Присаждане на ябълкови дървета през пролетта за начинаещи

Дърветата се присаждат по различни причини. Някои градинари искат да подмладят дървото, други искат да отглеждат няколко сорта ябълки на него наведнъж. Само по себе си присаждането на ябълково дърво през пролетта е проста процедура, но трябва да знаете кога, какво и при какви условия да го извършите.

Защо да засаждате ябълково дърво

Присаждане на ябълки

Присаждането на ябълково дърво през пролетта може да се извърши по няколко начина, изборът зависи от възрастта на дървото и състоянието му

Ваксинацията е метод за подбор, който ви позволява да получите няколко положителни резултата за градинаря. Едно от тях е спестяване на място в градината. Постига се чрез отглеждане на няколко сорта ябълки на едно дърво. Много градинари не се нуждаят от големи количества плодове със същия вкус. Следователно други сортове се присаждат към избраната ябълка. Освен това те могат да узреят по различно време и семейството винаги ще бъде с пресни плодове.

С помощта на присаждане можете да промените външния вид на дървото, да го направите по-клекнал, което улеснява прибирането на реколтата. Възможно е и подмладяване на дългородно растение. Друг положителен ефект от присаждането е, че може да се използва за спасяване на наранено дърво, като се присади дръжката му на друго растение.

Какво трябва да знаете, за да завършите

Издънки и подложки

Пример за издънка и подложка при присаждане на цепка

В специализирана литература често се срещат термини, които не са ясни за начинаещи. Това пречи на усвояването на информацията и може да доведе до грешки. Ето защо е необходимо да се знае каква терминология използват опитни градинари.

Присадка - частта от донорското растение (клон, дръжка или пъпка), която ще бъде присадена към избраното дърво.

Подложка - растението, към което ще бъде прикрепено потомството.

Полов акт - присаждане с използване на резници.

Пъпки - ваксинация с един бъбрек.

Кога да се ваксинира: време на работа

Присаждане на ябълки

Времето на работата зависи от региона, метеорологичните условия и здравето на ябълковото дърво

Можете да засаждате ябълкови дървета през цялата година. Но през студения сезон това се прави по един начин, а през топлия сезон по друг. През зимата разсадът трябва да се внесе в стаята, да им се даде време да се аклиматизират и едва след това започват развъдната работа. Този подход е свързан с определени проблеми и неудобства. Ето защо е по-добре да отложите тези въпроси за топлия сезон.

Присаждането на ябълково дърво през пролетта ще даде по-добри резултати, ще се извърши по-бързо и успешно. През зимата дърветата са отслабени и спят. През пролетта започва движението на сокове и подложката ще понася по-лесно ваксинацията, тъй като тази процедура е свързана с нараняване. Същото може да се каже и за дървото донор. По-лесно ще толерира премахването на резниците и пъпките.

Русия е държава с няколко климатични зони. Следователно, оптималното време за ваксинация за всеки регион е различно. Най-доброто време за процедурата е периодът на започване на соковия поток и подуване на бъбреците.Много градинари вземат предвид и лунния календар. Според него най-доброто време за развъдна работа е нарастващата луна.

Времето също е важно. Трябва да е топло, спокойно и да не вали. Оптималното време на деня е сутрин или вечер.

Инструменти и материали

За да изпълните задачата, ще ви е необходим малък набор от инструменти и материали:

 • ножовка за рязане на дебели клони:
 • остър нож;
 • полиетилен;
 • градински вар.

С помощта на тези инструменти са засадени дървета от самото начало на развъдната работа. Но напредъкът не стои неподвижен и днес е разработен и успешно използван специализиран инструмент за минимизиране на риска от нараняване на растенията - присаждаща секачка. Необходимо е както за начинаещи, така и за професионалисти.

Инокулация с ножици за присаждане

Натрупани разфасовки по багажника, направени с присаждаща секачка

Формата на острието се различава от обичайните сеялки за присаждане. На него тя е такава, че ви позволява да направите къдрава кройка, която осигурява най-доброто чифтосване между запаса и издънката. С този резач можете да извършите три операции:

 • направете разрез с жлеб, в който ще бъде монтирана дръжката;
 • отрежете дръжката, така че да се побере точно в браздата;
 • изпълнява окулиране.

