Какво е цвете на момина сълза: описание и снимка

Настъпването на пролетта носи не само добро настроение, но и слънце, което грее и първите цветя. Когато пролетта вече е напълно притежавана, тогава се появяват момина сълза. Сега на всеки сайт можете да намерите как изглежда момина сълза. Той е не само идеален за външния си вид, но и с миризма, която наподобява пролетта и дори може изведнъж да ви завърти главата.


Описание на цветето на момина сълза

Описание на момина сълзаМомина сълза, наречена Convallaria majalis, е тревисто растение. Това се определя преди всичко от неговата структура. Стъблата (меки, устойчиви). Умират веднага щом цветето престане да цъфти.

Камбанки. Те имат специфична, но много ароматна миризма. Обикновено на едно стъбло те могат да бъдат преброени от 6 до 20 парчета. Цветът може да бъде или бяло или бяло-розово.

Лилиите на долината могат да бъдат намерени в гори. Но ако погледнете външния му вид, например на снимката, винаги изглежда, че това цвете е деликатно, беззащитно и изисква постоянна грижа. Но това не е така.

Момина сълза - много силно цвете, която лесно се вкоренява, бързо се размножава и дори улавя територията за нейното възпроизвеждане. Температурните спадове също не го плашат.

Напоследък се появиха нови видове момина сълза, където камбаните могат да имат лилаво-червен цвят или цветята са подобни на двойни. Но засега виждаме такива цветя само на снимката. Има и друг модерен външен вид: има листа боядисани в жълти ивици.

Момина сълза започва да цъфти през май и този цъфтеж продължава около 20-25 дни. Когато цветята вече са избледнели, тогава на стъблото ще се появят малки зрънца, които по-късно, през есента, ще станат червени. Гризачите и птиците обожават тези плодове, считайки ги за вид деликатес.

На всяка цветна леха, момина сълза ще изглежда много красива дори без цъфтеж, тъй като листата на това флорално растение голям и красив... Това може да се види, ако разгледате цветето на момина сълза на снимката. Като цяло листата на момина сълза напомнят донякъде на ушите на елен лопатар, поради което хората са получили друго име „landushka“.

Сортове на момина сълза

Разлики в сортовете момина сълзаАко се обърнете за помощ към ботаници, те ще кажат утвърдително, че досега е отглеждан само един вид момина сълза. И всички онези цветя, които могат да се видят, например, на снимката, са просто нейното разнообразие.

Но такива подвидове несъмнено са се различават по различни характеристики: форма на листа, цвят и дори размер на камбаната.

Следните видове момина сълза се считат за най-често срещаните в Русия:

 1. Може.
 2. Закавказки.
 3. Keiskei.
 4. Сребро.
 5. Розов.
Разнообразие от цветя на момина сълза
Списък на сортовете цветя на момина сълзаОписание на Закавказкия момина сълзаПоявата на цветето на момина сълза KeiskeiХарактерно описание на сребърната момина сълзаОтличителни черти на вида на момина сълза

Всички тези видове са активни използва се в медицината за лечение на много заболявания. И така, момина сълза е отгледана през 18 век и почти веднага нейното описание се появява в списанията.

И тогава през 1737 г. той получи такова име. Името на цветето идва от латинския език и буквално означава „момина сълза“.

За съжаление днес този подвид на момина сълза се счита за много рядък и равномерен вписани в Червената книга... Съществува поверие, че там, където се засели такова цвете, то бързо заема цялата територия, но ако просто изберете поне едно от тях, цялата цъфтяща зона веднага загива.

Работата е там, че горите стават все по-малки и момина сълза някак си изчезва от само себе си.Но хората губят такава красота! За да се убедите в това, достатъчно е да разгледате снимки на цветя на момина сълза, които обикновено украсяват много сайтове в интернет.

Но не само обезлесяването е довело до такова състояние на момина сълза у нас. Това, разбира се, е резултат от факта, че човек го е събирал много дълго време като лечебни растения, но в същото време не е давал нищо в замяна (засаждане, грижи).

Момина сълза в лични парцели и цветни лехи

Използването на момина сълза в декоративния дизайн на цветни лехиМного е лесно да отглеждате бяла момина сълза на цветно легло или на цветни лехи, защото не се изискват специални грижи. Само за началото, така че цветето да "пусне корени" трябва да изберете мястотова му подхожда напълно.

