Отглеждане на манго от семе в апартамент, как расте?

Зимата налага определени ограничения на човек, които се отнасят и за гамата от продукти, достъпни за нас. На първо място, ние сме лишени от възможността да осигурим на тялото си необходимото количество витамини, тъй като повечето плодове не растат през зимата.


Много хора решават този проблем, като включват цитрусови плодове в диетата си. Въпреки това, за да не изпитвате недостиг на витамини, не е необходимо да ходите до магазина за манго. Защото неговата може да се отглежда у дома... Мангото е една от любимите храни на повечето хора у нас. Отглеждането му в нашия климат обаче е проблематично, тъй като този плод процъфтява само в тропиците.

Как да отглеждаме манго от семена у дома?

Манго през пролеттаМного хора се отказват от идеята да отглеждат манго у дома поради факта, че не знаят как да подходят към този бизнес. Ако обаче вземете предвид следните прости съвети, вероятно ще можете да отгледате вкусно манго във вашия апартамент. Култивирането на това тропическо растение започва със засаждане. За целта ни трябва семе, което може да се получи от презрело манго. Най-добре е да използвате зрял плод, тъй като семе, взето от незрял, може да не поникне.

За да се увеличи вероятността семето да поникне, препоръчително е да го засадите веднага след отстраняването му от плодовете. Ако тази опция не е достъпна за вас, можете да предложите следната схема. За нея имате нужда контейнер, напълнен с леко влажни дървени стърготини, в който искате да поставите костта. Можете също така да използвате торба с вода вместо дървени стърготини.

Не дръжте семената в торбата по-дълго от необходимото. В противен случай ще постигнете обратния ефект и тогава млада фиданка манго няма да надникне от нея.

Днес има няколко начина за отглеждане на манго у дома. Както и да е началният етап е кацане... За да започнете, трябва да придобиете необходимите материали.

 • в допълнение към гореспоменатото семе, трябва да имате подходяща смес за потапяне и нож. Особено внимание трябва да се обърне на качеството на почвата, тъй като успехът на отглеждането на манго до голяма степен зависи от това. Най-доброто от всичко, ако засадите семето в почвен субстрат, закупен от специализиран отдел за цветя;
 • ще трябва да подготвите и контейнер с подходящ размер, в който ще засадите костта. Най-добре е да използвате обикновена чаша за тези цели. Въпреки това, преди да напълните контейнера със субстрата, ще трябва да направите дренажен отвор в него, ако той няма такъв;
 • трябва да намерите и капак за чашата. За да се спасите от търсене, можете да адаптирате чаша кисело мляко за тези цели.

Как да засаждаме манго правилно?

Начин за отглеждане на манго от семенаКогато всичко необходимо за засаждане е готово, можете да започнете. Първото нещо, което трябва да направите, е извлечете костта от плода.

Трябва да се има предвид, че без него той може да се превърне в лесна плячка за вредители. За да го защитите, се препоръчва да закупите специално решение, което можете да намерите във всеки цветарски магазин.Лечението с фунгициди ще изплаши вредните паразити от костта. За редовно поливане ще ви трябва и вода.

Как да отглеждаме манго от семена?

След като намерите всички необходими материали за засаждане, можете да започнете. Взимаме семе и започваме обелете го... Най-лесният начин да направите това е с нож. Тук обаче трябва да бъдете много внимателни, тъй като съществува голям риск да се нараните.

Подготовка за сеитба

Семето трябва да бъде отделено от черупката, защото без него семето ще има увеличен шанс за успешно покълване. Обелването на семето не е лесно, тъй като отнема време. За да отглеждате манго у дома, имате нужда от чаша с капак, която да ви помогне да създадете условия, максимално близки до естествените. За манго е наложително да се създаде висока влажност.

След отстраняване на семената от черупката, те трябва да бъдат третирани с агент за борба с вредителите. Значението на тази операция не бива да се подценява, тъй като без обработка има голяма вероятност това вредителите няма да позволят на семената да растат.

 • преди да посеете семето, трябва да определите къде е коренът и да маркирате това място, така че да се намира във вдлъбнатината с долната част. Също така трябва да се има предвид, че при засаждането семето на манго не е напълно заровено;
 • препоръчително е да го засадите по такъв начин, че 1/4 от костта да остане на повърхността;
 • след засаждане на семето в земята, трябва леко да го напръскате с вода и след това да затворите контейнера с капак. По този начин можете да поддържате парниковите условия в чашата, подобни на парниковия ефект;
 • семето трябва да остане под капака, докато поникне.