Търговската мрежа предлага различни модели присаждащи секатори, любителски и професионални. Всеки от тези инструменти е лесен за използване. Но аматьорските се различават от професионалните по това, че могат да режат клони с по-малък диаметър и не са оборудвани с резервно острие. Основната разлика се крие в качеството на стоманата и сглобяването на инструмента.

Често производителите на евтини аматьорски модели ги допълват с различни приставки, предназначени да увеличат функционалността на секача и да разширят възможностите му. Всички тези устройства обаче предизвикват много критики от опитни градинари. Затова на начинаещ се препоръчва да използва само нож за подрязване.

Правила за избор на скрап и подложка

Бране на ябълково дърво, човек с резачка

По-добре е начинаещият да избере запас с помощта на опитен колега-градинар

Успехът на ваксинацията пряко зависи от правилния избор на потомка и подложката. Първо се избира запасът. Дървото трябва да е здраво, без увреждане на кората и сухите клони и да има добра зимна издръжливост. Можете да присаждате възрастни и млади растения. Ако целта на развъждането е да модифицира дървото, изберете младо, на възраст до 3 години.

Има сортове, които са идеални за подложка. Това са най-често онези ябълкови дървета, които се развиват добре и дават плодове при определени климатични условия. Следователно всеки регион има свои собствени сортове подложки.

Изборът на дървото донор също изисква внимателно внимание. Ябълковото дърво трябва да е възрастен, да дава плодове най-малко две години. Това е единственият начин да разберете какъв е вкусът на плодовете и колко добив и издръжлив е сортът. Оптимално подложката и присадката трябва да бъдат от близки, свързани разновидности. Това ще осигури по-добра съвместимост. Но това е незадължително условие, тъй като с помощта на ваксинацията можете да опитомите и дивата природа.

Как да подготвим резници

Стрък ябълка за присаждане

Резниците могат да се приготвят самостоятелно, но те се купуват по-често

Клоните за бране на резници трябва да са на възраст над една година, с непокътната кора и без признаци на заболяване. Най-добре е да се запасите с резници в началото на зимата, когато температурата на въздуха достигне -10 ° C. В този случай клоните ще бъдат по-подправени.

Такива резници могат безопасно да се съхраняват при -2 ° C в хладилника или мазето до пролетта. Ако няма възможност за съхранение по горните методи, резниците се увиват във влажна кърпа и се поставят на хладно място. След падането на снега те се потапят в контейнер с дървени стърготини или торф и се погребват в снежна преспи.

Правила за обществени поръчки

 1. Дръжката трябва да има 3-4 непокътнати пъпки.
 2. Най-добрата част от клона е средната.
 3. Горният разрез трябва да се прави наклонено и да се намира на нивото на горното око.
 4. Долният разрез се прави в съответствие с избрания метод за инокулация.

Видове присаждане на ябълкови дървета през пролетта

Методи за присаждане на дървета

Популярни начини за присаждане на овощни дървета

Има няколко вида присаждане на ябълки.

 1. Имплантация в страничен разрез.
 2. Присаждане за кората.
 3. Копулация с език.
 4. Инокулация на цепнатина.
 5. Имплантация в дупето.
 6. Пъпки.

Инокулация в разреза

Схема на присаждане на дърво в страничен разрез

Схема на присаждане на дърво в страничен разрез

Най-лесният начин за инокулиране е в страничния разрез. За работа ви трябва остър нож.

 1. Подгответе долния край на рязането, като го изрежете косо.
 2. На избрания клон подложката се отдръпва от основата си 20–25 cm.
 3. Поставете ножа под ъгъл 20-25 °.
 4. През кората се прави разрез и се изрязват няколко милиметра дърво.
 5. Поставете долния край на резника в разреза на подложката. Стремете се да постигнете перфектно прилягане. Резултатът трябва да бъде копие.
 6. Завържете кръстовището с найлоново фолио.
 7. Покрит с градински вар.

Метод "за кората"

Методът за присаждане на дърво за кората

Методът за присаждане на дърво за кората

Този метод на присаждане се счита за най-добрият за възрастни дървета, които те искат да засадят зимоустойчив и продуктивен сорт. Това прави запаса по-силен и по-устойчив. Процедурата помага да се аклиматизира сорт, който не се развива добре при дадените климатични условия.

