Защо не цъфти еухарис? Домашни грижи

Eucharis е привлекателно луковично цвете. Неизискващо е да се грижите, но ако не спазвате някои правила, декоративният му ефект ще намалее и цъфтежът няма да дойде. Най-често производителите трябва да се справят с подобен проблем на етапа на развитие на амазонската лилия.


Какво е цветето еухарис?

Това луковично растение има тъмнозелено, на дебели дръжки, ланцетни, широки листа от 2 до 7 парчета, ширината им достига 20 см, а дължината е до 55 см. Листата на цветето имат набръчкана текстура с изпъкнали надлъжни вени.

В началото на есента или в края на лятото върху амазонската лилия се появяват ароматни и красиви цветя с дължина до 80 см, подобни на добре познатите нарциси. Те са свързани в дръжки с форма на чадър наведнъж, няколко парчета със зелена или жълта корона.

Сортове еухарис

В стайната култура следните са най-популярни видове на това луковично растение:

  • Eucharis голям цъфтежЗъбни с триъгълни листа. В такава лилия има 4 листа на луковица наведнъж. Съцветието с форма на чадър съдържа около 6 бели цветя.
  • Едроцветни. Този вид ехариус се отличава със своите снежнобели цветове, съчетани в съцветие от 5 парчета. По външен вид и форма ехариусът силно наподобява нарцис. Грижата за него е лесна, ако спазвате правилата. Цъфти през август и март.
  • Шлайф. Това растение е малко по-различно по форма от другите. Eucharis Sandera изглежда по-скоро като лилия, тъй като няма толкова изразена корона.
  • Бял. Диаметърът на луковицата на такова цвете е не повече от 7 см. Но елипсовидните му листа достигат 40 см дължина. Белите цветя в него са комбинирани в съцветия от 10 парчета със зелена сърцевина. Радва с цъфтежа си, обикновено през февруари и март.

Eucharis: домашни грижи, снимка на цветя

Поливане еухарис

Веднага след пресаждането на цветето, от което се нуждаете поливайте много внимателно... Ако обаче забележите, че се е появило ново увеличение, поливането трябва, напротив, да се увеличи. В началото на пролетта е препоръчително да се намали пръскането на евхариус с големи цветя с около 1,5 месеца, за да се стимулира цъфтежа.

На етапа на активен растеж се препоръчва да се полива амазонската лилия няколко пъти седмично. По този начин ще бъде възможно да се избегне стагнацията на влагата в корените на цветето. Най-добре е да поддържате почвата умерено влажна през този период. Но не забравяйте, че излишната вода може да навреди на луковиците, затова следвайте правилото за грижа за цветята. Растението се нуждае от обилно, но рядко поливане.

Осветление

Амазонската лилия има негативно отношение към пряката слънчева светлина, така че трябва да бъде поставена на перваза на прозореца от западната или източната страна... През лятото еухарисите, снимка на които може да се гледа в интернет, трябва да бъдат засенчени. Може да се постави в задната част на стаята, осигурявайки достатъчно осветление.

Влажност и температура на въздуха

Грижа за Eucharis у домаРастение като еухарис се чувства добре в стая с плюс температура най-малко 17 градуса.Когато отглеждате цвете у дома, течения и резки температурни колебания са неприемливи, за да не навредят на цъфтежа.

Когато отглеждате това цвете в страната в градината или на открита тераса, то трябва да се внася в къщата през нощта. През зимата комфортна температура за амазонската лилия счита се за 15-17 градуса по Целзий.

Очарователният еухарис трябва да се намира в стая с висока влажност. Бушът ще трябва да се пръска всеки ден, ако на цветето няма дръжки, а влажността на въздуха е много висока. В други случаи е необходимо да се контролира, така че да няма натрупване на вода върху съцветията и в основата на листата.

Подхранване на амазонската лилия

Трябва да оплождате еухариса у дома само 2 пъти месечно по време на повишен растеж и цъфтеж. Препоръчва се да се използва за тази течна превръзка за стайни растения с намалено съдържание на азот, например, фертика-лукс, земеделие и костен форте... За подхранване могат да се използват последователно органични и минерални торове.

Растителна хипобиоза

След цъфтежа амазонската лилия навлиза в състояние на покой, което може да продължи до 60 дни. По това време растението не се храни, напоява се малко и съцветията се премахват. Този период е необходим на цветето, за да има време да хвърли стари листа самостоятелно. Освен това кореновата му система ще почива, преди да цъфти отново.

Саксията с растението може да се постави за период на покой на по-хладно място с температура най-малко 15 градуса. Подобни действия с температура и поливане по време на растеж и покой водят до факта, че цветята се появяват на лилии два пъти годишно.

По правило повишеният растеж на луковиците се случва през януари, следователно в началото на пролетта еухарисът вече е образува цветна стрела... След появата на нови издънки е необходимо незабавно да се поднови храненето и поливането.

Процедура за трансплантация и размножаване на Eucharis

Eucharis цветяТова цвете трябва да се засажда у дома на всеки 3 години. Основният признак, че се нуждае от трансплантация, е голям брой луковици, които не се побират в саксията и дори може да се раздели от натиска им.

