Как да се справим с молец от плодно дърво

Нито собствениците на частни градини, нито главите на големи плодови и горски насаждения са застраховани от появата на молец. Борбата с него може да продължи повече от един месец, като в някои случаи се разтяга в продължение на много години. Знанията за жизнения му цикъл, особеностите на развитието и методите за противодействие, успешно тествани от градинарите, ще повишат ефективността на превантивните мерки и средствата за защита срещу вредители.

Кой е молецът

Молецът е пеперуда, селскостопански вредител, който засяга плодовете на дърветата. Външно възрастен индивид практически не привлича вниманието. Тази пеперуда е нощна, така че люспите на крилата й имат неописуем цвят, който й позволява да се маскира върху кората на дървото по време на яйцекладката. Размножителният период започва едновременно с началото на цъфтежа и продължава 1,5–2 месеца. През това време една женска успява да снесе до 120 яйца върху кората, листата и клоните на избраното растение.

След няколко дни гъсениците се излюпват, получените яйчници служат като храна за тях. След 1–1,5 месеца те се скриват под кората или в земята, за да се какавидират и да се появят нови индивиди. През сезона се излюпват три поколения, всяко от които има време да снесе яйца. Последният няма време за какавидиране: пашкулите зимуват под паднали листа, в контейнери за съхранение на плодове, в складове. Веднага след като температурата на околния въздух преодолее границата от 10 ° C топлина, от пашкула ще излезе възрастна пеперуда - процесът ще се повтори от самото начало.

Ябълка, круша и слива: видове на снимката

Плодовият молец засяга плодовете на ябълка, круша, дюля, слива, трън, череша, череша слива, нектарини, кайсии и праскови.

Повредените плодове изглеждат преждевременно узрели, в по-голямата си част те падат, често заедно с гъсеници.

Можете да различите молеца по външния му вид:

 • при пеперудата на молец, предните крила са тъмно сиви, долните са кафяви, гъсениците са светлорозови на цвят с черна глава, а яйцата са млечно бели;
  Пеперуда и гъсеница на ябълковия молец

  Във фазата на формиране на плодове гъсеница молец уврежда 2-3% от реколтата

 • при крушовия молец крилата са по-тъмни, гъсениците са жълто-кафяви, а яйцата са с розов оттенък;
  Пеперуда и гъсеница на крушовия молец

  Крушовият молец е пеперуда от семейство листни червеи, вреди на сортовете, както и на дивите европейски и кавказки видове круши

 • в сливовия молец крилата имат лилав оттенък, яйцата са зеленикави, той се утаява не само върху сливи, но и върху други представители на костилковите овощни култури: череши, нектарини, праскови.
  Пеперуда и гъсеница на сливовия молец

  При младите плодове гъсениците много често увреждат костта, а при по-зрелите плодове гризат кухина в плодовата пулпа около костта, като я запълват с екскрементите си

Как се пръска с химикали

Химията на мястото е тежка артилерия, която се използва, когато превантивните мерки и народните средства не са помогнали. Обработката се извършва четири пъти:

 • първият път - по време на цъфтящи растения;
 • вторият и третият път - с двуседмичен интервал;
 • четвърти път след прибиране на реколтата.

Атом

Синтетичен препарат под формата на концентрирана емулсия с широк спектър на действие. За пръскане на ябълкови дървета 5 ml от продукта се разреждат в 10 литра вода. Този обем е достатъчен за обработка на 100 кв. м градина. Обработката се извършва два пъти през вегетационния период, завършвайки 30 дни преди прибиране на реколтата. Можете да започнете друга работа в градината седмица след пръскането. Токсичен за пчелите.

Золон

Золон

Пепелта е силно токсично вещество, поради което са необходими респиратор и ръкавици

Консумацията на лекарството зависи от вида на третираното растение: за ябълкови дървета е 8 ml на 100 кв. м, за круши, сливи, череши и кайсии - 25 мл, за праскови 14 мл. Необходимото количество се разрежда в 10 литра вода и започнете да пръскате. Последната обработка се извършва 40 дни преди очакваната дата на прибиране на реколтата. Токсичен е за рибите, поради което не се използва във водозащитната зона.

Искра-М

Емулсията малатион се предлага под формата на 5 и 10 ml ампули. Съдържанието се разрежда с вода в съотношение 1: 1000, на 100 квадратни метра градина ще са необходими поне 10 литра от готовия продукт. Обработката на ябълкови и крушови дървета се извършва два пъти в сезона - преди цъфтежа и след прибирането на реколтата, като е разрешено да се пръскат череши и сливи 4 пъти през лятото.

