Ivolistny хребет: снимка, отглеждане, засаждане и грижи

На бреговете на реки и езера можете да видите високи растения, поразителни с красиво цъфтящите си съцветия, които се втурват нагоре. Това е върбова трева или плакун-трева. Цветът получи второто си име поради факта, че сутрин по листата му се появяват „сълзи“. По този начин, ребрата се отървава от излишната влага. Цъфтящо през цялото лято, растението привлича погледа със своите ярки цветове. С негова помощ всеки градински парцел може да бъде направен грандиозен и празничен.


Описание, сортове и снимки на върбовия храст

Растение нараства до 1,2-1,5 метра и цъфти с розово-люлякови цветя, които приличат на звезди. Съцветията му могат да бъдат дълги до 50 сантиметра. Растението се характеризира с изправени тетраедрични стъбла, хлабави големи буци и дървесно пълзящо коренище. Листата на растението, зелени през лятото и червени през есента, са ланцетни.

За съжаление, атрактивният размах не може да се похвали със сортовото си разнообразие. Популярните сортове включват:

 1. Derbennik "Розова перла" - растението расте до 1,2 м, има прави, равномерни стъбла, гъсти класовидни съцветия и ярко лилави цветя. Връхът на този сорт е зимоустойчив; той може да расте на едно място в продължение на няколко години.
 2. Сортът Робърт е много ефектно растение. Достигайки височина от само 60 сантиметра, "Робърт" разцъфтява с необичайни цветя с червено-сьомгов нюанс.
 3. Сортът Feuerkerts цъфти обилно в продължение на два месеца с розово-червени цветя. Нараства до 70-80 сантиметра.
 4. Ружът на руж се отличава със своите нежни розови цветя.
 5. Вихърът е уникално красив. Ярко розовите му цветя изглеждат прозрачни и ефирни.

Основните предимства на плакунната трева са нейните гъвкавост и дълъг цъфтеж... На градински парцели, с негова помощ, можете да подредите не само миксбокси и цветни лехи, но и резервоари. Едно цвете може дори да расте във вода.

Размножаване и засаждане

Засяване на семена от разсад.Loosestrife предпочита слънчеви, издухани области, но може да расте на полусянка. Почвата за засаждане трябва да е лека, питателна и влажна. Растението няма да расте на бедни, сухи и твърде плътни почви.

За добро развитие на храстите в земята се препоръчва добавете висок торф в размер на 10 кофи на квадратен метър земя. Това ще осигури на растението хранителни вещества и ще задържи влагата в почвата.

Най-оптималното място за отглеждане на река е брегът на водно тяло. Новите сортове хибриди обаче имат добра устойчивост на суша, така че те растат и цъфтят добре навсякъде в градината.

Засаждане на растение извършва се по обичайната схема:

 1. Разстоянието между ямите за деления трябва да бъде около 50 см, за разсад - 30-35 см.
 2. Органичните торове се внасят в почвата на дъното на ямата.
 3. Растението се разлива добре след засаждането.

Възможно е да се размножава върба, както чрез разделяне на храста, така и чрез семена.

Отглеждане на резенник от семена

Растение от семена може да се размножава чрез самопосяване, но ако събирате семена, тогава можете да получите добри, мощни храсти от тях.

За да разцъфне пързалката през първата година, израстете от нейните семена препоръчва се по метод за разсад... Сеитбата трябва да се извърши през март. За това подготвените контейнери се пълнят с пръст, на чиято повърхност се засяват цветни семена. След навлажняване на почвата с пулверизатор, покрийте разсадната кутия със стъкло или филм и я поставете на светло място с температура на въздуха най-малко + 18C. Това ще създаде парников ефект, а семената ще се излюпят бързо и едновременно.

Когато се появят три истински листа, разсадът трябва да се разопакова в отделни чаши. Разсадът може да се засажда на открито място само след преминаване на последната слана. Разстоянието между разсад трябва да бъде най-малко 30-40 сантиметра.

В началото на пролетта или октомври семената от трева плакун могат да се засяват директно в открита земя върху семето. В този случай цъфтеж може да се очаква едва през втората година.

Разделяне на храста

Върбовият разсад цъфти от юни до септемвриТова е най-простият метод за размножаване на върбовия храст. Можете да започнете да разделяте храстите от ранна пролет до есен.

Препоръчително е да се използва лопата или брадва за разделяне на мощни коренища. Лентите трябва да имат няколко точки на растеж и силни корени. По-добре е да не отделяте малки процеси, тъй като те ще се възстановят и адаптират за дълго време. Някои от тях може изобщо да не пуснат корени.

