Кестен - изисквания за засаждане и грижи

Кестенът растеше почти навсякъде в зората на човечеството, включително Гренландия. В Европа се отглежда като декоративно дърво повече от пет века. Много по-късно станаха известни лечебните свойства на кестена. Плътно короновано, широколистно дърво, което не изисква специални условия на засаждане и е лесно за грижа.

Особености на отглеждането на кестен

Кестенът е високо дърво, което може да украси лятна вила. Короната на чадъра дава плътен нюанс, а нежните цветни свещи радват всяка пролет в продължение на 2 седмици. През есента се появяват плодови шушулки, покрити със зелени бодли. Когато узреят, те се напукват и от там твърди лъскави кафяви ядки падат на земята.

Това многогодишно дърво има много лечебни свойства. Различни части от растението съдържат кумарини, гликозиди, танини, витамини С и тиамин, каротеноиди, пектини, флавоноиди. Те допринасят за лечението на тромбоза, премахване на отоци, полезни са при сърдечно-съдови заболявания, артрит, анемия, кървене и много други проблеми.

Конски кестен в разцвет

Конски кестен расте до 36 метра височина

Расте диво в много южни страни, но често се среща в средната лента като градина и декоративна култура. Правилното засаждане и грижа за кестен не е толкова трудно, колкото може да изглежда на начинаещ.

Често в интернет можете да намерите информация, че кестенът е разнообразие ориенталски чинар, което не е вярно. Това са напълно различни дървета от различни семейства. Дървото на явора има характерни листа, подобни на клен, много специфичен ствол и незабележим цъфтеж, за разлика от кестена.

Съцветие конски кестен

Цветята на конски кестен имат полезни свойства

След като сте решили да засадите това разстилащо се дърво във вашата градина, трябва да вземете предвид, че за нормалното развитие на короната му е необходимо пространство: разстоянието до сгради, сгради или други зелени площи трябва да бъде поне 5 метра. Дори тревата не расте под гъстата си корона, но това е отлична защита от парещите слънчеви лъчи.

В какъв климат расте кестенът

Въпреки южния си произход, кестенът е доста зимоустойчив. При благоприятни условия някои екземпляри оцеляват векове. Благодарение на разклонената и мощна коренова система, дървото може да расте дори в доста суров климат, изисквайки подслон за зимата само в ранна възраст.

През лятото може да издържи на 30 ° C топлина, но най-добрата температура за него е умерената топлина от 20 до 25 ⁰C.

При добра снежна покривка, през зимата дървото преживява двадесет градуса слана, но страда от студени, пронизващи ветрове.

Кестенът също не понася замърсена с газове атмосфера и сухи ветрове. Поради това често е възможно да се наблюдава изсъхване и изсъхване на листата на дърветата по улиците на индустриални градове в разгара на горещо лято.

Хляб, чували ли сте за това? Екзотично растение, което жителите на Океания са срещнали за първи път. Той е с висока стойност поради факта, че може да замести обикновения хляб:https://myflower.desigusxpro.com/derevya/hlebnoe-derevo-foto-opisanie.html

Каква почва е за предпочитане за него

Конският кестен е слънцелюбив и устойчив на суша.За него се предпочитат мокри, плодородни глинести или черноземи с неутрална или слабо кисела реакция.

Почвата трябва да е рохкава и добре дренирана. Расте слабо на бедни, бързосъхнещи песъчливи почви.

Популярни сортове

Най-често срещаният представител на това растение у нас е конският кестен. В зряла възраст расте до 30 метра, има големи, подобни на пръсти (5 или 7) сложни листа с добре очертани вени. Насочените нагоре гроздовидни съцветия се появяват през май. Те имат двойни бели, жълти или розови цветя с червени петна в центъра. Плодовете узряват през септември - октомври.