Присаждането на кора е най-трудно и щателно. Изисква прецизност на движенията и грижи. Трудността се крие във факта, че долният край на изрезката, поради спецификата на метода, не може да прилегне плътно към клона на подложката.

Този метод се използва само през пролетта, по време на движението на сокове вътре в дървото. През този период от годината кората се отделя най-лесно от дървесината.

 1. За да може клонът на подложката да расте равномерно, върху него могат да бъдат присадени до 4 резници. Впоследствие най-мощният от тях е оставен, останалите са премахнати.
 2. Инокулацията се извършва на височина 100-110 cm от земната повърхност.
 3. С остър нож отрежете кората, така че да се отдели от дървото. Разрезът трябва да е с дължина 4-5 см.
 4. Преместете кората леко, излагайки дървото.
 5. В долната част на изрезката се прави наклонен разрез, чиято дължина трябва да съответства на 3-4 диаметъра на тази издънка. Важно е изрязването на дръжката да е възможно най-гладко и равномерно. Бъбреците трябва да са насочени нагоре. Това е важен момент, тъй като много начинаещи бъркат горния край на рязането с долния край по време на присаждането. Това е невалидна грешка.
 6. Под кората се прави изрезка.
 7. Натиснете възможно най-плътно.
 8. Завързан.
 9. Превръзката е фиксирана с градинска смола.

При този метод на ваксинация е важна скоростта на работа. Ето защо, на неопитни градинари се препоръчва да практикуват разфасовки на ненужни клони. Препоръчително е да се използват полиетиленови ленти за презрамки. Но тиксото, което е увито около клона с лепящата страна нагоре, също е подходящо.

Копулация с език

Диаграма на съчетаване на дървета

Лесно копулиране и копулация с език

За копулация с език се събират резници от едногодишни здрави клони. По време на присаждането те трябва да имат подути пъпки. Следователно ябълковото дърво се присажда през пролетта.

Предпоставка за успешно копулиране с език е еднакъв диаметър на издънката и подложката. Допуска се лек излишък на участъка на подложката. Но дръжката трябва да е по-тънка. Присадката е предварително почистена от зеленина, ако има такава. Можете да оставите само дръжките на листата.

Този метод на присаждане изисква присаждане на секатори. С този инструмент можете да правите къдрави прорези и издатини в клоните. Дървесината се изрязва на подложката, кората на издънката. Дължината на браздата на подложката трябва да съвпада с издатината (езика) на издънката. Тогава те действат по стандартната схема:

 • потомъкът се вкарва в изреза на подложката;
 • извършване на презрамки;
 • намажете фугата с градинска смола.

Копулация с език е един от най-трудните начини за присаждане на ябълково дърво през пролетта. Ето защо е препоръчително за начинаещи да се упражняват предварително в изпълнение на филийки и фуги.

В цепнатината

Видове присаждане на цепнатини

Методи за присаждане с пълно и полу-разцепване

Разцепването е оптималният метод за присаждане на млади дървета на възраст 3-5 години. Важно е диаметърът на клона на подложката да не надвишава 5 см. В противен случай разрезът ще се проточи дълго и ще започне да гние.Инокулацията се извършва на височина 20–25 cm от земята върху здрав скелетен клон. Трудно е да се направи равномерно и точно изрязване на дебел клон с нож. Следователно за изпълнение на тази задача се използва остра брадва.

 1. С бързо движение подложката се цепи на дълбочина 8–10 cm.
 2. Долният край на издънката се изрязва под остър ъгъл, така че дължината на срязването да съвпада с дълбочината на разцепването. Кройката може да бъде едностранна или двустранна. Работата се извършва с остър нож.
 3. Пролуката на запаса се отваря чрез вмъкване на подходящ дистанционер в него: шило, отвертка, клон.
 4. Издънката се вкарва в подложката, така че местата на обезсоляване да съвпадат. В един сплит могат да се поставят до 4 резници. В този случай ще трябва да направите кръстообразно разделяне.
 5. Извадете дистанционера.
 6. Вържете с канап. Използването на пластмасова лента не е задължително.
 7. Мястото за присаждане се обработва с градински лак.
 8. Празнината в запаса е запечатана с пластилин или глина.

