Как правилно да се режат плодни дървета през пролетта

Основната функция на овощните дървета в градината се счита за тяхното плододаване. Богата реколта е възможна само ако се подрязват, което се извършва през есента, зимата и по-често през пролетта.

Тази процедура позволява на короната да се формира рационално, така че всеки летораст да получава възможно най-много въздух и светлина. Освен това резитбата насърчава санирането на дърветата, предпазвайки ги от различни заболявания, които се появяват по време на активен растеж на растенията.


Необходими инструменти

Подрязването се възприема от много градинари като един от важните елементи на правилната грижа за овощните дървета. За да се извърши такъв процес, са необходими специални инструменти:

  1. Списък на необходимите инструменти за подрязване на овощни дърветаГрадинска резачка - тя трябва да е много удобна и проста. Нежелателно е да се купува инструмент, който има механизъм с тресчотка, тъй като поради тази конструктивна характеристика е невъзможно да се получи идеално равномерно изрязване за първи път.
  2. Градинският трион е обикновен ножовка, подобна на сабя, която се стеснява в края. В никакъв случай не трябва да се използва стандартен строителен трион, а само инструмент със специален профил.
  3. Резачка за рязане на горни клони с приставка за дълга пръчка. С помощта на лостове и въже се активира. Този дизайн помага да се стигне до клоните, разположени в самия връх на дървото.

След закупуването на инструмента той трябва да се поддържа чист и да се гарантира, че той винаги е заточен.

Само в този случай няма да има скъсани порязвания, които лесно могат да бъдат проникнати от различни инфекции и микроорганизми. След всяка процедура на рязане инструментът трябва да се почиства и смазва с кърпа, напоена с машинно масло.

Кога да се режат дървета

Ползи от подрязването на овощни дървета през пролеттаМного градинари не обръщат внимание на времето, когато трябва да се режат овощните дървета, което е напълно погрешно.

Важно е да не навредите на растенията, затова е най-добре да правите това през пролетта. Оптималният период е края на февруари или началото на марткогато вече не се очакват силни студове.

Първият, който започва да подрязва:

  • Ябълково дърво;
  • круша.

Останалите плодни дървета и храсти се подлагат на тази процедура в края на първия месец на пролетта или началото на втория. Първо отсечете зърнени култури, и едва след това - растения с костилкови плодове.

Ако дърветата все още не са узрели, тогава е необходимо да направите това, преди сокът да започне да се движи, тъй като това впоследствие ще ги отслаби и те ще започнат да нараняват.

Ако е необходимо в началото на юни отсечен напълно укрепен цъфтящи дървета и храсти, които обикновено понасят тази процедура, дори след като циркулацията на сока приключи.

Как да извършим правилно технологията на рязане

Описание на начините за подрязване на градински дърветаПодрязването на овощните култури се извършва по различни начини. Нека разгледаме най-основните.

Изрязване на бъбреците... Този метод ви позволява да изберете посоката на растеж на клоните в посоката, от която градинарят се нуждае. За тези цели се използват само едногодишни растежни издънки, върху които се избира пъпка, растяща в желаната посока.

Секачът е разположен по такъв начин, че режещата му част да е близо до оставената част на клона, а не до края му. Нарежете изпълнявайте под ъгълза да се запази този бъбрек непокътнат. Ако разрезът е твърде остър, бъбрекът ще загуби необходимото количество хранителни вещества и ще изсъхне.

Пръстен разрез... В този случай се извършва пълна резитба на клон, растящ в грешната посока. Тя не само приема храна от плодни издънки, но и е напълно безполезна.

Най-добре е да използвате секач, ако клонът е по-тънък. Разрезът се извършва по външния ръб на пръстените, които образуват наплив върху кората в точката, където се съединяват клоните.

Нарежете, за да оформите страничен клон. Извършва се, когато се изисква преход на растеж от един клон към друг. В този случай ненужно клонът се премахва напълно... Полученият разрез, като че ли, продължава левия клон, в резултат на което страната става основна.