Цъфтящ кестен

Основната употреба на кестена в народната медицина е лечението на кръвоносните съдове

В допълнение към него има и други видове:

 • Калифорнийски. Расте в западната част на САЩ, височината му е до 10 метра, а цветята са бели и розови.
 • Месо червено. Кримски сорт с големи гроздовидни съцветия с тъмночервен цвят. Дървото, което расте до 30 метра, абсолютно не понася суша, обича обилно поливане.
 • Жълто... Източноамерикански сорт с пирамидална корона, жълти пъпки и златисто назъбени листа. Смята се за един от най-устойчивите на студ видове. Цъфти малко по-късно от своите роднини.
 • Дребноцветни. Форма на храст със сложни малки листа, боядисани от долната страна в сивкав цвят. Те израстват до 5 метра височина.
 • Павия, или червен кестен. Храст или дърво, роден в източната част на САЩ. Израства до 10 метра и се отличава с наситени червени цветя и гладки плодове.
 • Японски. Високо, изправено дърво с много големи листа и жълто-бели цветя.Плодовете му са с крушовидна форма.

Японците обикновено имат много интересни растения. Те включват невероятно красив храст, наречен японска дюля или Chaenomeles:https://myflower.desigusxpro.com/derevya/ayva-yaponskaya-osobennosti-posadki-i-uhoda-foto-rasteniya.html

Как да засадите кестен

Засаждането на кестен е прост въпрос, но трябва да вземете предвид състоянието на почвата на мястото. Ако съставът на почвата е неблагоприятен за това дърво, мястото за засаждане е предварително подготвено: изкопават дупка и я запълват със смес от три части копка земя, две части хумус и една част пясък.

Плодове конски кестен

Плодовете конски кестен са ценна суровина за приготвянето на лекарства

Есента или ранната пролет се считат за най-доброто време за засаждане; тези дати не се препоръчва да се изместват, тъй като има вероятност разсадът да няма време да пусне корени.

Разсад от кестен

Конският кестен се използва широко в парковите пейзажи.

Тригодишните и малко по-възрастните екземпляри са отличен посадъчен материал.

Редът на работа:

 1. Изкопайте дупка, дълбока и широка повече от половин метър.
 2. В почвата се внася хумус, чаша суперфосфат. Прекалено киселата реакция на почвения състав се неутрализира с доломитово брашно.
 3. Корените на кестеновото дърво не понасят преовлажняване, поради което за добро отводняване дъното на канавката е покрито със слой от около 15 см, състоящ се от пясък с добавка на фин чакъл.
 4. Кореновата шийка се поставя на нивото на земята при засаждане.
 5. За да се предотврати слягането на кореновата шийка, ямата не само се напълва плътно с питателна почвена смес, но и се прави малка могила около ствола.
 6. Всеки разсад се полива с 3-4 кофи топла вода. След засаждането се практикува ежедневно поливане.
 7. За по-добро вкореняване разсадът е завързан за опора. Опората може да бъде премахната, когато кестенът е вкоренен и дървото може да устои на ветровете.

Грижи за разсад в градината

Цъфтящ конски кестен

При естествени условия кестенът предпочита рохкави плодородни почви

Грижата за дърво, засадено на постоянно място в градината, е проста. В млада възраст трябва постоянно да се грижите за него, докато зрялото дърво почти не се нуждае от грижи.

Новозасадено дърво не трябва да се оставя под горещите лъчи на слънцето, то може да прегрее и да получи тежки изгаряния.Когато отглеждате кестени на открито слънце и при високи температури на въздуха през първата година от живота, трябва интензивно да поливате и допълнително да покривате кестена.

След засаждането се извършват следните агротехнически мерки през сезона:

 • Поливане. За младите екземпляри тя трябва да бъде постоянна, докато зрелите се поливат само при необходимост. По-добре да използвате утаена вода. Поливайте растенията едновременно - рано сутрин или преди залез слънце.
 • Плевене. Това се прави само отначало, тъй като обраслата гъста корона на дървото не създава условия за появата на чужда растителност в близост до ствола.
 • Мулчиране. За да се запази земята около кестена хлабава и да не изсъхне, тя се мулчира с 10-сантиметров слой дървесни стърготини или торф с добавяне на компост.
 • Подхранване. Оплождането е задължителен ритуал за постигане на добър растеж на дърветата. След зимуване за хранене се използват оборски тор и карбамид, амониев нитрат и фосфорно-калиеви торове. През есента за това се използва нитроамофоска. Слой от дървесен чипс и торф мулч също е полезна опция за допълнително хранене на млади дървета.
 • Подготовка за зимата. Необходимо е само през първите няколко години след засаждането. Багажникът е увит в няколко слоя чул и кръгът на багажника е мулчиран. Това предотвратява напукване на кората при замръзване. Появяващите се измръзващи пукнатини се третират с антисептик и се покриват с градинска смола.
 • Подрязване. Необходимо е да се стимулира буйна и красива корона. При резитба през пролетта издънките, израснали от млади дървета, се съкращават наполовина. През лятото се отстраняват тънки клонки, за да се избегне свръхрастеж на короната. Не забравяйте да оставите непокътнати поне пет силни странични издънки. Местата, където са изрязани клоните, са покрити с градинска смола. При възрастни дървета се прави само пролетна санитарна резитба на сухи и повредени клони.
Плодове от кестен в семенна кутия