Сеялката за растението трябва да е достатъчно широка. Eucharis е изключително чувствителен към трансплантацията, тъй като корените му лесно се чупят. Ето защо се препоръчва претоварване, без да се уврежда основната буца земя. След тези манипулации поливането се намалява, докато започнат да растат нови листа. Струва си да започнете трансплантация след цъфтежа.

Размножете цвете у дома по няколко начина:

  • Чрез разделяне по време на трансплантация;
  • С помощта на крушки.

Закупените луковици се засаждат в малки саксии. Върховете им не трябва да бъдат напълно покрити със земя. Луковиците с листа трябва да бъдат засадени на дълбочина 5 см. Първите листа след засаждането се формират в растението за около месец. Веднага след това можете да продължите да го храните.

Между другото, младото цвете не цъфти веднага. Това се случва само след луковицата ще расте обрасла с деца.

Възможно е да се размножава еухарис чрез разделяне по време на трансплантацията, когато цветето вече е доста зряло и дъщерните луковици вече са напълнили саксията. На първо място, храстът е разделен на няколко части, като същевременно се оставят най-малко три луковици във всяка и те се засаждат в предварително подготвени саксии. До появата на нови листа, трябва внимателно да поливате амазонската лилия, но забелязвайки нова издънка, те започват да се хранят и обилно пръскане.

При този метод на възпроизвеждане една луковица не може да остане в саксията, в противен случай не можете да изчакате цъфтежа, докато саксията се напълни напълно с деца.

Вредители и болести, засягащи амазонската лилия

Стайни цветя eucharisРазлични насекоми могат да атакуват стайното растение eucharis: трипси, мащабни насекоми, паякови акари и листни въшки... Тези вредители изсмукват сока от листата на цветето, поради което започват да падат, губят цвят и изсъхват.Ако се появят такива признаци, трябва незабавно да напръскате всички листа и стъблото със сапунена вода. След това храстът се третира с актеллик или друг инсектициден агент.

Основното предимство на еухариса е неговите ярки листа и снежнобяли цветя. Вярно е, че понякога той радва само със зеленината си, въпреки внимателните грижи. Доста често растението не цъфти поради неправилно засаждане. За да може луковицата да цъфти енергично, тя трябва да е обрасла с деца. Случва се не по-рано от 3-4 години... Ето защо 3 лука трябва да бъдат засадени в една саксия. Те ще цъфтят многократно и обилно, ако бъдат притиснати по-близо един до друг.

Постоянните температурни спадове и течения в стаята, където се намира амазонската лилия, също водят до липса на цветя. Друго растение може да не цъфти поради неспазване на периода на покой. Трябва непременно да почива, през зимата е по-добре да го държите на хладно място, да не го храните, да намалите поливането, докато земната кома изсъхне. Когато еухарисът се активира през пролетта, се формират нови процеси. Когато се появят, поливането трябва да се увеличи.

Какво да правим, когато еухарисът е на цветето листата пожълтяват и умират? Основните причини за това явление са следните:

  • Излишна влага или суша. В такава ситуация е необходимо да се коригира режимът на поливане, така че листата да спрат да пожълтяват;
  • Ниска температура. Трябва да се провери температурата в стаята, има възможност еухарисът да е студен;
  • Увреждане на кореновата система. Необходимо е внимателно да се изкопае амазонската лилия и внимателно да се изследва подземната й част, ако се открият повредени корени, те се отрязват и се обработват с натрошени въглища. След това растението се трансплантира в нова почва.

Ако луковицата е изгнила, тогава най-вероятно цветето е засегнато от муха нарцис. За да се отървете от него, използвайте актел или рогор. От тях се прави разтвор, в който се накисват развалените луковици. Обикновената термична обработка също ще помогне в борбата с този вредител. За да направите това, лукът трябва да се потопи в гореща вода и да се остави за няколко часа, след което трябва да се остави да изсъхне. Правилната грижа за цветята ще помогне да се избегне това.

Но появата на червени петна по листата на евхариса е симптом на гъбично заболяване на стагоноспороза. Отървете растението от червено изгаряне фунгицидите с мед ще помогнат: Hom, меден сулфат, връх Abiga. Но първо се отстраняват всички повредени люспи и дръжки и амазонската лилия се третира с лекарството.

С подходящи грижи нежният аромат на цветето ще освежи стаята, а красивите цветя ще я озарят. Не забравяйте обаче, че цветето съдържа женско биле. Този алкалоид е опасен за хората, тъй като стимулира центъра на повръщане в мозъка. Ето защо еухарисът се съхранява най-добре на място, недостъпно за животни и деца. Освен това, след трансплантация на лилия от Амазонка, ръцете трябва да бъдат измити старателно със сапун.

Растение Eucharis
Eucharis или амазонска лилияEucharis голям цъфтежЗасаждане на лилия от АмазонкаКак да трансплантирате еухарисЦъфтящ еухарисПериод на цъфтеж на EucharisКак правилно да поливате еухарисВредители EucharisПовреден от насекоми евхаривEucharis голям цъфтежЦъфтящ еухарисКак расте еухарисътКъща лилия евхарисEucharis амазонски лилияГрижа за Eucharis у домаEucharis голям цъфтеж

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.