Защо върховете на листата на драцена изсъхват и пожълтяват, какво да се прави

Характеристики на отглеждането на драцена у домаСред сортовете стайни цветя драцената се откроява с необичайната си красота и оригинален външен вид. Тя придоби популярност не само заради привлекателност, но и за лесно отглеждане. Смята се, че за драцената е лесно да се грижите.

Въпреки лекотата на грижи, проблеми могат да възникнат и с драцената. Често можете да наблюдавате как върховете на листата започват да пожълтяват и изсъхват в растението. Защо листата на драцената пожълтяват, какво да правя, а също и защо листата на драцената изсъхват? Ще се опитаме да разберем каква е причината и да помогнем на домакините в грижите за любимото им растение.


Драцена и грижа за нея

Правила за грижа за драцената у домаТова екзотично цвете отдавна е обичано от мнозина. Той винаги ще украси всяка стая със своя външен вид. Драцената принадлежи към семейство Драцени. Нарича се още фалшива длан.

Този вечнозелен храст или дърво расте в естествената си среда в тропиците и субтропиците на Африка, по-рядко на островите в Югоизточна Азия. Общо има повече от 100 растителни вида, но само 40 вида се отглеждат в оранжерии и не повече от десет у дома.

Тя красиви зелени листа внесете жар във вътрешността на стаята. Има някои видове драцени, които по външния си вид не приличат на традиционните драцени. В грижата почти всички драцени, които растат у дома, не са много взискателни.

Ако се грижите за нея правилно, не трябва да възникват проблеми. С внимателна и компетентна грижа растението може да живее у дома до 15 години. Понякога растението може да цъфти, например, драцена пухкава.

Експертите препоръчват да се обърне специално внимание на нормалното развитие на стайно растение поливане и температура... Драцената се чувства добре, ако в стаята няма спад на температурата. Средно трябва да е 18-25 относноВ. От внезапни промени и течения листата страдат, краищата им започват да замръзват и след това изсъхват.

Драцена: върховете на листата изсъхват, какво да се прави

Този въпрос се задава от много любители на цветята, защото почти всеки, който има драцена, е изправен пред този проблем. Ще се опитаме да разгледаме най-честите причини, поради които върховете на листата на драцената изсъхват.

 • Причини за изсушаване на върховете на листа драцена и методи за лечениеПоливане. Това също е една от основните причини. Няма достатъчно влага, нередовно или лошо поливане. Докато бучката земя в саксията изсъхва, драцената трябва да се полива. Дори през зимата цветето се полива поне веднъж седмично.
 • Чернови. Растението веднага реагира негативно на студен въздух и течения в стаята. Не трябва да се поставя на перваза на прозореца през студените сезони или да се държи близо до въздушния поток от климатика. От студения въздух почвата започва да губи много влага, листата на цветето реагират болезнено на това.
 • Почвата. Влияе на външния вид на дланта, така че трябва да бъде избран правилно. С течение на времето, от напояване и поради твърда вода, съставът на почвата се нарушава. Уплътнената почва предотвратява развитието на кореновата система и в резултат на това листата изсъхват и падат. Можете да разрешите проблема, като пресадите цветето в нова смес за потапяне, която е по-свежа и питателна.
 • Осветление. Драцената обича светлината, но без пряка слънчева светлина. Тя се нуждае от разсеяно осветление на добре осветено място.По листата се появяват изгаряния под формата на петна от яркото слънце, след което изсъхват.
 • Болести. Инфекциозните заболявания се предават през почвата от други болни цветя. Болестите се предават и когато цветята са твърде близо.

Влажност на въздуха... Цветето принадлежи към тропическите видове, така че трябва да създаде благоприятни условия с комфортно ниво на влажност. Смята се, че подходящото ниво на влага за драцената трябва да бъде в диапазона 60-70%.

Няма такова ниво на влажност в нашите апартаменти по различни причини - отопление, летни горещини. Необходимо е да се повиши влажността, пръскане на цвете топла вода от спрей, използвайте овлажнители за въздух.

Защо листата пожълтяват

Описание на причините за пожълтяване на листата в стайни драцениЛистата на драцената живеят около две години. Старата твърда дървесина започва да пожълтява на върха.

Ако това се случи листата трябва да бъдат премахнати... Често се случва листата на младо растение да започват да пожълтяват по неизвестни причини.

Експертите казват, че пожълтяването се появява по няколко причини:

 • неправилна грижа;
 • неправилно поливане;
 • недостатъчно хранителни вещества;
 • вредители.

Появата на пожълтяване провокира прекалено поливане на растението... През лятото се препоръчва да се полива цветето 1-2 пъти седмично. При високи температури е препоръчително да поставяте цветето в банята по-често и да го напръсквате.

Тази процедура има много положителен ефект върху широколистната маса, освежава я. След къпане в пазвите на листата не трябва да остане влага. Поради тази причина листата често започват да пожълтяват.

Растението е много реагира добре на храненето с високо съдържание на азот. Във водата за напояване може да се добави течен тор с азот, така че драцената да получава всички необходими вещества по време на интензивния растеж.

Тази фаза се провежда от март до август. Подхранването се продава в магазин за цветя и трябва да се купи, тъй като липсата на азот ще причини пожълтяване на листата.

Вредители и болести

Възможни болести на драцена на закрито и методи за лечениеДори при правилна грижа не винаги е възможно да се предпазят стайните цветя от различни неприятности. Болестите и вредителите често са причина за болестите. Понякога на растението можете да видите кафеникавокафяви петна.

Този знак показва лезия с ножница. Той изсмуква клетъчния сок от драцената, след което листата пожълтяват. Отървете се от вредителя специални средства ще помогнат, както и избърсване на засегнатите места със сапунена вода.

От повреда от листни въшки широколистната маса може да пожълтява, както и да се извива, да пребледнява и да пада. Чести вредители за драцената са трипси и паякови акари... Това се доказва от сиво-кафяв нюанс.

За да се отървете от трипса, можете да използвате следните средства:

 1. Inta-vir.
 2. Решете.
 3. Актелик.

Ако на цветето се появят малки бели петна и листата започнат да пожълтяват, това означава, че то е засегнато от паяк. Може да се бори със сапунен разтвор или означава "акарицид".

В допълнение към вредителите, растението се страхува от инфекциозни заболявания и гъбични заболявания. Драцената може да пожълтява поради хетероспороза. Първо петната пожълтяват, след това кафяви с тъмен кант. От гъбично заболяване е необходимо напръскайте листа с фунгициди.

Филостиктозата се счита за широко разпространена, когато драцената е засегната от нея, върху нея се появяват светлокафяви петна с жълт кант. За лечение трябва да използвате фунгициди.

Прекалено висока стайна температура, висока влажност на въздуха и липса на хранителни вещества развиват се бактериални инфекции... Проявява се под формата на средни язви. Това заболяване е трудно да се излекува, така че е малко вероятно да бъде възможно да се спаси драконът.

Не изпадайте в паника, ако изведнъж листата на драцената започнат да пожълтяват и изсъхват. Можете да решите какво да правите, ако се вгледате внимателно в цветето и след това помогнете на цветето. Препоръчително е да направите това своевременно, за да запазите любимата си зелена декорация.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

1 коментар

  1. АватарАнна Раенко

   Помогнете за спасяването на Драцена! Кажи ми какво й е ??

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.