Пепел: описание, снимка на дърво и листа

Сортове пепелЗапочвайки да се запознавате с пепелта, трябва да се каже, че тя принадлежи към семейството на маслините, известните представители на които са златна форзиция, ароматни жасмини, люляци и други растения. От векове пепелта се свързва с прозрачно, светло дърво. И това напълно отговаря на реалността, тъй като в пепелните горички винаги има излишък на слънце: техните нежни листа осигуряват достатъчен приток на слънчева светлина, за да осигурят най-удобните условия за отглеждане на дървото. Следователно всеки лист дава своя принос, отваряйки пътя за слънцето при най-малкия вятър.


Описание

По-голямата част от пепелта е представена като широколистно дърво, въпреки че има няколко вида, които растат като храст. Обикновено неговата може да се намери в Кавказ и Украйна... У нас той е представен само в южните и централните райони. Това дърво включва повече от 50 вида, а в този списък има и ниски екземпляри, както и луксозни гиганти с височина 40 m.

Един от добре познатите представители на декоративните видове е пепелта от грифит, чиято височина е ограничена до 1,5 м. Бялата пепел се различава благоприятно от нея по размер, който може да достигне 12 м. Най-широко разпространена в това семейство е обикновената пепел, която, когато създавайки необходимите условия за това може да нарасне до 30 м, запълвайки почвата около себе си със семена всяка година.

Характеристики на пепел

Листа от пепелСнимка на дърво ясно показва колко разнообразно може да бъде. Пепел принадлежи към броя на светлолюбивите растения... Основната му характеристика е ажурът, който се осигурява от дъговидни клони, удължена разперена корона и прозрачни листа с изключително малки пролуки. За една година растението осигурява доста значително увеличение на растежа, времето на цъфтеж започва през април-май и едва след това листата започват да се появяват.

Цветовете от пепел изглеждат като метли, различават се по сянка, която може да бъде бяла, бордо или лилава. Мъжките и женските цветя могат да растат едновременно на едно растение. Но тук се проявяват важни характеристики на пепелта: мъжките и женските цветя, отглеждани на едно и също дърво, не могат да се опрашват, тъй като те се различават по зрялост. Поради това поленът от мъжките цветя няма време да премине към женските цветя. Следователно съществува риск да не изчакате семената.

Друга особеност на дървото е това цветята нямат венчетаследователно те не представляват особен интерес за летящите опрашители. За да не повлияе този момент на развитието, се препоръчва да се засадят наблизо няколко ясена, които ще им позволят да се опрашват кръстосано. Това обаче не се отнася само за манна пепел. Опрашващите насекоми не са безразлични към него, тъй като цветята му съдържат венче.

Също така дървото има различна коренова система, която обикновено се свързва с условията на отглеждане на пепелта. На повечето представители липсва корен, докато кореновата система е разположена близо до повърхността. Когато пепелта се отглежда в условия на недостатъчна влага, расте корен, образувайки голям брой хоризонтални издънки, които са на нивото на подпочвените води.И ако последните са разположени не по-дълбоко от 1,5 м, тогава пепелта със сигурност ще може да намери влагата, от която се нуждае за нормално развитие. Сред ясеновите дървета има такива екземпляри, които могат да си осигурят влага, като я извличат на дълбочина 3 или повече метра.

Пепелът се възприема от много градинари като един от най-ярките елементи на градинските и паркови ансамбли, поради което много хора го избират, когато създават ландшафтен дизайн. Декоративни свойства на дървото не подлежат на съмнение, освен всичко, той може да предвижда и различни форми. Въз основа на вида дърво могат да се разграничат следните видове дървета:

  • монументален. Имате пищна пирамидална корона;
  • плач. Оформете дълги клони, които достигат до земята;
  • хоризонтална. В процеса на развитие те образуват широки цветя, някои от които могат да стигнат до земята;
  • ниска сферична и др.

В древни времена е имало поверие, че това дърво има свойството да осветява света около себе си. Това може да обясни практиката на засаждане на пепел близо до къщата, тъй като това дърво би могло да поддържа мира в семейството и да осигури сближаването му. Ето защо, ако искате да видите това светло дърво в личния си парцел, тогава е време да се запознаете с особеностите на засаждането му.

Засаждане на пепел

Корона от зелена пепелСнимка на дърво може да накара много летни жители да искат да го засадят на своя сайт. Пепелта се чувства по-добре в райони с добро осветление и дренирана плодородна почва... Ако няма специални проблеми с намирането на слънчево място, може да са необходими специални торове, за да се подобри качеството на почвата. На първо място, почвата ще трябва да бъде наситена с калций. Необходимо е обаче да се гарантира, че почвата не е подгизнала.

Също така солеността на почвата влияе върху развитието на дървото. Най-добре е да изберете почва, която е неутрална или близка до нея. Неприемливо е да се засажда пепел върху кисели и алкални почви, тъй като тя няма да може да расте добре в тях.

Слънчевата страна на площадката може да бъде подходящо място за млади дървета. След това след няколко години във вашата селска къща ще се появи прекрасен жив плет. Можете да добавите още повече декоративност към него, ако засадите цъфтящи храсти през есента.

