Къде расте корейската ела: дървесни сортове и снимки

Елата е едно от поразителните растения, което заслужава статута на кралица сред иглолистните дървета. Елата изглежда най-впечатляващо, когато расте далеч от други насаждения. Имайки тънък багажник, той също се откроява с буйна корона и в допълнение към това, той е в състояние да не губи декоративния ефект на долните клони в продължение на много месеци, което го сравнява благоприятно с много други иглолистни представители. Тази функция го превърна в една от най-популярните опции за новогодишно дърво.


Коледна ела

Как да изберем разнообразие от ела за засаждане на сайтаВ средата на декември много хора започват да се подготвят за новогодишния празник. Затова те се опитват да се запасят с подаръци и декорации, както и с гирлянди, букети, фигурки и венци, за да направят дома си празничен. Основният атрибут на Нова година обаче е красиво украсена коледна елха.

Обикновено много от нас не мислят за избора на новогодишно дърво и купуват обикновен смърч или бодлив смърч. В същото време обикновено всички забравят за елата. И трябва да кажа, напразно, тъй като това дърво изглежда не по-малко красиво от горните иглолистни представители.

Новогодишната ела привлича вниманието не само със своите декоративни свойства, но и с голямото си удобство при декорирането на коледно дърво.

За разлика от много други иглолистни дървета, това дърво има меки, заоблени игли, следователно, докато окачвате коледни играчки на дърво, няма да получите неприятни усещания при докосване на иглите. Следователно елата напълно оправдава името пухкав. Елата също може да се похвали с естествена декорация, която е тъмно лилави конуси. Освен това те не седят като смърч, а са насочени вертикално нагоре. Поради тази особеност, елховите шишарки могат лесно да бъдат объркани със свещи, в резултат на което това дърво придобива още по-тържествен вид.

Естествено, ако се разхождате из местните базари за коледни елхи, едва ли ще намерите ела и ако попаднете на нея, тогава най-вероятно продавачът ще поиска фантастична цена за нея. Собствениците на летни вили, които са готови да отпразнуват Нова година извън града, могат да се измъкнат от тази трудна ситуация. Ако засадите това дърво там, ще можете да празнувате новогодишния празник на красивата буйна ела всяка година. Освен това тя ще може да ви носи радост през цялата година.

Засаждане на ела

Елха от балсамЕдна от предпоставките, при която е възможно да се създадат благоприятни условия за растежа и развитието на елата, е добър дренаж... Също така трябва да обърнете внимание на качеството на почвата, която трябва да бъде снабдена с влага в умерени количества. Ако водата застоява в избраната зона за засаждане на ела, растението няма да може да расте добре. Плодородието на почвата също влияе върху развитието на дървото, поради което, за да узрее бързо елата, тя трябва да бъде засадена в добре наторена почва.

Препоръчително е да планирате засаждане на ела през април или септември. Пресаждането на млад разсад може да се извърши както през пролетта, така и през лятото. Трябва само да се уверите, че по време на прехвърлянето бучката земя около кореновата система остава непокътната. Младите дървета, които се пресаждат на възраст 5-10 години, показват най-добрата степен на оцеляване.

За младата ела е необходимо подгответе удобна яма, за които оптималните размери са 60 х 60 см. По време на засаждането се уверете, че кореновата шийка съответства на нивото на почвата. След завършване на засаждането на ела се извършва мулчиране на кореновата зона с помощта на дървени стърготини или торф. Мулчът ефективно ще се справи със задачата си, ако е положен на слой от 5-8 см. Тогава можете да сте сигурни, че младият разсад от ела няма да страда от замръзване. По отношение на възрастните растения обаче такава операция не се изисква, тъй като на този етап от жизнения цикъл те придобиват висока устойчивост на отрицателни температури.

Ако във вашето място на пребиваване често се наблюдават силни температурни промени през зимата и връщащите студове не са необичайни през пролетта, тогава трябва да изградите специален защитен подслон от смърчови клони за млад разсад от ела. За да се предотврати повреда на дървото, то трябва да бъде напълно покрито. Това е важно преди всичко за онези сортове, които трябва да зимуват за първи път. В противен случай дървото няма да толерира силно студено време, в резултат на което иглите му могат да станат червени.

Тези дървета стават възрастни които растат повече от 15 години... Първите 10-15 години след засаждането растежът на дървото обикновено е незабележим, но по-късно ситуацията се променя, в резултат на което всяка година елата добавя 30-50 см. Много дървета, навършили 30-годишна възраст, често достигат височина 10 m.

Сортове и видове ела

Снимка на този представител от семейство иглолистни дървета предоставя само обща информация. Ето защо, ако решите да засадите ела в личния си парцел, тогава няма да ви навреди първо да вземете решение за сорта на това дърво. В крайна сметка, всеки от тях има свои собствени характеристики, знаейки за които можете да си представите предварително какво ще се случи в крайна сметка.

