Бележка за производителя: как да се справим с бялата муха на стайни растения

Как да се отървем от белокрилкаРазнообразието от стайни цветя е поразително с богатството си. Всеки човек се стреми да поддържа любимите си стайни растения в най-добрите условия, да създава оптимален микроклимат за тях, да се грижи правилно за тях. Но често всеки от тях е изправен пред проблема с наличието на паразити по листата или в земята. Най-често срещаният вредител е белокрилката на стайните растения. Той не е само опасен, той може да унищожи всички стайни растения за кратък период от време, така че трябва бързо и правилно да се справите с белокрилката.


Какво е белокрилка?

Поява на белокрилкаБялата муха е малко насекомо, до 4 мм, което много прилича на външен вид на муха. Най-опасни за растението са женските. Те поставят своите ларви от вътрешната страна на цветето. Ларвата има 4 етапа на развитие, всеки от които се характеризира със свои собствени характеристики. Няма да е възможно да се отървете от това насекомо с обикновена вода, тъй като всички ларви са здраво залепени за листата на растението.

Пълен цикъл на развитие от ларва до възрастна белокрилка се провежда след 2 седмици... След като вредителят достигне зряла възраст, той става много опасен за растението. Тялото на белокрилката е покрито с бяло покритие, което напълно я предпазва от всякакъв химически препарат. В същия момент порасналият индивид започва да снася нови ларви и е почти невъзможно да се отърве от тях. Най-доброто време за убиване на възрастни е да се чифтосват. В този момент защитните сили на организма намаляват и насекомото добре абсорбира всякакъв вид химически препарати.

Причини за появата на белокрилка на стайни растения

За развъждане на това насекомо необходими са следните условия:

 • висока влажност;
 • температура на въздуха не по-малка от 20 градуса;
 • остарял въздух;
 • голямо натрупване на растения в минимална площ.

Любителите на оранжерии в домовете си най-често се сблъскват с този проблем. За да избегнете появата на опасен гост, имате нужда проветрявайте редовно стаята... Също така почвата за засаждане на млади растения заслужава специално внимание. Необходимо е да се използват само доказани, обработени видове почви, предназначени за засаждане на стайни растения.

Също така, любителите на цветята трябва да знаят, че белокрилката може да зарази много растения, но най-любимите за нея са: домашни теменужки, обикновени иглики, гербери, хортензии, иглики, бегонии, кралска глоксиния.

Тези цветя трябва да се наблюдават редовно, да се проверяват, за да се избегне появата на опасно насекомо.

Как се заразява растителен вредител?

Причини, които могат влияят върху появата на белокрилка в къщата може да има няколко:

 • Борба с белокрилка върху стайни растениятъй като възрастните летят, с отворен прозорец те могат свободно да проникнат в стаята и да паразитират в растението;
 • ако едно от растенията е заразено, тогава останалите трябва бързо да бъдат изолирани от него. Възрастните се преместват при всички стайни растения за кратък период от време;
 • много често белокрилката влиза в стаята с букет градински цветя. Експертите препоръчват да не се поставят вази с букети в близост до стайни растения.

Как бързо да забележите белокрилка върху растение

Има редица признаци, чрез които е много лесно определят заразяване с растения в началния етап. Сред най-поразителните са следните:

 • на домашно растение много често се появява мъничка муха, която скача или прелита от лист на лист. Трябва незабавно да инспектирате такова растение;
 • тъй като белокрилката се размножава за 2 седмици, за кратък период от време ще има голямо натрупване на ларви или молци от вътрешната страна на цветните листа;
 • засегнатите листа от вътрешната страна ще имат лепкава основа - това са отпадъчните продукти на насекомото. Също така, при изследване ще бъдат открити колонии от ларви, които са жълти;
 • когато дълго време собствениците не обръщат внимание на появата на вредител на стайното си растение, тогава листата се извиват, появяват се специфични петна и в крайна сметка те изчезват;
 • на представените снимки можете да видите ярки примери за колонии от ларви на бяла муха.

Какво се случва с растение, засегнато от белокрилка

Възрастна белокрилка не представлява пряка опасност за стайно растение, уврежда се от ларви... Тяхното развитие и растеж се дължи на хранителните вещества, които те усвояват от самото цвете. За пълния цикъл на развитие на ларвата във възрастен човек половината цвете може да бъде унищожена.

Възрастен човек вреди само като отлага изпражненията си върху повърхността на листа и това място започва да гние, което води до появата на специфични петна.