Пепелта е едно от най-трайните растения и лесно расте в резултат на попадане на семена в почвата. Следователно посадъчен материал може да се получава ежегодно за засаждане на пепел на други места. Семената на това дърво изглеждат под формата на удължени копиевидни лъвчетакоито са закръглени от едната страна. Те достигат зрялост в края на септември и началото на октомври. Въпреки това не се препоръчва използването на метода на засяване на семена за отглеждане на зряла ясен, тъй като процесът отнема много време и изисква много труд. Има смисъл да изберете по-прост и по-малко времеемък метод - засаждане на разсад.

Засаждане на разсад

Засаждане и грижа за пепелтаНа първо място е необходимо да се изкопае дупка, която по размер трябва да бъде с 1/3 по-голяма от размера на земната кома върху корените на разсада. Дъното на дупката трябва да се запълни с дренаж, който може да бъде натрошен камък, фини камъчета или едър пясък. Вземете дренаж в количество, така че да го запълнени 1/4 от височината на ямката... След засаждането разсадът трябва да се намира на 10-15 см над нивото на почвата. Когато младо дърво започне да расте, земята постепенно ще се утаи, в резултат на което кореновата шийка на пепелта ще бъде равна на нивото на почвата.

Още преди да засадите младо дърво, дупката трябва да се навлажни. Също така, предварително е необходимо да се вкопаят опори по периметъра на ямата, които са необходими за осигуряване на вертикалното положение на разсада и свързването му с тях. След като изпълните тези стъпки, можете да напълните кладенеца с приготвената смес за заливане. Накрая е необходимо леко да го запечатате.

Препоръчително е да се използва като субстрат за засаждане смес от следните компоненти:

  • листна земя;
  • хумус;
  • пясък.

Тези вещества се приемат в съотношение 1: 2: 1.

Когато всички операции по засаждане на разсад от пепел приключат, кръгът около стъблото трябва да бъде покрит с мулч: това може да бъде торф, дървени стърготини или дървесни стърготини. Препоръчва се големи растения да се поставят на поне 5 м едно от друго. Ако сред посадъчния материал имате разсад от маломерни сортове, тогава те трябва да бъдат поставени по такъв начин, че възрастните екземпляри да не създават сянка един за друг.

След известно време ще имате посадъчен материал под формата на растеж... В процеса на развитие дървото образува коренна коренна система, която е разположена в легнало положение хоризонтално. С течение на времето основните корени придобиват вертикални издънки, които са основата за формиране на млад растеж. Ето защо, след като веднъж сте засадили пепел в страната, винаги ще имате свой собствен посадъчен материал.

Грижа за пепел

Как се засажда пепел в двораАко засадите млади ясенчета в плодородна почва, те бързо ще се увеличат и буквално за една година ще станат по-високи с 30-40 см. В същото време те не изискват специални грижи.

Тъй като в младата пепел много бързо се образуват нови клони, може да се извърши резитба по отношение на нея, придавайки на короната необходимата форма. Препоръчително е да направите това през пролетта преди цъфтежа. Въпреки това, дори когато провеждате това събитие, трябва да знаете мярката, тъй като твърде често резитбата може да повлияе отрицателноно развитието на дърво. Съвсем друг въпрос е дали трябва да премахвате сухи и счупени клони.

Уверете се, че разсадът на пепелта е снабден с всички необходими хранителни вещества. За да направите това, през пролетта азотсъдържащите торове трябва да се внесат в почвата:

  • оборски тор - 2 кг;
  • урея - 15 гр .;
  • калций и амониев нитрат - 25 гр. за 20 литра вода.

През есента използвайте нитроамофоска (20 грама на 20 литра вода) или химика комби в същото съотношение.

Подготовка на млади дървета за зимата изисква мулчиране... Те ще се нуждаят от тази операция само за първите 2-3 години. Възрастните екземпляри обикновено понасят лесно студове, освен ако, разбира се, синоптиците не обещават необичайно студена зима. В тази ситуация обаче може да се намери решение, тъй като има специални сортове, които лесно понасят студове до -40 градуса по Целзий.

Пепелта изпитва нужда от влага по време на периоди на суша, както и непосредствено след засаждането. В същото време той се чувства чудесно, ако не поливате няколко дни.

Болести от пепел

Грижа за пепелНай-често удрят пепел сено копеле (вредител от насекоми) или бръмбар (кора бръмбар). В този случай борбата срещу тях се провежда с помощта на лекарства като kinmix, warbofos или karbofos. Пепелта трябва да се обработва с тях 2-3 пъти. Понякога ще забележите как отделни клони на дървото започват да гният. В този случай трябва да отстраните повредените зони с остър нож и да обработите раните с активен въглен. Като се има предвид това, определено трябва да разберете защо се е случило това. Възможните причини включват повишена влажност на почвата или често торене.

Заключение

Нашите предци са били много добре запознати с такова растение като пепелта, тъй като именно той често е засаждал до къщата си. Ако искате да се насладите на гледката на това дърво, например във вашата лятна вила, тогава за това ще трябва само да вземете семена или разсад от дърво. Имайте предвид обаче, че е възможно да се осигури висока степен на оцеляване на разсада от пепел само ако те са засадени в добре осветена зона, където има плодородна почва... Също така трябва да се уверите, че растенията са поставени на оптимално разстояние едно от друго. В противен случай, поради липса на осветление, някои растения няма да могат да образуват достатъчно буйна корона.

Ясен
Ясен от ПенсилванияПепеляво дърво: описаниеОбикновена пепелОписание на ясенКак расте пепелтаКак да се грижим за ясенПожълтели пепелни листаКак може да се размножава пепелЯсно дърво

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.