Ела едноцветна

Този представител на семейство иглолистни е много различен декоративна корона и оцветяване... Растението има плътна, широка, пирамидална корона. По време на развитието клоните са успоредни на земята. През целия си живот дърветата не променят цвета на кората си, който остава светлосив. При младите растения първоначално е гладко, но с течение на времето върху него могат да се открият израстъци и пукнатини. Конусите са с цилиндрична форма, характерният цвят е тъмно лилав, те са доста малки по размер и достигат дължина 8-12 см, трябва да съдържат голямо количество смола.

  • Трансплантация на елапри този вид иглите са с по-големи размери, за разлика от други представители на семейство иглолистни дървета: иглите на едноцветна ела растат до 7 см дължина и около 2,5 см ширина;
  • особеността на иглите на това растение е, че те имат синкаво-зелен цвят на игли от всяка страна. Това обяснява името им;
  • тези дървета са най-широко разпространени в планинските райони на Северна Армерика. В тези райони има много екземпляри, които могат да достигнат височина от 40 м. По време на растежа дървото образува достатъчно голям брой издънки, осигурявайки увеличаване на височината от 12-20 см.

Най-изразените свойства в този вид ела притежават синя униформа "Violacea"... Този сорт е украсен със синкаво-сини игли, които са едновременно сърповидно извити. Този сорт ела се отличава със своята непретенциозност, тя започва да расте относително бързо след трансплантацията, за кратко време придобива естествения си вид и е по-малко податлива на иглолистните листни въшки. Обикновено възрастните растения достигат височина 6-8 m.

Корейска ела

Снимка на това дърво може само да ви помогне да разберете как може да изглежда растение за възрастни. Това обаче не е достатъчно, затова не забравяйте да се запознаете с характеристиките на това дърво преди засаждането.

Този вид от семейство иглолистни дървета се чувства чудесно в средната лента. Корейската ела е покрита с лъскави игли с различни цветове - тъмно зелено отгоре, бяло отдолу... Конусите, които имат ярко лилав цвят, се открояват с подчертани декоративни свойства. Освен това те се образуват дори в млади растения. Някои екземпляри от корейския сорт могат да достигнат височина от 15 m.

  • в рамките на този вид ела се откроява сортът Blue Standard, който привлича вниманието с по-тъмния цвят на шишарките;
  • отличителна черта на сорта Silberzwerg е неговият нисък ръст. През целия си живот това дърво показва изключително бавен растеж. Обикновено расте на височина с не повече от 5 см годишно. Дървото образува къси издънки, които имат силни клони. Това обяснява закръглената му форма. Клоните са украсени със сребърни игли.

Елха от балсам

Можете да се възхищавате на снимка на това дърво дълго време. Този вид обаче се откроява не само с красивите си игли.

Този представител на иглолистните дървета се откроява с тънкия си багажник, който се допълва от конусовидна корона. В процеса на растеж балсамовата ела образува клонове, които разположени хоризонтално отдолу... Докато се придвижват към върха, те започват да се издигат леко вертикално.

  • Как правилно да се грижим за елаобикновено представителите на този вид иглолистни дървета имат височина 20-25 м. Въпреки че едно дърво може да осигури голямо увеличение на височината, развитието му е силно повлияно от влагата и състава на почвата;
  • балсамова ела има меки и ароматни игли;
  • този иглолистен дърво се среща най-често в Северна Америка. В същото време условията на европейската част на Русия също са подходящи за отглеждане.

Заключение

Въпреки не толкова голямата популярност, елата може да стане достойна алтернатива на обикновения смърч... Освен това не е проблем, че това дърво не винаги може да бъде намерено в продажба. Корейска ела, както всяко иглолистно дърво, може да се отглежда на вашия сайт. Самият процес не е много сложен и за това не е необходимо да се установи къде расте елата. Основното нещо е да се вземат предвид особеностите на кацането. Тук е много важно да се уверите, че избраният район е умерено влажен и има плодородна почва.

Също така не боли да се вземе решение за сорта ела преди засаждане, тъй като тя осигурява много разновидности, които могат да се различават не само по скорост на растеж, но и по своята форма. Достатъчно е да вземете предвид тези нюанси преди засаждането и след няколко години ще можете да отпразнувате новогодишния празник във вашата дача, без да се притеснявате от факта, че след няколко дни новогодишното дърво ще загуби неговата привлекателност.

Ела и нейните сортове
Как да отглеждаме ела на сайтаКрасота елаХарактеристики на изразяване на елаКак да отглеждаме и да се грижим за корейска елаКак да се грижим за елаКак се засажда корейска елаКъде расте корейската елаЕлха от балсамКакви са видовете елаЕлови сортовеКак се отглежда елаОписание на елхово дървоКакви са размерите на растящата елаКак цъфти елатаЕлха от балсам

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.