Отварата от бодлива черупка се използва при лечението на гинекологични заболявания

Профилактика и контрол на болести и вредители

Въпреки че дървото, традиционно за озеленяване на градските улици, рядко се разболява, но понякога страда от гъбични заболявания, нашествие на бръмбари и други вредители.

Болно дърво със сухи ръждясали листа трябва незабавно да се напръска с течност от Бордо или в почти всички случаи с "Fundazol", което помага.

През последните десетилетия неизвестни досега вредители започнаха да атакуват кестенови дървета - кестенът или балканският молец. От него, в разгара на лятото, листата изсъхват и падат, като отново цъфтят до есента. Тогава кестенът започва да цъфти късно и поради това среща зимата неподготвен. Това води до неговото замръзване и дори смърт през зимуването.

Зрели плодове от кестен

Есцин, в комбинация с флавоноиди, намиращи се в плодовете на кестена, предотвратява образуването на кръвни съсиреци и укрепва стените на кръвоносните съдове

Трудно е да се борим с този вредител; трябва да инжектирате специален химикал в ствола на засегнатото дърво. Ефективна превантивна мярка е навременното почистване на падналите листа, при което какавидите молци предпочитат да презимуват.

Кърлежът е опасен враг на кестена. За да предотвратите появата му, 2 пъти месечно можете да третирате дървото с Karbofos или Fitoverm. От народните лекарства отварите от дисектирана магарета и черна кокошка се считат за най-ефективни.

Подробни инструкции за употреба на Fitoverm:https://myflower.desigusxpro.com/uhod-za-rasteniyami/udobreniya/instrukciya-po-primeneniyu-fitoverm-otzyvy-potrebiteley.html

Проблеми, възникващи при отглеждането на кестени и тяхното решаване

Отглеждането на кестенови дървета обикновено е малко караница. Но понякога трябва да се сблъскате с някои усложнения:

 • Листно петно. Той е перфориран, черен, кафяв или червеникавокафяв. При това явление е важно да се съберат всички засегнати листа и да се изгорят. Болното дърво се нуждае от допълнително хранене, намалявайки честотата на поливане. Допълнителната му защита ще бъде покритие с филм, завързан на няколко колчета.

  Пътен лист от кестен

  Дърво, засегнато от зацапване, отслабва и цъфти слабо

 • Поради прекомерна топлина или пренасищане с азот на фона на недостиг на фосфор и калий, дървото може да се появи брашнеста мана... В този случай лечението се извършва с Topsin, Fundazol или Fitosporin-m.

  Брашнеста мана по конски кестен

  Брашнестата мана изглежда като сиво-бяло покритие по листата.

 • Некроза. Неговите причини могат да бъдат температурни спадове или механични повреди на растението. Този проблем е особено ужасен за младите екземпляри. Мястото на повредата се изрязва, раните се дезинфекцират и се покриват с градински лак. Мярка за превенция на такова болезнено явление за едно дърво е да избелите ствола му през пролетта и есента.
 • Гниенето на кората е сериозен проблем и от него няма спасение. Когато се появи, кестенът се изрязва и изгаря. Превантивни методи: варовик на почвата и пръскане на растението със системни фунгициди.

Размножаване със семена

Форумите обсъждат отглеждането на кестени от ядки. Това е предизвикателен, но достъпен и образователен метод за получаване на ново дърво във вашата градина.

