Datura обикновена: снимка на растение и описание на тази билка

Datura се счита за отровно растение. Между другото, той се нарича по различен начин: "ангелска тръба", "луда трева", "лунно цвете", "пияна краставица" и "избелена". Известно е, че това цъфтящо растение принадлежи към семейство пасльонови и следователно е роднина на домати, картофи и дори патладжан.

Народът го нарича още наркотична билка. Описание на това цвете може да се намери в много учебници по ботаника, а снимките му също са поставени там.


Datura обикновени свойства

Datura обикновени свойстваDatura растение може да се намери в големи количества във всяка област. Обикновено дрогата избира следните територии за своето обитаване: свободни места, крайпътни пътища и зеленчукови градини.

Това цвете растение расте до 1,5 метра. Има дебело стъбло и огромни листа с малки зъби. Коренът на това тревисто растение е напълно бял и доста дълъг, с корен. Ароматни и големи цветя най-често бял, но можете да намерите и люляков цвят.

По своята форма те приличат на малка лилия. Те покълват в навивките на стъблото и на едно място не може да има повече от един от тях. Има само пет цветни листенца. Пъпките цъфтят само вечер.

Плодовете на "палавата трева" се състоят от капсула, която има четири секции, покрити с малки тръни. Всяка кутия съдържа около 800 зърна. Допинг започва да цъфти през юли и завършва цъфтежа си едва в края на септември, а вече през октомври плодовете започват да узряват.

Datura тревни видове
Описание на външния вид и структурата на дрогата обикновенаХарактеристики на Datura здрав стволСвойства на Datura IndianВъншен вид на Datura индийско розовоОписание на Datura Indian

Храстите на това растение най-често растат в малки групи. В момента биолозите са преброили 13 вида от това растение, и си струва да се отбележи, че всички те са отровни. В интернет можете да намерите голям брой снимки на обикновена дрога.

В Европа следните видове дрога се считат за най-често срещаните:

 1. Обикновени.
 2. Силно отегчен.
 3. Индийски.
 4. Индийски.

Количеството на отровите в това растение зависи от времето, в което се събира това цвете и на какво място. И за това трябва да знаете състава на растението:

 • алкалоиди;
 • каротин;
 • танини;
 • етерични масла;
 • мазнини;
 • микроелементи.

Datura, разбира се, може да бъде естествено лекарство, да се използва като лек, но понякога води до смърт на човек. Доказано е, че алкалоидите се намират във всички частни растения в различни пропорции:

 • 0,4% листа.
 • 0,15% - стъбла.
 • 0,2% - семена.
 • 0,25% - корени.
 • 0,2% - цветя

Историята на цветното растение

Datura описание на историята на растениятаЗа съжаление е невъзможно да се установи родината на това растение. Но първите споменавания за него се срещат в легендите на Европа, Америка, Африка и Азия. Ето защо има две истории за произхода на избеленото: Американски и азиатски.

Според първата версия семената на дрога са донесени от Америка от моряците на Колумб. Втората теория твърди, че странстващите цигани някога са намирали странни и опияняващи семена в степите на Каспийско море. Те са след това бяха отведени в цяла Азия.

Но тези легенди не намират своето документално потвърждение.И това тревисто растение беше широко разпространено благодарение на лечители, които транспортираха семената му.

Заслужава да се отбележи, че кокошката е била използвана и от гадатели за мистични обреди... А ацтеките обикновено смятали тази билка за свещена, тъй като свещениците я използвали, причинявайки халюцинации, позволявайки им да общуват с висши сили.

Семенните шушулки на това цъфтящо растение бяха принесени в жертва на божеството. Индийските племена също са използвали тази билка за извършване на магьоснически ритуали. Китайските лекари са използвали това растение в средните времена за лечение на много заболявания.

Индусите дадоха на танцьорите от храма Шива да пият вино с дрога, за да се потопят в екстаз. Но в Европа през Средновековието е имало легенда, че магьосниците са приготвяли специален мехлем на основата на дрога, който им е позволявал да летят на метла.

Историята на Datura датира далеч в древността, тъй като те се появяват въз основа на името на това цветно растение и фамилното име в Русия, Беларус и Украйна: Durmanovsky, Datura и други.

Използването на билки Datura в медицината

Използването на растението Datura в медицинатаДори в древногръцката медицина, датираща от 4 век пр. Н. Е., Са описани много от лечебните свойства на избеленото. Например лекарят от 11 век Авицена описа тази билка като красива наркотично лекарство.

Но разбира се, лечебните свойства на растението зависят от съдържанието на алкалоиди в него. Така че, хиосциаминът помага да се намали секрецията на жлъчка, пот, слюнка и стимулира сърдечната функция.

В съвременния свят фармацевтичната индустрия произвежда различни лекарства, съдържащи дрога, и те са чудесни за лечение на следните заболявания:

 1. Бронхиална астма.
 2. Бронхит.
 3. Стомашни язви.
 4. Дуоденални язви.
 5. Колит.
 6. Холецистит.
 7. Тахикардия.
 8. Морска и въздушна болест.
 9. Психично заболяване.
 10. Невралгия.
 11. Ревматизъм.

В медицината използват се отвари от дрогаидеален за изплакване, разтриване, клизми или измиване. Тинктура от масло от Datura се използва външно. Но при запек е възможно да се приема през устата. А маслото е чудесно за епилация. Има и сух прах от дрога, който се добавя към специални цигари за астматици.

