Как да отглеждаме мандарина от камък у дома?

В магазините за цветя често можете да видите в продажба мандариново дърво, покрито с плодове и лъскави зелени листа. Такава екзотика не е евтина, така че не всеки може да си го позволи. Но не бива да се разстройвате. Цитрусовото дърво може да се отглежда от семена у дома. За да направите това, трябва да проучите основните правила за засаждането му и препоръки за грижи. И дори начинаещи производители на цветя ще могат да се възхищават на екзотичен домашен любимец на прозореца си.


Цитрусово домашно дърво - декоративна мандарина

Мандарината принадлежи към семейство Rutaceae. Растението се отличава с вечнозелени листа, които се сменят на всеки четири години, и невероятно миришещи бели цветя.

Породата мандарини вегетативно или чрез семена... У дома цитрусовите плодове най-често се отглеждат от семена. Резултатът обаче е декоративен храст, който не може да даде плод.

В оранжериите се получават овощни растения чрез присаждане. Ето защо, ако искате да се насладите на сочни плодове, тогава екзотичен домашен любимец ще трябва да бъде ваксиниран. Но на първо място, ще трябва да покълнете кост и да освободите място на най-лекия прозорец.

Как да отглеждаме мандарина - съвети стъпка по стъпка

Отглеждането на екзотичен домашен любимец е интересно занимание. Следователно цялото семейство може да започне да отглежда мандариново дърво.

Подготовка на почвата

Засаждане на мандарина у домаЦитрусовите плодове не обичат киселата суха земя. Почвената смес за тях не трябва да съдържа торф. Магазините продават почви, които задължително включват торф. Следователно сместа се приготвя най-добре от вас самите... Той трябва да включва:

 • листна земя - 2 части;
 • хумус - 2 части;
 • пясък - 1 част.

Резултатът трябва да бъде лека земя, която позволява на въздуха и водата да преминат. Ако няма начин да се подготви такава почва, тогава в специализирани магазини можете да си купите специална смес за цитрусови плодове или за рози.

Как да покълнат мандариново семе?

За да се получи положителен резултат при покълване на посадъчен материал, се препоръчва да се запасите с няколко кости. В този случай вероятността за получаване на разсад ще бъде по-голяма.

Семената ще трябва да бъдат избрани от узрели мандарини без гниене и повреди... Преди засаждане в земята, трябва да им се позволи да набъбнат и да се излюпят. За да направите това, можете да изберете една от предложените опции:

 1. Намокрете салфетка или марля с вода и увийте костите в нея. Посадъчният материал ще набъбне в продължение на няколко дни. Трябва да се внимава марлята да е мокра през цялото време.
 2. Можете да използвате специален хидрогел, сред който на костите ще бъде осигурена постоянна влага. Можете да си купите такъв гел в магазините за цветя.

Но как да засадите мандарина, ако няма време или възможност за накисване на посадъчния материал? Костите могат да бъдат засадени в земята, без да се излюпват. В този случай кълновете просто ще се появят по-късно.

Засаждане на семена в земята

Как да отглеждаме мандарина от кост у домаПърво се излюпват семена се засаждат в кутии за разсад или отделни малки чашки за еднократна употреба. На дъното на контейнера трябва да поставите дренаж под формата на експандирана глина, перлит, ядки, парчета или камъчета.

Семената се засяват в подготвената почва на дълбочина 4 см, а отгоре се поръсват със земя. Контейнерите за разсад се покриват със стъкло или целофан и се поставят на топло място.Резултатът ще бъде парников ефект, а разсадът ще поникне бързо и приятелски.

След излюпването на семената ще бъде досадно да ги пренареждате на светло място, засенчено от пряка слънчева светлина. Температурата в помещението, където растат разсад от цитрусови растения, трябва да бъде най-малко + 20C. Не забравяйте да овлажнявате земята навреме.

Когато разсадът порасне и стане по-силен, те могат да бъдат трансплантирани в саксии, чийто обем трябва да бъде около 4 литра. По-добре е да трансплантирате, като използвате метода за претоварване, за да не повредите корените. В този случай младите храсти бързо ще се вкоренят на ново място.

Особености на грижата за цитрусово дърво

Мандарината обича слънцето, така че трябва да изберете светло място за него, за предпочитане на южния перваз на прозореца. Трябва обаче да се внимава обедните лъчи да не изгарят листата на храста.

