Как да се грижим и размножаваме драцена у дома

Това красиво растение отдавна е обичано от градинарите. Красотата на тропическо растение привлича погледите, създава добро настроение. Такива големи растения в повечето случаи се инсталират в офиси; малка палма се вписва идеално във вътрешността на всеки апартамент.

Това африканско растение, при подходящи грижи, може да живее в апартамент около 15 години. Много е лесно да се грижите за него и да го размножавате и не изисква специални грижи.


На какви видове драцена се разделя

Много сортове драцена... Най-популярните домакински видове, отглеждани от градинари, са:

  1. Списък на сортовете драценаДрацена разгъната. Това растение получи името си поради силно наклонените надолу листа. Растението се отличава със слабо стъбло, което започва да се разклонява още от началото на корена. Листата са удължени, яркозелени с жълта надлъжна ивица. Такава драцена облагородява стаята.
  2. Драцена Суркулоза. Растението принадлежи към издънообразуващите видове. Това екзотично палмово дърво е много различно от другите сортове. Драцената се отличава със своята храстовидна форма, тъмнозелени листа, овална форма, със златисти пръски. Цветето украсява стаята, става по-удобно в нея.
  3. Драцената е ароматна. Височината на това растение може да надвишава три метра, размерът на листата, които имат вълнообразен, висящ вид, надвишава 80 см. Такава тропическа палма цъфти с розови цветя, излъчващи приятен аромат. За такава приятна миризма беше наречен ароматен.
  4. Драцена Деремская. Този висок сорт има мощен дървовиден ствол. Листата му са тъмнозелени, дълги половин метър. На листата, в зависимост от сорта, може да има многоцветни ивици. Тази драцена цъфти само в дивата природа.
  5. Драцена Маргината. За първи път този сорт е открит в Мадагаскар. Височината на това растение в естествени условия може да надвишава пет метра. Това е може би най-непретенциозната гледка. Тази закрита палма изчиства въздуха от формалдехид. Растението често се отглежда там, където наблизо са фабрики и големи растения.

Как се размножава драцената

Описание на методите за размножаване на драцениКогато драцената нарасне с гигантски размери и започне да се опира на тавана, външният й вид не става много привлекателен, трябва да започнете да я възпроизвеждате.

Най-лесният начин за възпроизвеждане у дома е растение от следния тип:

  • деремска;
  • граничещи;
  • Шлайф.

Трябва да размножите растението през март или априлкогато се активира процесът на растеж. Размножаването на драцена може да се извърши по няколко начина:

  • Чрез изрязване на върха.
  • Стъбло.

За да възпроизведете драцена у дома, използвайте апикални резници, дълъг повече от десет сантиметра. Освен това можете да размножавате растението с парчета от багажника, малки слоеве. За да направите това, е необходимо да загреете почвата, да приложите хетероауксин.

Отрежете горната част на растението поставете в съд с вода и добавете малки бучки въглен. След около 90 дни на растението започват да се появяват корени, след което драцената може да бъде засадена в голяма саксия.

На отсеченото място ще настъпи образуването на нови издънки, които ще дадат пъпки, разположени отстрани.

Драцената се опложда по време на активния си растеж, който започва през април и завършва в края на август. Подхранването трябва да се прави веднъж на всеки две седмици специални торове, които съдържат всички хранителни вещества, от които се нуждаят стайните растения. Те могат да бъдат закупени във всеки магазин Gardens-Vegetables.

Как се размножава драцена с помощта на стъблени резници

Инструкции за размножаване на стъблени резници от драценаТази технология за размножаване се използва само ако горната част на драцената е изсъхнала. Взема се здраво стъбло, с диаметър повече от два сантиметра. Неговата нарежете на парчетапо-малко от 20 см. дълго.

Всяко изрязване трябва да се прави с изрядно, на места, където листът е прикрепен към стъблото. Използвайте много остър инструмент, за да изрежете парчетата.

Как да размножавате драцена у дома със стъблени резници? Има няколко начина да направите това.

Вертикално разпространение... Дъното на растението за рязане е потопено в оплодена почва около три см. Отгоре почвата трябва да бъде поръсена с пясък, чиято дебелина на слоя трябва да достигне 6 см. В този случай рязането няма да е необходимо да се презасажда отново. Първо се вкоренява в пясъка, а чак след това в почвата.

Хоризонтално разпространение... Резниците се полагат върху влажна повърхност, след което леко се притискат в почвата. Температурата на околната среда не трябва да надвишава 24 ° C. Вкореняването е най-добре при парникови условия.

Вкореняването се различава при апикалните резници от стъблените резници по това, че отгоре се образуват само корени и издънките започват да покълват от стъблото.

Когато се прилага хоризонтално вкореняване, настъпва унищожаване на стъблото. Причината за това е високата консумация на хранителни вещества за появата на нови издънки. Как да засадите драцена след появата на издънките? Веднага след като започнат да се хранят от корените си, готовите резници се засаждат в саксии.

Размножаване чрез наслояване... В ежедневието такова размножаване се случва с помощта на апикални издънки. Те се потапят в купа с топла вода. За дезинфекция към водата се добавят няколко таблетки активен въглен. Експертите съветват по-често да сменяте водата. Ще отнеме 90 дни и издънките ще имат корени. Остава само да засадите дръжката на правилното място.

Осветление и температурни условия за драцени

Описание на необходимите грижи за драценатаЗа да може драцената да се размножава успешно, е необходимо да се спазва правилният температурен режим и да има определено осветление.

Растение обича средната температура... Термометърът не трябва да надвишава 32 градуса. Диапазонът от 15-18 градуса се счита за комфортна температура през зимата. През този период трябва да изоставите обилното поливане.

Ако има лошо осветление и много топло съдържание, растението губи красивия си външен вид. Драцената през деня не понася слънчевата светлина. По-добре е да го поставите на леко тъмно място. В пълен мрак растението бързо изсъхва.

За добро формиране и растеж, растението необходимо е силно осветление... Расте добре под флуоресцентна светлина. Палмово дърво с метър и половина ще расте красиво в светлината на две такива устройства, с мощност от 18 вата. Освен това короната на растението трябва да има максимално равномерно осветяване.

Ако правилно се грижите за това растение във вашата стая, то то ще зарадва собственика си с великолепен външен вид за много дълго време.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.