Иглолистни дървета за градината: снимки, имена

Една от честите препоръки, дадени от лекарите на пациентите, е ходенето в иглолистна гора. На първо място, полезно е това да се прави за хора, които често изпитват нервно напрежение и състояние на умора. Гледката към зимна гора, която изглежда красиво в комбинация с пухкав сняг, носи естетическо удоволствие на човек.


Естетика и ползи едновременно

За да бъдат по-близо до природата, много градинари се опитват да засадят върху иглолистни дървета на своя сайт. Нещо повече, в условията на нашата страна, най-често се използват следните видове:

 • Смърч;
 • Бор;
 • Туя;
 • Хвойна;
 • Тис;
 • Ела;
 • Кипарис.

Иглолистните дървета се различават от широколистните дървета по това, че задържат игли целогодишно. Те имат и много други предимства: издръжливост, непретенциозност, способността да поддържат свеж и грандиозен външен вид през целия сезон. Независимо от размера, иглолистните дървета ви позволяват да създадете необичаен и благороден пейзаж и тази идея може да бъде реализирана в крайградски район на всяка област.

Опции за декориране

След като е решил да използва иглолистни дървета при проектирането на личния парцел, собственикът може изберете една от следните опции:

 • Кой е най-добрият начин за отглеждане на декоративно дърво"Тения". Същността на тази дизайнерска техника е, че се използва едно дърво с оригинална форма или цвят, за което е избрано място далеч от други растения;
 • "Доминантен". Тук основната идея се основава на избора на едно от дърветата в композицията, което обикновено е достатъчно високо, за да може да се гледа от всяка точка;
 • "Зелена ограда". Тази опция се използва за проектиране на празни стени, огради, както и зониране на територията;
 • „Граница“. Това е една от най-често използваните техники, използвани при декориране на дворна територия;
 • "Mixborder". Тази опция има и друго име - цветна градина със свободна форма. Същността му се състои в свободното подреждане на растения от различни видове и сортове;
 • „Алпийски хълм“. Декоративен елемент, който прилича на планински пейзаж, украсен с различни цветя и растения. Към него е позволено да се добавят няколко иглолистни дървета;
 • Алпинеум. Разликата между алпийската пързалка и този състав е, че има няколко вида растения. В лятната вила алпинеумите могат да бъдат подредени с хълм или леко наклонени;
 • Иглолистна арка или беседка.

Особености на използването на иглолистни дървета в ландшафтния дизайн

Как да засадите иглолистно дървоИглолистните дървета на сайта имат положителен ефект върху благосъстоянието на човек, тъй като полезните вещества, които се намират в тях, насищат въздуха, чрез който те когато дишате, влезте в белите дробове... На всичкото отгоре с присъствието си те могат да украсят почти всяка част от градината. Следователно на собственика се дава пълна свобода в дизайна. Тук обаче е необходимо да се спазва мярката, така че реализираните идеи да не нарушават общия стил на ландшафтния дизайн.

Можете да избегнете грешки, ако потърсите помощ от специалист.Опитен дизайнер ще може да избере правилните растения и да посъветва най-подходящите места за засаждането им в градината, така че след изпълнението на всички идеи, концепцията за декориране на територията да съответства на първоначалните идеи на собственика .

Ако все пак решите сами украсете сайта, използвайки иглолистни дървета като един от елементите, не боли първо да научите за характеристиките на всеки вид, както и за нюансите на грижата за тях.

Иглолистни дървета за градината: снимки и имена

Преди да изберете определено иглолистно дърво за засаждане в градината, не пречи първо да се запознаете с тях, защото дори иглолистното дърво има свои собствени характеристики.

Сив смърч

Това дърво е с малки размери, може да достигне височина от 1,2-1,5 м. Често се използва при декориране на лятна вила. Наличието на смърч в алпинеума и алпинеума несъмнено ще го преобрази. Джуджевите смърчове също могат да се използват като добавка към хвойна, което ще създаде доста интересен миксбордер.

Характеристика на джуджетата смърч е короната, която може да има акустична, конична или заоблена форма. Клоните са къси, със средна плътност, жилави игли. Въпреки че това дърво не изисква специално внимание и е устойчиво на отрицателни температури, ще отнеме много време за превръщането му в растение за възрастни. Поради необичайния си цвят, това дърво се сравнява благоприятно с други иглолистни роднини. Името на това дърво "сиво" може да се обясни с разнообразна цветова палитра, която предвижда сиво-зелени, синкаво-зелени и сиво-сини нюанси на игли.

Джудже бор

Ако градината, тогава иглолистнаТова е един от миниатюрните представители на иглолистни дървета, който не надвишава 90 см височина.

От характеристиките на джуджетата си струва да се подчертае не само разнообразието от видове, но и лекота на грижи, устойчивост на ветрове и отрицателни температури. Те също са в състояние да издържат на соления въздух, поради което са се разпространили в крайбрежните зони на страната ни. Тези иглолистни дървета са особено взискателни към слънцето, влагата и дренажа на почвата.

Ако на мястото, избрано за засаждането им, има твърде много алкали, те ще реагират на това с пожълтяване. Можете да върнете предишната красота на иглолистните дървета, ако добавите малко гипс към дупките преди засаждането. При отглеждане на разсад е необходимо задълбочено да се подходи към избора на почвена смес, която трябва да бъде с високо качество.

