получат пълното количество хранителни вещества и слънчева светлина, идеалното разстояние между стъблата, останали след резитбата, не трябва да бъде по-малко от десет сантиметра. Но дори е по-добре, ако се поддържа разстояние от петнадесет сантиметра.

Между първия и втория разрез храстите трябва да бъдат вързани... Това трябва да се прави много внимателно, за да не се повредят пробудените деликатни бъбреци. Препоръчително е да не набивате земята около храстите, когато завързвате. За да не се случи това, между храстите се полагат дъски, по които ще трябва да се движи този, който ще работи с храстите.

Втората резитба е насрочена, когато малини започва да расте активно... Задачата на втората резитба е да се прищипят върховете, така че всички основни сили на храста да отидат към бъдещите плодни клони, а не към растежа на малиновото дърво.

Пролетно подхранване на малини

Независимо от състоянието на почвата в малиновото дърво през пролетта, наложително е да се прилагат торове. Ако храстите растат на оскъдни почви, тогава трябва да се погрижите за храненето по-внимателно.

Хранене на малиниТази култура плододава добре след прилагане на почти всички торове. Но тя също има предпочитания под формата на поташ, азотни и фосфорни торове.Като правило азотните торове са ценни за пролетното подхранване, което прави възможно активирането на растежа на издънките, а листът да расте до пълния си размер, без да позволява нарязването му. Освен това липсата на азот играе важна роля за формирането на добра реколта и ако растението липсва, можете да забравите за изобилието от плодове.

Ако в храстите липсва фосфор, тогава с изобилие от азотни торове кълновете ще растат, но те ще бъдат отслабени и закърнели.

Подхранването с калий е важно за добрата реколта. Освен това, ако калиевият тор е бил внесен изцяло, това ще позволи на малиновите храсти лесно да издържат на зимния период.

Трябва да започнете да торите малиновото растение веднага след като снегът се стопи от лехите през пролетта. И първият, който въвежда азотни торове, които трябва да се прилагат в размер на не по-малко от десет грама амониева селитра на един квадратен метър малини. Вместо амониев нитрат, можете да приемате урея и да храните растенията в същите пропорции.

Но трябва да се има предвид, че малините реагират негативно на повишената киселинност на почвата, следователно, опитни градинари препоръчват добавяне на една чаша пепел под всеки храст. Можете също да използвате еквивалентен заместител на амониев нитрат с поташ. Такова заместване ще направи възможно попълването на азотния резерв на почвата, но няма да го окисли. Преди торене почвата се полива обилно.

Как да храним малиниПрез годините някои градинари са разработили собствена рецепта за хранене на малини. Той включва една част нитрат, една част калий за две части суперфосфат. Тази смес се разрежда във вода. За сто грама тор трябва да вземете десет литра вода.

Когато настъпи периодът на разрохкване на почвата в малиновото дърво, идва моментът за въвеждане на органични торове. Както торфен компост, така и хумус са подходящи като мулч. Можете също използвайте тор със слама.

Още в края на пролетта, през май, има практика да се хранят малини с лопен. Пропорцията се спазва в размер на петстотин милилитра лопен на голяма кофа вода. Трябва да поливате, така че да излеете пет литра разтвор на един квадратен метър засаждане.

Как да се справим с вредителите и болестите на малините през пролетта

Пролетта е основното време за борба с вредителите, които пречат на малиновите храсти да дават плодове и да се развиват правилно. Има специални вредители, които причиняват специални щети на малини, това са:

 • Малинов бръмбар.
 • Стъблена муха.
 • Ягодово-малинов дългоносик.
 • Застреляйте жлъчка.

Без пролетно третиране с химикали от тези насекоми, малините ще имат малки шансове за плододаване.

Първият етап на борба с вредителите започва още в началото на пролетта, когато се извършва подрязване на храсти, което е описано в първата глава на статията. Изкопаването на пръст около малиновите храсти също е полезно. В земята вредителите снасят своите ларви, които зимуват там. Чрез цялостно обработване на почвата, мога екстрахират ларви, които намаляване на броя на вредните насекомикоито трябва да имат излюпени и повредени кълнове, цветя или плодове. Ларвите могат да бъдат отложени и в миналогодишната зеленина, така че малиновото дърво трябва да бъде почистено.

Всички подрязани малинови клони, в които са открити вредители, трябва да бъдат изгорени. Използването им в компостна яма може само да провокира размножаването на вредители във вашия район.

Борба с малиновия бръмбар

Борба с бръмбариНеобходимо е да започнете да третирате храстите от вредители с химикали, както и цялата работа в полето с малини от ранната пролет. От малиновия бръмбар, който се появява активно върху растенията по време на цъфтежа и унищожава цветя, пъпки, листа, трябва да се защитите, след като снегът се стопи и храстите са изрязани и завързани. Ефективен борец срещу този вредител е разтворът на нитрафен, който се разрежда в пропорция от двеста грама на десет литра вода. Освен това е необходимо да се пръскат не само храстите, но и земята, която ги заобикаля.

Мога обработвайте малини и вливани билки... За решението ще ви трябват горчив пелин и цветя от невен. Двеста грама от смачканата колекция от невен се заливат с десет литра вода и настояват два дни. Пелинът се приготвя в същите пропорции, само че се държи около два часа. След това двата разтвора се филтрират от останалите растения и се смесват.

Борба срещу малинова жлъчка

Мушината от малина е опасна за своите ларви, които увреждат издънките. Можете да забележите повреда на храстите, ако се вгледате внимателно в клоните. Ако вътре има ларва, тогава на клона се образуват израстъци. Ако бъдат открити, такива повредени клони трябва да бъдат безмилостно изрязани и изгорени.

Борба с ГалисияЗа да се предотврати появата на нови вредители в началото на пролетта, е необходимо да се изкопае земята десет сантиметра лекувайте с разтвор на фуфанон... Пропорциите за приготвянето му са следните: за десет литра вода, петнадесет или дори всичките двадесет милилитра фуфанон. Второто пръскане трябва да се повтори, когато пъпките са завързани. Но този път пропорциите са различни, десет милилитра на десет литра вода. Всеки храст трябва да бъде обработен с най-малко двеста милилитра разреден разтвор.

Същият ефект върху малиновата жлъчка има actellik, който се разрежда петнадесет милилитра в десет литра вода. Похарчете поне двеста милилитра за всеки храст.

Управление на стволови мухи

Как да се отървем от малинова мухаТози вредител опасно изключително за малинови храсти... Повреждайки младите издънки, стволовата муха насърчава загниването на зеленината, заразявайки инфекция.

Превантивните мерки, които могат да намалят броя на тези вредители, са мулчиране, което ще затрудни излизането на излюпените мухи на повърхността.

За по-добра ефективност, преди цъфтежа на малини, храстите трябва да бъдат третирани с едно от следните лекарства:

 • Fitoverm.
 • "Aktellikom".
 • "Агравертин".

Няма ефективни народни средства, които биха могли да намалят броя на този вредител.

Болестите, които са опасни за малини са сиво гниене и антракноза... От антракноза храстите се третират с нитрафен в началото на пролетта. Разтворът се разрежда така, че в десет литра вода, двеста грама нитрафен. От сиво гниене малините се напръскват с три процента разтвор на течност от Бордо.

Болестите и вредителите могат не само да намалят добива на малина, но и напълно да обезсилят цялата работа на градинарите. Използването на химикали и навременното обработване на земята значително ще увеличи шансовете на растението малина да постигне възможно най-висок добив.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.