Защо стайните растения изсушават върховете на листата

Съвети от опитни производители на цветя за правилната поддръжка на стайни растенияКолкото и внимателна да е грижата за стайните растения, все пак възникват проблеми. Много често има такова, на пръв поглед, леко отклонение като появата на сухи връхчета на листата. Тази малка неприятност може да бъде голям проблем.

Съветите за сушене не винаги водят до увяхване или падане на листа и засягат само 1% от повърхността му. Но изглежда много грозно, външният вид на цветето се влошава доста. Нека се опитаме да разберем защо върховете на листата на стайните растения изсъхват и как да се справим с такъв проблем?


Причини за изсъхване

Когато върховете на листата започнат да изсъхват при стайни растения, веднага възниква следната мисъл: въздухът в стаята е много сух. Всъщност недостатъчната влажност е често срещана причина за това явление, но не е единствената. Следните точки водят до изсъхване на върховете на листата:

 • Списък на възможните причини за изсъхване на върховете на листата при стайни растенияполиване на растения с нискокачествена вода, особено ако тя не е уредена и твърда;
 • прекомерна влага на почвата или недостатъчно поливане;
 • увреждане на цветето от вредители;
 • неправилно хранене - излишък или липса на торове;
 • пряка слънчева светлина върху листата;
 • много висока температура на въздуха в помещението;
 • запълване на цялата почва с кореновата система на растението.

За да разберете конкретната причина за сухите върхове на листата на стайните растения, те трябва да бъдат внимателно изследвани. Особено обърнете внимание на издънките и долната страна на листата, за да установите наличието на вредители.

Не забравяйте да проверите контейнера, в който се намира растението. Възможно е тя да е станала твърде стегнат или корените се появяват от дренажния отвор.

Трябва да се определи съдържанието на влага в основата, колко бързо изсъхва между обработките. Ако е доста трудно да го оцените „на допир“, можете да си купите в магазин за цветя специални показатели, което ще покаже степента на изсъхване на почвата.

Необходимо е да се анализира графикът на хранене и да се сравни с препоръчания за конкретно растение. Например, цитрусовите листа изсъхват. поради липса на желязо.

И ако често подхранвате нецъфтящи култури, това води до сериозни смущения в тяхното развитие, които в началния етап се проявяват под формата на такава неприятност.

Качеството на водата трябва да бъде оценено. Ако за напояване се използва течаща вода от чешмата, тя често става причиняват сухи краища, тъй като съдържа примеси на хлор и флуор, соли и други тежки вещества, което води до промяна в характеристиките на почвата и промяна на нейния баланс.

Те също така определят степента на овлажняване на въздуха, неговата сухота и комфорт за растенията, които обичат влагата.

Прилагане на хигиенни мерки

Описание на хигиенните мерки за стайни растенияНезависимо защо има проблеми със сухите върхове на листата, първо се предприемат хигиенни мерки.

Елиминирайте риска от замърсяване на почвата и отлагания на сол. За да направите това, от земната повърхност премахнете бялата плака, а повърхностният му слой се заменя със свеж и чист субстрат. Те почистват листата на цветето от прах и ги овлажняват. Променете влажността на въздуха, като поставите съд с вода близо до саксията.

Такива мерки се извършват независимо дали е било възможно да се определи конкретната причина за този проблем, тъй като дори увеличаването на влажността позволява обезопасете растението от заразяване с вредители.

Как да решим проблема със съветите за сухи цветя

Ако причината за проблема се крие в сух въздух, решението е следното:

 1. Използване на пръскачки.
 2. Инсталиране на специални овлажнители.
 3. Поставяне на растения в витрини за цветя.
 4. Монтаж на тави или палети с мокра експандирана глина, камъчета или мъх, върху които е монтирана саксия за цветя, така че дъното й да не докосва водата.

Качество на водата

Този проблем също е доста честа причина за сухи връхчета на стайни растения, така че трябва да се правят промени в режима на поливане.

Необходимо е да се провери каква вода се използва за овлажняване на почвата. Може би трябва да бъде подкиселено или да е особено меко.

Препоръчително е да се откажете от течащата вода и да я оставите да престои няколко дни. След това внимателно се отцежда. Вместо чешмяна вода, използвайте размразени, подхранвани, варени.

Как правилно да се грижим за стайни цветя

Нюансите на грижата за стайни растенияКраищата на листата могат да изсъхнат поради излишък на влага, което допринася за разпадане и нарушаване на въздухопропускливостта на почвата. Проверете дренажния отвор и дренажа.

Ако няма проблеми с това, трябва да оставите субстрата да изсъхне напълно и да отложите поливането за известно време. Ако се установи, че дренажният отвор е твърде малък, растението трябва спешно да бъде трансплантирано.

Листата на стайните растения могат да изсъхнат при прекомерна суша. В този случай цветята се нуждаят поливайте по-често и по-обилно... Но водата не трябва да застоява в палетите.

Следващото поливане се извършва само когато горният слой на почвата изсъхне с няколко сантиметра за влаголюбиви растения и средният слой е частично сух (за сукуленти и обикновени култури).

За да се отървете окончателно от караницата, свързана с избора на честотата на процедурите, можете да закупите саксии с автоматично поливане.

Краищата на листата на стайни цветя често изсъхват поради заразяване с вредители. Поради това растението трябва да бъде изолирано от други култури възможно най-скоро, за да се избегне тяхното разпространение.

Листа, от които се нуждаете измийте със сапунена водаа също така увеличават влажността на въздуха. За да се премахнат вредителите, се препоръчва използването на специални инсектициди. По време на трансплантацията на растения, саксията трябва да бъде внимателно обработена и дезинфекцирана.

Върховете на листата могат да изсъхнат поради неправилно осветление, температура, режим на хранене. В този случай човек трябва създават нормални условия за растежа и развитието на цветята.

По този начин разбрахме защо върховете на листата в стайните растения могат да изсъхнат. Това се случва по различни причини. Какво да правя в този случай?

След като разберат конкретната причина за проблема, те започват да го отстраняват. Само тогава листата на растенията отново ще бъдат пълни със сила и ще имат привлекателен външен вид.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.