Подрязването е една от препоръчителните операции, които трябва да се извършват при отглеждане на джуджета. Това трябва да се направи в началото на пролетта - пъпките и "свещите" трябва да бъдат премахнати. Но трябва да се помни, че подстригването се изисква само за онези растения, които са на възраст поне 2 години.

Хвойна

Този представител на иглолистните храсти се отличава с много разнообразна цветова гама. Наличието на хвойна на мястото ви позволява да наситите околния въздух с фитонциди, което го прави по-лечебен. В древни времена този декоративен храст е бил третиран като източник на безсмъртие; често е бил използван за защита на дома от зли духове.

Плодовете на хвойната също са полезни, тъй като те също така лекуват атмосферата поради своите бактерицидни свойства. Съществуват и особено уникални сортове хвойна, които молците заобикалят.

Хвойна принадлежи към онези видове иглолистни дървета, за които много лесни за грижи... В допълнение към факта, че толерира добре периоди на суша, това растение не изисква специални лични грижи. Храстът се чувства най-добре на добре осветено място. Има много декоративни сортове хвойна, известни с градината, които са устойчиви на отрицателни температури. Освен че излъчва приятна миризма, този храст е способен и да украсява територията на обекта.

 • Иглолистна градинаПълзящите сортове растения могат да бъдат отличен заместител на тревната трева;
 • Сферичните видове могат да се използват като свободно стоящи растения или алпинеуми;
 • Особено оригинално изглежда колоновата хвойна, която се препоръчва да се засажда близо до жив плет или до къща;
 • Пирамидалните растения също са в състояние да украсят зоната на задния двор - те изглеждат най-добре близо до оградата и в центъра на парцела.

Когато дойде време за трансплантация, трябва да се избягва травма на кореновата система, затова се препоръчва да се изкопае напълно растението. Докато подготвя храста за зимата, короната му се изстисква с въже в горната част. Това позволява на храста да запази първоначалната си форма, когато е под слой сняг. Младите храсти от хвойна се нуждаят от опора, така че след засаждането до тях се поставя колче, за което трябва да се завърже. В противен случай при силен вятър или по време на снеговалеж те ще паднат.

Кипарис

Този представител на вечнозелените иглолистни дървета има много предимства, сред които особено си струва да се подчертае трайността, устойчивостта на отрицателни температури, непретенциозността, което му позволява да расте дори в условия на силно замърсена атмосфера и силен вятър. Може да се засажда дори в не особено плодородна почва. Основното нещо е да се погрижите за създаването на добър дренаж.

Тези растения не само могат да понасят дълги периоди на суша, но могат да растат и във влажни зони. Въпреки че екземплярите с най-високо качество могат да бъдат получени, ако им се осигури редовно поливане и полусянка. Особено трябва да бъдете внимателни при избора на място за засаждане на сортове жълтеникави кипариси, които се препоръчва да се отглеждат в слънчеви райони.

В дивата природа кипарисът расте до голям размер, с височина 50-70 m... Сортовете джуджета изглеждат по-скромни на фона му: "Compacta" обикновено не надвишава 1 м височина, още по-миниатюрен е сортът "Nana", чиято височина не надвишава 60 см. Високите кипарисови сортове са най-добре засадени до жив плет. Що се отнася до сортовете джуджета, отличаващи се с буйни пълзящи клони, падащи надолу или преплитащи се помежду си, за тях се препоръчва да изберат по-строг дизайн на алпинеуми или многоцветни алпинеуми. Иглолистните дървета понасят добре рязането.

Туя

Най-доброто иглолистно дървоХарактеристика на това иглолистно растение е, че то достига състояние на възрастни за по-кратко време и освен това има отлична степен на оцеляване след трансплантацията, независимо от плодородието на почвата. Най-малкият представител в това семейство е сортът Aurea Nana, чиято височина не надвишава 0,6 m.

Тези иглолистни дървета са много взискателни за слънчева светлина, въпреки че в някои случаи те са в състояние да толерират частично затъмнение. Те могат да се използват в градината за създаване на зелен плет, тъй като те са не само устойчиви на замръзване, но и показват изключително бърз растеж.

Растенията са малки и винаги изглеждат перфектно. Грижата за туя не е свързана с никакви трудности. Туя стана широко разпространена сред градинарите като средство за декорация на тревни площи и бордюри. Особено внимание трябва да се обърне на младите храсти на туя, тъй като те могат да страдат от слънчево изгаряне. Следователно, докато достигнат зряла възраст, те се отглеждат с подслон и след това се завързват с канап на короната на короната.

Заключение

Не е нужно да засаждате екзотични култури, за да украсите градината си. Иглолистните също могат да бъдат добър вариант, който са много разнообразни... Повечето от тях, включително ефедрите, се развиват добре в условията на нашата страна, така че няма да има проблеми в грижите за тях.Поради голямото видово разнообразие градинарят ще може да избере най-добрия вариант за себе си, като вземе предвид не само земеделската технология на отглеждането им, но и декоративните свойства.

Иглолистни дървета
Кой е най-добрият начин за отглеждане на дърветаИглолистни дървета и дърветаВ края на краищата основният декоративен елемент на градината все още е иглолистно дърво.Отглеждане на иглолистно дървоИглолистни композиции в градинатаИглолистни растения.В края на краищата основният декоративен елемент на градината все още са иглолистни дървета.Как да се грижим за иглолистни дърветаИглолистни дървета и храстиЗасаждане на иглолистно дърво на откритоКак да подготвим почвата за иглолистно дървоИмена на иглолистни дърветаСортове иглолистни дърветаИглолистни дървета в страната

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.