Блатен розмарин, растителна снимка

Marsh ledum (или блатен ступор) е вечнозелен храст. Според легендата в поморските тайгови гори е живяла блатна змия. Когато дивият розмарин беше запален, змията пълзеше навън и попиваше опияняващия аромат на храста. След като срещнал болен по пътя си, той се увил около него и по този начин излекувал болния.


Разпространение и екология

Ledum има широко разпространение. Расте в Северна Америка, в европейската част на Русия, в Сибир, както и в Далечния Изток и Северна Азия, където се ограничава главно до влажни зони от иглолистни гори и торфени блата.

Характеристики на природните условия, благоприятни за растението:

 • Отношение към светлината: устойчив на сянка.
 • Връзка с влагата: хигрофилна.
 • Отношение към почвата: непретенциозно.

Снимки на див розмарин са представени в тази статия.

Характеристика на растението

Блатен розмарин расте в горите и по бреговете на реките.Ledum е разклонен храст. Височината на издънките варира от 40 до 80 см, кората на стъблата е оцветена в тъмно сиво с много силен, опияняващ аромат. Листата са редуващи се, линейно-продълговати, къси дръжки, краищата им са огънати надолу. Дължината на листа варира значително, а ширината варира от 2 до 12 mm.

Цветята са жълтеникаво-бели, имат силен аромат, имат дълги дръжки, събрани в щитовидни съцветия в краищата на клоните. Растението цъфти от май до юли. Плодът е многосеменна капсула, която узрява през август - септември.

Събиране и набавяне на суровини

За производството на лекарства се събират млади растения. Беритбата се извършва от август до септември. Съхранявайте приготвените суровини на хладно и тъмно място, отделно от другите детайли, тъй като те са мощен агент. За да се запазят суровините от дивия розмарин, повторното събиране трябва да се извърши не по-рано от седем до осем години по-късно в същия район.

Лечебни вещества, съдържащи се в растението

Съдържанието на етерични масла в младите издънки на див розмарин е до 7,5%. Лечебните свойства на растението се определят от съдържанието на лед и палустрол... Също така дивите розмаринови издънки съдържат много танини, които се използват за дъбене на кожа.

Те също така съдържат гликозиди и биологично активни вещества. Стъблата съдържат смоли, тритерпенови съединения и кумарини.

Свойства и приложение

Лечебни суровини от див розмарин са изсушени кълнове.Въпреки факта, че дивият розмарин е отровен, когато се използва правилно, той има положителен ефект върху телесните системи поради съдържанието на етерични масла.

В тази връзка блатният розмарин се използва активно при различни заболявания, както в народната, така и в официалната медицина. Препаратите от този растителен вид се използват както вътрешно, така и външно... От тях се правят мехлеми, алкохолни и маслени тинктури. Положителният ефект от препаратите от див розмарин се отбелязва:

 • със заболявания на дихателната система;
 • с нарушения на нервната система;
 • с бронхиална астма;
 • с нарушения на храносмилателната система;
 • със заболявания на отделителната система.

Можете да си купите издънки от див розмарин в аптеката.

Запарка от див розмарин се използва за лечение на измръзване, ендартериит, за заздравяване на разранени и прободни рани.Етеричното масло от растението има успокояващи свойства и следователно е част от мехлемите и се използва за лечение на различни заболявания на нервната система, заклещване на нервите, радикулит и се използва за лечение на навяхвания и натъртвания. Маслото от розмарин е част от капки за нос.

Лекарства, съдържащи активните вещества на блатно растение, се използват при бронхит като отхрачващо средство, както и с трахеит и ларингит. Тези лекарства имат спазмолитични свойства, насърчават вазодилатацията и понижават кръвното налягане.

Също така суровините са включени в различни такси заедно с други лечебни билки, като:

 • блат;
 • лайка;
 • Motherwort.

Тези такси се използват при лечението на хипертония и затлъстяване.

Препаратите от млади клони имат дезинфектант. В тази връзка те са показани при лечение на туберкулоза, чревни разстройства, диабет, ревматизъм и екзема. Също така сухите издънки на растението се използват като инсектицидно лекарство срещу дървеници и молци.

Блатен розмарин: снимка
Ledum in vivoLedum съцветия са красиви и лесно разпознаваеми.Ледумът в гората обикновено расте компактно - наблизо има много храсти.Розмаринът е розмаринът, който може да се намери в Сибир и на Алтай.Цъфтящ див розмарин - красотата на Алтай.Блатен бял розмарин на брега на реката.

Моля, имайте предвид, че има противопоказания за употребата на лекарства на основата на див розмарин... Те са бременност, кърмене, деца под 14-годишна възраст. Чернодробно заболяване, гломерулонефрит. Симптомите на предозиране са депресия или възбуда на нервната система, гадене, повръщане, главоболие, световъртеж. В този случай употребата на лекарства трябва да бъде спряна.

Отглеждане на див розмарин

Блатен див розмарин е непретенциозен в отглеждането. Само в сухите летни периоди трябва да се полива обилно. Въпреки факта, че в естествения си растеж растението успешно се размножава чрез семена, при отглеждане е желателно да се размножава чрез разделяне на храста или резници. Трябва да се има предвид, че това растение е отровно, затова не се препоръчва да се засажда до пчелини.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно, при условие че е публикувана връзка към източника.