Плачеща върба: описание на дървото, характеристики, сортове на снимката

Върбата е едно от онези растения, с които повечето от нас са запознати. На мнозина е известно с такива имена като върба, върба, лоза, върба.

Най-често може да се намери в средната част на нашата страна. Любими местообитания са влажните зони. Има някои видове, които се справят добре в блата. Понякога този храст може да се намери дори в горите, където действа като добавка към други дървета.


Описание на растението: как изглежда върба

Уилоу включва голям брой храсти, които могат да имат различни външни характеристики. Това семейство е представено от около 300 вида, повечето от които се отглеждат нарочно. От характеристиките на растението си струва да се подчертае прозрачна, прозрачна корона, както и издънки, които са доста тънки и гъвкави.

Когато цъфти, по върбата се образуват малки съцветия. Много видове от този храст могат да растат до 10-15 м, докато има по-впечатляващи екземпляри, чиято височина може да бъде 30-40 м. Различават се и подвидовете джуджета.

Приложение

Грижа за върбаУилоу изглежда страхотно в самотни и групови насаждения. За проектирането на алпинеуми и алпинеуми често се използват джуджета от този храст. Повечето сортове издържат добре на резитба и се използват много често. за производството на жив плет.

Най-често върбата се среща до водни тела, където изглеждат особено впечатляващо благодарение на сребристозелената сянка на листата, допълващи успешно водната повърхност. Големият плюс на тези растения е мощната коренова система, която им позволява да се използват за укрепване на склонове и предотвратяване на ерозия на почвата.

Лечебни свойства

Кората на върбата е високо ценена в медицината заради тази суровина подготовка на препарати за лечение на специфични заболявания като:

 • артериална хипотония;
 • тахикардия;
 • неврози.

Освен това те имат антипиретични свойства, могат да облекчат състоянието на пациента с ревматизъм и да облекчат диарията.

Като външен агент, препаратите на базата на върбова кора се използват за лечение на възпалителни заболявания на устната кухина, както и при повишено изпотяване. За лечение на екзема са ефективни вани от отвара от върбова кора и брезови пъпки.

Кората на върбата се е доказала добре в народната медицина: приготвеният от него бульон е много полезен за:

 • фебрилни състояния;
 • настинки;
 • ревматизъм;
 • хронична диария;
 • болка в стомаха и червата;
 • заболявания на далака, подагра;
 • има кръвоспиращо, жлъчегонно и диуретично действие.

Ефективно лекарство са отварите при лечение на:

 • възпалено гърло;
 • заболявания на устната кухина;
 • по-бели;
 • разширени вени;
 • мускулна умора.

Сортове

Бяла върба

Плачеща върбаТози представител на семейството няма равен по височина, който е 10-12 м, както и непретенциозност. Името на този вид е свързано с сребристи листа... Изглежда страхотно в комбинация с големи дървета с тъмнозелена зеленина - конски кестен, бряст или липа.Също така е подходящо да засадите това растение на заден план, в резултат на което декоративната зеленина на този храст ще може да се съсредоточи върху красотата на червенолистните клен, берберис или тъмните борови игли.

Бяла върба, плачеща форма

Достигайки височина от 5-7 м, този храст се откроява със своята декоративна корона, която пада на каскади. Отличава се и с дълги клони, които достигат почти до самата повърхност на земята. Може да расте на почти всяка почва, устойчиви на отрицателни температури, реагиращи на влага. Може да расте дори в сенчеста зона, но липсата на слънчева светлина влияе отрицателно върху плътността и декоративността на короната.

Плачещата върба изглежда грандиозно не само като отделно засаден храст, но и като част от група дървета, особено ако са засадени по бреговете на резервоари. Може да образува отлична композиция заедно с други декоративни широколистни храсти и ниски иглолистни дървета - хвойна, кипарис, туя.

