Цвете драцена: отглеждане у дома и снимка

Много градинари оценяват драцената за нейния атрактивен външен вид и не е придирчив. Това растение напомня на тропиците, поради външната прилика с палмово дърво. А удължените му листа ще украсят всяка стая. "Палмата на закрито" също е много популярна в офисите, тук драцената става част от всеки интериорен дизайн.


Драцената е родом от Африка, въпреки че някои представители на тази група растат в Централна Америка и Южна Азия. Древна легенда дори е свързана с първата. Красива любовна история разказва за воин... Младежът се влюбил в дъщерята на вожда, но строгият баща не искал да даде дъщеря си в брак с непознат. Водачът се съгласи да даде разрешение на младата двойка да се оженят при условие, че младежът вкара пръчка в земята и на 5-ия ден върху нея ще има листа. Според легендата така е израснала първата драцена, която в Америка все още се нарича дървото на щастието.

Това растение не се нарича храст или дърво за нищо. Листата на прави стъбла образуват розетки, наподобяващи ствол на дърво. Драцената може да достигне височина до три метра. Това дърво расте 5-15 години, всичко зависи от вида и грижите за драцените, които днес има повече от сто.

Сортове драцена: описание и снимки на най-популярните видове

Всеки от сортовете стайна драцена е интересен и уникален по свой начин. Независимо от разнообразие от цветове, размери и форми на листаВсички растения имат отличителни характеристики. Помислете за най-популярните сортове на това невероятно цвете, което често се сравнява не само с палмово дърво.

Драцена граничи

Драцената в рамка е показана на снимкатаТова „дърво на щастието“ има тесни и продълговати листа, които приличат на разрошена прическа. Листата са концентрирани в горната част на багажника. Когато падат тяхната основа създава характерен модел върху основния багажник... Драцената граничи може да нарасне до три метра височина.

Драцена Деремская

Можете да разпознаете тази драцена по по-големите й листа с оригинален цвят. В допълнение към зеления оттенък по листата се появяват бели ивици, което прави цветето доста необичайно.

Драцена Сандер

Ако Dracaena Bordered изглежда по-скоро като палмово дърво, тогава Dracaena Sander е по-често в сравнение с бамбука. Усуканите зелени листа са дали друго име на този вид драцена. Все пак ефект на спирална цев направени без листа изкуствено. Ако не направите това, ще получите обикновено изправено дърво с листа, където има ивици със зелено-жълт цвят.

Драцена ароматна

Това растение получи това име поради съцветието на ароматни бели пъпки. Бушът винаги цъфти и дори ниските температури на въздуха до 10 градуса не са пречка за растението... Останалата част от драцената е подобна на своите роднини с тесни продълговати листа с характерни сиво-сребърни ивици в средата.

Драцена Бент

Dracaena deremskaya - интересно разнообразие от домашно растениеПри този вид растения стъблото се разклонява почти от самия корен, а листата на дървото са наклонени към дъното и всъщност леко огънати.Те се отличават със златна рамка около ръба.

Драцена Годсеф

Това растение е напълно различно от другите видове. Листата на драцената са овални, а самото цвете има формата на храст. Но най-интересното е в цветовете му: осеян със сметана и златисти нюанси. Това растение изглежда доста ярко и елегантно, дори когато не цъфти.

Драцена Драко

При естествени условия може да нарасне до 25 метра височина, а у дома - до 1,5 метра. Този храст се нарича още фалшива палма. Той има мечовидни листа с червеникава рамка и прав ствол.

Как да се грижим за драцената у дома?

Цветето е родно в тропиците, така че обича, когато листата на растението са ярко осветени от слънчевите лъчи, но е желателно това осветление да бъде разсеяно. Penumbra също е подходяща... Необходимо е да се вземат предвид особеностите на грижата за драцената у дома, които са свързани с цвета на листата. Колкото по-ярка е зеленината, толкова повече осветление се нуждае от храста.