Айвънхоу

За пръскане разредете 10 ml концентрат в 10 литра вода, това количество е достатъчно за обработка на 200 кв. м градина. Двойно лечение е достатъчно. Безопасен за пчелите, не се отмива от утайки.

Рисуване на молец

От края на май до средата на септември, в зависимост от климатичната зона, всички етапи на развитие на молци се намират едновременно в овощната градина

Суми-Алфа

Приготвя се разтвор за пръскане на ябълки, круши, сливи и кайсии в размер на 5 ml на 10 литра вода. Интервалът между обработките се поддържа в продължение на 3 седмици, като последният път се пръска две седмици преди очакваната дата на прибиране на реколтата.

Kinmix

Използва се за сливи и череши, разреждане на 15 ml в 10 литра вода. Максималният брой лечения не надвишава 2 пъти на сезон.

Лепидоцид

Предлага се в ампули от 5 ml. За да се приготви разтвор, 4 ампули се разреждат с 10 литра вода. Това количество е достатъчно за обработка на 5 дървета.

Битоксибацилин

Произвежда се в сашета от 20 г. За пръскане на 5 овощни дръвчета, 40 g се разреждат в 10 литра вода.

Самите молци са трудни за унищожаване: всички съседни ферми трябва да вземат мерки за контрол. Това е единственият начин да постигнете максимални резултати.

Средна цена на лекарства срещу молец

Група лекарстваИмеРазходи, търкайте.
Инсектициди
(насочени срещу гъсеници)
Атом (5 L)7600
Золон (5 л)11500
Iskra-M (5 ml)30
Пиретроид
(насочено срещу възрастни)
Айвънхоу (5 L)6500
Sumi-Alpha (5 л)9700
Kinmix (5 л)5600
Биологични продуктиЛепидоцид (5 ml)45
Битоксибацилин (20 g)60

Народни средства за обработка

Общи правила за пръскане на ябълкови дървета и други дървета от молците:

 • първото пръскане се извършва по време на цъфтежа на овощните дървета;
 • следващите две - с двуседмичен интервал;
 • обработката се извършва при липса на дъжд и вятър, вечер;
 • спазвайте мерките за безопасност - предпазвайте лицето и ръцете, не допускайте контакт с очите и др.

Тютюнев бульон

Ще ви трябват 0,5 кг сух тютюн, 20 литра вода и 50 г сапун за пране. Тютюнът се излива в 10 литра вода и се влива в продължение на 2 дни. Запарката се вари 2 часа и се разрежда с още 10 литра вода. Непосредствено преди пръскането втрийте сапуна в контейнера.

Доста ефективна мярка е създаването на хранилки, които ще помогнат за привличането на насекомоядни птици в градината.

Булин от пелин

Друго лекарство за молец е пелинният бульон. Като съставки се използват билка пелин и водата. 1 кг зелена маса се залива с кофа вода и се вари 20 минути. Охладете, разредете с 10 литра вода и изпратете за обработка.

Плодов молец в ябълка

Пеперудите се крият добре в листата през деня, а яйцата са покрити със залепен лист; гъсеницата в дълбочината на ябълката не е достъпна за отрови

Пипер бульон

Можете да опитате да се отървете от ябълковия молец с помощта на пипер бульон.За да го приготвите, ще ви трябват червени люти чушки, вода и сапун за пране. 0,5 кг шушулки с пипер се заливат с 2 литра вода и се кипват. Бульонът трябва да ври най-малко един час под капака, след което се изпраща за инфузия в продължение на 2 дни. Запарката се филтрира и съхранява в тъмна бутилка на хладно място. За обработка на територията 0,5 литра от прецедената инфузия се разреждат в 10 литра вода и се добавят 50 г фино обръснат сапун.

Запарка от домати

Върховете, корените и зелените плодове на доматите се смачкват и се заливат с вода в съотношение 2: 5. След кипене в продължение на половин час, разтворът се филтрира и се съхранява на хладно място. За пръскане 3 литра смес се разреждат с 10 литра вода и се втриват с 50 г сапун.

Как ще помогнат задържащите колани

Захващащите колани могат да ви помогнат да се борите с молците. За да ги направите, ще ви трябва лист хартия, плат или чул, от които трябва да изрежете ленти с дължина 25-30 см. С тях стволовете на дърветата се увиват на височина 30-40 см от земята. Отгоре капанът трябва да бъде фиксиран с канап, а отдолу да е свободен. Когато гъсеницата започне да се изкачва по багажника, тя ще се окаже в капан. От прихващащите колани трябва редовно да премахвате и унищожавате насекомите, които са попаднали там. За по-голяма ефективност можете да разнесете слепващо лепило върху капаните.

