Крушови сортове Лада: описание, рецензии и снимки

Сортове сладки и сочни крушиКрушовият сорт Лада принадлежи към ранно узряващите рано растящи сортове с високи добиви. Устойчив на струпясване. Плодът е универсален: подходящ за консумация в прясно състояние и за преработка.

Плодовете достатъчно здраво се държат на дръжката, не са склонни да се отделят. Реколтата се събира през септември, когато плодовете изглеждат златисти.


Едно възрастно дърво често е със средна височина и също има корона със средна плътност... Разсадът има фуниевидна корона, която в крайна сметка прераства в пирамидална.

Крушовите издънки са дълги с кафяв оттенък. Листата имат заострена удължена овална форма. Повърхността на листата е лъскава, а обратната страна е грапава и матова. Листовата плоча е пластмасова и има средна дебелина.

Има отлична зимна издръжливост. Не е нужно да покривате дървото за зимата.

Сортът е самоплоден. Най-добрите опрашители за него са следните сортове: Severyanka, Rogneda, Kosmicheskaya, Chizhovskaya, Otradnenskaya. Наличието на какъвто и да е сорт на обекта значително повишава качеството на плодовете и добива от сорта Лада. Зряло дърво произвежда около 50 кг плодове годишно.

Плюсове и минуси на крушите Lada

Положителни страни:

  • Безспорните предимства на крушите Lada са устойчивост на замръзване, непретенциозност и отличен вкус на зрели плодове.
  • Но най-важното предимство е, че крушата Лада е самоплоден сорт. Това позволява да се засажда на малки площи в едно копие. В същото време добивът не се губи.

Очевидните недостатъци на сорта включват:

  • много ниската му транспортабилност по време на транспортиране;
  • невъзможност за дългосрочно съхранение.

Как да подготвим круша за засаждане?

Засаждането на разсад е най-добре през пролетта. През есента - месец преди настъпването на слана. В противен случай разсадът може да замръзне.

Почвата

Процесът на засаждане на круши през пролеттаНеобходима е глинеста почва. В глинеста почва растението няма да има въздух. Ако няма избор, тогава пясъчната почва ще направи. Но трябва да добавите към него компост, торф и хумус.

Дупките за засаждане трябва да са с дълбочина най-малко 70 cm. Техният диаметър е разрешен до 110 см. Дупките трябва да са готови една седмица преди засаждането. На дъното на дупката можете да хвърлите черупки от орех, за да укрепите почвата.

Ако подземните води преминават близо, тогава трябва да се изкопаят канали, за да се отцеди излишната влага. Добре е да поставите разсад върху малки могили. Това ще предпази дърветата от излишната вода и значително ще подобри растежа им.

Засаждане на разсад

Разсадът трябва да е на възраст между една и две години. Растението не трябва да има видими повреди по ствола, клоните и корените.

За да оформите правилна и равномерна корона близо до разсада, трябва да шофирате колче с височина до 60 см... При засаждане кореновата шийка трябва да изглежда 6-7 см. Кореневите издънки трябва да бъдат внимателно изправени и поръсени с пръст, в която посадъчният материал е бил отгледан по-рано.

На последния етап почвата около крушата се уплътнява и полива. Препоръчително е отгоре да се сложи оборски тор или хумус.

След това завържете багажника на разсада към вече изкопания в колчето.

Поливане

Необходимо е да се полива крушата само през сухия сезон. Честото поливане може да провокира различни заболявания и гниене на корените. Но поливането трябва да е обилно. Под едно дърво се изсипват поне 1-2 кофи вода.

Подхранване

Как да се грижим за крушово дървоПрез пролетта растението се подхранва с азотни торове. Това се прави веднага след топенето на снега, но при сухо време. Сухите и повредени клони се отстраняват. Багажникът се обработва с вар или червено олово.

През есента торенето се извършва с минерални торове. Те са внесени през октомври. По време на зимен сън трябва да се внимава мокър сняг да не залепва по клоните. Те лесно могат да се счупят под тежестта на снежната покривка.

