Как и къде расте мимозата, цвете ли е или дърво?

Цветето на мимозата е добре познато и разпространено в нашите открити пространства. Може да се намери на рафтовете на цветарските магазини в началото на пролетта. Грациозните клонки с малки ярко жълти топчета и пухкави листа привличат със своя много силен и лесно запомнящ се аромат. Хората започнаха да смятат това цвете за символ на женския празник, който се празнува в Русия на 8 март.

Информация за мимоза

Повечето хора знаят много малко за това цвете. Например фактът, че мимозата всъщност е храст, а не цвете, е известен на малцина. И също е от семейство бобови и всъщност се нарича сребърна акация или от страната на произход: австралийска акация.

Това е непретенциозно растение, привидно скромно и много деликатно, с ароматна миризма на цветя. Страни като Франция и Черна гора дори имат ден, посветен на него.

Мимозата расте много бързо под формата на дърво и достига височина от 10-12 м у нас, докато у дома може да нарасне до 45 м! Листата са сребристо-зелени на цвят, а самият ствол на дървото е бодлив. Този цвят на листата също допринесе за името "сребърна акация". Формата им е подобна на листата на папрат. Растението започва да цъфти през зимата и завършва в началото на пролетта, това е неговата особеност.

История на растенията

Мимоза вредителиВ Русия растението мимоза пусна корени по Черномориетотъй като й е достатъчно горещо там. В момента това растение може да се намери в:

 • Сочи
 • Абхазия,
 • в Кавказ.

Но като се има предвид, че климатът ни все още се различава значително от родината си, тогава височината на мимозата на нашата територия достига само 12 см.

Когато сребърната акация току-що започва да расте на нашата територия, в Кавказ тя се отглежда за украса на паркове и алеи. Днес се отглежда там навсякъде, няма да изненадате никого с него. В Сочи също расте на всяка крачка, повечето от тях просто не му обръщат внимание. Но в северните райони няма такава възможност, поради което гишетата на цветарските магазини се попълват с тях от началото на мартските празници.

Истинска мимоза е тропическо растениекойто расте в Бразилия. Тя се нарича срамежлива или докачлива. Това е многогодишно растение, но поради факта, че всяка година губи своя декоративен ефект, те започват да го отглеждат като едногодишно. Листата му при най-малкото докосване веднага се сгъват, създавайки вид, че са изсъхнали. Но след половин час или час листата отново цъфтят, ако не са нарушени. Учените обясняват това явление с факта, че растението е толкова защитено от тропически душове, извивайки пухкавите си листа.

Същата реакция в растението възниква при разклащане, промяна в температурата и преди нощта, когато има склонност да спи. И няма значение дали ще разклатите целия храст или само част, реакцията ще премине от листата към непокътнатите. С тази функция цветето е подобно на кисело. За това действие обаче вишната отнема няколко минути, докато сребърната акация моментално сгъва листата.

Общо в света има около 500 вида... Повечето от тях растат в тропическа Америка. Сред представителите има:

 • Дървета
 • Билки
 • Храсти.

От всички видове не всички имат реакция на допир. И например при видове като мимоза, срамежлив. Цветовете му са розово-лилави на цвят и са събрани в главни съцветия.Вкъщи за един период те могат да растат до 1 м височина, но при закрити условия това е наполовина по-малко.

Грижа

Мимоза растениеЦветето изключително обича ярка светлина и расте забележително на пряка слънчева светлина. По-добре е да държите саксията с цветя на южните прозорци, ще е необходимо само да направите малка сянка по обяд. Също така е добре да цъфтите на западния и източния прозорец. Мимозата е по-добра след облачно време постепенно свиквайте със слънцетослънчево изгаряне може да не се избягва. След първия цъфтеж е по-добре да го замените с нов, тъй като с възрастта той губи красотата си и няма проблеми при размножаването, лесно ще расте от семе.

Растението не обича замърсения въздух, така че ако пушат в стаята, по-добре е да го премахнете от там. Оптималната температура на въздуха за цвете е 23-25 ​​градуса по Целзий. При температури под 18 градуса листата губят способността си да реагират на допир. През зимата си струва внимателно да проветрявате стаята, в която стои цветето.

Почвата за растението трябва да бъде рохкава и хумуснаи е необходим добър дренажен слой на дъното на саксията. През пролетта и лятото е по-добре да поливате растението обилно, тъй като горният слой изсъхва, а по-близо до пристигането на студено време вече е по-добре да намалите поливането. В този случай трябва да наблюдавате и да избягвате пресушаване или излишна влага в почвата. През лятото почвата може да се тори с разтвор на минерални торове на всеки две седмици.

Страдащите от алергия трябва да знаят, че растението излъчва прашец по време на цъфтежа си. През този период цветята падат. Мимозата може да бъде повредена от акари или листни въшки.

Също така, собствениците на сребърна акация могат да бъдат изправени пред факта, че листата могат да пожълтеят, ако има обилно поливане и ще бъде затворено дори през деня. Но ако за растението има суша, тогава всички листа ще отпаднат. Стъблата на растението губят сила и се разтягат, ако растението има малко светлина. И в резултат на ниската температура няма да цъфти.

Цвете на мимоза
Цветя - техният духовен смисълКакво означава мимозаЖълт храст на мимозаТрансплантация на мимозаОписание на растението мимозаКак се засажда мимозаЖълта мимозаГрижа за мимозатаКак се възпроизвежда мимозатаЦветя на мимозаЖълта мимозаХарактеристика на мимозатаЦветя на мимоза и тяхното духовно значениеМетоди за отглеждане на мимозаКогато мимозата цъфти

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

4 коментара

  Вид:

  Възходящ
  1. АватарВасил

   Това НЕ Е МИМОЗА, а СРЕБЪРНА АКАЦИЯ !!!!!!!!

   Мимозата изобщо не е такава !!! Противно на привичната грешка, всъщност мимозата има цветя като лайка под формата на ЛИЛАКОВИ венчелистчета, а не жълти топки от СРЕБЪРНА АКАЦИЯ!

  2. АватарМакурова Надежда Михайловна

   Мимозата расте много бързо под формата на дърво и достига височина 10-12 см у нас, докато у дома може да нарасне до 45 см ... ???

  3. АватарМакурова Надежда Михайловна

   Статията казва ... "Височината на мимозата на наша територия достига само 12 см" ...

   това е височината на дървото ... или има печатна грешка в статията?

  4. […] Източник: myflower.desigusxpro.com […]

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.