Цвете лумбаго обикновен и пролет: засаждане и грижи

Лумбаго, или както ги наричат ​​популярно, трева за сън, от семейство Лютикови, растат в Сибир, Европа и Кавказ. В рода има 45 вида. Те растат прави и са покрити с вили. С течение на времето, когато цветето остарее, то увеличава броя на листата, а в възрастно състояние вече има около 200. Растението е дълго около 50 см. Цветовете са големи, с форма на камбана, около 8 см в диаметър.Цветът е бял със златист или сребърен оттенък, златисто жълт, виолетов, лилав. Веднага след като цветето започне да избледнява, дръжката му се удължава, образувайки многокорен плод.


Цветя лумбаго: класификация

Тези растения са много красиви, за да запазят вида всички те са в "Червената книга"... Основните видове са:

  • Отворено болки в гърбаОбикновено лумбаго.
  • Пролет.
  • Разкрито,
  • Пожълтяване,
  • Луговой,
  • Съмнително,
  • Китайски.

Обикновеното лумбаго, снимката на което е отдолу, расте до 30 см. Цветята са покрити със сребристо-бяло мъх. От листа с ярко зелен цвят, които достигат 20 cm, се образува розетка. Листата на обикновения лумбаго, опушени със сребристо-бял цвят, се появяват по време на цъфтежа. Младата зеленина също има вили, които почти всички изчезват след цъфтежа. Цъфти от април до майнапомня си вид камбана... По пъпките на бъдещото цвете можете да определите цвета му, той е бял, бледо лилав, бледо лилав. Цветята достигат диаметър 9 см. Обикновеното лумбаго има няколко форми: със снежнобяли цветя, с червено, с червено-виолетово, с черно-червено.

Често срещани сортове са г-жа Ван дер Елст ", образувайки големи розови цветя. Rodde Klokke има наситено червени, бели цветя в White Swen. Обикновеният лумбаго е способен да издържа на замръзване до 20 градуса. За да расте растението добре, то трябва да бъде засадено в добре дренирана варовита почва. Този вид е често срещан в Европа и Сибир.

Пролетно лумбаго, снимката на което виждате по-долу, образува храст, достигащ 15 см по време на цъфтежа, след което расте до 30-40 см... Растението е гъсто опушено с бронзово-златисти власинки. Листата могат да издържат на студ, тъй като са кожести, цветът им е ярко зелен, достигат дължина около 10 см, събрани в розетка. По време на периода на цъфтеж листата вече са развити. Цъфти около 25 дни през април или май с бели камбановидни цветя с диаметър до 6 см. Внимателните ще забележат нюанса им, който е светло лилав отвътре и розов отвън. В началото на цъфтежа цветната глава гледа надолу, след което се изправя.

Болките в гърба растат добре на открити, слънчеви местаВ естествени условия расте по сухи склонове. Въпреки факта, че пролетното лумбаго е широко разпространено в природата, е доста трудно да се отглежда. Растението не понася алкали; предпочитание се дава на торф, хумус, пясък или почва, която има сложен набор в състава си, включително дори иглолистни игли. От това следва, че пролетното лумбаго е краткотрайно, но лесно се отглежда с помощта на семена. Растение засадени на открито и слънчево място.

Отвореното лумбаго образува храст около 20 см, около 10 см в диаметър.Растението има мощно тъмнокафяво коренище, вертикалните стъбла са гъсто опушени с изпъкнали косми, те са меки на допир. Листата на отвореното лумбаго имат закръглена вертикална форма, те са зелени на цвят, достигат 12 см дължина, мъх.

Цветята отвън са покрити с изпъкнали власинки, с диаметър около 6 см, отначало наподобяват лале, след това се превръщат в шестолъчна звезда, не увисват като камбани. Цветът е люляк, синьо-виолетов, понякога жълтеникав или бяло-жълт. Цъфти през април-май, след което се появяват листа, образуващи розетка. Предпочита открити площи и варовикови почви. Много ядковите плодове узряват до май-юни. В Русия може да се намери на територията на европейската част и Западен Сибир. Те израстват до Иртиш на изток.

Пожълтяването расте, достигайки височина и ширина 20 см. Тясно е свързана с открито лумбаго. Листа отгоре имат по-тъмно зелен цвятот върха. През април-май се образуват чашковидни, големи жълти със сив оттенък цветя, достигащи диаметър 8 см. Разтворените пъпки постепенно пожълтяват отвътре, а отвън - синкави. Ако изберете правилното място за отглеждане, тогава растението е зимоустойчиво и трайно. Обича неутрална или подкиселена почва. В дивата природа се разпространява в Урал (в планините). Расте от река Волга до река Лена.