Температурата трябва да е умерена: през лятото до 24 градуса, през зимата - поне 15, в допълнение към някои сортове, които могат да се чувстват чудесно при 10 градуса. Но това растение не харесва вятъра, затова е препоръчително да предпазите драцената от проветряване с отваряне на отворите. Въпреки че растението устойчив на сух въздух, и мнозина дори няма да се обидят, когато бъдат забравени да поливат, но все пак домашна палма обича поливането с топла вода и периодичния душ от пулверизатора. Тези процедури могат да се правят по всяко време на годината. Но трябва да се уверите, че влагата не застоява на листата, ако не е възможно да се къпе растението, след това избършете листата с влажна гъба.

Щастието бамбук е вид драцена.Но растението се полива през различни сезони, по различни начини:

  • През лятото - два пъти седмично;
  • През зимата е достатъчен един.

Всеки месец растението обича силно поливане, докато саксията се спусне във ваната.

Трансплантация на драцена у дома

Купили сте драцена в магазин и не знаете дали трябва да презасадите растението? Погледнете отблизо външния вид на храста. Ако растението е младо, след това можете да го трансплантирате в друга саксия. Но ако храстът вече е доста голям, тогава е най-добре да изчакате пристигането на пролетта.

Попитайте вашия консултант дали храстът е донесен от чужбина. В този случай за транспортиране се използва специален субстрат и дървото изисква задължителна трансплантация.

Преди да решите проблема с трансплантация на драцена и грижи, трябва да вземете решение за саксия за това цвете. Размерът на саксията зависи изцяло от височината на драцената и кореновата система. Например, растение с височина 50 сантиметра ще се нуждае от саксия от поне 20 сантиметра... Не е необходимо веднага да придобиете огромен капацитет, сякаш в резерв. Все пак ще е необходимо да се трансплантира храст на всеки 2 години и да се подменя саксията. Обиколката трябва да е само с няколко сантиметра по-голяма от предишния контейнер. И веднага придобити големи контейнери само ще допринесат за стагнацията на водата, която драцената всъщност не харесва.

Драцена
Дракон дракон в саксия е показан на снимкатаРазмножаването на драцената е възможно чрез резници и семена.Dracaena Marginata често расте в офиси.Драцената у дома не изисква специални грижи.

Що се отнася до специалната почва за растението, тя може да бъде закупена в цветарски магазин или направена на ръка чрез смесване на листни, торфи и тор от компост в пропорции 1: 2: 0,5: 1. Процедурата по трансплантация е следната:

  • Ароматната драцена е вид саксийно растение.Нова саксия трябва да се третира с преварена вода.
  • Заспиваме на дъното на дренажния слой.
  • Внимателно изваждаме растението от старата саксия и внимателно изследваме корените. Ако е изгнило, отрязва. Пръскаме цялата коренова система от спрей бутилка.
  • Поставяме драцената в нова саксия и се уверяваме, че пространството между корените на растението е покрито със земя.
  • Поливайте храста със стръв Циркон. Следващите пъти трябва да храните не повече от два пъти месечно.

Впоследствие драцената се опложда от април до декември веднъж на 14 дни. През зимата веднъж месечно е достатъчно и дозата на стръвта е най-добре да се намали наполовина. Универсалните примамки за палми и драцени са подходящи за грижи.

Характеристики на отглеждането на драцена у дома

Драцена Годсеф, Дракон и Гранични са непретенциозни растения за грижи, за разлика от други сортове, но все пак спазвайте елементарните правила за грижа за драцената необходимо и това се дължи не само на правилното осветление и поливане.

Препоръчително е домашните драцени да разхлабят горния слой на почвата в саксиите през лятото и пролетта. Цветето не обича, когато водата е в кореновата система за дълго време, затова със сигурност ще бъде благодарна за подобряване на аерацията на земята. Изхвърлете долните листа за растението е съвсем нормалноосвен ако листата не падат много често. Можете да подмладите храста, като отрежете върха на главата му и го вкорените. Група храсти ще изглеждат по-красиви, така че нови издънки могат да бъдат засадени на самотно растение.

За да се постигне развитието на нови странични клони, е необходимо правилно да се отреже храста и да се организират грижите и условията, подобни на тези на оранжерията. Защо да отрежете горната част на драцената с остър нож или нож, без да огъвате багажника твърде много. Добър nполивайте растението и го затворете с найлонов плик... Инсталирайте на слънчево място и не махайте заслона, за да не нарушите температурата и влажността. В този случай драцената се полива през палет.

