Какво е сфагнум мъх: как да се използва това растение

Сфагнумът е вид блатен мъх (торфен мъх), принадлежи към семейство сфагнуми - Sphagnaceae. Притежава необичайни свойства. Този невероятен мъх сфагнум перфектно толерира неблагоприятните условия на блата. Къде расте, всеки градинар знае. И може да расте и върху стволове на дървета, камъни, метал и дори стъкло.


Сфагнумът е многогодишно растение, няма корени. Представлява разклонена дръжка с постепенно умираща долна част. Клоновите мъхове са покрити с малки листа, растящи в спирала.

Цикълът на развитие на сфагнума е същият като този на другите мъхове. Половите клетки се образуват върху растение гаметофит. На мястото на яйцето след тяхното сливане се образува спорогон. В кутията му узряват спори. И покълналите спори водят до нов гаметофит.

Сфагнум - вид мъхРасте само на върха. Долната му част постоянно отмира. Сфагнумът винаги се движи към светлината, нагоре. А долната му умираща част се превръща в торф. Горната част на летораста е винаги зелена, а частта, която е потопена във вода, изглежда леко белезникава. И още по-ниско, растението придобива светлокафяв цвят. Сфагнумният мъх (снимка) изглежда страхотно.

През влажния период на годината той е в състояние да абсорбира вода до 20 пъти собственото си тегло. В превод от гръцки, сфагнос е гъба. Оттук и името на растението. Расте по-често в умерения пояс и в Северното полукълбо, но може да се намери и в субтропиците. Можете да го намерите в изобилие във вдигнатото блато. Яркозеленият пухкав килим на снимката е сфагнум мъх.

Сфагнум свойства

Растението има три важни свойства, които го правят незаменим в цветарството:

 1. Въздушна пропускливост... Позволява почвата да се поддържа влажна, без да увеличава теглото си.
 2. Хигроскопичност... Овлажняването винаги се извършва равномерно и при едно и също дозирано и равномерно връщане на влагата към основата. Земната смес винаги ще бъде достатъчно влажна, но не и подгизнала.
 3. Антибактериални и дезинфектантни свойства мъх дори се използва в медицината. Съдържащите се в сфагнума вещества предотвратяват загниването на корените на стайните растения и други проблеми.

Приложение

Сфагнумът се използва като глинен компонент за стайни растения. Може да се добавя към почвата, за да се подобри качеството, да се направи рохкава, влажна и питателна.

Сфагнумният мъх също се използва в различно качество:

 • за покриване на почвата;
 • като дренаж за стайни растения;
 • като килим;
 • за овлажняване на въздуха;
 • за съхранение на лук и кореноплодни растения през зимата;
 • за защита на растенията от гъбични заболявания;
 • за производство на висящи кошници и подпори за растения с въздушни корени.

Той е обожаван от стайна бегония, сенполия, драцена, дифенбахия, монстера, азалия, сансиверия, дебела жена... Използва се за домашно покълване на семена и по-нататъшно вкореняване на леторастите. Виолетовите листа се вкореняват в него перфектно.

Как да берем мъх?

Прибиране на мъх сфагнум - започваме да събираме растението.По-добре е да го съберете през есента, но можете да го събирате и по друго време на годината. Сфагнумът се отстранява много лесно. Но се препоръчва да вземете само горните части, като ги отрежете с нож или ножица.

Не се събира на заблатени места, където е много наситен с влага. По-добре е да правите това близо до дървета.

Можете да събирате сфагнум по следните начини:

 1. Премахване на растение с корени.
 2. Отрязване на горната му повърхност.

Нарязаният мъх трябва да се изцеди старателно, за да се намали теглото. Докарани вкъщи растението трябва да се излее с топла вода за 40 минути... Това ще го освободи от насекоми и ще го насити с влага.

Съхранявайте мъха в незапечатани найлонови торбички. Това ще му позволи да диша. През зимата можете да съхранявате мъх просто на студено.

Сфагнум мъх: характеристики и подготовка
Сфагнумът у дома трябва да се разстила, за да изсъхнеСфагнумът расте много интересно.Сфагнумът се отстранява от корените преди изсушаване.Сфагнумът у дома може да се отглежда в саксия или аквариум.

Как да изсушите мъха?

Изсушете го на закачалки. Това е най-оптималният метод за сушене. Сфагнум, закачен на закачалки перфектно издухан и запазва своята еластичност. Закачалките са направени от малки стволове на дървета. Те се поставят под навес, за да предпазят мъха от лошо време.

Сфагнумният мъх в медицината

Химичният състав на сфагнума е редица вещества, полезни за човешкото тяло. Растението е естествен антибиотик от фенолната група.

Неговото свойство да абсорбира голям обем течност се използва като естествена памучна вата. Сфагнумният мъх все още е в състояние да дезинфекцира рани... Използва се за лечение на гнойни рани, изгаряния и измръзване.

На базата на това растение се правят високоефективни филтри за пречистване на водата.

Можете спокойно да пиете вода от сфагново блато. Има леко тъмен цвят, защото се влива с торф. Но в него няма патогени.

Сфагнум мъх - помощник на производителите на цветя

Любителите на стайни растения знаят колко е добре за цветята. Може да се постави върху земята на растенията, когато е наситен с вода. Почвата в саксията ще остане влажна за дълъг период от време.

Използвайте го и за покълване на семена от стайни растения... И за плътно вкореняване на резници, отрязаните стъбла на растенията се изсипват в почвата.

Градинарите използват това растение за съхранение на грудки от различни градинарски култури. За целта те се освобождават от земята и се увиват в мокри парчета сфагнум. Бучките се поставят в картонена кутия и се оставят на хладно и тъмно място. Клубените ще останат свежи и непокътнати до следващото засаждане.

Важно! Не се препоръчва да се използва торф от сфагнови блата в градината. Това ще подкисли значително почвата и това е противопоказано за много градински култури.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.