Как правилно да трансплантирате драцена у дома

Драцената е доста често срещано домашно растение, което представлява храст, наподобяващ палмово дърво, с високо стъбло, което впоследствие се втвърдява и става по-скоро като ствол на дърво. Листата на драцената са яркозелени и тесни. Смята се не само за стайно растение, но и за офис растение. Някои сортове цветя могат да растат до 40-50 см височина.


Драцената е спечелила своята популярност и любов на производителите на цветя благодарение на ефектен външен вид и относителна непретенциозност в грижите. И все пак, за да може едно растение да остане здраво и красиво дълго време, то се нуждае от подходящи грижи, една от ключовите точки на които е правилната трансплантация. Това ще бъде предмет на тази статия.

Правилна трансплантация на драцена у дома

Всяко цвете се нуждае от трансплантация от време на време. Този процес извършва се много внимателно, за да не навреди на растението и да предотврати внезапното му заболяване или дори смърт. Трансплантацията на драцена има свои собствени нюанси, които ще разгледаме по-долу.

Кога определено е необходима трансплантация?

Най-добре е да презасадите растението в края на зимата или в началото на пролетта. През този период драцената най-лесно ще прехвърли трансплантацията в „нова къща“, защото сега започва времето на нейния активен растеж и излизане от зимното състояние на покой.

Така, трансплантация е необходима в следните случаи:

 • Коренището на цвете се нуждае от повече пространство, за да осигури на цялото растение необходимото хранене. В този случай корените запълват цялата саксия и дори се виждат на повърхността.
 • Цветето току-що се появи в къщата. Магазините на флора обикновено продават растения в крехки пластмасови саксии, които не са подходящи за постоянно пребиваване. Освен това, когато купувате, никой не е в безопасност от лошо качество на почвата с минимално количество хранителни вещества.
 • Драцената беше покрита с много течност. Това състояние със сигурност ще причини гниене и смърт на цветето.
 • Влошаване на качеството на основата с течение на времето.
 • Планирана трансплантация.
 • Увреждане на растението от вредители.

Необходими инструменти

Да се ​​работи по трансплантация на драцена определено ще ви трябва:

 • Какво е необходимо за трансплантация на драценаправилната саксия;
 • дренаж;
 • субстрат;
 • спрей за вода;
 • купа с вода;
 • ножици за подрязване или градински ножици.

Изборът на правилния пот

За по-нататъшния благоприятен растеж на драцената, контейнерът, в който ще бъде трансплантиран, играе особено важна роля. Така че, нова саксия трябва не само да бъде красива и да се вписва във вътрешността на стаята, в която растението живее. Когато го избирате, човек трябва запомнете няколко основни правила:

 1. Другата саксия трябва да е с около 2-3 см по-голяма от предишната, за да побере обраслата коренова система на растението. И се увеличава средно с 1-2 см годишно.
 2. Дъното трябва да бъде избрано с няколко отвора, за да се регулира излишната влага.
 3. Саксията не може да бъде извънгабаритна. В този случай има голяма вероятност от задържане на вода и смърт на цветето.
 4. За растение за възрастни модел, направен под формата на чаша, се счита за идеален вариант. Материалът, от който е направена саксията, не оказва значително влияние върху растежа на драцената, следователно може да бъде всичко.

Подготовка на почвата за драцена

Грижа за драценаОсвен саксия, всяко растение се нуждае правилно подбрана почва, защото именно от него хранителните вещества идват към цветето.Драцената расте добре във всякакъв вид почва, но все пак най-добрият вариант е дрениран субстрат с включване на торф в общия състав на киселинност от 6,0 до 6,5 рН. По-добре е да не използвате почвата, взета от градинския парцел, поради възможното високо съдържание на минерални соли и торове в нея.

Можете сами да подготвите почвата за пресаждане или да я купите готова в специализиран магазин.

За самоподготовка ще ви е необходима листна и копка земя, взета например в широколистни зони на парк или горичка, компост и торф. Съотношението им в готовата почва трябва да бъде съответно 2: 1: 1: 0,5. Друг възможен дренаж са експандирани глинени топки, натрошени тухли или финозърнест речен пясък.

Технология за трансплантация

Как да трансплантирам драцена, без да я наранявам? Първо трябва подгответе нова тенджера - трябва да се измие с топла сапунена вода и чиста вода. Преди пресаждането се счита за съвсем приемливо да не се полива драцената за 1-3 дни. Това е необходимо за изсушаване на почвата - ще бъде по-лесно да извадите цветето от старата саксия, без да повредите коренището. За да освободите растението, наклонете го с главата надолу и внимателно потупайте саксията. Цветът се изважда заедно със земна бучка.

Сега трябва да инспектирате коренищата за повреди. Ако има такива, те трябва да се подрязват с резачка и след това да се режат с натрошен въглен, за да се предотврати разпространението на инфекция и гниене. След обработката коренището трябва да се напръска с вода от спрей бутилка.

На дъното на контейнера за трансплантация първо трябва да поставите дренажен слой... Трябва да е доста дебел. След това дренажът се покрива с малко количество субстрат. Сега можете безопасно да поставите драконовото дърво в саксията и да покриете коренището с останалата почва, като внимателно запълвате кухините между корените. След това трябва да натъпчете почвата около стъблото, да напоите растението - трансплантацията е приключила.

Ето няколко съвета за пресаждане:

 • Цветарите обикновено не препоръчват дълбоко задълбочаване на „фалшивата длан“, в противен случай процесът на поливане ще стане не особено удобен. По-добре да оставите отстрани.
 • Почвата трябва да бъде уплътнена. За да направите това, просто трябва леко да почукате гърнето върху плота.
 • Някои видове драцени се засаждат заедно в една саксия, например "Бамбук на щастието". В този случай трябва да се вземат предвид само размерите на растенията и саксията, няма особености в технологията за трансплантация.

Грижа за драцената след трансплантация

Как да се грижим за драцената след трансплантацияГрижата за цветята след трансплантацията трябва да бъде на същото ниво, както преди. Единствената разлика е добавяне на тор.

Растението, както и преди, не трябва да се излага на слънце - има опасност от изгаряне на листата. Освен това не трябва да има течения. Температурата на въздуха в стаята с драцена е необходима най-малко 25 градуса по Целзий. Трябва да поливате цветето поне 3-5 пъти седмично, доста обилно. В допълнение към поливането се изисква интензивно пръскане на листа от спрей бутилка - драцената идва от гореща и влажна страна.

След трансплантацията драцената ще се адаптира още около две седмици - това е времето, от което растението ще се нуждае, за да формира кореновата система. За да изгладите стресовото състояние на цветето, можете да използвате специален стимулатор на растежа на корените "Циркон", но не повече от два пъти месечно.

Подхранването на драцената обикновено се извършва през периода на активен растеж, т.е. от март до ноември. През зимата, веднъж месечно, половината доза тор.

Как да трансплантирате драцена у дома и подробно описание на алгоритъма за трансплантация във видеото по-долу.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.