Условия за благоприятен растеж

Мангото изисква много внимание не само по време на процеса на грижа, но и по време на фазата на засаждане. В противен случай съществува риск да не се изчака поникването му... Също така трябва да внимавате след появата на кълнове от семето. Мангото принадлежи към причудливи култури, следователно на този етап от развитието трябва да се грижи внимателно за него.

 • Какви условия харесва манготокогато разсадът на манго е достатъчно силен, той трябва да бъде трансплантиран в голяма саксия. Освен това тази операция трябва да се извършва на всеки шест месеца. Ако това не бъде направено навреме, тогава растежът на разсада ще спре;
 • трябва да се има предвид, че тропиците са родината на мангото, поради което то трябва да се отглежда на осветено място;
 • трябва да внимавате с поливането: то трябва да се извършва поне два пъти седмично. Всяко забавяне на поливането може да повлияе отрицателно на развитието на растенията, в резултат на което може да изсъхне;
 • през лятото, освен основните дейности, ще трябва да обърнете внимание и на короната на растението. Говорим за пръскане на листата, което се извършва няколко пъти всеки ден.

Самото манго ценен не само заради вкусната си каша, но също така представлява интерес поради декоративността на цветята му. Не по-малко приятно е да наблюдавате как мангото расте. Ето защо, докато осигурявате необходимите условия за растеж, във вашия апартамент ще се появи красива декорация.

Грижа за манго у дома

Ще трябва да бъдете търпеливи, за да изчакате появата на първите цветя от манго, тъй като това ще се случи. не по-рано от 6 години... Трябва да знаете, че дървото манго, което не винаги се отглежда от камъка, започва да дава плодове. Можете обаче да сте спокойни, че ще можете да се насладите на красивите му цветя. Те със сигурност ще ви зарадват, защото когато дойде времето, растението ще има цветя от червен или жълт цвят. Поради тази причина много градинари отглеждат и манговото дърво за декоративни цели. Незабавно обаче се пригответе за факта, че отглеждането на манго на закрито ще ви отнеме много време и усилия. Това дърво е много чувствително към условията на отглеждане, така че ще трябва да му обръщате достатъчно внимание всеки ден.

Във финансово отношение грижата за манговото дърво не е обременителна, ще ви създаде проблеми само защото ще отнеме много време за извършване на основните дейности. Ако желаете, можете да отгледате цяла оранжерия от мангови дървета. На определен етап от развитието листата могат сменете обичайния си цвят на червеникав... Не се притеснявайте обаче за това. Такъв е случаят с всички дървета. Ще трябва да изчакаме известно време и те ще се върнат в обичайната си сянка.

Сигурност

Как да отглеждате манго у домаКогато решите да отглеждате мангово дърво у дома, можете да бъдете спокойни, че то ще причини алергии на някой от вашето семейство. Опитът показва, че в много редки случаи това растение става виновник за влошаване на човешкото благосъстояние.

Хората с малки деца трябва да бъдат особено внимателни, когато отглеждат манго у дома. Те могат от любопитство да вкусят листата на растенията, но може и да е така опасни за здравето... В противен случай мангото е страхотно стайно растение, което може да добави новост към вашия интериор и да създаде по-здравословна атмосфера във вашия дом. Когато избирате място за отглеждане на манго, не се препоръчва да го поставяте в ъгъл. Там ще расте много зле и в крайна сметка ще изсъхне.

Заключение

Мангото е един от най-известните екзотични плодове у нас, който всеки трябва да е вкусил. Но в същото време, за да се насладите още веднъж на пулпа от този плод, не е необходимо да отивате в магазина. Всеки собственик може да опита собственото си манго. Естествено, тук имат свои собствени характеристики, тъй като въпреки това мангото е тропически плод и следователно тези, които решат да го засадят в апартамент, ще трябва да се грижат много внимателно за растението. Освен това трябва да се внимава още на етапа на засяване на семената. В крайна сметка зависи от това дали разсадът може да покълне и колко силно и здраво дърво ще се окаже от него.

Мангово дърво
Манго, отглеждано в апартаментОтглеждане на манго от семенаКак можете да отгледате мангоОписание на манговото дървоКак да отглеждате мангоПлодове мангоОтглеждане на манго в къщатаКак изглежда мангоМанго без костилкаХарактеристики на отглеждането на манго

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

1 коментар

  1. АватарЛюдмила Голованова

   Много добре! Ще се опитам да го засадя. Обичам да експериментирам. Авокадото ми расте, но листата изсъхват. Мисля, че няма достатъчно влага.

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно, при условие че е публикувана връзка към източника.