Размножаване на закрита палма

Ако решите да вземете няколко от едно растение, тогава трябва да знаете за възможностите за размножаване на драцена. Вариантите са само три.

  1. Драцената наведена е показана на снимкатаСеменна. Подходящ за растения само със зелени листа. Преди засаждане семената трябва да се накиснат за един ден в стимулиращ разтвор, например в "Циркон". Температурата на въздуха трябва да бъде най-малко 29 градуса. Семената трябва да бъдат засадени в специална почва, в контейнер за еднократна употреба и покрити с найлоново фолио отгоре. Ако всичко е направено правилно, семената ще пораснат след няколко месеца. Не забравяйте, че не можете да поставите растението на пряка слънчева светлина. Кълновете трябва да се хранят веднъж месечно и когато разсадът достигне размер от 6 сантиметра, пресадете кълна в саксия, но само малък размер в кръг.
  2. Резници. Ще ви трябва силно младо стъбло и остър нож. Чувствайте се свободни да нарежете стъблото на парчета от 4–6 cm, като се стараете да не го смачквате. На всяко парче от багажника, върху стъблото, отрежете кората и я поставете в земята. Преместете резниците в топла стая. Оранжерия може да се направи с помощта на пластмасов патладжан или буркан. Първите издънки ще се появят след няколко месеца. От време на време ще трябва да се напръскват с топла вода.
  3. Слоеве отгоре. Отрежете горната част на храста и го поставете в чаша топла вода, след като хвърлите в него таблетка с активен въглен. Ще трябва да проявите търпение, тъй като корените ще се образуват след около 3 месеца. Тогава растението може да бъде трансплантирано в земята. Можете да засадите върха в буркан, но растението ще пусне корени и без него.

Драцена болести и вредители

Много градинари се оплакват, че растението умира или започва да изсъхва през зимата и не знаят какво да правят. Цветето драцена се страхува от течение. И ако растението е на студена перваза на прозореца, тогава храстът също има опасност за смъртта. През зимата цветето започва да си почива. Неговата няма нужда от торене и поливане често и обилнотъй като водата в земята замръзва. Което води първо до хипотермия на корените, а след това и на целия храст. В резултат на това листата започват да изсъхват и падат. Преди това те пожълтяват и получават кафява граница. След като листата се сгънат и окапнат. В същото време корените на цветето вече започват да гният от излишък на вода.

Dracaena Godsef е един от популярните сортове на това растение.Лечението и грижите за растението ще зависят от степента на увреждане. Ако са повредени само листата, не е късно да преместите драцената далеч от течение и студ. Необходимо е да се полива храста внимателно и да се пръска от време на време. Когато замръзналите листа изсъхнат, отрежете ги. През пролетта цветето трябва да бъде трансплантирано.

Ако багажникът е мек, спасете драцената от гниене. Необходимо е да се отрежат всички меки петна.Дори когато остане пън, през пролетта той ще даде нови издънки. Ако листата падат и се извиват, това означава, че корените са повредени.... В този случай цветето трябва да бъде трансплантирано. Огледайте кореновата система и оставете да изсъхне, ако е много мокра.

Ако листата на драцената започнат да изсъхват, уверете се, че цветето не е на пряка слънчева светлина. Пренаредете, ако е необходимо. Въздухът за растението вероятно е много сух. В този случай храстът се нуждае от по-често пръскане. Ако листата вече са пожълтели или са паднали, подмладете храста, като отрежете и вкорените короната.

Драцена Драко е снимка на красиво цвете.По правило драцената е засегната от насекоми под формата на паяк или скално насекомо. В последния случай на дъното на листа се образуват кафяви плаки и заразените с паяк храсти се покриват с жълти петна и между листата се вижда паяжина. PС подходящи грижи, избърсване и пръскане вредителите не са ужасни за това растение... Но ако това се случи, тогава можете да спасите драконовото дърво, като го напръскате с инсектицид. Щитът първо се отстранява със сапунена вода. Пръскането трябва да се прави всяка седмица.

Драцената ще може да придаде на стаята ви атмосфера на изтънченост и изтънченост с леко тропическо докосване. Внимавайте правилно зад това цвете и то ще ви зарадва с пищна и красива зеленина, която може да украси всяка стая.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.