Защо върховете и ръбовете на листата в стайните растения пожълтяват

Много от нас обичат да се обграждат със стайни цветя в къщата. Лятна вила също е трудно да си представим без растителност - храсти, дървета, цветя и зеленчуци. Много често е необходимо да се наблюдава как върховете и ръбовете на листата започват да пожълтяват при много растения по неизвестни причини.


Отглеждането на растения не е лесно и отнема много време. Това изисква определени знания и инвестиция на труд и време. Начинаещите производители често се сблъскват с проблема с пожълтели листа.

Защо растенията пожълтяват? Това може да се дължи на неправилна грижа за цветята. Всъщност, пожълтяването на листата е по различни причини. За тях ще говорим в нашата статия.

Основните причини и симптоми

От какви заболявания могат да се разболеят стайните растенияНай-често стайните растения се чувстват неудобно през студения сезон... На закрито въздухът става по-сух, нивото на влажност се нарушава. Стайните растения реагират болезнено на това. След ярката слънчева светлина през лятото, когато рядко вали, е трудно цветята бързо да се адаптират в условия с ниска влажност на въздуха. Цветята по различни причини започват да нараняват. Това се проявява под формата на жълти петна по листата, пожълтели ръбове и върховете на листата. Каква е причината и как да помогнете на "зелените приятели"?

Топлолюбивите растения винаги реагират болезнено на студен въздух и течение. През лятото климатиците работят в много стаи, прозорците са отворени за вентилация. В режим на проветряване често има течение, което е много лошо за тропическите растения. В този случай е по-добре да отстраните цветята отстрани и да ги предпазите от течения на студен въздух.

Почти всички видове растения не могат да се държат на пряка слънчева светлина, препоръчително е да ги засенчите, в противен случай върху листата ще се появят изгаряния под формата на жълти петна. Цветята могат да страдат и от недостатъчно осветление... Това се случва най-често в облачни студени дни. Ако е възможно, те трябва да създадат допълнително осветление с помощта на фитолампа.

Поливане и болести

Много често цветята могат да страдат от неправилно поливане. Не всички цветя се нуждаят от често поливане. Прекомерната влага само допринася за развитието на болести. Има растителни видове, които се нуждаят от рядко поливане през студения сезон. Те имат период на покой през зимата и по това време е по-добре да се изключи поливането.

Стайните цветя трябва да се пръскат, но тази процедура не е подходяща за всички видове цветя. Поради тази причина растенията често развиват жълти петна по листата, те пожълтяват и изсъхват. Други стайни растения, напротив, страдат от недостатъчна влага... Те трябва да се поливат по-често и по-обилно и ако няма достатъчно влага, това се проявява с пожълтяването на листата. Стайните растения се препоръчва да се поливат с утаена вода, но това често се забравя, поливайки със студена и хлорирана вода, което е много вредно за цветята.

Растенията се нуждаят от хранителни вещества и реагират болезнено на липсата им. Необходимо е правилно да се изчислят количеството и пропорциите за определени видове цветя. По тази причина цветята страдат от хлороза, листата им пожълтяват поради липса или излишък на хранителни вещества.

Причина за болести по растенията има различни вредители:

  • листна въшка;
  • паяк;
  • ларви на белокрилка;
  • трипс.

Най-често срещаните гъбични заболявания, засягащи растенията, включват следното:

  • антракноза;
  • фузариум;
  • късна болест.

Защо листата на спатифилум пожълтяват?

Растителни вредителиТова може да се случи по проста причина - цветето отдавна не е трансплантирано, дълго време е било в същата саксия. Когато пресаждате, трябва внимателно да изследвате корена му. Здравите корени трябва да имат кремаво-бели корени; ако са тъмнокафяви, трябва да се отстранят и да се оставят само здрави. Препоръчително е да се третира здрава коренова система преди засаждане в слаб разтвор на калиев перманганат, и поръсете разфасовките с дървесна пепел.

По време на вегетацията цветето се нуждае от подхранване. За тази цел е подходящ цветен комплексен тор. Spathiphyllum трябва редовно да се пръска с вода или да се овлажнява с пулверизатор, тъй като растението се нуждае от овлажнен въздух.

Цветето не обича пряката слънчева светлина и реагира болезнено на тях. По листата се появяват изгаряния под формата на жълти и кафяви петна.

Пожълтяването на листата може да се дължи на естествени причини, когато растението е изчерпано след периода на цъфтеж. Необходимо е да му помогнете да се възстанови, да премахне стари и болни. Също така, листата могат да паднат по проста причина - спатифилум започва период на почивка.

Вредителите често заразяват листата на растението, те включват акари и цветни трипси. Те пробиват растителността и изсмукват соковете от там, засягайки тъканта на цветето. В резултат на това върху широколистната маса се образуват жълти петна.

Защо драцената има жълти връхчета на листа?

Основните причини за пожълтяване на листатаТова вечнозелено тропическо растение стана много популярно и украсява интериора на много домове. Един от проблемите при напускане е пожълтяването на листата. Според експерти растението трябва да спазва правилата за отглеждане. При лоши грижи тъмните му изумрудени листа започват да пожълтяват, след това стават кафяви или черни.

Сухите връхчета на листата могат да се дължат на естественото стареене на широколистната маса на драцената, поради климатичните условия. Листата й са средно живеят 1,5-2 години, след което те пожълтяват, изсъхват и изчезват напълно. Процесът на листното увяхване започва от върха. Долните листа са по-устойчиви, умират по-бавно. Много е важно да се създадат удобни условия за развитието на драцената и след това тя ще радва със своята красива зеленина за много дълго време.

Тя не обича излишък влага, има нужда от добро осветление и правилен температурен режим. Растението реагира слабо на ярка светлина, предпочита разсеяното осветление. Поради тази причина листата често започват да пожълтяват в драцената, така че трябва да се обърне внимание на достатъчно осветление. През зимата тя трябва да създаде изкуствено осветление със специална лампа. Петна могат да се появят и от пряка слънчева светлина, растението не обича парещото слънце.

Оптималната температура за драцена е 18-25относноОТ, тя не понася топлина или студ. При такива условия растението започва да боли и скоро умира. По-добре е да не поставяте драцена на перваза на прозореца по време на отоплителния сезон.

Драцената се развива добре при влажност над 60%. Трябва да се пръска по-често от спрей бутилка с топла и утаена вода. Сухият въздух има вредно въздействие върху драцената, така че за нея е полезно да организира топъл душ.

Драцената обича умерената влага и реагира слабо на обилно поливане. През лятото трябва да се полива веднъж седмично, а през зимата 2 пъти месечно. Препоръчително е да се разхлаби горният почвен слой в саксията, за да се подобри аерацията.

Растението обича азотни торове, така че необходимо е периодично храненеособено в облачни и студени дни. Трябва също да прилагате специални сложни торове, защото поради липсата им върховете на листата ще пожълтяват. Периодично драцената трябва да се трансплантира в нова "къща", променяйки субстрата. Ако се грижи правилно, широколистната маса ще бъде в изобилие, ще има наситен зелен цвят. Старата почва може да попречи на приема на хранителни вещества, тъй като солите се натрупват с течение на времето.Трансплантацията трябва да се прави на всеки две години и за предпочитане през пролетта.

Грижата и правилната грижа ще помогнат за решаването на много проблеми със стайни цветя. Препоръчително е постоянно да наблюдавате състоянието на домашните растения и да им оказвате помощ навреме, тогава те ще излъчват здраве и естествена красота.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.