Ливадното лумбаго достига височина 30 см. Цъфти около месец от април до май, образувайки сребристо-лилави цветя, увиснали със зеленикав оттенък. Разпространен в европейската част на страната ни. Среща се в борови гори, открити пясъчни хълмове, слънчеви склонове.

Съмнителното лумбаго предпочита да расте във варовикови почви, често се среща в Монголия и Сибир. Дръжката достига дължина 45 см, цветята се образуват от април до май. В близост до цветя, които могат да бъдат сини, синьо-виолетови, листата са огънати назад. Цветята наподобяват камбана. В Монголия се използва лумбаго като ранна пролетна храна за животни, които бързо се възстановяват с него.

Китайски. Това цвете достига 15 см височина. Когато плодът се формира, той нараства до 30 см. По време на периода на цъфтеж, образува увиснали люляково-лилави пъпки. Растението не се адаптира добре към пролетни и зимни размразявания.

Композиции в градината

Как правилно да се грижим за лумбагоЦъфтеж в лумбаго по-рано, изглежда добре с различни храсти и дървета, изглежда елегантно в градината. Също така се комбинира с пролетни цветя, например с пролетни адонис, минзухари, иглики. Те са засадени по пътеките. Можете просто да вземете няколко разновидности на това растение или да се опитате да отглеждате цяла група. Не изкопавайте растения и ги прехвърлете от естественото им местообитание, тъй като така или иначе няма да оцелеят след трансплантацията.

Засаждане и отглеждане на растение

Лумбаго се засажда на цветна леха, където съществуват трайни насаждения; алпийски пързалка и алпинеум също са подходящи. Растението не понася влагата! Трябва да изберете място за лумбаго с лека сянка, но на слънчеви места културата също се чувства добре. Поставете цветето от южната страна на градината. Чудесно е, ако избраното място е с наклон, който няма да позволи на водата да застоява. Тъй като семената са чувствителни към светлина, най-добре е да ги покриете със слой пръст, но не твърде много. Грижа за растенията:

  • Лумбагото трябва да се храни. За това са подходящи торове, съдържащи вар и азот. Калиево-фосфорното торене също е необходимо, но те се прилагат само два пъти на сезон. Има шансове и при лоша почва лумбаго може да расте от семена без оплождане.
  • Почвата за засяване на семена от лумбаго трябва да се третира с торове, които се прилагат през есента. През пролетта, преди засаждането на семена, е необходимо да се разхлаби почвата.
  • Вниманието трябва да включва плевене, поливане при необходимост, мулчиране с торф и хумус.Това растение е устойчиво на замръзване, така че трябва да издържи зимния период без загуби.

Размножаване

Как се умножава лумбаготоРастението е трудно за трансплантация, така че размножава се чрез семена... Цъфтежът на засаден по този начин кълн започва още през втората година от живота. Не забравяйте обаче, че сортовете с голяма надморска височина могат да забавят времето на цъфтеж с години. Затова купувайте обикновени семена от лумбаго и няма да има проблеми с цъфтежа.

За засаждане се вземат пресни семена, кълняемостта им е много по-висока от старите. Засадете през юни или юли. Може да се произведе през пролетта, но в този случай земята трябва да се загрее. Лумбагото ще бъде удобно при температура от 21 до 25 градуса.

Някои сортове се засяват през есента, защото изискват стратификация. В същото време посевите ще се появят през май. През пролетта опитайте сейте лумбаго в контейнери на перваза на прозореца, а през лятото пресадете разсада на открито. Не забравяйте обаче, че растението не понася добре разсаждането. Ако засадите няколко сорта заедно, тогава можете да получите интересни растителни форми, които ще бъдат далеч от родителя.

Има голям брой видове и разновидности на лумбаго. Той е причудлив към земята и светлината, но все пак се адаптира добре към условията на дачата.

Цвете лумбаго
Сортове сортове лумбагоПролетно цвете лумбагоБолките в гърба растат добре на открити, слънчеви местаБолките в гърба растат добре на открити, слънчеви местаЛумбаго е едно от най-красивите пролетни растения.Цъфтящо цвете лумбагоКакви са сортовете лумбагоСъвети за грижа за пушкаОбикновено цвете лумбагоКак да засадите лумбаго

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно, при условие че е публикувана връзка към източника.