Елша - описание, снимка на дърво и листа

Всяка година много растения бързат да информират за настъпването на пролетта. Alder също може да даде добър съвет на летни жители. Снимка на това дърво позволява на всички да разберат колко красиво може да изглежда по това време на годината. Елшата е украсена с гладка кора, а заоблените й листа запазват зеления си цвят до първата слана.


Дърво от елша: описание

Това дърво има много буйна коронаобаче все още е малко оскъден поради факта, че клоните са разположени неравномерно. Когато снегът все още не се е стопил навсякъде, елшата вече с голяма сила сигнализира за настъпването на пролетта, което се проявява в нейния активен цъфтеж. Ето защо е достатъчно да се знае кога елша цъфти, за да разберем, че зимата започва да губи силата си.

Освен това вятърът й помага да изпревари много други растения, като навлезе във фазата на цъфтеж, благодарение на което се получава нейното опрашване.

Когато елшата започне да цъфти, тя се украсява с красиви обеци, които се разделят на жени и мъже. Ако по време на формирането изглеждат обичайно зелени, то на етапа на зреене те стават червеникаво-кафяви.

Дамски обеци доста малки и достигат дължина около 1 см, висят на клони на групи до 8 парчета, знак за тяхната зрялост е придобиването на дървесна черупка. В това отношение мъжките обеци имат свои собствени разлики: те растат на клони на 4-5 парчета, различават се в доста големи размери, имащи дължина 5-9 см. Появата на листа се появява едва след края на цъфтежа на елша.

Малки зелени шишарки служат тук като плодове. Освен това последните също се различават помежду си: някои растат без крила, други са филмови или кожести. През цялата зима шишарките са затворени, но още с настъпването на март се отварят, в резултат на което семената попадат в почвата. Те достигат етапа на зреене едва в края на есента. Листата от елша са много полезен тор, защото съдържат много азот.

Елша като част от природен комплекс

Черна елша или лепкаваСредно тези дървета растат за около 100 години... Въпреки че има и столетници, които могат да радват с външния си вид в продължение на 150 години. Любимите им места за растеж са райони с влажна почва. Следователно елша често може да се намери по бреговете на различни водни басейни.

С комбинация от благоприятни фактори могат да се образуват гъсталаци - елхови горички. В северните райони елшата расте като иглолистно дърво. На юг има изключително малко представителство, поради което е част от смесени гори заедно с дъб и бук. Също така това дърво се чувства чудесно с други представители на горите - бреза, смърч, дъб, липа и трепетлика.

Може да се използва елша не само за декоративни цели, но и интересно като медоносно растение. По време на своето развитие той образува пъпки и листа, богати на смолисти вещества, които се използват от пчелите като суровина за производството на прополис.

Можете също така да намерите приложение за сухи листа от елша, защото те могат да се използват като храна за добитък.

Черна елша: широколистно дърво

Сортове елшаВъпреки че това дърво включва много видове, сред тях най-разпространена е черната елша, която е наречена така заради съответния цвят на кората му. Това дърво се споменава и в гръцката митология, където често се появява на празници на огъня, символизиращи настъпването на пролетта. Елша е светлолюбиво растениеи освен това е много отзивчив към влагата. Ако е засадено на влажни места, впоследствие там могат да се образуват блато от елша. Стоещата вода обаче е разрушителна за нея.

През годината черната елша бързо набира височина. Възрастните растения могат да растат до 20 м. С цветята си той радва преди други дървета, тъй като те се появяват още през април. Ситуацията е малко по-различна при плодовете, които достигат зрялост едва в края на следващата пролет.

За разлика от други видове, черна елша изисква специални грижи... Този сорт е защитен в много страни - Молдова, Казахстан и някои региони на Русия. Черната елша често се използва за създаване на ландшафтен дизайн на паркове и площади. Може да се използва и за засаждане по водни тела с цел укрепване на бреговете. Тя се справя перфектно с тази задача, тъй като тя има широко разклонена коренова система.

Красота с кафяви обеци

Сивата елша е един от доста често срещаните видове от семейство брезови. Отличава се с големите си размери, тъй като може да нарасне до 16 м. За засаждането му те избират бреговете на резервоари и дерета, които са застрашени от унищожаване. За да получите посадъчен материал, можете да използвате млад растеж, резници или семена.

Багажникът на това дърво има характерен сив цвят, листата също изглеждат, кафявите обеци действат като декоративна част. Ето защо, виждайки дърво, което има тези характеристики, знайте, че имате елша пред себе си. Това растение е оценено от мнозина заради способността му да издържа на силни студове и да процъфтява в бедни на хранителни вещества почви и влажни зони.

Обхват на приложение

Елшата се цени не само заради атрактивния си външен вид, тъй като има много други полезни свойства.

В декоративното изкуство

Как да засадите елша правилноЕлша, отглеждана от млади разсад нараства доста бързо, това често води до появата на диви гъсталаци. На този етап от жизнения цикъл той има еднаква дървесна структура, която е лесна за работа. Поради това той често се използва в индустрията.

