Грижа за мандариново дърво у дома

Правила за грижа за мандариново дървоСред представителите на семейство Рутови мандарината е един от най-популярните плодове. На латински името на това вечнозелено растение звучи като цитрусови мрежести. Мандарината принадлежи към цитрусовата група, която включва и такива добре познати плодове като портокал, лимон, грейпфрут и др. По време на развитието си растението може да приеме различни форми - храст или дърво с височина 5 m.


Мандарина на закрито

През последните години отглеждането на мандарина при изкуствени условия стана широко разпространено, за което устройства като оранжерии, оранжерии и зимни градини... Ако желаете, можете да отгледате това вечнозелено растение у дома на балкона или перваза на прозореца. Днес са създадени голям брой сортове джуджета и нискорастящи мандарини, които са идеални за тези цели, тъй като когато достигнат пълната фаза на вегетативно развитие, те имат височина не повече от 0,6-1,1 м. Ако мандарина от обикновени сортове се отглежда у дома, а след това по отношение на него трябва да се реже и да образува храст.

Мандарина, отгледана в саксия, може да зарадва всеки собственик. Нещо повече, това се проявява не само в образуването на ярки, апетитни оранжеви плодове, които могат да останат на растението няколко месеца. Много собственици празнуват красивия цъфтеж на мандарината, защото когато клоните на растението са покрити с бели цветя, те започват да излъчват невероятен аромат... Има някои сортове мандарини, които започват да цъфтят от пролетта до късна есен. Истински шедьовър е мандарината, отгледана по техниката на бонсай.

Едно от предимствата на мандарината на закрито е, че не се изисква изкуствено опрашване, за да се образуват плодовете му. Моментът на тяхното узряване настъпва, като правило, в края на годината. Ако не искате да чакате толкова дълго, тогава можете да закупите вече пораснало растение в саксия, върху която има плодове. Въпреки че изглеждат доста апетитни, не се препоръчват за употреба в храната. И все пак такива мандарини са по-декоративни, тъй като за тяхното отглеждане се прилагат големи количества тор върху почвата. Придава се допълнителна привлекателност за растението кожести и гофрирани листа.

Сортове за отглеждане в домашни условия

Преди да отгледате мандарина у дома, първо трябва вземете решение за правилния сорт.

 • Как да изберем мандариново дървоUnshiu. Този сорт, дошъл от Япония, е много непретенциозен. Растението навлиза във фазата на плододаване вече на 3-4-та година. При отглеждане в домашни условия растението достига височина не повече от 0,8-1,5 м. По време на процеса на растеж се образуват голям брой клони. С настъпването на пролетта започва активната фаза на цъфтеж, образуването на плодове настъпва в края на октомври-ноември. Те са с крушовидна форма и не съдържат семена.
 • Ковани-Васа, Миха-Васа, Миягава-Васа. Тези растения представляват групата джудже сортове Vasya. Те могат да се отглеждат на перваза на прозореца. В процеса на растеж мандарината достига височина 40-80 cm.Плодовете достигат фазите на узряване през втората година, придобивайки оранжево-жълт цвят. През пролетта започва активната фаза на цъфтеж. Характеристика на тези растения, която е характерна за всички други сортове джуджета, е, че няма нужда да се подрязва короната.
 • Шива Микан. Открояващо се с малкия си размер, това растение е един от ранните сортове и показва активен растеж. На етапа на узряване се образуват малки плодове с тегло не повече от 30 g.
 • Мъркот. Това растение се отличава с ниската си височина и образува много сладки плодове по време на процеса на узряване. Това обяснява точно защо името на този сорт в превод звучи като „мед“.
 • Клементин. Растението се появи в резултат на кръстосване на мандарина и портокал. Когато се отглежда на закрито, започва да дава плодове през втората година. Едно растение мандарина е в състояние да произвежда до 50 оранжево-червени сплескани плодове годишно. Понякога растенията образуват плодове, съдържащи голям брой семена, които обикновено се наричат ​​монреални.

Мандарина: домашни грижи

За да може една мандарина, отгледана в домашни условия, да ви поднесе вкусни и красиви плодове, имате нужда от правилното намерете място за него и се погрижете за създаване на оптимално осветление.

Осветление

Осветление за мандариново дървоДоброто осветление е едно от определящите условия, които трябва да бъдат изпълнени, независимо от условията на отглеждане на мандарина. Мандарината расте най-добре, когато е изложена на малки количества пряка слънчева светлина. Ако на растението липсва осветление, това ще се отрази на растежа му, броят на образуваните цветя ще бъде малък и в някои случаи растението изобщо няма да може да навлезе във фазата на цъфтеж.

Също така, липсата на осветление засяга листата, които придобиват избледнял вид, възникващите издънки започват да изтъняват, придобивайки болезнено състояние... Поради тази причина е препоръчително да изберете прозорци с изток, югоизток или юг като място за отглеждане на мандарина. В същото време той трябва да осигури изкуствена сянка от обедното слънце. С настъпването на лятото на балкона за известно време може да се постави декоративна мандарина, която му помага да се адаптира към природните условия.

Мандариновото дърво се гледа по малко по-различен начин през зимата, когато продължителността на светлинните часове се намалява. За растенията е необходимо да изберете най-осветената зона, върху която попада пряка слънчева светлина. Това обаче не винаги осигурява достатъчно осветление. В този случай трябва да използвате изкуствено осветление. Можете да компенсирате дефицита на осветление с конвенционална фито крушка, която е свързана с полилей или настолна лампа. Трябва да започнете да осветявате растенията малко по малко. Ако продължителността на светлинните часове веднага се увеличи рязко, това може да доведе до изпадане на листа от растенията.