Видове пролетна резитба на овощни дървета

Извършвайки такава процедура, градинарят обикновено преследва много конкретни цели. Нека разгледаме най-основните.

  • Принципи на подрязване на градинските дървета по различни начиниПодрязване, което позволява да се формира короната на дървото, в резултат на което то придобива желания силует, а плътността на клоните намалява. Тази процедура се извършва в края на февруари и насърчава растежа на нови издънки. Ако тази работа бъде извършена през март, това ще забави развитието на дървото.
  • Регулирането на резитбата е необходимо, за да се запази формираната корона. Благодарение на тази манипулация клоните получават достатъчно светлина и основният скелет на растението се освобождава от младите издънки.
  • С подмладяваща резитба старите дървета започват да се обновяват, когато растат нови клони. Работата се извършва само ако растежът на младите издънки годишно е по-малък от 10-15 см. Поради резитбата се пробуждат случайни и непробудени пъпки.
  • Регенериращата резитба се прави, за да се върне на засегнатите растения способността да процъфтяват, да цъфтят и да дават плодове.
  • Санитарната резитба ви позволява да почистите растението от болни, сухи или болни клони, в които те са напълно отстранени.

Независимо от вида на подрязването е необходимо вземете предвид възрастта и размера овощни растения. При прекомерна резитба младите издънки започват да растат енергично, което води до прекалено гъста корона.

Спецификата на пролетната резитба

Съвети от опитни градинари за това как правилно да режете плодните дърветаМного градинари подрязват дървета в такъв момент, докато сокът започне да се движи. Но най-добре е да се извършва в момент, когато сокът все още не е започнал да се движи, но вече е напълно готов за това.

В този случай раните, които дървото ще получи в резултат на такава процедура, ще се влачи много бързо, тъй като дървесната тъкан вече е готова за това.

Ако след рязане лекуват рани с помощта на жълта глина и градински лак, смесени с кравешки тор, след това две седмици след началото на движението на сока, на мястото на среза ще нарасне калус.

Забранено за изрязване овощни култури, които скоро ще започнат своя цъфтеж. Това важи особено за онези растения, при които цветните пъпки се появяват само на издънките от миналата година. В противен случай не само цветята ще бъдат загубени, но и цялата реколта.

Особености на пролетната резитба на стари дървета

Характеристики на подрязване на стари градински дървета през пролеттаПо-старите овощни дървета, особено крушите и ябълките, имат подчертана честота на плододаване и значително намаляване на короната, което се дължи на смъртта на скелетните клони.

Ако харчите леко подмладяване на такива растения тези прояви са значително намалени, което осигурява добра реколта в бъдеще. В този случай трябва да знаете правилата за подрязване на стари градински дървета.

За да се възстанови нормалното състояние на старите растения, които са в много занемарено състояние, е необходимо дълбоко подмладяване, който се състои в подрязване на изсушени клони на 1-2 метра от върха. Не се препоръчва да се реже много повече от два метра, защото дървото може да умре.

Този процес трябва да се извършва само върху плодни клони или растежни издънки, за да не останат ръбовите клони напълно голи.

Ако клоните започнаха да отмират и в долните части се появиха мастни издънки, тогава се извършва резитба до самите върхове. Колкото по-занемарено е дървото, толкова повече се режат. С настъпването на март почвата под отрязаните растения трябва да бъде добре оплодена за бързия растеж на нови издънки.

Веднага след като се появи увеличение, всички конопени образувания трябва да бъдат окончателно изрязани и третирайте секциите с боя на маслена основа.

Подмладяването на многогодишните растения трябва да се извършва постепенно в продължение на много години. В този случай горните клони и клони се изрязват много по-силно от долните.

По този начин пролетната резитба на растения във вашия личен парцел е доста кропотлив и обезпокоителен бизнес. Но благодарение на този процес дърветата са по-добре подготвени до периода на плододаване.

Ако клоните не бъдат отрязани, те ще започнат да се чупят под тежестта на плодовете. Ето защо резитбата на дървета през пролетта помага не само за увеличаване на добивите, но и гарантира тяхната безопасност.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.