Как глухарчето реагира на осветлението?

Глухарчета и реакцията им на слънчева светлинаЗа нормалното развитие на растенията глухарчетата се нуждаят от слънчева светлина. Това може лесно да се види, когато те се простират нагоре към светлината. При липса на осветеност при растенията физиологичният цикъл се нарушава, протича процесът на етиолация. Техните стъбла стават крехки и слаби и те се накланят настрани.


Много хора се интересуват от въпроса как стайните растения реагират на осветлението и какво да правя в ситуация, когато това не е достатъчно за пълно развитие? Как се държи глухарчето, каква е реакцията му към осветлението?

Глухарче цвете

Многогодишно билково глухарче от семейство Сложноцветни получи руското си име поради лекотата си. Семената му при най-малкия дъх на вятъра незабавно излитат от стъблото след узряване. Нарича се още „слънчевото цвете“, защото моментално реагира на слънчева светлина и осветление. При негово отсъствие или по време на дъжд венчелистчетата се затварят.

Въпреки малкия си размер, глухарчето има месест и дълъг корен с дебелина до 2 см. Достига дължина 60 см, има клони. Има богато зелени листа, гладки и сочни. Цветята са ярко жълти, събрани в кошница, а цветната стрела е гола и куха отвътре. Растението цъфти от май до юни, а след това отново през септември. Плодът на глухарчето е сиво-кафява сянка с кичур, състои се от меки бели косми. Всяка част от лечебно растение съдържа горчив млечен сок.

Непретенциозно растение може да расте на много места:

 • пустош и ливада;
 • парк и дере;
 • зеленчукова градина и градина;
 • близо до пътищата.

Глухарче обича добре влажни и богати почви и расте, образува цели гъсталаци.

Хората отдавна знаят за лечебните му свойства. От растението се приготвят еликсири и тинктури. Растително стъбло и корен използва се при лечението на много заболявания:

 • хематопоетична система;
 • черен дроб;
 • далак;
 • с метаболитни нарушения;
 • холецистит;
 • за увеличаване на мъжката потентност;
 • за подобряване на лактацията при кърмачки.

Лечебното растение е много популярно в козметологията. От него се правят маскикоито подмладяват кожата. Тинктурите от глухарче могат да помогнат да се отървете от луничките и пигментацията.

Реакция на слънчева светлина

Бяло пухкаво глухарчеПри добра светлина, когато слънчевите лъчи удрят глухарчето, растението започва процеса на фотосинтеза. Благодарение на това се произвеждат органични вещества. Процес на фотосинтеза помага на растенията да дишат и да се развиват по-нататък.

Растителният свят се подчинява на биологичен ритъм, включително глухарчето. От наблюдения се вижда, че ежедневната му честота на цъфтеж на съцветия започва по едно и също време. Точно в 6:00 сутринта ярко жълтите кошници се разгръщат и в 15:00 се затварят. Ето как глухарчето реагира на твърде ярко осветление и избягва от него. Повечето растения не понасят голямата мощност на слънчевата радиация. Съцветията на "слънчевото цвете" реагират на промените в метеорологичните условия, атмосферната влажност и осветлението. При облачно или дъждовно време кошниците с глухарче се затварят, за да предпазят прашеца от влага.

Всяко растение по свой начин се адаптира към климатичните условия и без естествена среда и осветление те могат да умрат. Твърде ярка светлина също вредно за повечето цветя и други видове растителност. Това е особено вредно през горещите летни дни, през деня, когато слънцето е високо в небето.

Естествената светлина засяга движението niktinakticheskoy, така че цветята от рано сутрин отварят съцветия, а до вечерта те вече са затворени. Листата на цветя и други растения могат да се държат по същия начин. Липсата на осветление може да има лош ефект върху вегетативното състояние, забавете го. Листата от глухарче, отгледани на тъмно, губят горчивината, която обикновено имат. Те също вземете различен цвят, те губят яркозеления си цвят и побеляват. Листата без осветление се разтягат силно, но еластичността остава в тях. Те са също толкова сочни и вкусни, поради което често се отглеждат на тъмно за салати.

Интересни факти

Интересно за глухарчетатаХората използват това лечебно растение от стотици години за различни цели. Те започнаха да се ядат отдавна. Младите издънки имат стъбла, лишени от горчивина, от които приготвяйте различни витаминни салати и първи курсове.

Пържените коренови розетки имат вкус на деликатес. Французите отдавна оценяват вкуса на глухарчетата и сега отглеждат сортове с по-меки и по-големи листа.

Печените корени на растението често се използват за приготвяне на напитка. Сушени и препечени корени от глухарче на вкус като кафе.

От цветята на тревистото растение се правят вино и конфитюр, а от цъфналите съцветия се получава мед "глухарче".

В древен Китай придворните лечители са приготвяли еротичен еликсир от глухарчета за императори. Смятало се, че ежедневната употреба на тази горчива напитка значително увеличава мъжката потентност.

В древна Гърция растението наречен "еликсирът на живота", консумирал го с храна и приготвял различни лекарства с добавка на глухарче.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

1 коментар

  1. АватарЯна

   Фиг ти! По някаква причина на яркото слънце тя започва да се затваря преди вечеря. А при облачно време без дъжд е отворено почти до вечерта.

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.