Също така, това насекомо винаги е носител на всички видове вируси и болести по растенията. Следователно, когато се появи бяла муха, цветето може да има усукани листа, деформирани стъбла, спиране на растежа и край на цъфтежа.

Ефективни начини за борба с белокрилка

Необходимо е да се справите с белокрилката на домашните растения правилно и бързо. Сред най-ефективните опции разграничете следното:

 1. Методи за контрол на WhiteflyАко белокрилка се открие на стайни растения, е необходимо незабавно да се третира всичко, дори незасегнато, с химикали, които имат пряк ефект върху храносмилателната система на насекомото. Най-ефективни са "Адмирал", "Актара". Тези продукти се прилагат чрез пръскане на повърхността на цветето. Също така си струва да се третира почвата с този разтвор, тъй като насекомите могат да се натрупват на повърхността му.
 2. В случай, че е имало масивна повреда на цветето, е необходимо да се премахнат всички листа с колонии от ларви и да се третира растението с такива химикали като "Comfidor" или "Talstar".
 3. Тъй като белокрилката има няколко етапа на развитие, еднократното третиране на стайно растение няма да позволи напълно да се отървем от него. Ето защо си струва да се лекуват засегнатите растения в продължение на един месец, така че възрастният паразит напълно да изчезне. Един добър вариант би бил да се редуват различни химикали, което ще избегне адаптацията на насекомото към определен компонент.
 4. Ако инфекцията с бяла муха се е случила на фуксия, тогава не може да се откаже само от химически препарати. Ще трябва да работим усилено, за да премахнем ларвите и механично: смачкваме яйца, хващаме летящи мухи.
 5. Също така, можете да се отървете от ларвите и възрастен, ако цветето се изнесе във въздуха, където температурата ще бъде около 10 градуса по Целзий. В рамките на няколко дни насекомото умира напълно. Но са отбелязани случаи, когато ларвите спират да се развиват и когато температурата се нормализира, се развиват отново.
 6. Ако в началния етап е открита лезия на белокрилка, тогава листата могат да бъдат третирани със сапунен разтвор. Растението се напръсква с гъста пяна от разтвора и това блокира способността им да полагат ларвите на повърхността. Тази процедура трябва да се извършва в рамките на един месец на всеки 5 дни.
 7. Настойката от чесън също се бори срещу белокрилката. За целта се смилат 2-3 скилидки чесън и се заливат с литър вода. Получената смес се влива в продължение на един ден и след това се нанася върху растението с пулверизатор.

Ефективни методи за предотвратяване на белокрилка

За да не мислите по въпроса как да се отървете от белокрилката, струва си да се погрижите за правилната профилактика. Сред ефективните начини може да се посочи следното:

 1. Ефективни методи за контрол на бялата мухаСистематично проветряване на помещението, където растат стайни цветя. Това ще избегне бързото развитие на насекомото и ще създаде оптимални температурни режими за имунната система на цветето.
 2. Бялата муха няма да кацне върху растение, което редовно се пръска или му се дава топъл душ. Необходимо е систематично да премахвате праха и мръсотията от листата с мека гъба.
 3. Всички стайни цветя трябва редовно да се проверяват за наличие на вредители. Долната част на листата заслужава специално внимание.
 4. Бялата муха се страхува от дървесна пепел, така че на повърхността на почвата трябва редовно да се излива малък слой;
 5. Не бива да поставяте веднага закупените цветя сами, тъй като те могат да бъдат засегнати от белокрилка. Струва си да поставите нов домашен любимец под карантина за поне 2-3 седмици.
 6. Когато проветрявате стая през летните дни, по-добре е да използвате мрежи против комари на прозорците или да окачите лепкави ленти за насекоми. Именно миризмата от тези панделки привлича много добре белокрилката.

Бялата муха е насекомо, което може напълно унищожи всички стайни растения в къщата... Струва си да се помни, че само бдителността на собственика, редовните инспекции на неговата оранжерия, спазването на всички условия за превенция ще ви позволят да се наслаждавате на красиви цветя, техния буен цъфтеж за дълъг период.

Вредител по стайни растения - белокрилка
Как да се отървем от вредителиБяла муха на цветяБорба с белокрилка върху стайни растенияПрепоръки на цветаритеКак да се отървем от белокрилкаБорба с белокрилка върху стайни растенияКак да се отървем от белокрилкаКак се размножава белокрилкатаРастителни вредителиКаква вреда нанасят белокрилките на растениятаРастителни вредителиБорба с белокрилка върху стайни растения

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно, при условие че е публикувана връзка към източника.