Цвете Edelweiss: неговите видове, отглеждане, снимка на растението

Еделвайс (Leontopodium) или леонтоподиум е род тревисти растения от семейство Астер.

Edelweiss е дума от немски произход, което означава „благородно бяло“. Цветето е забулено в множество легенди за романтична любов, тайни, счита се за символ на лоялност и преданост.


Това малко, красиво цвете е забулено в много тайни. Дори в древни времена той се счита за символ на лоялност, любов и смелост... Мъжете, рискувайки живота си, набавиха това цвете за любимата си високо в планината.

В природата растението расте сред скали, скални фрагменти. По-често се среща в Далечния изток, както и в планинските райони на Хималаите, Карпатите, Тибет. Обича изгарящите лъчи на слънцето.

Растителни сортове

Има около 40 растителни вида, но само следните са широко използвани в цветарството:

  1. Алпийски еделвайс. Това е най-често срещаният сорт. Той има махрови апикални листа, които образуват многолъчева звезда. Стъблото достига 20 сантиметра височина. Растението цъфти през летните месеци.
  2. Еделвайс е еделвайс. Има стъбла с височина до 35 см, листата са остри, линейни, със сиво-томентозен цвят, почти голи отгоре.
  3. Еделвайс сибирски. Това е вид, близък до алпийския еделвайс.
  4. Еделвайсът е бледожълт. Има единични стъбла, често оплешивяващи. Прицветниците са ланцетни и продълговати, с извити краища, жълтеникаво-зеленикав цвят.
  5. Курилски еделвайс. Клекнало цвете, стъблата прави, достигащи 20 см височина. Както можете да видите на снимката, листата, образуващи "звездата", са приблизително еднакви по дължина, бяло-томентозно-мъх от двете страни, тесно-ланцетни.

В природата еделвайсът не образува големи клъстери. Те се срещат най-често:

  • по варовикови скалисти склонове;
  • в пукнатини и пукнатини на скали;
  • на труднодостъпни места те се издигат до линията на вечните снегове.

Условия за отглеждане на еделвайс

Еделвайс е планинско цветно растение.Почвата трябва да е изтощена, неплодородна, състояща се от голямо количество едър пясък. Но трябва да е идеално пропусклив за влага. Тъй като растенията не понасят застояла вода. Ето защо не може да се засажда в низини и депресии.

Наложително е да добавите малко груб пясък и малки камъчета към почвата. Те ще източат почвата както в природата. Еделвайс категорично не понася минерални или органични торове... Пресният тор е много вреден като тор. Не е препоръчително да тревожите растението с често разхлабване на корените.

По-добре е да го засадите далеч от слънчева светлина, на полусянка. Растението не е много взискателно за поливане, но при екстремни горещини трябва да се освежи.

Отглеждане на еделвайс от семена

Цветът се размножава със семена. Семената на растението са снабдени с парашути, наподобяващи глухарчета и много лесно се носят от вятъра.

По-добре е да се засажда в земята с разсад. Сместа за разсад трябва да се състои от градинска пръст, перлит и едър пясък. Семената се разпръскват по повърхността на сместа, без да се заравят. Контейнерът е покрит със стъкло или фолио. Необходимо е да се отварят разсад само след появата на разсад. Препоръчително е да се засаждат разсад на открито през април или началото на май.

Семената могат да се засяват директно в земята, например на алпийска пързалка. Но земята вече трябва да е достатъчно топла.Разсадът на растението расте много дълго време, понякога до два месеца. Но те могат да се появят в рамките на една седмица.

Лесно е да се определи дали дадено растение е пуснало корени по появата на странични издънки.

През юли-август растението достига 3 сантиметра и вече има 2-3 листа. По това време те трябва да бъдат отсечени. Дупките, където расте еделвайсът, трябва да са дълбоки. При засаждане в дупка корените се изправят и се поръсват с леко суха земя. Освен това е необходимо обилно поливане.

Цветето ще расте интензивно и храст, през следващата година ще цъфти в края на пролетта.

Отгледаните храсти на растенията могат да бъдат разделени, но само с голямо внимание.

Растението трябва да бъде засадено далеч от пълзящи растения... Те ще потиснат растежа на еделвайса с кореновата си система. Поради това той може дори да умре. Необходимо е да се премахнат плевелите навреме.

Преди студеното време се препоръчва да мулчирате цветето с дървена мулч или торф. Цветето е достатъчно издръжливо, но мулчът ще задържи снега на върха на спящото растение.

Еделвайс в градинския дизайн

Оковани в планините еделвайс.Цветята могат да останат във ваза с вода за дълго време. Изсушеното растение запазва сребристия си цвят и форма. Изглежда страхотно на скалисти площи и на преден план в миксбордерите.

Цветето се съчетава добре с теменужки, аквилегия, миниатюрни рози, алпийска астра. Поради това е търсен сред дизайнерите на цветни лехи, алпийски пързалки и алпинеуми. Еделвайсът може да бъде включен в състава на зимните букети като изсушено цвете.

Цветето се комбинира и с иглолистни дървета, розови, сини и сини цветя. Трябва да помним, че това растение е скромно. Ето защо не трябва да го засаждате близо до грациозни градински растения. Той просто се губи сред тях. | Повече ▼ изглежда впечатляващо при единични кацания.

В момента в природата броят на тези цветя значително е намалял. Алпийското цвете еделвайс е включено в Червената книга, защото е на ръба на пълното изчезване.

Отглеждане на цвете еделвайс
Еделвайс.Характеристики на цветето ЕделвайсВъншен вид на цвете ЕделвайсЛегенда за планините еделвайс Алпийски еделвайс.Еделвайс цъфтятСорт цвете EdelweissВ природата еделвайсите растат в алпийския пояс на планинитеДжудже ЕделвайсВ природата еделвайсът расте в алпийския пояс на планинитеОковани в планините еделвайс.Еделвайс е планинско цветно растение.Характеристики на цветето еделвайсЕделвайс цъфтятПланинско цвете еделвайсЕделвайс е планинско цветно растение.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.