Върба крехка, сферична форма

Храстовата върба дължи своята привлекателност на короната, която има правилна сферична или куполна форма. В процеса на растеж ракитата образува голям брой стволове, които при някои екземпляри могат да растат до 7 м. Като студоустойчиво растение е отлично издържа дори сурова зима... Ракита изглежда добре не само като отделно растение, но и като част от групови насаждения. Това дърво може да се използва като фон за други декоративни растения. Брегът на водоема изглежда особено красив, който е украсен с малка завеса или низ от подобни растения. Също така, често на дървото се възлагат функциите на жив плет.

Козя върба, плачеща форма

Цъфтяща плачеща върбаПлачещите издънки, които са оформени под формата на палатка на върха на малък ствол, достигащ средна височина от 1,5 м, придават декоративен характер на този храст. През последните години интересът към него започва да расте, което до голяма степен беше улеснено от наличието на чуждестранен посадъчен материал. Ако тази декоративна върба е засадена на слънчево място, тогава тя може да образува тясна корона със сферична форма с издънки, разположени вертикално надолу, които в някои случаи могат да достигнат земята.

През пролетта, когато дървото започне да цъфти, на леторастите пухкави цветя се отварят, в резултат на това върбата започва да прилича на големи глухарчета. При това растение обикновено не се наблюдава вертикален растеж, излишъкът във височина на стъблото е не повече от 30-40 см. Обикновено се използва при групови насаждения. Този храст обаче придобива невероятен външен вид, когато се комбинира с растения, които имат страхотна зеленина или когато се засаждат близо до завои в градински пътеки.

Грижата за този вид е подобна на всяко стандартно присадено растение. Задължителна мярка за нея е резитбата на див растеж, която редовно се появява на пост под мястото за ваксинация. Ако това не се направи, тогава присадената част може да умре по-късно. Като се има предвид, че този вид върба не е студоустойчив, препоръчително е да се избират места за засаждането й, които имат добро осветление и са защитени от вятъра.

При отглеждане в северните предградия се препоръчва присадената част на разсада подгответе се за зимуване... За да направите това, той се увива с нетъкан материал на няколко слоя, например, спанбонд. Когато отглеждате стандартни растения, трябва да се погрижите за тяхната вертикалност: за това три кола се забиват в земята наблизо и към него се връзва растение.

Уилоу

Видове върбаСреща се в много региони на страната ни, с изключение на крайния север и юг. Това е голямо дърво с голям брой клони, с височина не повече от 8 м. Образува широка корона, образувана от дълги клоновидни издънки, които са пухкави през първите години на растеж и впоследствие стават голи.Издънките са украсени с линейно-ланцетни листа с извити краища. Те имат дължина не повече от 10 см, отгоре са боядисани в тъмно зелен цвят. Долната част е сребриста поради наличието на копринени косми.

Този сорт върба има и друго име, което се свързва с приликата му с конопените листа. Когато започне да цъфти образуват се малки обеци дълъг до 6 см, цилиндричен. На този етап от жизнения цикъл храстът става много пухкав, оставайки такъв за 6-13 дни.

През сезона бързо набира зелена маса, но жизненият цикъл не надвишава 30 години, след което настъпва умиране. Тъй като е много устойчива на отрицателни температури, този вид върба може да издържи на пресаждане, резитба и да се чувства добре в градски условия. Може дори да расте на неплодородни почви. Благодарение на резници, той може да образува доста големи гъсталаци.

Заключение

Днес върбата се смята за едно от най-известните диви дървета, с което почти всеки от нас е запознат. Много е лесно да разпознаете този храст поради дългите си разклонени издънки. Много собственици на летни вили често го използват с декоративна цел, тъй като поради своята непретенциозност може да расте почти навсякъде. Следователно не е необходимо да се знае къде расте върбата, за да се намери разсад. Неговите издънки са достатъчно гъвкави и здрави, за да понасят резитбата, така че можете да я използвате като жив плет... В същото време може да се използва като фон за декорация на други декоративни храсти.

Плачеща върба
Цъфтяща върбаБяла върбаКъде обикновено расте върбатаЦъфтяща плачеща върбаПлачеща върбаКъде расте върбатаКакви свойства има върбата?Върба край водатаСортове върбиВик на плачеща върбаПлачеща върба

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.