Листни въшки на стайни растения: как да се справим с това у дома?

Ако листните въшки се появят на стайни растения, това им причинява огромни щети. Техният растеж спира, стъблото започва да се огъва, пъпките не могат да се отворят и листата се търкалят, в резултат на което красивите растения придобиват грозна форма. Тези насекоми заразяват цветя без право на възстановяване, така че при първите признаци на листни въшки е необходимо да се вземат драстични мерки. В противен случай стайните растения умират бързо.


В тази статия ще се опитаме да разберем какви листни въшки са на стайни цветя, как да се отървем от този вредител у дома?

Характеристика на насекомите

Листни въшки, които заразяват стайни растения са по реда на насекомите hemiptera... Храни се с растителен сок. Ако колония от тези паразити се засели върху цвете, това значително влошава храненето на тъканите и листата му, в резултат на което то започва да отслабва и да изсъхва.

Този вредител най-често е с малки размери, като не надвишава 2 - 3 мм дължина. В зависимост от това къде живее, това насекомо е зелено, бяло, жълто, розово и черно.

Благодарение на специален хобот, листните въшки пробиват горната част на леторастите и листата. Хранейки се със сок от растения, богати на въглехидрати, вредителите започват да отделят голямо количество сладка течност (медена роса), която помага да се привлекат други насекоми. Този деликатес е особено предпочитан от мравките, които могат да създадат свои стада от „листни въшки“ и да започнат да ги защитават, да ги прехвърлят на нови издънки и дори да ги отвеждат в домовете си за зимата.

Всяка такава колония на листни въшки има както крилати, така и безкрили насекоми. Крилатият вид насърчава бързото разпространение на листни въшки върху стайните растения, а безкрилите видове се размножават чрез партеногенеза, когато ембрионът се развива без оплождане.

Причини за появата

На стайни растения често можете да намерите бели листни въшки, снимка на която е представена в тази статия, но могат да започнат и други видове. Вредителите обитават стъблата, корените, листата и цветята.

Това насекомо се появява по различни начини:

 • Как да излекувате теменужкаако е закупено ново растение, засегнато от вредител;
 • листни въшки могат да влязат от улицата през отворена врата или прозорец от диви цветя;
 • често се внася в къщата върху дрехи или други предмети;
 • колония от листни въшки върху растенията може да се засели от мравки, които се хранят с медена роса и носят тези насекоми по цветове.

Листните въшки на стайни растения най-често са разположени по протежение на издънките или от долната страна на листата, като ги покриват почти напълно. Засегнатите листа започват постепенно да изсъхват, да се извиват и изсъхват. Освен тях, пъпките също умират, нямайки време да цъфти. Вредителите се виждат ясно с просто око, така че не е трудно да се определи защо растенията започват да умират.

Как да се отървем от листни въшки на стайни цветя?

За да се справите с този вредител у дома и да предотвратите разпространението му, се използват прости методи и инструменти. Освен това навременните превантивни мерки и започната навреме битка ви позволяват да отглеждате силни и здрави стайни цветя.

Използване на химикали

Можете да се отървете от вредителя у дома с помощта на отровни течности.Тези продукти са меки и съдържат пестициди и инсектициди, които не вредят на околната среда. Тези лекарства се използват доста често, чийто състав е представен от компоненти като мастни киселини или растителни масла.

Ако вредителят е заразил малка площ от стайно растение, той трябва да бъде внимателно отстранен. Това не му причинява никакви щети и непокътнатата част се избърсва със сапунена вода.

Ако листната въшка се е разпространила много, за да се отървете от тях у дома използвайте следните инсектициди:

 • Листни въшки на лист от растениеAktara;
 • Довереник;
 • Актарин;
 • Actellik;
 • Агравертин;
 • Kinmix;
 • Фитоверма.

Има и други лекарства за премахване на такъв вредител, най-важното е спазвайте следните препоръки:

 • Химикалите трябва да се прилагат за всяко стайно растение, независимо дали има листни въшки по него или не. Това се обяснява с факта, че след обработката вредителите могат да се върнат на цветето. Следователно, след процедурата за почистване на всички растения, без изключение, шансовете за разпространение на тези вредители са нулеви.
 • Листните въшки бързо се адаптират към инсектицидите. Тя свиква с много лекарства и се адаптира към действието им. Следователно те трябва периодично да се сменят.

Използване на биологични агенти

Този метод за премахване на листни въшки у дома включва колонизация на стайни растения с насекоми, които се хранят с листни въшки. Не може да бъде калинки, дантела, някои оси.

Този метод на борба включва много усилия, тъй като за това трябва да закупите допълнителни цветя, които ще привлекат вниманието на тези полезни същества. Само в този случай те ще могат да пуснат корени и да освободят стайните растения от вредители.

Ако има много цветя, тогава е най-добре да ги защитите с паразитни ентомофаги: хищна жлъчка, лизифлебус, афидий.

Методи за контрол на околната среда

Много производители предпочитат да се отърват от вредители у дома, използвайки екологични методи, като ги смятат за най-безопасните. В такъв случай цветята се измиват със сапунена водаи също така се изплаква редовно под душа. Ако няма твърде много от тези насекоми, тогава най-засегнатите растителни площи се подрязват.

Използват се и препарати на маслена основа, които не представляват никаква опасност за хората. Пръскането с тези средства се извършва по такъв начин, че повърхността на листата да е покрита с филм. Те се използват с повишено внимание в зоната на растеж на пъпки и цветя, защото когато по тях попаднат мазни агенти, те започват да се слепват, след което започват да изсъхват.

Флористите често поставят ароматна закрита пеларгония близо до заразено цвете, което може да изплаши листните въшки. В резултат вредителят ще изчезне след няколко дни.

Предпазни мерки

Как да премахнете листни въшкиТъй като листните въшки могат да се разпространяват много бързо, основната превантивна мярка е постоянен мониторинг на стайни растения и тяхната проверка за идентифициране на вредителя възможно най-рано. Новопридобитите цветя трябва да бъдат поставени под карантина за една седмица.

Трябва да се помни, че вредителят обича топъл и сух въздух, така че не трябва да създавате толкова благоприятни условия за него. Ако бъдат открити само няколко индивида, все пак трябва да се предприемат спешни действия за отърваването им.

За лечение на растения от насекоми, голямо количество пестициди, но използването им у дома е строго забранено, тъй като те са токсични както за животните, така и за хората. Най-добре е да се отървете от вредителя с доказани народни средства, които няма да причинят вреда на собствениците на дома и техните домашни любимци.

По този начин сме подредили какво е листна въшка, снимка на която може да се види в статията. Той се размножава много бързо, така че са необходими превантивни прегледи. Необходимо е да се борим и колкото по-скоро това бъде направено, толкова по-добре.В противен случай такъв вредител е способен да унищожи всички стайни растения.

Листни въшки на стайни растения
Как да се отървем от листни въшкиОпасен вредител по листни въшкиЛистни въшки отблизоНасекоми по растениятаУвреждане на листни въшкиЛистни въшки на лист от растениеКак да се отървем от вредители по растениятаРастителни вредителиНачини да се отървете от листни въшкиРазтвори за пръскане на листаКак да се отървем от листни въшки

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно, при условие че е публикувана връзка към източника.