Елша е един от най-популярните материали за художествена резба. Използва се при производството на резбовани съдове за маса, декоративни пана и скулптури. В резултат на обработката на дървесина чрез суха дестилация могат да се получат въглища, които са високо ценени от художниците. Образци, чиито стволове са украсени с мъниста, са от особено значение в декоративен план.

В народната медицина

Това дърво е ценено и като лек за много заболявания. Шипките, листата и кората от елша имат полезни свойства, богата на танини... Ефективните лекарства са отвари и тинктури на основата на шишарки и кора от елша, тъй като те имат стягащо, противовъзпалително, дезинфекционно, антибактериално и хемостатично действие.

 • ако има гнойна рана, тогава е достатъчно да прикрепите към нея лист от черна елша и много скоро той ще заздравее;
 • водка инфузия на обеци може да помогне на хора, които страдат от хемороиди и запек;
 • за борба с диатезата и екземата се използва отвара от цветя, която трябва да се приготви в самото начало на цъфтежа.

Можете да възстановите естествената чревна микрофлора след курс на антибиотици с отвара от елхови шишарки. Също така този инструмент помага за справяне със заболявания на стомашно-чревния тракт. Често се използва при такива условия., като:

 • възпаление на носоглътката и гърлото;
 • студ;
 • ангина;
 • фарингит.

За да се спре кървенето от носа, е полезно да се държат тампони, направени от пресни листа от елша. Традиционните лечители препоръчват прием на отвара за борба с подагра, артрит и болки в ставите.

Ефективно лекарство е сухи вани, които се приготвят на основата на прясно набрани листа.

 • те трябва да се нагряват на слънце или във фурна, а след това се поставят на леглото и се оставят да лежат върху тях за пациента. Можете също така да покриете засегнатите области на тялото с нагряти листа от елша и да го увиете с топло одеяло отгоре. В този случай ефектът ще бъде максимален, ако такава процедура продължи поне час;
 • Това лекарство действа още по-добре, ако листата се нагряват в дълбока вана, в която пациентът трябва да бъде поставен до врата. По същия начин те се борят с болестите, като използват брезови листа.

При посещение на баня е много полезно да се използват елхови метли, които имат почистващ, дезинфекциращ, тонизиращ ефект, а също така са способни да запълнят тялото с енергия.

В производство

Защо дървото от елша се цениПростотата при обработката на дървесина от елша доведе до факта, че нейната често се използва в индустрията... Върху него могат да се извършват различни операции, включително полиране, лакиране и оцветяване. Също така това дърво запазва интегрална структура, когато завинтва в него винтове. Могат да се наблюдават промени, когато пирони се забиват, което се проявява в лющене на дървесината.

Изсушаването на елша не влияе по никакъв начин на нейните свойства: отнема минимум време и по време на тази операция няма дефекти под формата на деформация или пукнатини. Тази функция превърна елшата в един от най-предпочитаните материали за изработване на музикални инструменти и аксесоари.

Събиране и събиране на шишарки

Добър момент за прибиране на шишарките идва в края на есента. Освен това можете да продължите да ги събирате до март. Самият процес на събиране на шишарки има свои собствени характеристики: първо трябва внимателно да отрежете краищата на клоните с конуси с резачки, а след това от тях се откъсват плодове... Конусите, които лежат на земята, нямат необходимите свойства, така че не могат да бъдат използвани. След прибиране на реколтата, шишарките се поставят на равномерен слой под навес или на тавана, където трябва да се осигури въздух, където се извършва процедурата за сушене. Ако навън е достатъчно топло, тогава можете да изсушите плодовете на открито, като не забравяте да ги разбърквате от време на време. При правилно изсушаване пъпките запазват полезните си свойства в продължение на три години.

Заключение

Елша сивоМалко от нас познават дърво като елша и напразно. В края на краищата тя е една от първите, които сигнализират за настъпването на пролетта, започвайки ранен цъфтеж дори във време, когато целият сняг все още не се е стопил. На този етап от своето развитие, дървото образува красиви обецикоито му придават още повече декоративни свойства. Елшата обаче изглежда най-привлекателна, когато се появят пъпки.

Въпреки че в този случай ще трябва да проявите търпение, тъй като те се формират едва следващата пролет. Но елшата представлява интерес не само заради декоративните си свойства, защото често се използва за направата на ефективни лекарства за лечение на заболявания. Дървесината се използва в промишлеността, тъй като лесно понася различни видове обработка, без да бъде покрита със сериозни дефекти.

Дърво от елша
Цъфтяща елшаЧерна елша или лепкаваЕлша зеленоЕлша - европейски махагонЕлхово дървоЕлша сивоГрижа за елшаКак се използва елша в различни индустрииЗащо дървото от елша се цениКак да засадим дърво от елшаПъпки и листа от елшаКак расте елшаДърво от елшаКак се използва елша в медицината

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

1 коментар

  1. АватарМила

   "В северните райони елшата расте под формата на иглолистно дърво."

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.