При отглеждане на разсад от ядки, за да се увеличи ефективността на събитието, трябва да се засаждат най-малко 5-10 парчета едновременно. Винаги има възможност за засаждане на неузрели или повредени ядки, които няма да поникнат нормално.

За да се предпази младото дърво от насекоми, то се лекува превантивно с антипаразитни лекарства.

Засяване на кестен

Ценна характеристика на засяващия кестен е неговият годен за консумация плод

Най-интересните съвети са:

 • Ядките се засаждат в цветни лехи, например, до лалета. В същото време суха трева се полага в жлебовете на няколко слоя, а отгоре се покрива с пръст.
 • Пръскането с Fufanon помага да се спасят младите клонки от листни въшки.
 • От мишки е ефективно да смазвате ядките, преди да ги спуснете в земята с глинена каша с добавка на червен пипер, катран или керосин. След това можете да напръскате почвата с керосин на мястото за засаждане.
 • За по-добър растеж, третирайте младите издънки с Mycorrhiza, Trichodermin или Fitosporin ежемесечно. Това е допълнително хранене и защита на растенията от различни вредители и инфекции.
 • Когато засаждате кестени със семена, по-добре е веднага да изберете постоянно място за тях. Това предотвратява увреждане на кореновата система по време на последваща трансплантация и по този начин увеличава тяхната устойчивост по време на неблагоприятно зимуване.
Листа от конски кестен

За медицинска употреба листата от конски кестен се събират, когато са зелени и сочни.

Отзиви за градинари

Съветвам ви да пресаждате кестени в началото на есента, когато топлината вече е отшумяла, но пак ще бъде достатъчно топло. Трансплантирайте с буца земя (ако преди това е имало топлина и земята се руши, поливайте я няколко дни преди трансплантацията, така че земята да се „хване“ и буца земя около корените да държи) Не забравяйте да разлеете добре след пресаждането. И седмица по-късно отново. Можете да поливате с Kornevin при засаждане. Не препоръчвам подрязване на централното стъбло. Кестенът не е храст, той трябва да има един ствол. Той естествено е положен да бъде равномерен)

Ерикаhttp://www.my-manor.ru/sad-i-ogorod/sad-decor/derevya-listvennye/110-kak-vyrastit-kashtan-iz-orekha

Отглеждам конски кестен. Вече е на 5 години. Израсна на 1 м от ядка, която засадих за тест (ако расте, няма да порасне). Той е много привлекателен дори без цветя (слънцето не му е достатъчно). Расте пред дачата, по пътеката. Очаквам, че някой ден той ще даде сянка върху къщата и колата, близо до която сега се е оказал (когато засаждах, не мислех за колата).

Чугунова Галинаhttps://moyadacha.temaretik.com/272701493033306574/konskij-kashtan/

Много любители на градинарството се опитаха да отглеждат конски кестен в Сибир, но тези опити не доведоха до нищо. Дърветата, въпреки растежа си и дори напълно узрелите издънки до есента, замръзнаха през зимата. Или напълно замразени.
Както и опити за отглеждане на разсад от ядка. Такива разсад растат и зимуват, докато са малки, след като, когато растежът им се увеличи, те леко замръзват и стават като храст.

FARDO88https://otzovik.com/review_4505308.html

Направихме това. През есента те просто засадиха кестените подред. На разстояние около 50 см един от друг, половин щик.Ако почвата е суха, изсипете вода в дупката преди засаждане. Засадете през есента, те трябва да преживеят студа. Това е всичко. През пролетта от 9 засадени кестена са надигнали 7. Полива се, разхлабва. Година по-късно близо до двора бяха засадени 2 разсада, останалите бяха разпределени.

А Баба Яга е противhttp://www.bolshoyvopros.ru/questions/125329-kak-vyrastit-kashtan-iz-ploda.html

Когато отглеждате дърво конски кестен или неговите сортове, трябва да имате търпение, то не расте бързо. С внимателни грижи, след десетина години, значително надминавайки всички околни градински дървета в растеж, той ще се превърне в защита от летните жеги благодарение на гъстата си, сочна и нежна зеленина. Ако е необходимо, това растение може да се превърне в лечител за много заболявания.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.