Температура на съдържанието

За нормален растеж декоративната мандарина трябва да бъде снабдена с лятна температура в диапазона плюс 20-25 градуса по Целзий... Когато мандарината навлезе във фазата на цъфтеж, желателно е температурата да се поддържа на ниво до 20 градуса, за да се избегнат падащи цветя. През зимата растенията трябва да създадат условия за по-малко активен растеж, така че температурата в диапазона от 5-10 градуса ще бъде оптимална за него. Такъв режим позволява на растението да натрупа достатъчно сила през зимата, за да навлезе активно във фазата на цъфтеж и плододаване с настъпването на пролетта.

Как да поливаме и пръскаме мандарини у дома?

Поливане и хранене за мандариновото дървоМандариновото дърво, отглеждано на перваза на прозореца, има способността, заимствана от неговите диви предци, да устои дълги периоди на суша... Ако растението не получава влага твърде дълго, това ще доведе до изпадане на листа, което ще намали обема на изпарената течност.Собствениците, решили да отглеждат мандарина на закрито, имат големи трудности с поливането. Необходимо е правилно да се избере скоростта на консумация на вода, тъй като при висока влажност съществува риск от развитие на гъбични заболявания.

За да се изчисли правилно обема на водата за напояване на мандариново дърво, трябва да се имат предвид следните фактори:

 • размер на растението;
 • обемът на контейнера, използван за отглеждане на мандарина;
 • температура на околната среда;
 • продължителността на светлинните часове и интензивността на осветлението.

Тъй като повърхността на листата се увеличава, стайното растение започва да се увеличава количеството влага се изпаряваследователно такива растения трябва да бъдат снабдени с влага в по-голям обем. Освен това скоростта на изпаряване зависи от околната температура: с повишаване на температурата растенията започват да отделят повече влага. Също така, обемът на изпарената течност зависи от продължителността на светлинните часове. През целия ден мандариновото дърво има отворени устици, които представляват образувания, разположени под земната част, необходими за газообмена.

Най-подходящото време за поливане на стайни растения е първата половина на деня, тъй като по това време на деня настъпва пикът на активността на растенията. Особено внимание трябва да се обърне на околната температура: с намаляване на честотата на поливане се намалява. В някои случаи е достатъчно да напоявате мандарината на всеки няколко дни, ако температурата се поддържа в рамките на + 12 ... +15 градуса по Целзий... При такива условия малко количество влага е достатъчно за растенията да поддържат жизнената си дейност.

Една от препоръчаните процедури, която влияе положително върху развитието на мандариновото дърво, е пръскането на листата. В условия на ниска влажност на въздуха мандарината започва да се чувства неудобно, в резултат на което може да съществува риск от заразяване на растението с паяк. Ето защо, по време на цъфтежа, трябва да се избягва влага върху цветята.

Как да храним мандарина у дома?

Грижа за декоративно дървоЗа да може мандариновото дърво не само да расте добре, но и да дава плодове, то се нуждае от грижи, които включват въвеждането на минерални и органични превръзки. Тъй като за отглеждане се използва съд със земя, който съдържа изключително малко полезни елементи, всички тези елементи се измиват по време на поливането. Добро хранене за мандарини може да бъде разтворими или сухи торове.

Можете да започнете да подхранвате стайни растения още в първите дни на пролетта, когато продължителността на светлинните часове започва да се увеличава. Освен това първите порции трябва да са малки, които с времето трябва да се увеличават. На тази точка трябва да се обърне специално внимание, тъй като именно в началото на пролетта настъпва активното развитие на вегетативни и генеративни пъпки.

За нормалното им образуване мандариновото дърво трябва да осигури допълнителни количества хранителни вещества. При отглеждане на растения в закрити условия, торенето се извършва по същата схема, както при другите стайни растения. Мандарина трябва да се храни сутрин. Препоръчителната температура на околната среда за тази процедура е не по-висока от + 18 ... +19 градуса.

 • Как да отглеждаме мандариново дърво у домаОбикновено мандариновото дърво се подхранва с разтворими торове. Те могат да бъдат въведени чрез поливане или чрез пръскане на листата, като се използва леко концентриран състав за това.
 • Домашно отглежданите растения могат да се хранят с всякакви сложни минерални торове, богати на фосфор, азот и калий. Именно тези елементи са необходими на първо място на растенията.
 • За да приготвите сместа, използвайте мека или утаена вода със стайна температура. Много е важно да се поддържа оптималната доза. За да направите това, трябва да следвате точно инструкциите за лекарството: обикновено 1 капачка е достатъчна за 1 литър вода.Погрешно е схващането, че увеличаването на дозата до две капачки ще бъде от голяма полза за растението. Такова нарушение само ще навреди на мандариновото дърво, тъй като това може да доведе до химически изгаряния или токсично отравяне.

Заключение

Мандарината е екзотично растение за нашата страна, но много собственици отдавна са се научили да я отглеждат у дома. Много хора са привлечени от тези вечнозелени растения не само с оранжево-червени плодове, но и ароматен ароматкойто идва от цветя. Отглеждането на декоративна мандарина на закрито не е толкова трудна задача, колкото може да изглежда на пръв поглед. Основното, за което трябва да се грижим, е да създадем оптимални условия за нормален растеж и развитие. С подходящи грижи много скоро мандарината ще ви зарадва с ярки и красиви плодове.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно, при условие че е публикувана връзка към източника.