Планински бор Pumilio, особености на отглеждането

Планинският бор Pumilio е един от най-често срещаните сортове на това растение, който се използва от хората за декоративни цели. Това е малък храст джудже, който има корона, разпръсната по земята, така да се каже.


Описание на бор Pumilio

Вечнозелен храст. Има много гъста корона. Иглите са яркозелени на цвят с много твърди къси игли (приблизително 3,5-4 см). планински бор Pumilio расте на височина не повече от един и половина метра, но в широчина достига до 3 метра в диаметър. Конусовидни конуси, около 4 сантиметра. Издънките се разпространяват по земята и клоните растат много гъсто нагоре от тях.

Често този вид планински бор се използва в ландшафтния дизайн, тъй като растението е много непретенциозно за отглеждане.

Пумилио много обича слънцето, но в същото време перфектно понася слана. Сушата също не е ужасна за растението. Почва за засаждане на бор всеки може да се използва, дори алкален или киселинен. Основното условие е да има ярко слънце, храстът няма да пусне корени на сянка. Расте много бавно.

В дивата природа Pumilio се среща в планинските райони на Централна и Източна Европа.

Как да отглеждате Pumilio на градински парцел?

Как да отглеждаме планински борНай-важното при засаждането на растение е да се намери добре осветена зона. Не обръщайте внимание на почвата. Буш дори може да расте в дюни... Условията на околната среда, дори и най-лошите, не оказват вредно влияние върху храста. Малко количество хранителни вещества в почвата, въздухът, замърсен от автомобили и фабрики, по никакъв начин няма да попречи на растежа на Pumilio.

Когато засаждате растение, изкопайте дупка с необходимия обем. Ако почвата е много кисела, добавете гасена вар в дупката.

Характеристики на грижите за Pumilio

 1. За да може растението да се вкорени добре и да ви радва дълги години, трябва добре да се грижите за него и да проучите някои от особеностите при отглеждането на този храст.
 2. В началото на пролетта, за да събудите храста, той трябва да се напръска. Поливането по това време трябва да се извършва с топла вода. След това поливайте планинския бор, докато почвата изсъхне, като се избягва прекомерната влага.
 3. За да наторите почвата, използвайте всякаква смес от иглолистни растения, налична в местния магазин за хардуер.
 4. В случай на обилни снеговалежи във вашия район, за зимата издънките на планинския бор трябва да бъдат плътно завързани, за да не се чупят клоните.
 5. Най-добре е да се размножава възрастно растение чрез резници или чрез присаждане. Размножаването чрез семена е възможно, но такъв издънка рядко пуска корени и сортовите качества на майчиното растение могат да бъдат загубени.
 6. Според правилата планинският бор Pumilio се полива 3 пъти на сезон, като се използват около 20 литра вода.
 7. За зимата е най-добре да покриете младото растение с дървени стърготини, така че растението да не умре по време на тежки студове.
 8. Въпреки че растението е много слънцелюбиво, но през първите 2-3 години трябва да бъде защитено от пряка слънчева светлина. Поради това през деня се препоръчва растението да се покрие с матиращи или смърчови клони.
 9. С чести дъждове и постоянна влага, особено през есента. Експертите съветват лечението на храста с противогъбични средства.

Предимства на Pumilio от други сортове планински бор

Повечето положителни качества на този вид планински бор вече са обсъдени по-горе, но те трябва да бъдат систематизирани.

 • Какви са предимствата на планинския борУстойчивост на замръзване.
 • Отглеждане във всякаква почва.
 • Способността да расте във всеки дори газообразен въздух.
 • Устойчивост на вятър.
 • Тя лесно прехвърля прическа, така че можете да създадете изискани форми от короната.
 • Всеки начинаещ в ландшафтния дизайн може да го отгледа.

Къде да използвам бор Pumilio?

От този декоративен храст можете създават абсолютно всякакви форми във вътрешността на вашата градина. Използва се както за покриване на земята, така и за създаване на подраст. Можете да засадите бор по бреговете на изкуствен резервоар и в скалиста градина. Малко растение може да се отглежда и на балкона в красива саксия, така че Pumilio ще украси дори домашния Ви декор.

В някои случаи борът Pumilio се отглежда по покривите на къщи, където красиво украсява повърхността с короната си.

Популярни видове планински бор и техните характеристики

Планински бор има огромен брой видове, всеки от които представлява интерес. Нека разгледаме най-популярните.

 • Видове планински борBrevifolia. Короната е с форма на цев.
 • Зимно злато. Променя цвета на иглите си. Златен е през зимата и ярко зелен през лятото.
 • Джудже. Короната достига височина не повече от 2 метра и диаметър около 2 метра.
 • Мопс. Кълбовиден храст. Размножава се чрез присаждане. На височина достига около 1,5 метра.
 • Mogus. Този вид често се бърка с бор Pumilio, тъй като те много си приличат на външен вид. Размножава се чрез резници и семена.

Непретенциозен вечнозелен храст Pumilio както начинаещи градинари, така и професионалисти. Опитайте да отглеждате този планински бор във вашия имот и неговата красота ще украси вашия индивидуално създаден пейзаж.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

1 коментар

  1. […] Източник: myflower.desigusxpro.com […]

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.