Ако не можете да разделите мощен храст, тогава можете да размножавате ребрата чрез резници. Корените резници, отрязани с петите, се засаждат в рохкава почва и се покриват със стъклен буркан или друга подходяща капачка. При такива влажни условия растението бързо ще пусне корени и ще започне да расте.

Съвети за грижа за пълни трева

Върбовият блат принадлежи към растения, които не се нуждаят от специални грижи. Ако храстите не са засадени в близост до резервоар, тогава те изискват редовно поливане... Поради продължителна суша цветята могат да загубят своята привлекателност. Временното изсъхване на почвата обаче няма да засегне тези издръжливи растения. През първата година на засаждане грижите се състоят в разрохкване на почвата около храстите и обилно поливане при сухо време.

За да се осигури продължителен цъфтеж, ребрата изисква допълнително хранене. Подхранването на почвата може да се осигури веднага след засаждането с мулч. Компостът или торфът не само ще оплодят почвата, но и ще помогнат да се запази влагата в нея.

Всички минерални торове с минимално съдържание на азот ще помогнат на растението да постигне най-голям декоративен ефект. Препоръчително е да ги въведете в самото начало на цъфтежа. Лебедът реагира на излишния азот в почвата чрез подаване на издънки.

Подрязване на храсти

Как да засадим ресничкаРайката е склонна към самозасяванеследователно, за да се предотврати нежелан растеж на храстите, избледнелите цветни дръжки трябва да се отрежат преди узряването на семената.

През пролетта можете да направите санитарна резитба, като премахнете останалите земни части на растението от миналата година. Разрезът обаче може да се направи през есента, по време на затварянето на сезона на лятната вила. За да направите това, всички земни части се отстраняват в корена със секатор. За украса на зимната градина, някои могат да се оставят сухи издънки.

Можете да оформите храсти, в зависимост от това каква композиция от ребра в пейзажния дизайн искате да видите. За да придадат на храстите правилната форма и по-голяма плътност, през лятото те трябва да се оформят чрез резитба.

Заболявания и вредители на ребрата

Това многогодишно растение е много устойчиво на различни болести и вредители. Когато се отглежда на цветни лехи, трябва само да се уверите, че листните въшки не се преместват към тях от други растения. Ако бъде открито, ще е необходимо храстите да се третират със специални препарати.

Композиции от върбова питка

При декориране на градински парцел, от комбинация от ресничка с други цветя можете да създавате ефектни композиции.

 1. Красива растителна розаПлакун-тревата заедно с вратига ще изглеждат естествено и малко помия.
 2. Чрез засаждане на резенник до растение от семейството на чадърите можете да определите неговото величие и наситеност на цветовете.
 3. Стъблото и ребрата, които растат заедно, ще изглеждат красиви.
 4. Плакунската трева изглежда създадена за микбоксъри в естествен стил. Във фирмата можете да засадите зърнени култури, сини точки, вероникаструм, флокс. Микбоксърът ще изглежда грандиозно, ако всички тези растения са засадени не едно по едно, а на големи места.
 5. Контрастна композиция в близост до резервоара може да бъде направена от резит, сибирски ирис и пунктир.
 6. Съставът на засадената ребра с лилави съцветия на фона на жълта златна пръчица изглежда празнично и ярко.
 7. Засадени между гечери, лиатрис, роял, лупин, камбаните Portenschlang изглеждат като „река“ с две „брегове“.

Плакунска трева не може да се нарече агресорно тъй като растението расте бързо, може и да смаже по-слабите растения. Следователно, когато създавате композиции в близост до хлапак, се препоръчва да засадите достатъчно силни растения.

След като сте избрали място за това растение в градината и сте създали красива композиция с него, не бива да се забравя грижата за растението. Плакун-тревата, макар и непретенциозна, изисква внимание при отглеждане.

Разрошено растение
Отглеждане на свободен хайверЗасяване на семена от разсад.Как да умножаваме свободния хайверКак цъфти хайверътКак цъфти върбовият хлябВърбовицаВърбовицаВърба, разсаждане и грижиВърбовият разсад цъфти от юни до септемвриКак да се грижим за свободен клинРазхлабени правила за грижиВърбовицаГрижа за върбовия хайверПериод на цъфтежВърба, разсаждане и грижи

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно, при условие че е публикувана връзка към източника.