Лепилото Caterpillar е плътна, несъхнеща, лепкава маса, която се нанася в дебел слой върху долната страна на ствола на дървото. Такъв лепкав колан не позволява на вредителите да се изкачват по-високо и да попаднат в короната.

Борба с гъсеници с феромонови капани

През последните години се използват феромонни капани. Женските от много видове насекоми, привличащи мъже, отделят феромонни летливи вещества с висока физиологична активност. Мъжките ги усещат на десетки и стотици метри. Учените са успели да синтезират феромони на редица насекоми, включително ябълка, слива и ориенталски молец, куп молец и калифорнийско насекомо. Те се използват за определяне на появата на появата на пеперуди, което ви позволява да установите оптималното време за контрол на вредителите. Така че, ако повече от 5 молци от първото поколение и повече от 2-3 от второто поколение са попаднали в един капан през седмицата, е необходимо да се започне химическа обработка на градината.

Важно е феромоните да се прилагат едновременно върху всички зони в близост до вашата градина.

След 6–10 дни, необходими за снасянето на яйца и появата на гъсеници, се извършва първата химическа обработка. В резултат на улавянето на мъжки, някои от женските остават неоплодени и не могат да раждат потомство.

При естествени условия феромоните запазват ефекта си за 1–1,5 месеца и привличат мъжки молци на разстояние до 50 м. След изтичане на срока на годност те закачат нов оборудван капан или сменят източника на феромони на стария.

Как да премахнете ябълков молец на видео

Отзиви за ефективността на народните и индустриалните средства за защита

Виждали ли сте колко пеперуди са натъпкани в леки капани, за една нощ те запълват всяка повърхност с пълен слой, някои излизат от капана (съд със сладка вода), но не могат да отлетят, а таралеж ги чака тук, аз планирате да си вземете прилепи, но с огромно изобилие от пеперуди без с подходящите химикали реколтата е много трудна за спасяване.

Късметлия

http://dacha.wcb.ru/index.php?showtopic=58024&st=30

В допълнение към пръскането с карбофос, не мога да предложа нищо по-малко химично. Всички методи с капани със захарен сироп или дори по-интересно, както се препоръчва в специалната литература, механично улавяне - нищо не дава такъв ефект като лечение с химия.

Репичка

http://chudo-ogorod.ru/forum/viewtopic.php?f=5&t=630

Запарка от чесън е добре да се използва в борбата срещу молци, листни въшки, медни глави, кърлежи. Обикновено взимам 150-200 грама чесън и го смилам в месомелачка, добавям 10 литра вода, оставям 5-7 дни. След това филтрирам разтвора и обработвам дърветата. Препоръчително е да се използва пресен разтвор, обикновено на втория ден вредителите умират.

Татяна Търсачка

https://www.agroxxi.ru/forum/topic/203-fruit/

Можете също така да отлепите старата кора на дърветата през есента и пролетта, за да премахнете пашкулите със зимуващи гъсеници. Събирайте мърша всеки ден. Полезно е периодично леко да разклащате дървото, за да контролирате загубата на повредени плодове.

Олга М

https://greenforum.com.ua/showthread.php?t=1720

В борбата срещу този вредител ще помогне унищожаването на растителните остатъци, есенното оране на междуредията и обработката на почвата в близкото стволови кръгове. Пръскането се извършва с разрешени инсектициди - "Zolon" или "Sumition" преди началото на масовото снасяне на яйца в около 1-3 десет дни от юли. Последното третиране е 30 дни преди прибиране на реколтата.

Ботаник

http://domforum.net/viewtopic.php?f=25&t=13738

Има много начини за борба, но този, който е безопасен както за растенията, така и за хората, е по-предпочитан. За това използваме камфоров алкохол. Ние насищаме 7-8 парчета памучна вата или парчета плат (за възрастно дърво) и ги окачваме в короната на дървото. За съжаление алкохолът бързо се изпарява, така че след седмица повтаряме цялата операция. Камфорът не се абсорбира в плодовете, но около месец преди прибирането на реколтата премахваме тези „ароматизатори“ от дървото. Заедно с това окачваме затварящи колани на дърветата, които остават там през цялото лято. Но под тях няма много вредители.

Администратор

http://www.czn.ru/forum/index.php?showtopic=50233

Всеки от методите за борба с плодовия молец поотделно няма да осигури гарантирана защита от вредителя. Необходим е интегриран подход, при който агротехническите методи се допълват с химикали и доказани народни средства. За по-малко вреда се опитва новият спрей върху едно растение и, ако няма странични ефекти, се третира цялата градина.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.