Японска дюля: особености за засаждане и грижи, снимки на растения

Почти всеки собственик на градински парцел иска градината му да бъде не само красива, но и необичайна. Ето защо напоследък градинарите започнаха да отглеждат на своите парцели не само познатите ябълки и круши, но и екзотични растения. Те включват невероятно красив храст, наречен японска дюля или Chaenomeles.


Това необичайно дърво, завладяващо с невероятната си красота и аромат, няма да остави никого безразличен по време на цъфтежа. Въпреки факта, че японската дюля е екзотично растение, тя се вкоренява добре и расте в много региони на нашата страна. Дори неопитни градинари могат да се справят със засаждането и отглеждането на Chaenomeles.

Японска дюля: снимка, описание, характеристики

Chaenomeles принадлежи към декоративна и плодово-ягодова култура, е термофилно растение и расте добре в региони с мек климат. Дюлята може да нарасне до три метра, а храст - до метър.

Растението е различно:

 • Японска дюля в градината:гладки, плътни, малки яркозелени листа;
 • бели, розови или червено-оранжеви цветя с диаметър 3-5 см;
 • бодли с дължина до 2 см;
 • обилен цъфтеж през май-юни, който продължава около 20 дни;
 • ябълкови или крушовидни плодове, които седят по цялата дължина на леторастите, чийто диаметър може да бъде от 3 до 5 см, а теглото е около 45 грама.

До края на септември, началото на октомври, плодовете на Chaenomeles узряват. Зрели могат да бъдат ярко оранжев или зелено-жълт цвят... Навън плодовете са покрити с восъчно покритие, което перфектно ги предпазва от повреди. Ето защо те могат да понасят дори леки студове по дървото. Около половината от обема на плодовете заемат кафяви семена, които на външен вид приличат на ябълкови семена.

Японската дюля започва да дава плодове през третата година от живота. От всеки храст можете да съберете от два килограма плодове. Плодовете, дори ако още не са узрели, се събират преди измръзване. Те могат да узреят, когато се съхраняват у дома, но при ниски температури от 3-5 градуса.

Сортове Chaenomeles

Японска дюля има голямо разнообразие от сортове (на снимката), което ви позволява да изберете растение, което е подходящо за вашата градина.

 1. Сортът Пурпурно и златно или Великолепна дюля се отличава с разклонен храст, който расте до 1,2 м. Растението цъфти с тъмночервени цветя с жълти тичинки. Храстът не изисква подрязване и най-често се използва като жив плет.
 2. Хеномелес Симони е отгледан от френски животновъди. Бушът има почти кръгли подлежащи издънки, пурпурночервени съцветия и зелени плодове.
 3. Декоративният сорт Jet Trail се отличава с често пълзящи издънки, отсъствие на тръни, извити клони и бледо бели цветя.
 4. Японската дюля Везувий има широка корона, но расте не повече от един метър. Огромен брой от неговите съцветия са червени на цвят.
 5. Pink Lady има широка корона и тъмно розови или розови цветя. Храстът расте до 1,5 м.
 6. Henomeles Nivalis както по височина, така и по ширина нараства до два метра. Нивалис цъфти с бели цветя през май и август.
 7. Холандската дюля се отличава с лъскави, тъмнозелени листа, широка корона и оранжево-червени цветя. През август може да има повторен цъфтеж на това растение.

Ако искате да отглеждате японски бонсай от дюля, тогава е най-добре за това. Завод Rubra... След като засадите резника под ъгъл в подходящ контейнер, с по-нататъшни грижи, за да придадете на храста естетически вид, ще е необходимо правилно да се режат.

Характеристики на отглеждането на японска дюля

Обикновена дюляОтглеждането на Chaenomeles не е особено трудно. Когато избирате място за него, трябва да вземете предвид, че храстът обича добре осветени места. Той ще може да расте на полусянка, но няма да даде плод.

Японската дюля се развива успешно практически на всякаква почва... Бедните песъчливи и влажни глинести почви са подходящи за нея. Те обаче трябва да бъдат умерено влажни и богати на хумус. Chaenomeles абсолютно не понася прекалено варовити и солени почви.

Повечето сортове дюли са издръжливи на замръзване и могат да зимуват без подслон. Ако обаче зимата е тежка и с малко сняг, цветните пъпки и едногодишните издънки могат леко да измръзнат. Ето защо се препоръчва да се засаждат дървета на места, където се образува достатъчен слой сняг. В региони със сурова зима растението трябва да бъде покрито с паднали листа или смърчови клони за зимата.

Кацане Chaenomeles

Най-добре е да засаждате млади дървета през пролетта след размразяване на почвата. Възможно е и есенно засаждане по време на масивно падане на листа. Въпреки това, един термофилен храст може да няма време да пусне корени и да умре преди измръзване.

Те се вкореняват добре двугодишни разсад от японска дюля... Когато засаждате растение, уверете се, че кореновата шийка остава на нивото на почвата. За растения на възраст 3-5 години ямите за засаждане трябва да имат дълбочина 0,5-0,8 m и диаметър до 0,5 m.

Почвата за Chaenomeles се приготвя от листна земя, смола и торф (2: 1: 2). Освен това се препоръчва да добавите 300 грама калиев нитрат, 200 грама суперфосфат, 500 гама пепел, 1-2 кофи хумус в ямата за засаждане.

Най-добре е да засаждате храсти от дюля в малки групи от 3-5 растения. За да се предотврати натрупването на възрастни растения и да не се затварят, разстоянието между разсад трябва да бъде поне един метър.