Лудата трева се използва и във ветеринарната медицина, например, за лечение на припадъци при говеда или за увеличаване на телесните мазнини при свинете.

Но винаги си струва да се помни, че ако дозата за човек се изчисли неправилно, това може да бъде фатално. Ето защо, без съвет от лекар и консултация, използвайте го Datura е нежелателен за самолечение.

Събиране на растителни материали

Традиционните лечители се опитват да събират дрогата сами, но за това спазват няколко прости правила: струва си да ги съберете през топлия сезон, времето трябва да е ясно и слънчево и това да става не по-рано от 10 часа сутринта.

Но определено трябва да наблюдавате и някои предпазни мерки... Например, не вземайте това растение с ръце, но използвайте ръкавици за тази цел. Не можете да изсушите тази суровина у дома и още повече във фурната.

Вече готовите суровини се разделят на листа, цветя и семена и се приготвят отделно в плътно затворени буркани. Тези заготовки могат да се съхраняват 2 години. След всяка работа с растението е необходимо измийте добре ръцете си.

Datura декоративна употреба

Начини за използване на цветя Datura в декоративен дизайнНякои сортове Datura се използват в градински парцели и като декоративни растения. Много градинари я харесват заради непретенциозните си грижи. Размножаването му става със семена.

През пролетта семената, напоени с гореща вода, се засаждат в саксии с приготвена през есента почва. В края на май получените разсад могат да бъдат засадени на открито. След 3 седмици ще започнат да се появяват първите пъпки. Снимки на цветя от трева на Datura можете да намерите в много сайтове в Интернет или в енциклопедии.

Datura се засажда в дачи главно заради красивия цъфтеж. Естественият цвят на дрога е бял, но можете да намерите и хибридни форми на това растение, които цъфтят и люляк, виолетово, пурпурно и жълто цветя. Невероятно приятният аромат на цветя помага да се прикрият много неприятни миризми в градинските площи.

Грижата за Datura включва три основни условия:

 • слънцето;
 • рохкава земя;
 • своевременно поливане.

Но от друга страна, плевелите не се образуват близо до дрогата, отровното растение не им позволява да дойдат при него. Но все пак е необходимо да се захранва почвата с различни минерали.

Струва си да се помни, че дрогата все още е многогодишна билка, така че не можете да режете храст напълно, и оставете за втората година. Между другото, тинктурата от това токсично растение може да се използва и за борба с вредители: паякови акари, зелеви молци, гъсеници със златни опашки и глог.

Бръмбарите и мравките не трябва да се страхуват от това растение, но телените червеи могат дори да увредят тези стъбла. Пчелите охотно събират нектар от това цвете, но човек не може да яде такъв мед.

За зимата тази трева може да се трансплантира в саксии и дори да се прибере вкъщи, но при условие, че са бъдете в голяма стая... Не можете да поставите такова растение в спалнята или на детските площадки.

Datura-билка опасност

Описание на токсичните свойства и вредата от билка DaturaDatura е отровно растение. Поради това е противопоказан за бременни жени, както и за кърмачки. Хората с глаукома не трябва да се лекуват с лекарства на базата на допинг и дори противопоказан за грижи зад такива кацания.

Понякога избеленото отравяне се случва по небрежност. Но народните лечители се опитват да си приготвят собствени лекарства, без да знаят точната дозировка. Напоследък все повече млади хора умират поради факта, че се опитват да приготвят опияняваща отвара от дрога и това води до бедствие.

Малки деца, намиращи се близо до това токсично и отровно растение, поради невниманието на родителите си, се опитват да отворят плодовите капсули и да поставят семената в устата си. В резултат на това всички тези случаи водят до отравяне, понякога до тежки, а понякога дори фатални.

Отравяне с Datura може да се забележи веднага, тъй като то симптомите се появяват много бързо и те са ярки:

 • Зениците се разширяват, устните и устата посиняват.
 • Речта се заблуждава и пулсът се ускорява.
 • Появява се задух, температурата се повишава, лицето се подува.

Ако отравянето е много силно, тогава възникват халюцинации и гърчове... Много е трудно човек да се ориентира в пространството и още повече да осъзнае реалността. Ако не пристигнете навреме на помощ, тогава много бързо дихателният център е парализиран и човек може да умре.

Ако се появят първите симптоми на отравяне с растения, тогава трябва незабавно се обадете на линейка... Лекарите задължително ще измият стомаха на жертвата, ще инжектират просерин или други психотропни лекарства, а също така са необходими студени компреси върху главата за такова отравяне.

Ако няма знания за дрогата, тогава, съответно, можете сами да приготвите някои препарати и не можете да събирате суровини от тази билка. Но разговорите с децата за токсичността на това растение трябва да се провеждат чрез показване на снимка, така че детето да може да запомни появата на дрога.

Но си струва да се отбележи, че всички лекарства, съдържащи дрога, въпреки точното спазване на дозировките, все пак ще доведат до негативни последици. Следователно винаги си струва да се помни, че ако такива лекарства с допинг се използват дълго време, това ще доведе до различни психични разстройства, глаукома и депресия. Използвайте лекарство, което съдържа атропин е възможно само временно.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

1 коментар

  1. […] Източник: myflower.desigusxpro.com […]

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно, при условие че е публикувана връзка към източника.