Как да получите такава ваксина: начинът във видеото

Имплантация

За да се инокулира ябълково дърво чрез имплантация, диаметрите на клоните на подложката и издънката трябва да съвпадат.

 1. Клонът на подложката се отрязва на височина 15–20 cm от земята.
 2. Нарежете получения пън косо, отстъпвайки на 2 см от края на клона.
 3. Горният край на резника е покрит с градинска смола.
 4. Долният край на рязането се изрязва така, че равнините на изрязване на издънката и запаса да съвпадат.
 5. Притиснете дръжката към запаса.
 6. Обвързана с полиетиленова или поливинилхлоридна лента. Вторият вариант е най-удобният, тъй като PVC лентата има способността да се разтяга, което ще осигури свободен растеж на дървото на мястото за присаждане.
 7. Поставете найлонова торбичка на пън с дръжка и я завържете. Когато се появят първите листа, торбата се отстранява.

Пъпки

Схема за ваксиниране по метод на пъпки

Схемата за окулиране

Пъпките иначе се наричат ​​„присаждане на бъбреци“ или „присаждане на очи“. Този метод се препоръчва за начинаещи, той е толкова лесен за изпълнение и показва висока степен на оцеляване.

Най-добри резултати се получават от лятното присаждане, извършено по време на втория соков поток в ябълкови дървета. Това е началото до средата на август. По това време кората е еластична и добре нарязана. Като запас се използва едногодишен или двугодишен клон, чиято оптимална дебелина е 10-15 мм. Няколко дни преди присаждането дървото се напоява добре.

Резниците се събират предварително, няколко дни преди ваксинацията. От тях се отстраняват листата, оставяйки дръжки. Изрежете резниците сутрин, поставете ги в съд с вода и ги поставете на засенчено място.

Присадка:

 1. След като се оттегли на 20-25 см от нивото на земята, се прави Т-образен разрез на избрания клон с нож. Хоризонталният разрез е дълъг 10 мм, вертикалният разрез е 25 мм.
 2. Кората на вертикален разрез се повдига с върха на ножа.
 3. Вземат стрък, издухват прах от него, избират добре оформена пъпка.
 4. Отрежете го, така че да се отстрани тънък слой кора с дължина 25 мм.
 5. Притиснете издънката към среза на подложката.
 6. Лентата се прави с пластмасова лента, така че пъпката на издънката да остане отворена.

След 14-15 дни проверете дали издънката е пуснала корени. За целта те докосват кората близо до бъбрека и ако тя лесно падне, присаждането е успешно. Ако кората е здраво на мястото си, пъпката може да изсъхне по-късно. В този случай можете да повторите процедурата, да присадите втория бъбрек под първия или отстрани.

Метод на бутонизиране на ябълкови дървета през пролетта: видео

Грешки на начинаещи градинари

Най-честата грешка на начинаещите при извършване на окулиране е неправилният избор на бъбреци. Не можете да вземете пробудения (разкрития). Най-добрият избор е дупка, образувана през последния сезон.

Друга често срещана грешка е използването на мръсен инвентар. Поддържайте ножа, резачката или брадвата си чисти. Препоръчително е да обезмаслите остриетата и да ги избършете с кърпа.

За присаждане в страничен разрез, начинаещите често вземат резници с 1-2 пъпки. Необходимо е да се използва издънка с 3-4 очи.

Грижа за присадено дърво

Установената ваксина изисква внимание и грижи. Целта му е да осигури на младия клон оптимални условия за развитие.Поради това те премахват всички листа и издънки, които блокират слънчевата светлина и извличат хранителни вещества.

Сбруята се проверява редовно и при необходимост се коригира или сменя. С активния растеж на изрезката превръзката се разхлабва. Наранените площи на подложки трябва да бъдат обрасли напълно 2,5–3 седмици след присаждането. Живите пъпки и гладката кора показват, че рязането се развива добре.

Един начинаещ определено трябва да се съсредоточи върху препоръките на опитни градинари, които ще помогнат за предотвратяване на грешки при присаждането на ябълково дърво през пролетта. Постепенно ще се появи умението за оформяне на разрези и процедурата по подбор ще стане не само лесна, но и приятна.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.