Например, този, който ще бъде скрит от слънцето, е най-добре да се избере някъде под дърветата. Ако кацането е успешно и мястото отговаря на условията на момина сълза, то ще зарадва своите собственици с красота и аромат за много дълго време.

Ако мястото, където е засадено, е на сянка и хладно, тогава ще цъфти почти пет седмици. В този случай всички корени на красиво и ароматно цветно растение обикновено растат заедно и започват да се разпространяват по-нататък, заемайки територията, която е наблизо.

Много често са свикнали момина сълза хармонично подредете цветни лехисмесване с други растения.

Как да отглеждаме момина сълза

Нюансите на отглеждане на момина сълза в частни парцелиИма правила както за грижи, така и за отглеждане на момина сълза. Известно е, че това цветно растение живее на едно място около 10 години. Но за това си струва да се погрижите за самото място, така че да е хладно и почвата да е богата на органични вещества.

Преди да засадите момина сълза, необходимо е да се подготви почвата... И за това трябва да направите следното:

 • изкопайте земята (около 25 см);
 • наторява се с оборски тор, но не пресен, а такъв, че вече е имал време да изгние (оборският тор може да бъде заменен с торф-дестилиран компост).

Есента или ранната пролет се счита за подходящо време за засаждане на такова растение. Щом цветето е в земята, то го следва вода твърда докато не бъде прието.

Сега няколко думи за размножаването на ароматно растение. Има два начина за отглеждане на момина сълза:

 • Семена.
 • Коренище (деление).

Ако цветето се размножава с помощта на коренището, то то стои от корените нарежете малки парченца 6-8 см. Но трябва да изберете тези, където има бъбреци, които ще се втурват нагоре.

Когато такива корени потънат в земята, тогава си струва да се уверите, че те не се огъват. Също така трябва да изглеждате така, че кълновете да са на повърхността, а разстоянието между тях да е поне 8 см.

Когато се размножавате със семена, трябва да знаете, че не трябва да се очаква реколта през първата година. Този път растението трябва да отдели за по-дълбоки корени в земята. Но през втората пролет ще се появят листа, но само те няма да се отворят, а ще бъдат плътно събрани.

И колкото повече се издига момина сълза, толкова повече ще се отварят тези листа. Колкото повече се отваря първият лист, толкова по-бързо ще се появи вторият.

В същото време през втората пролет коренището също започва да расте, става все по-дебело и заема все повече територии.

Лечебни свойства

Особености на използването на момина сълза в медицинатаВинаги си струва да се помни, че момина сълза е страхотно лекарство, но само в разумни ръце. Ако човек не знае как да борави с това растение, той веднага се превръща в отровно лекарство.

Преди да използвате това отлично лекарство за лечение, е необходимо да проучите какви лечебни свойства притежава.

Известно е, че това растение започва да се използва за медицински цели още през 1861 година. Първият лекар, който го използва, е С. П. Боткин. Растението съдържа глюкоза, както и сърдечни гликозиди.

За лечение на какви заболявания може да се използва това цвете растение? На първо място ще бъдат следните заболявания:

 1. Нервна система.
 2. Аритмия.
 3. Сърдечно-съдови заболявания.
 4. Висока температура.
 5. Премахване на физическия стрес.
 6. Ревматизъм.
 7. Главоболие.
 8. Дропсия.
 9. Епилепсия.

Ако е погрешно да се използват отвари, инфузии и лекарства от това растение, тогава на организма няма да се помогне, но голяма вреда... Ако човек има бъбречно заболяване, стомашни проблеми или чернодробно заболяване, тогава лекарствата на базата на такова растение са строго забранени.

Момина сълза е красиво изглеждащо, ароматно растение, което е вкусно ще украси всяко цветно легло или друга област. Но, имайки много лечебни свойства, това растение може да бъде отровно за хората.

Следователно, никога не трябва да злоупотребявате с лекарства въз основа на него или да го използвате сами, без лекарско предписание. И още нещо: винаги, когато се грижите за момина сълза, не забравяйте за мерките за безопасност и винаги измийте добре ръцете си!

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно, при условие че е публикувана връзка към източника.