Характеристики на грижите

Японска дюля засаждане и грижиПрез първата година след засаждането на растението изисква редовно поливане... Особено влажността на почвата трябва да се следи през сухо лято. За да може почвата да задържи влагата, около младите Chaenomeles почвата се мулчира със слой 3-5 см. Като мулч са подходящи дървесни стърготини или торф.

През първите две години след засаждането младите растения се наторяват през пролетта с азотни торове и каша, а през есента - с калиеви и фосфорни торове.

След 4-5 години японската дюля ще започне да цъфти и да дава плодове. За растение за възрастни изискват се специални грижи:

 1. Chaenomeles не се нуждае от обилно поливане. Веднъж месечно ще е достатъчно.
 2. Оплодете растението по същия начин, както останалите ягодоплодни храсти.
 3. Всяка пролет е необходимо да се изрязват стари клони, които са на повече от пет години, лежащи на земята.
 4. Препоръчва се храстът да се оформя ежегодно, за да се предотврати удебеляването. Броят на клоните на едно дърво не трябва да надвишава 10-20. Вертикалните издънки се изрязват. Подрязването се извършва през пролетта, още преди да се появят пъпките. Есенната резитба може да доведе до замръзване на растението.
 5. За зимния период се препоръчва да се предпазва дюлята от вятъра. За да направите това, можете да го покриете със смърчови клони или дори да инсталирате снежен щит.

Както можете да видите, грижата за Chaenomeles е съвсем проста и не изисква големи физически и финансови разходи. Състои се главно от торене и подрязване на храсти.

Размножаване на японска дюля

Можете да размножите растението по няколко начина:

 • семена;
 • резници;
 • разделяне на храста.

Размножаване със семена

Японска дюля засаждане и грижи.Това е най-безопасният и лесен начин за отглеждане на дюля.Големите кафяви семена се засаждат в подготвена почвена смес в края на февруари - началото на март.

относно след шест седмици разсад се гмуркат в отделни чаши за разсад. Отгледаните разсад в земята могат да бъдат засадени през май или юни.

Младите разсад се нуждаят от защита от замръзване през първата зима. Ако това не е възможно, тогава дюлята ще трябва да бъде засадена на открито само през следващата пролет.

Размножаване чрез резници и присаждане

Предимствата на такова размножаване са, че се запазват всички сортови качества на растението.

Резниците трябва да бъдат събрани в началото на юни. Препоръчително е да ги отрежете рано сутрин, при сухо време. При отрязването на дръжката е необходимо да се уверите, че е с малко парче дърво от миналата година, тоест с „пета“. Отрязаните издънки се накисват за един ден в стимуланти на растежа и косо засадени в смес от торф и пясък (1: 3). Вкореняването става в рамките на 30-40 дни, при условие че температурата на въздуха не е под + 20C.

През май се прави присадка върху разсад от дюля със сортови резници:

 1. По време на втория соков поток (през юли или август) се събират сортови издънки на растението.
 2. На кората на разсада (подложката) се прави Т-образен разрез, чиито ръбове са сгънати назад.
 3. Под кората се вкарва сортова издънка с пъпка.
 4. Растенията са плътно притиснати едно към друго, завързани и обработени с градински лак.

Степента на оцеляване на очите се проверява след три до четири седмици. През пролетта на следващата година пъпката трябва да поникне отново и превръзката може да бъде премахната.

Разделяне на храста

Дюлевите храсти дават многобройни коренови смукатели и с течение на времето те растат във всички посоки. Поради такова потомство растението може да расте дори на стръмен склон.

Идеалното време за разделяне на храста се счита за късна пролет и късна есен. Кореневите издънки за засаждане трябва да имат дебелина 0,5 см и дължина 10-15 см. От един храст можете отделете 5-6 потомство.

Подготвените издънки се засаждат вертикално на постоянно място. В бъдеще грижата за тях се състои в редовно поливане и мулчиране на почвата под тях с стърготини, дървесни стърготини или хумус.

Недостатъкът на този метод на размножаване е, че кореновата система на младия растеж е слабо развита и някои разсад трябва да се отглеждат у дома. Плодовете на младите растения са по-малки от обикновено в началото.

Борба с болести и вредители на японската дюля

Размножаване на дюля.Основният вредител на Chaenomeles е листната въшка. Появата му може да бъде истинско бедствие за растението. Ето защо, когато бъде открит, храстът трябва незабавно да бъде третиран със специални средства.

При висока влажност при влажно и хладно време се създават благоприятни условия за външния вид различни гъбични заболявания:

 • с некроза и различни петна листата започват да се деформират и изсъхват;
 • при церкоспороза се появяват различни кафяви петна, които с времето избледняват;
 • при рамулариаза се виждат кафяви петна по листата.

Използват се ефективни начини за работа медно-сапунена течност и 0,2% фон дьо тен... Пръскането на храстите с инфузия на лук е по-малко опасно. За целта през деня се вливат 150 грама люспи в 10 литра вода. Получената инфузия на растението се обработва на всеки пет дни.

Японската дюля, грижата за която няма да бъде трудна, може да бъде засадена като отделно растение, на малки групи или по ръба на градинска пътека, образувайки жив плет от нея. Но този храст се цени не само заради своята непретенциозност и красив цъфтеж. Дюлевите плодове съдържат много различни биологично активни вещества и цяла гама витамини. Тези забележителни качества поставят Chaenomeles сред ценните плодови и горски култури.

Японска дюля
Обикновена дюляЯпонски дюлен храстЯпонска дюляКак се засажда японска дюляПример за цъфтяща японска дюляЦъфтяща японска дюляКак да отглеждаме японска дюляЯпонски дюлен храстЯпонски плодове от дюля

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

1 коментар

  1. […] Източник: myflower.desigusxpro.com […]

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.