Spatsifilus у дома: грижи, защо върховете на листата изсъхват

Сред многото сортове домашни растения спатифилумът е много популярен. Много домакини обичат това тропическо цвете. Грижата за него е проста, но когато настъпи студеният сезон, растението реагира остро на сухия въздух в хола. Върховете на листата започват да изсъхват и да почерняват. По каква причина е болно вътрешно цвете и как да помогнете на любимо растение?


Описание на растението

Много производители на цветя познават Spatsifilus под друго общо име - "женско щастие"... Елегантно изглеждащо цвете се счита за непретенциозно в грижите и е много популярно. Може да се види в почти всеки дом. С подходящи грижи той радва с оригиналния си и изискан цъфтеж.

Стайното цвете принадлежи към рода Spathiphyllum и общо има 45 растителни вида. Някои от тези видове са много декоративни на външен вид. Родната земя на тропическото растение е Южна Америка, тропиците на няколко страни:

 • Бразилия;
 • Колумбия;
 • Венецуела;
 • Филипински острови.

Необичайните съцветия на бяло растение приличат на бяло одеяло. В превод от гръцки името на цветето има две думи - "воал" и "бял".

Листата с плътни ръбове са с овална форма и в самия център изпъква централната вена... Към него прилежат по-тънки вени. Дръжките на цветето се разширяват в основата. Видовете с бели съцветия са най-често разпространени, въпреки че има по-малко редки видове със зеленикав воал.

Продължителността на цъфтежа спатифилум е около 2-3 седмици през пролетния сезон. Ако се грижите правилно за него, тогава цветето ще зарадва с цъфтежа си през лятото и есента. Когато периодът на цъфтеж приключи и съцветията изсъхнат, те трябва да бъдат премахнати.

Характеристики на грижите

Защо листата пожълтяватДори такова лесно за грижа стайно растение се нуждае от постоянна грижа и внимание. Когато листата на спатифилум почернеят или започнат да пожълтяват, изсушете върховете на листата, подобни симптоми трябва да бъдат тревожен сигнал. Растението реагира по този начин на неправилни грижи, болести. Необходимо е веднага след проявата на изброените признаци поемам инициатива, в противен случай растението ще продължи да боли и скоро може да умре.

Спатифилумът е едно от онези растения, които се нуждаят от топлина, защото идва от тропиците. Препоръчва се да се създаде повишена влажност в помещението за цветето през топлия сезон. През зимата спатифилумът трябва да бъде ограничен до поливане, той не понася добре прекомерната влага. Излишната вода от картера трябва да се отстрани, ако е там.

Стайното цвете не понася пряка слънчева светлина. За нормално развитие за него е по-подходяща частичната сянка. Температурният режим през лятото трябва да бъде в рамките на 22-23относноC, а през студения сезон температурата не трябва да пада под 18относноОТ... Цветето реагира много болезнено на течение в стаята. Ако не познавате тези характеристики, спатифилум ще бъде труден за отглеждане без проблеми.

Защо листата на спатифилума стават черни?

Как правилно да се грижим за спатифилум на закритоМоже да има няколко причини, поради които възникват проблеми с това растение. Най-често производителите на цветя забелязват, че върховете на листата започват да стават черни в цветето. Това се влияе от различни неблагоприятни условия за отглеждане на „женско щастие“.Основният показател за здравето и правилната грижа за спатифилума е неговият красив външен вид. Често производителите на цветя забелязват, че върховете на листата изсъхват в спатифилум. Най-вероятно такива признаци са свързани с нарушение на поливането на стайно растение.

Опитните цветари разграничават две причини защо върховете на листата на растението почерняват:

 • прекомерно поливане;
 • недостатъчно хранене.

Когато растението се полива твърде често и се държи в хладно помещение, корените му започват да гният. Постепенно това се отразява върху листата на спатифилума - върховете на листата изсъхват, по тях се появяват черни петна. Когато се види, че кореновата система започва да потъмнява, това е ясен признак на лезии със сиво гниене. Необходимо е незабавно да се обработи почвата с фунгициди и да се постави растението в проветриво помещение с температура най-малко 16относноВ. През зимния сезон растението е най-добре да се постави на перваза на прозореца, обърнат на юг. Растението трябва да се полива само с утаена вода и количеството на поливането трябва да се намали.

Втората причина - липса на хранене... Това може да се дължи на недостатъчно количество азот или фосфор в сместа за заливане. Ако това е причината, тогава трябва да приложите тор, който включва:

 • фосфор;
 • калий;
 • азот.

Дозировката на превръзката трябва да съответства на посочената на опаковката. През топлия сезон тор се прилага веднъж на 2-3 седмици. През студения сезон спатифилумът не се нуждае от оплождане, тъй като е в покой.

Защо листата на спатифилум пожълтяват?

Грижа за спатифилумВъпреки че спатифилумът се счита за лесно за грижа стайно растение, по време на развитието му могат да се появят проблеми. Много често трябва да наблюдавате, че вътрешното цвете пожълтява или изсъхва и веднага възниква въпросът защо се случва това? Експертите смятат, че причината е ниска влажност в помещението... Когато въздухът е прекалено сух, върховете на цветните листа започват да пожълтяват или изсъхват в краищата.

Можете да пръскате растението по-често у дома, но това не винаги дава положителни резултати. Влажността на въздуха може да се увеличи по други начини:

 • саксията трябва да се постави в тава с навлажнени камъчета;
 • покрийте почвата в саксията с влажен мъх;
 • поставете съд с вода до тенджерата.

Пожълтели или изсъхнали листа може да се дължат на прекалено суха почва или прекалено поливане. Втората причина е, че капацитетът е твърде малък, цветето се нуждае от по-свободна саксия.

Основната причина за сухи и жълти листа може да бъде пряката слънчева светлина или излишната слънчева светлина. Например, пряка слънчева светлина ще причини изгаряния по листата на растението.

Прекаленото поливане на растението може също да причини сухота и пожълтяване на широколистната маса. Препоръчително е да се полива, когато горният слой на почвата изсъхне. Най-добре е да пръскате по-често листата на "женското щастие", за да избегнете застояла вода, да правите умерено поливане, така че почвата да е леко суха, но не и суха.

Като спазвате простите правила за грижа за спатифилума у ​​дома, можете да постигнете редовен цъфтеж. Здравото растение ще зарадва окото със сочна зелена листна маса, изящни бели цветя.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.