Подрязване

През първата година трябва да се изтънят яйчниците, за да се образува правилната корона. Обрязването се извършва само два пъти годишно: през пролетта и есента. Излишните клони се премахват напълно, а дългите се съкращават с ножици за подрязване. Местата на разфасовките се обработват с градинска шпакловка.

Болести и вредители

Крушата от лада е устойчива на струпясване. Борбата с други вредители започва през пролетта преди началото на соковия поток. 700 г карбамид се разтварят в 10 литра вода и се обработва стволът на дървото, както и почвата около него. Тази процедура е способна да унищожи всички вредители, които са хибернирали върху крушата.

Бъбреците не могат да бъдат обработени, те ще изгорят.

Основни правила за справяне с болестите на крушите:

  1. Дървото трябва да се пръска 3 пъти, независимо от наличието на заболявания.
  2. Изхвърлете отстранените плевели и паднали листа своевременно.
  3. Не позволявайте почвата да изсъхне или да я овлажнява прекомерно.
  4. Инспектирайте редовно и внимателно ствола, клоните и листата на крушата.

Как да събираме и съхраняваме реколтата

Сортове сладки и сочни крушиКрушовият сорт Лада се характеризира със стабилно плододаване. Реколтата може да виси дълго време на клоните, без да се рони. Когато събирате, не разклащайте дървото, плодовете от удари при падане ще счупят кожата.

Съхранявайте плодовете на хладно и сухо място. Температурата на въздуха не трябва да бъде повече от 0 градуса. Плодовете при такива условия ще продължат до два месеца. Те не понасят транспортирането... Ето защо е необходимо да ги преместите с хартия или сухи дървени стърготини.

Тази круша е много популярна сред градинарите. Отзивите на градинарите за крушата Лада са предимно положителни. Ето само някои от рецензиите:

Много ми хареса крушовият сорт Лада. Растението дава щедри и редовни добиви. От едно дърво събираме до 60 килограма круши. Крушата започна да дава плодове много рано. Непретенциозен и устойчив на болести. Описанието на производителя беше напълно потвърдено. Климатът ни е прохладен, но това не притеснява крушата.

Бирюкова Светлана

Засадихме круша преди 5 години. Само миналата година наблюдава се обилно плододаване... Имаше много плодове, но малки по размер, но много ароматни и сладки. Осите, които обикаляха около дърветата, създадоха проблема. Заради тях реколтата е събрана само късно през нощта.

Мозер Лина

Вкусни круши Лада. Но е необходимо да се събират своевременно, защото те губят вкуса си и стават твърди, ако са преекспонирани върху дърво.

Максим Петрович

Добър сорт, расте на моя сайт от няколко години. Добивът не е лош, плодовете са вкусни, които започват да ни радват още в началото на август. Много ми харесва, че дървото не расте огромно.

Туркина Анна
Нашият сайт е малък, така че засадихме круша Лада. След 3 години вече получихме реколтата. Сега крушата е вече на 9 години. През сезона получаваме поне 50 кг... Крушата е вкусна, сладка, но не достатъчно сочна. С плътна пулпа. Може да се съхранява в хладилник, но не повече от два месеца.

Солнцева Реджина

Крушата от сорта Лада се превърна в силно търсен сорт през кратката си история на съществуване поради отличните си качества.

Простите грижи и непретенциозността на този сорт правят възможно отглеждането на Лада в почти всички региони.

Круша клас Лада
Специален вид круша ЛадаКак да изберете добър сорт крушаРанните летни сортове крушиОписание на сортовете крушиКак да изберем сорт крушаКаква круша на лятната им вилаПроцесът на засаждане на круши през пролеттаОтглеждане на круши от сорта ЛадаСортове сладки и сочни крушиКруша сорт ЛадаКак да засадите круша ЛадаКак да се грижим за круша ЛадаЗасаждане на крушови сортове ЛадаСпециален вид круша ЛадаКак да засаждаме и отглеждаме круша правилноКъде расте крушата Лада

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.