У дома, когато се грижите за екзотичен домашен любимец, имате нужда спазвайте следните правила:

 1. Поливайте и пръскайте растението редовно, тъй като високата влажност е жизненоважна за цитрусовите плодове. Трябва да го поливате с вода, която е утаила поне три дни. Поливането трябва да бъде редовно и обилно. Повишената влажност на въздуха може да се осигури чрез пръскане. Също така ще бъде хубаво да овлажните въздуха около растението с палет с мокра експандирана глина, торф или мъх, поставен близо до саксията с мандарина.
 2. Едно младо растение трябва да се трансплантира в по-големи саксии всяка пролет. Това трябва да се направи, без да се нарушава целостта на почвата около кореновата система. Растение, достигнало осемгодишна възраст, се нуждае от трансплантация на всеки две години.
 3. Две седмици след появата на първите издънки трябва да започнете да ги храните. Към днешна дата има специални торове за цитрусови плодове, които се препоръчват да се използват. Подхранването трябва да се извършва само след поливане. По-добре е да не поливате сухата почва с разтвор с тор, тъй като можете да изгорите корените.

Защита на мандарина от вредители

Цитрусовите домашни любимци често се разболяват у дома и след това умират от вредители... Екзотичните домашни любимци страдат най-много от атаки:

 • ножници;
 • цитрусова бяла муха;
 • паяк;
 • листни въшки.

Тези невидими на пръв поглед вредители се хранят със сока на растението. В резултат на това храстът се изчерпва, листата падат и дървото умира.

Младите растения трябва да се изследват от време на време. И след като сте видели най-малката паяжина или самите вредители, трябва спешно да предприемете действия:

 1. Трябва да изплакнете храста добре под душа. Паяковите акари се страхуват много от вода.
 2. У дома е по-добре да използвате народни средства под формата на инфузия на кора от лук или чесън. Лечението със зелен сапун също помага.
 3. Силно заразеното растение изисква използването на химикали, които включват Fitoverm и Aktelik.

Понякога около домашния любимец могат да се видят мухи, които живеят във влажна земя. Техните ларви вече може да са в закупената почва или да се появят от постоянно преовлажняване на почвата... Когато се появят такива мухи, почвата трябва да се разхлаби, изсуши и поръси с препарата „Гръм-2“.

Как да засадите мандарина у дома?

За да може едно отгледано дърво да даде плод, не може да се направи без ваксинация. Най-доброто време за нея е август, април и началото на май.

За да ваксинирате екзотичен домашен любимец, трябва да подготвите:

 1. Присаждане на мандариново дървоПодложката е мандариново дърво, отгледано от кост, чийто ствол трябва да бъде с диаметър най-малко 6 mm.
 2. Присадка - свежо око или дръжка, отрязани от плодов цитрусов храст. Клонът на растението, от който ще се вземе потомъкът, не трябва да е по-стар от две години. Висококачествена мандарина може да бъде закупена в цветарски магазин или оранжерия.
 3. Присаждащ нож за присаждане.
 4. Ластик.
 5. Градина вар.

След като всичко е подготвено, можете да започнете да се ваксинирате.

 1. На първо място, върху запаса се прави разрез под формата на буквата Т. Той трябва да бъде разположен на височина 10 см и да има вертикална дължина 2-4 см, а хоризонтално - 1 см.
 2. Листните пластинки и тръните се отстраняват от издънката и внимателно се вкарват в разреза.
 3. Съединението е обвито с тиксо.
 4. Бушът се затваря отгоре с найлонова торбичка или буркан.
 5. Около месец след поникването на пъпката, растението трябва да се проветрява ежедневно.
 6. Времето за излъчване постепенно се увеличава. След още един месец стъблото на запаса се нарязва косо. Това трябва да се направи на 3 см над издънката. Разрезът се обработва с градинска смола.

Сега вашето дърво е присадено и скоро, с подходящи грижи и отглеждане, то ще започне да дава плодове.

Както можете да видите от инструкциите, засаждането и отглеждането на плодно екзотично дърво във вашия дом не е толкова трудно. Основното нещо, имай търпение и ясно следвайте всички препоръки. В резултат на това храстът от мандарина, отглеждан от костта, ще добави уют, комфорт и приятен аромат към домашната среда.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

6 коментара

  Вид:

  Възходящ
  1. АватарМарина

   Добър ден. Видях реклама на един сайт за домашно приготвени мандарини от кокал. Моля, кажете ми дали е възможно да се отгледа домашна мандарина от семе (както пишат на сайта, костите се обработват) без присаждане, което също е посочено на сайта, че присаждането не е необходимо. Така е ?

  Зареди още

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно, при условие че е публикувана връзка към източника.