Гниене върху картофи: методи за контрол и превенция

Много често картофите, съхранявани в мазето, започват да гният с настъпването на пролетта. Основните причини за това са гъбичките и вредните бактерии, които се развиват при определени условия (подходяща температура, влажност и др.). Общо има около 20 вида картофено гниене.

Описание на заболяването

Най-честата причина за инфекция е гъбичките. Появява се, ако реколтата се отглежда дълго време на едно и също място, ако са засадени некачествени семена или почвата е неподходяща.

Не е трудно да се разпознае болно растение: листата му частично пожълтяват и започват да избледняват, стъблото става кафяво, а кореновата система изгнива.

Впоследствие по клубените се появяват кафяви петна. Развитието на болестта и последиците от нея могат да бъдат различни. Например, в случай че е струпясване, можете внимателно да изрежете с нож повредените области на картофа, а останалата част да използвате за храна. И ако е сухо гниене, не се препоръчва да се яде дори оцелялата половина.

Видове картофено гниене

Има няколко основни вида картофено гниене:

 • суха;
 • мокър;
 • кафяв (бактериален);
 • каучук.

Има и други (фузариум, сив, пръстеновиден и други), но те са по-рядко срещани, поради което изискват внимание в единични случаи.

Суха

Сухо гниене на картофи

Гниенето се появява първо отвън, а след това и вътре в плода

Този вид картофено гниене най-често се среща в югоизточните райони на Руската федерация. Причината са бактерии, които заразяват кореновата система. Основната опасност от болестта е, че тя се предава през замърсена почва, поради което се разпространява бързо.

Сухото гниене на картофи започва дори по време на цъфтежа: листата пребледняват, избледняват, изсъхват. Стъблото става кафяво, ако влажността е висока, става розово. Болното растение започва да изсъхва.

Първо, върху грудките се появяват светлокафяви петна, леко депресирани. Тогава пулпата започва да увяхва. Има кухини, пълни с гъбички.

Сред възможните причини за началото на заболяването могат да се разграничат следните:

 1. Засаждане на заразени семена.
 2. Излишната влага в зоната за съхранение.
 3. Излишък на хумус в земята.
 4. Нараняване на кореновата система от вредители.
 5. Повреда на картофи с лопата при копаене.

Като превантивна мярка е възможно да се посъветва закупуването на висококачествени семена, навременното торене, внимателните действия по време на прибирането на реколтата, засаждането на сидерати (органични торове).

В този случай няма лечение, което да дава 100% резултат. Като превантивна мярка можете да опитате да третирате семената с фитоспорин съгласно инструкциите, приложени към лекарството.

Мокро

Мокро картофено гниене

Невъзможно е да се ядат замърсени картофи

Основната причина за инфекция в този случай е излишъкът на влага в земята и на мястото за съхранение. Мокрото гниене е най-опасният вид увреждане на плодовете.

Основните симптоми на заболяването са следните:

 1. Картофената каша става мека и мирише неприятно.
 2. Меките участъци се появяват от външната страна на грудката. Ако натиснете върху тях, се отделя течна лека маса.

Обикновено заразяването с мокро гниене се причинява от бактерии, попаднали в грудките през вредители.В условия на висока влажност в зоната за съхранение болестта се разпространява много бързо: ако картофите се изсипят на куп, много скоро те ще бъдат напълно заразени. Лошата вентилация също е често срещана причина за мокро гниене.

Като превантивна мярка е възможно да се посъветва да се съхраняват само здрави клубени, като предварително сте дезинфекцирали помещението с 3% разтвор на вар или 5% разтвор на меден сулфат. Температурата на съхранение не трябва да надвишава 1-2 градуса по Целзий.

Кафяво

Кафяво гниене на картофи

За съжаление такива картофи вече не са подходящи за храна.

Този вид гниене засяга само клубените. Сред основните симптоми на заболяването може да се разграничи летаргия на върховете, пожълтяване на листата. Ако семената са засегнати от кафяво гниене, растението ще може да се развива само до определен етап. Не е нужно да чакате реколтата.

Първите симптоми се появяват по време на етапа на цъфтеж. На външен вид картофът е съвсем обикновен, но ако го нарежете, можете да видите огнища на инфекция и слуз, да усетите неприятна миризма.

Причинителят на кафявото гниене е изключително опасен: дори и да се е оттеглил през първата година, източникът остава в почвата. Той не се страхува от студа, той е в състояние да живее в продължение на няколко години.

Възможно е да се определи дали един картоф е замърсен още преди засаждането. За да направите това, е необходимо процесите да се понижат във вода. Ако след известно време от тях започне да изтича кафява слуз, тогава картофите са заразени.

По-добре е да се биете по сложен начин: след откриване на гниене в картофени клубени, можете да посъветвате да промените мястото на засаждане на културата.

Каучук

Каучукови гниещи картофи

Картофите стават каучукови

Този вид гниене е един от най-вредните. За първи път болестта е регистрирана в Ленинградска област през 1986 година. Причинителят е гъбата Geotrichum candidum.

Ако влажността е висока, симптомите, по които може да се разпознае каучуковото гниене, ще бъдат подобни на тези при мокро гниене. Болестта се проявява както върху кълнове, така и върху грудки. Кълновете започват да стават кафяви, стават влажни, рохкави.

По клубените се появяват кафяви петна. Ако засегнатата грудка се отреже, след известно време тя ще придобие розов оттенък, а след това и черен. Миризмата може да бъде остра, напомняща рибна.

Поражението става през почвата и грудките. Горещото и дъждовно време ускорява процеса. Ако картофите се съхраняват на купчина в лошо проветриво мазе, много скоро те ще бъдат напълно заразени и ще стане невъзможно да се отървете от инфекцията.

Пръстенно гниене на картофи: видео

Начини за борба с гниенето на картофите

Реколта от картофи

Основата за здравето на бъдещата реколта са качествените семена.

 1. Важно условие за получаване на качествена реколта е използването на висококачествени семена. Най-добре е да покълнете картофените клубени преди засаждането, за да се идентифицират незабавно заразените картофи.
 2. След дъжд се препоръчва да се разрохка почвата, така че да не се образува коричка. Това ще помогне да се избегне появата на гъбички, които причиняват инфекцията.
 3. Преди засаждане картофите трябва да бъдат обработени с 1,5% разтвор на борна киселина (50 ml на 1 kg грудки).
 4. Ако почвата на мястото е замърсена, по-добре е да засаждате там само зелено торене в продължение на 5-6 години - те ще помогнат за премахването на гъбичките, ще го "извадят" от земята.

Внимателно проучете характеристиките на определен сорт, преди да купите семена, устойчивостта на вида към различни заболявания. Обработвайте клубените преди засаждането. Не съхранявайте картофите на купчина на влажно и влажно място, дори в изба. Спазването на най-простите правила ще ви помогне да избегнете неприятни моменти и да получите отлична реколта.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.